Zakaj moj računalnik ne vidi grafične kartice?

Grafični vmesnik, nameščen v računalniku, skupaj z osrednjim procesorjem in pomnilnikom RAM, ima eno od najpomembnejših vlog pri zagotavljanju učinkovitosti celotnega sistema, pri čemer pretvori grafično sliko v pomnilnik računalnika za prikaz informacij na monitorju v obliki video signal Toda zakaj potem, ko kupujete sodobnejši pospeševalni računalnik, ne vidi nove grafične kartice ali preneha dojemati informacije, ki ste jih prej nastavili? Za to obstaja veliko razlogov, o katerih bomo še razpravljali. Ločeno bodo kršene osnovne metode za odpravo posledic takšnih situacij.

Zakaj računalnik ne vidi grafične kartice: nova oprema

Na splošno, če upoštevamo nov grafični pospeševalnik točno z vidika "železa", ki je nadgradnja računalniškega sistema, je treba takoj omeniti nekaj obveznih. pogojev.
Grafična kartica najprej ne bo delovala brez ustreznih gonilnikov. V primeru, ko računalnik ne vidi grafične kartice, čeprav prihaja z diskom z gonilniki, ki se zdijo popolnoma normalni, je morda razlog neskladnost sodobnega pospeševalnika z zastarelo matično ploščo. Enako velja za zastarele različice samih operacijskih sistemov ali za njihove "neredne" neformalne zbirke. Včasih se pojavijo situacije, ko računalnik ne vidi grafične kartice zaradi nepravilno nastavljenih izhodnih nastavitev za video in grafičnega vmesnikaprimarni vhodno /izhodni sistem BIOS-a (UEFI) ali zaradi staranja njegove programske opreme.

Vse to pa se nanaša samo na temeljne vzroke programske narave. In daleč ne vsak uporabnik posveča pozornost pravilni namestitvi grafičnega adapterja in njegovi povezavi z matično ploščo s posebnimi režami. Seveda so danes konektorji kartic in plošč izdelani tako, da je pri vstavljanju kartice v ustrezno režo skoraj nemogoče narediti napake. Včasih pa pride do fizičnih poškodb opreme, da ne omenjamo prašnih stikov.

Računalnik ni več videl grafične kartice: zakaj?

Toda samo zgoraj navedeni razlogi pogosto niso omejeni. Zgodi se, da se računalnik ne odziva na nameščeno opremo, ki je brez težav delovala do določene točke. Zakaj moj računalnik ni prenehal videti grafične kartice? Tukaj lahko obstaja več možnosti. Morda je prišlo do "vzleta" voznikov ali jih je treba nadgraditi. Mogoče ni nobenega stika pri priključitvi pospeševalnika na matično ploščo zaradi prahu in umazanije. Poleg tega, ko računalnik ne vidi nameščene grafične kartice, ni vredno odrezati virusnih in virusnih učinkov, ki jih je mogoče usmeriti neposredno na grafični vmesnik.

Kaj najprej pogledamo?

Kot je razvidno, lahko vzroki za takšne napake precej veliko. Zdaj, neposredno o tem, kaj storiti, če računalnik ne vidi grafično kartico. Najprej, če je mogoče, morate odpreti sistemsko enoto in jo očistiti pred prahom. Res je, da je takšna možnost primernapredvsem za stacionarne sistemske enote. Pri prenosnih računalnikih je primer težji.
Če je povezava v redu, je vredno preveriti združljivost z matično ploščo in namestiti nov pospeševalnik. Model "matične plošče" lahko izvedete s pomočjo specializiranih pripomočkov, kot je CPU-Z, ali pa uporabite razdelek sistemskih informacij za to, ki se imenuje preko ukaza msinfo32 skozi ukazno mizo. Nadaljnje informacije je treba iskati na internetu (na mestu proizvajalcev opreme je najbolje). Če se odkrije takšno neskladje, boste morali zamenjati grafično kartico ali matično ploščo (tretja ni podana).
Prav tako je vredno posvetiti pozornost operacijskemu sistemu. Za uradne zbirke je priporočljivo, da vse pomembne posodobitve namestite prek "Center za posodobitve", tako da jih ročno nastavite. Vendar včasih samo taki primitivni ukrepi ne omejujejo primera.

Nameščanje gonilnikov

Ker računalnik ne vidi video kartice, lahko to pomeni nepravilno namestitev gonilnikov ali njihovo odsotnost. Hkrati v upravitelju naprav ni grafičnega vmesnika. Gonilnike morate namestiti bodisi z diska, ki ste ga dobili z nakupom, bodisi z gonilnika s spletnega mesta proizvajalca, in sicer s pomočjo iskanja, ki je specifično za strojno opremo.
Če je pospeševalnik označen z rumeno oznako kot neznano napravo (ali jo sistem prepozna, vendar ne deluje), lahko preprosto poskusite posodobiti gonilnik z uporabo kontekstnega menija ali razdelka lastnosti. Kot dodatni ukrep je to mogočeUporabite samodejne posodobitve gonilnikov (na primer gonilnik gonilnika, gonilnike Slim ali rešitev DriverPack za najnovejše različice).
Opomba: Včasih bo morda treba v celoti odstraniti stare gonilnike ali celo samo napravo.

Spreminjanje nastavitev BIOS-a

Če po izvedbi zgoraj omenjenih dejanj računalnik ne vidi grafične kartice, se morate pri ponovnem zagonu prijaviti v nastavitve BIOS-a in obiskati razdelek, ki je odgovoren za grafični način (VGA, Video, primarni zaslon itd.). itd.)
Glede na vrsto grafičnega pospeševalnika nastavite vrsto uporabljenega vodila (PCI, SG, AGP, IGD, PEG). Ko shranite nastavitve (F10), se bo zagnal. Če bo BIOS zaznal grafično kartico, se bo operacijski sistem še naprej izvajal. V primeru, da na ravni primarnega sistema ni prepoznavanja, se bo pojavila napaka, spremenjeni način pa bo treba spremeniti (značilnosti uporabljenega vodila morajo biti navedene v tehnični dokumentaciji za kupljeno opremo).

Namestitev posebnih aplikacij in ponovna namestitev gonilnikov

Ampak to je še bolj zanimivo. Povratne informacije uporabnikov na spletu kažejo, da obstaja še ena metoda, ki vam omogoča namestitev ali posodobitev gonilnikov, če jih Windows vztrajno ne želi najti v svoji lastni bazi podatkov.
V tem primeru morate najprej v računalnik namestiti pripomoček za nadzor (na primer za Radeonove vmesnike je ATI Catalyst program). Ko je programska oprema uspešno nameščena, ko poskušate namestiti ali posodobiti sistemske gonilnike kotMetoda namestitve bo morala določiti izvajanje iskanja na lokalnem računalniku. Kot kaže praksa, je taka metoda zelo učinkovita.

Kaj bi lahko bilo več?

V tem trenutku so to načeloma osnovne metode, ki omogočajo tiskanje grafične kartice iz sence. V nekaterih primerih (pod vplivom virusov) bo morda treba izvesti popolno skeniranje sistema. Včasih lahko pride do pomanjkanja napetosti na pospeševalniku. Tukaj boste morali preveriti značilnosti napajanja in ga po potrebi zamenjati. Morda grafična kartica sama ne deluje. Namestite ga na drug računalnik in tam preverite delovanje. Če je vse v redu, bo treba problem najti v matični plošči.

Sorodne publikacije