Pralni stroj ni vklopljen: vzroki za okvaro in ukrepi

Ko ste boben naložili v perilo, ugotovite, da pralni stroj ni vklopljen? Morda se ne bo odzval na manipuliranje gumbov, ne bo se odzval na zagon izbranega programa ali pa bodo kazalniki začeli delovati kaotično. Odvisno od vzroka okvare lahko težavo odpravite samostojno, ne da bi poklicali usposobljenega čarovnika in se obrnili na servisni center. Kaj storiti na prvem mestu, če pralni stroj ni vklopljen? Kaj je lahko razlog za napako in kako jo lahko odpravimo?

LED ne sveti? Morda ni elektrike

Najprej preverite učinkovitost vtičnic in električne energije v hiši. Preverite, ali je naprava povezana z vtičnico. Vse se lahko še enkrat preveri ne izključi, kdo žice iz omrežja ne bo motil. Preverite tudi, ali električna energija deluje po vsej hiši. Popoldne ne morete takoj opaziti, da je ugasnila luč. Preverite delovanje vtičnice ali podaljška, na katerega je priključen stroj, nato nadaljujte. Preverjanje vtičnice je preprosto: poskusite priključiti katero koli drugo napravo, če ne deluje, pralni stroj priključite v drugo vtičnico. Razširitev lahko preverite tako, da pralni stroj priključite neposredno na omrežje.


Preverite stroj na pultu. Če je eden od prodajnih avtomatov izklopljen, ga vklopite tako, da dvignete ročico. Če se naprava izklopi ob vsakem vklopu pralnega stroja,potem morate iskati razlog. Najprej je treba preveriti napajalni kabel, če se s prostim očesom vidi, da se "skrči", ga bo treba zamenjati. V drugih primerih je vredno poklicati strokovnjaka, saj je težava verjetno znotraj same naprave (zapiranje senc, nadzorna plošča, elektromotor, obračanje gumbov). Rezervni deli za pralne stroje so zelo poceni, zato vem, kaj točno je šlo narobe, brez posebnega znanja ni vredno. Najbolje je zaupati temu strokovnjaku.


Izključite električno energijo v hiši in zaščitno napravo za izklop (RCD). Deluje, ko tok pušča. Če stroj doseže trenutni tok, to pomeni pravico v RCD. Razlog za to je lahko okvara kablov znotraj stroja (preverite njihovo neoporečnost) ali okvaro senc ali motorja (potrebna je zamenjava). Če sta električna napetost in vtičnice v redu, je težava v samem pralnem stroju. Obstaja več razlogov.

Gumb za vklop

Pri nekaterih pralnih strojih je trenutni prikaz prikazan na gumbu za vklop. Na žalost je nemogoče preveriti delovanje brez posebnih naprav. Potreben je multimeter (tester). Ko izpraznite pralni stroj, morate najprej izbrati gumb, nato pa gumb izklopiti. Če naprava pritiska na tipko za klicanje, to pomeni, da deluje pravilno. Ko je naprava izklopljena, mora biti tiho. Z okvarjenim gumbom ga morate zamenjati.

Interferenčni filter (FPS)

Potrebno je, da izhodni elektromagnetni valovi ne ustvarjajo ovir za druge.gospodinjskih aparatov. Če pride do okvare, se napajanje prekine in pralni stroj se ne zažene ob zagonu. Če želite preveriti filter za motnje in gumb za vklop, ga morate poklicati z multimetrom.
V FPS je treba preveriti vhod (tri žice) in izhod (dve žici). Če je na vhodu na vhodu napetost, vendar ni izhoda, je naprava pokvarjena. Potrebuješ zamenjavo.

Nadzorni modul

Če je vse zgoraj navedeno pravilno, potem je težava v krmilnem modulu. To je plošča, ki uravnava delovanje celotnega pralnega stroja. Za odkrivanje okvare je treba poklicati vse dele elektronskega sistema. Pri odkrivanju okvare se element spremeni ali popajivaet. Na žalost, brez takšnih spretnosti, takšna popravila pralnih strojev ni mogoče opraviti sami. Obstaja nevarnost poškodbe nadzornega modula brez obnovitve. Popolna zamenjava bo stala veliko. Bolje je poklicati strokovnjaka, ki opravi popravilo pralnih strojev na profesionalni osnovi.
Amaterska napaka lahko privede do nakupa nove naprave.

Indikatorji so vklopljeni, vendar se pralni stroj ne vklopi: razlogi

Morda je problem pri zaklepanju jaška pralnega stroja. Če ne deluje pravilno, se voda ne bo dala v boben. Najprej se prepričajte, da je loputa tesno zaprta. Nato preverite, ali so vrata zaklenjena po zagonu programa.
Če se zapre, vendar ni blokirana, je treba UBL zamenjati z napravo za zaklepanje. Da bi bili prepričaniob zagonu programa pranja, morate poklicati multimeter UBM. Če je na vhodu prisotna napetost in vrata niso blokirana, je potrebna zamenjava. Treba je opozoriti, da je treba vse dele za pralne stroje kupiti samo v specializiranih trgovinah, ki imajo potrdila za blago. Bolje je, da ne kupujete komponent v dvomljivih spletnih trgovinah, ker so očitno podcenjeni stroški ali pa oglasne deske.

Indikatorji naključno utripajo

To je težava v notranjih kablih pralnega stroja. Če želite odkriti okvaro, pokličite žico z multimetrom in zamenjajte problematično območje. Po mnenju mnogih mojstrov servisnih centrov je to precej pogost razlog, da pralni stroj Indesit z mehanskim nadzornim sistemom ni vključen.
Z osnovno pogodbo. Po analizi razlogov, zakaj pralni stroj ni vklopljen, postane jasno, da večina težav žal zahteva veščine za popravilo električne energije. Zato, če lastniki nimajo določenega znanja, je najbolje, da to dejavnost zaupate obrtnikom.

Sorodne publikacije