Kaj je radialno vezje za napajanje

Kaj je radialni tokokrog oskrbe z električno energijo? Kje in v katerih primerih se uporablja?

Splošne informacije

Obstaja več pristopov k oblikovanju energetskih shem. Glede na izbiro ločite:
 • sosednje;
 • glavni;
 • radialno.
 • Vsaka od njih ima svoje posebnosti. Tako se v primeru ločene sheme uporabljajo napredne možnosti za distribucijo električne energije med industrijskimi objekti. Zagotavlja najvišjo stopnjo zanesljivosti in varčnosti. Prtljažni krog predpostavlja prisotnost kabelske linije, na katero so po vsej svoji dolžini združene distribucijske točke in posode za porabo. O njih bomo govorili še hitreje. Največji interes v članku pa je radialna shema oskrbe z elektriko. Izvaja se z polaganjem več kabelskih vodov. To ne omogoča prisotnosti podružnic. Vsaka linija deluje samo z enim končnim uporabnikom.


  Zaradi te posebnosti je konstrukcija njene uporabe primerna za zagotavljanje zahtevkov za veliko moč. Radialni in glavni električni tokokrogi so najpogostejši v industriji.

  Kdaj se uporablja?

  Uporaba radialnega sistema oskrbe z električno energijo je smiselna, kadar so porabniki električne energije v različnih smereh glede na vir. Treba je opozoriti na njegovo udobje pri uporabi. V primeru izrednih zaustavitev ali popravil na eni liniji se zazna učineksamo za določenega potrošnika.
  Razmislite o majhnem primeru. Recimo, da imamo podjetje za proizvodnjo avtomobilov. Obstajajo tri glavne smeri: karoserija, motor in vsi drugi potrebni deli. Ampak tukaj je čas za načrtovana popravila. Radialni tokokrog električnega napajanja kotlovnice preneha delovati in ta izdelek ni izdelan. Toda motorji in druge komponente se proizvajajo kot prej. Zaradi sposobnosti nadaljevanja poslovanja se veliko velikih podjetij in podjetij odloči za takšno oskrbo z energijo za svoje strukture.


  Kako se gradijo?

  Pri radialnih tokokrogih se razlikujeta dve glavni vrsti električne energije:
 • enostopenjska;
 • dvonivojska.
 • Enostopenjski sistemi se uporabljajo za zagotavljanje velikih odjemalcev, ki so tesno osredotočeni na določeno ozemlje. Uporabljajo se lahko tudi pri delu z majhnimi predmeti, ki imajo nizko distribucijo energije. Kot primer lahko ponudimo kompresorske in črpalne postaje, električne peči. Dvostopenjska vezja se uporabljajo v primerih, ko se električna energija poveže s srednjimi in velikimi objekti na velikem območju. V takih primerih obremenitev glavnih središč porabe energije v podjetjih s precejšnjim številom majhnih odpadnih vodov ni smiselna. Mimogrede, tukaj v tem in drugačne radialne in glavne napajalne vezje. Navsezadnje jih veliko ljudi zaradi takšnih trenutkov pogosto zamenjuje.

  Pridržki

  \ tObstajajo različne nianse in vidiki oskrbe z električno energijo. Eden od njih je konstrukcija radialnega napajanja z rezervnim mehanizmom. Kaj predstavlja? V tem primeru se predpostavlja, da bo električna energija iz različnih virov energije. V svoji kakovosti lahko deluje kot skupna hrbtenica, in rezervno visokonapetostni skakalec. S finančnega vidika je uporaba tega pristopa primerna v primerih, ko se podpostaja nahaja na določeni razdalji od napajanja. Toda hkrati med njimi ne bi smelo biti velike razdalje.
  Za označevanje dejanskih razmer so vse take povezave razdeljene v tri kategorije. Prvi in ​​drugi pomenita uporabo dveh močnostnih transformatorjev. Te podpostaje delujejo na blokovni shemi. Zaradi tega ima vsak močnostni transformator napetost na ločeni liniji.
  Kaj storiti, če ni podatkov o porabnikih električne energije? V tem primeru mora vsak transformator zagotoviti 60-70% trenutne obremenitve na podpostaji. In v primeru izrednega dogodka in odpovedi ene enote tovora se bo nadomestilo s preostalo opremo. Nekoliko ločeni potrošniki tretje kategorije. Uporabljajo razdelilne postaje z enim transformatorjem. Varnostno kopiranje v takih primerih se izvede s pomočjo kabelskega skakalca, ki ima običajno pretok 15-20% moči transformatorja.
  Mimogrede, to ni edini kraj njihove uporabe. Da, podoben pristopuporablja se tudi pri visokonapetostnih vodih. Da bi se izognili izgubi med obratovanjem, se transformatorji pogosto odklopijo z uporabo le redundantnih skakalcev.

  Posebnost

  Bodimo pozorni na določene zanimive točke. V ta namen upoštevajte razlike med glavnim in radialnim tokokrogom napajanja. To vam bo omogočilo boljše razumevanje teme tega članka. Predstavljajte si, da je pred nami radialni krog električnega napajanja toplotne trgovine. Uporablja se le, če obstajajo ločena vozlišča z dovolj veliko koncentracijo obremenitev. V tem primeru se močni sprejemniki moči napajajo neposredno iz podpostaje. Naprave manjše velikosti - s pomočjo distribucijskih točk.
  V termalni trgovini lahko postavite prtljažnik. V tem primeru je treba uporabiti tehnologijo ene stopnje kompleksnosti, medtem ko lahko v radialni shemi naredimo določeno sprostitev, ki zahteva manj denarja za izvajanje celotne strukture. Toda hkrati je treba paziti, da v eni verigi niso bili priključeni enofazni in trifazni sprejemniki hrane. V najboljšem primeru tehnika preprosto ne začne delovati. Zelo verjetno je, da bo zgorela.

  Racionalne tehnološke zahteve

  Eno od osnovnih načel konstruiranja in delovanja sheme je tako imenovani globok vstop. Kaj ponuja? Po njegovem mnenju je pomembno zagotoviti, da so viri visoke napetosti postavljeni čim bližje potrošnikom, medtem ko je to potrebnouporabi najmanjše število naprav in stopenj vmesnega preoblikovanja. Torej, če obstaja majhno podjetje, potem bo verjetno dovolj, da ena podpostaja dobi elektriko. V tem primeru pogosto ni potrebe po pretvorbi energije (ko napajalna napetost objekta sovpada z isto lastnostjo distribucijskega omrežja). Žal pa to ni vedno tako.
  S povečanjem proizvodnega prostora in kompleksnostjo cikla je treba preoblikovati. Sistem radialnega napajanja elektrarne omogoča, da se zagotovijo glavni in potrebni strukturni elementi, ki so prisotni v podjetju. Poglejmo majhen primer.

  Kako je vse organizirano?

  Torej, recimo, da imamo območje, na sredini katerega je vir energije. Na severu, zahodu, jugu oziroma vzhodu je upravna stavba, delavnica orodij, trgovina za predelavo materialov in transportni sklop. Od vira napajanja do vsakega objekta je ločen kabel. Hkrati upravna stavba uporablja samo računalnike, za katere obstaja omrežna napetost. Zato radialno napajanje zgradbe vključuje polaganje kabla za razdelitev ščita. Od njega je polaganje glavne linije, na katero so povezani vsi računalniki. Toda trgovina za predelavo materialov uporablja različne naprave, tako za procese, ki porabijo več energije, kot tudi za strojno opremo z nizkimi zahtevami. In to je njegova razlika. Tako lahko za jekleno plavžno peč zagotovimo ločen kabel. Into je za opremo, ki proizvaja nekaj iz lesa ali plastike zaradi njihove možne količine v več kosih linije, ki se že zlomijo. Na splošno je treba opozoriti, da je radialna shema oskrbe podjetja z električno energijo prilagojena posebnim zahtevam, ki se jim predložijo.

  O prednostih in slabostih

  Najprej je treba opozoriti na visoko zanesljivost in priročnost delovanja. Torej, v primeru kratkega stika, delo enega elementa in črte, ki je položena, preden se ustavi. Vsi drugi objekti bodo delovali v standardnem načinu. Največja pomanjkljivost je pomemben strošek. Poleg tega iz njegovih prednosti izhaja. Konec koncev, polaganje velikega števila linij stane veliko denarja. Poleg tega morate poskrbeti za več stikalnih zaščitnih naprav. Prav tako so vredni denarja. Toda ko je vprašanje zanesljivosti, se stroški pogosto štejejo za zadnjo možnost.
  Tu lahko na kratko opišemo radialni tokokrog napajanja. Prednosti in slabosti ji omogočajo, da zavzame priznano mesto.

  Koliko je postavitev vezja?

  V mnogih pogledih je odgovor na to vprašanje odvisen od določenih nalog. Toda različni tehnični pogoji imajo tudi velik vpliv. Na primer, kaj bo predmet dela? Značilno je, da so najcenejši obroči linije do mestnih stanovanj in zasebnih stanovanjskih stavb. Tukaj je vse odvisno od površine objekta, in začetek gre v cenovnem razponu od 5-7 tisoč rubljev. V primeru družbe se bo ta strošek podvojil. Poleg tega priV nekaterih primerih je treba zagotoviti, da se pridobijo vsa potrebna dovoljenja. Navsezadnje povezava z daljnovodom zahteva prilagoditve po celotnem sistemu.

  Kaj lahko svetujemo pri izbiri izvajalca?

  V primeru, da je treba pritegniti strokovnjake tretjih strani, bo odveč upoštevati nekaj nasvetov. Navsezadnje lahko slaba kakovost omrežja povzroči požar ali druge težave. Zato morate najprej zagotoviti, da ima izvajalec vsa potrebna dovoljenja in licence od države in inšpekcijskih organov. Ne bo zaman pri iskanju in povratnih informacijah o določenem podjetju. Toda preveč zaupanja v njih ne bi smelo biti posledica popularne prakse samospoštovanja tretje osebe.
  Prav tako morate biti pozorni na storitev. Konec koncev, če podjetje nanaša na osebo s sožalje, potem je malo verjetno, da bo tehnika drugačna. Na srečo podjetja, ki se ukvarjajo z električno energijo, trenutno niso zadolžena za poveljevanje, ampak se odločamo sami. In potrebno ga je uporabiti.

  Zaključek

  Tukaj na splošno in vse, kar je potrebno vedeti o radialni shemi oskrbe z električno energijo navadnemu državljanu. Seveda bi lahko povedali še veliko več. Toda za to morate imeti nekaj strokovnega znanja in spretnosti. Vendar pa se pridobijo v strukturiranem učnem procesu na univerzi ali v poklicni tehnični šoli. Znanje, ki je na voljo v članku, je dovolj za razumevanje predlogov, ki so jih predložili tehnični strokovnjaki.

  Sorodne publikacije