PUP.Optional - Kaj je virus in kako ga odstraniti? Virusi družine PUP. Oglaševalski virus

Oglaševalski virus je pojav na internetu, ki se pogosto pojavlja. Tovrstne grožnje se lahko običajno razdelijo na relativno varne (ugrabitelji brskalnikov) in zelo nevarne (vohunska programska oprema, snifferji), ki lahko sistem preprečijo pošiljanje kakršnih koli sporočil, ki bi jih uporabnik pregledal s prepovedano vsebino, z naknadnim plačilom za odklepanje. Včasih lahko prestrežejo podatke o registraciji uporabnikov za nekatera spletna mesta ali iste socialne mreže in celo ukradejo gesla, na primer iz kreditnih kartic itd. Virusi virusov PUP so tako za tiste kot za druge. Takoj, ko so opazili prve znake uvedbe takega virusa in njegov vpliv na sistem, je treba sprejeti nujne ukrepe. Vseh varnostnih funkcij ni mogoče zaznati, onemogočiti ali odstraniti iz računalnika.


PUP.Opcija: Kaj je ta virus?

Pred obravnavo samega virusa in njegovih načinov odstranjevanja je treba obravnavati celotno skupino takšnih groženj. Virusi družine PUP so potencialno neželeni programi (angleški izraz Potencialno nezaželen program). Zato nekateri programi, namenjeni za zaščito osebnih podatkov uporabnika in računalnika v smislu vpliva na operacijski sistem, v fazi prodiranja grožnje, in jih ne morejo določiti.
Nekateri programi želijo uporabniku ponuditi dejanje, ki ga lahko izberejo, in ko je onemogočeno tovrstno sporočilo, lahko virus preprosto preskoči zaščito (sama protivirusna zaščita)meni, da "potencialno nezaželeno" ne pomeni "potencialno nevarno" (to stanje je mogoče opaziti s popolnoma zakonitimi programi)).


Sorte grožnje

Če govorimo o obravnavani grožnji, je treba upoštevati, da so sorte tega virusa veliko, vendar so najpogostejše PUP.Optional.InstallCore in variations RussAd, Distromatic, Ask in tako naprej
Prva sprememba je čisto ugrabitev brskalnika, ki se lahko, če se ne izbriše takoj, preoblikuje v vohuna, ki poleg dodajanja velikega števila oglasov v brskalnik začne aktivno uporabljati zaupne uporabniške podatke. Druga sprememba je PUP.Optional.RussAd. Kaj je virus? Od prvega pa se razlikuje v tem, da v brskalniku deaktivira dodatek AdBlock, ki je odgovoren za blokiranje pojavnih oken, različne vrste pojavnih menijev, pasic itd. Dodatek je onemogočen, namesto ikone pa je prazna ikona, ko kliknete na brskalnik da spletna stran ni na voljo.

Znaki vpliva na sistem

Zdaj neposredno o grožnji PUP.Optional. Kaj je virus in kako vpliva na sistem? Tako kot vsi drugi ugrabitelji. Sprva brskalnik spremeni začetno stran in privzeti iskalnik, nato pa se ob obisku neškodljivih sredstev brskalnik napolni z oglaševanjem in nenehno pojavnimi pasicami, nenamerno preusmeritvijo na druge strani, do tistih, ki vsebujejo nevarne grožnje, in upočasniinternetno povezavo
Ampak to so samo prvi simptomi. Ta oglaševalski program namesti dodatno programsko opremo v računalniški sistem z namestitvijo dodatne programske opreme (ponavadi orodja Search Protect z vodniki in WebCake 300) ter integracijo dodatnih plošč in dodatkov v brskalnike (orodna vrstica Babylon ali različica v posebnem brskalniku, kot je orodna vrstica za Babylon Chrome ) Postopek nevtralizacije virusa je torej prav v odstranitvi vseh teh sestavin.

Kako odstraniti oglaševalski virus iz računalnika? Na žalost je večina protivirusnih paketov (z redko izjemo) v boju proti tej grožnji neučinkovita.
Zato bo treba v najenostavnejšem primeru uporabiti specializirane javne službe za ozko linijo. Symantecovi programski izdelki, kot je stacionarni paket Anti-Malware ali prenosni pripomoček AdwCleaner, so lahko zelo dobra orodja. Ampak široko oglaševan program SpyHunter ni priporočljiv, vsaj zaradi dejstva, da se je potem in od nje znebite zelo problematično.

Windows Media Removal

Zdaj pa poglejmo, kako odstraniti adware iz računalnika s pomočjo sistema, če programska oprema tretjih oseb v obliki skenerjev ni pomagala. V sistemu Windows lahko odstranite komponente nevarnosti PUP.Optional. Kaj je virus in kateri dodatni elementi so že nameščeni, je že jasno.
Za deaktiviranje grožnje morate najprej uporabiti privzetega upravitelja opravil, "v katerem želite deaktivirati vse sumljive procese in storitve (v tem trenutku noben brskalnik ne sme bitisproženo) Če ozadje prikazuje procese z imenom brskalnika, jih je treba tudi ustaviti.
Nato v oddelku programov in komponent na nadzorni plošči odstranite zgornje programe in plošče. Če želite odstraniti te komponente, je najbolje, da uporabite orodja tretjih oseb, kot je iObit Uninstaller, z uničenjem preostalih datotek in registrskih ključev, tako da tega ne naredite ročno. Ko končate, lahko nadaljujete z naslednjim korakom.

Čiščenje in ponastavitev nastavitev brskalnika

Kot je že jasno, samo odstranitev komponent virusa na desno ni omejena. V nameščenih brskalnikih lahko dodatki ostanejo aktivni. Na prvem mestu, morate odstraniti svoje "native" Windows - Internet Explorer, in za uporabnike desete različice sistema - in Edge. To storite v razdelku Upravljanje dodatkov.
Vendar pa morate vnaprej počistiti zgodovino obiskov, izbrisati predpomnilnik in očistiti piškotke. Priporočljivo je tudi izbrisati vse osebne podatke. Po tem morate spremeniti začetno stran in znova zagnati sistem. Za popolno zanesljivost priporočajo nekateri strokovnjaki s področja odstranjevanja virusov, da povsem ponastavite nastavitve brskalnika. V ta namen vsak poseben program te vrste uporablja poseben gumb za ponastavitev. Enako velja za druge brskalnike. Upoštevajte, da če tega ne storite v izvornih programih Windows, se lahko virus čez nekaj časa aktivira. Razširjeni rob lahko uporabite za Microsoft Edge. V "Raziskovalcu" morate najti vašo uporabniško mapo inpojdite v končno mapo na poti AppDataLocalPackagesMicrosoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe, v kateri morate odstraniti vse, kar je tam.
Po tem se konzola PowerShell začne z imenom skrbnika (isti ukaz v meniju Zaženi, najprej zapiše niz PS C: WINDOWSsystem32 & gt ;, nato pa predstavi glavni ukaz Get-AppXPackage -AllUsers-Name Microsoft.MicrosoftEdge | -AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $ ($ _. InstallLocation) AppXManifest.xml -Verbose} Samo po takih dejanjih bo mogoče z gotovostjo trditi, da je bila grožnja uspešno odstranjena iz sistema.

Zaključek

Tukaj, dejansko vse, kar zadeva grožnjo PUP.Optional.To je virus, je že jasno.V vprašanju njegove odstranitve, žal, na sredstva tretjih oseb adatysya ni potrebno, ker je večina groženj onesposobitev morali sami narediti, zato bodite potrpežljivi.

Sorodne publikacije