Kaj naj storim, če se moja matična plošča ne zažene?

Mnogi od nas so se soočili z računalniškimi težavami. In dobro je, če so to problemi, ki jih je mogoče rešiti sami. Še huje, če morate na koncu pripeljati avto v servisni center. In tudi če je vse tam pritrjeno, ni dejstvo, da bo sistem spet propadel in ne bo propadel v najbolj neprimernem času. Če zavržete vse pogovore o zapletenih sistemskih napakah ali nekaterih mehanskih težavah, lahko preostanek popolnoma rešite. Na internetu je ogromno videoposnetkov, namenjenih popravilu pripomočkov in računalniških komponent. Tako lahko vidite, kako spremenite zaslon na pametnem telefonu, kako očistiti in namazati hladilnik, kako zamenjati termalno pasto. In kaj naj naredim, če se moja matična plošča ne zažene?


Napake

Najprej morate razumeti, kaj je lahko vzrok problema. Na splošno, motherboard - kompleksna naprava, ki ima veliko število elementov: od velikih komponent do majhnih vijakov, senzorjev in kazalnikov. Ker so na plošči krmilniki, konektorji, reže, čipi, stabilizatorji, kondenzatorji itd., Je težko preprečiti napake.
Mimogrede, prisotnost vseh teh elementov lahko oteži popravilo, vpliva na metode odpravljanja napak. Zato postane jasno, da se napake v tem primeru lahko delijo na mehanske in sistemske. Prva je lahko spajkana s spajkalnikom, tudi doma, čeprav je to precej redek primer. V primeru okvare se lahko fizična škoda odpravi le z nakupom nove naprave. Včasihkondenzatorji, pretvorniki moči ali podobni pretvorniki napetosti se lahko preprosto zažgejo zaradi obremenitve sistema.


Sistemske napake so "prilagodljive". So lažje popraviti sami, čeprav se včasih zatečejo k pomoči strokovnjakov. Toda na splošno sistemska napaka ni stavek naprave, in če iz tega razloga ne zaženete matične plošče, ne obupajte.

Kdo je kriv?

Zanimivo je, da so uporabniki v splošnem, če je prišlo do okvar, krivi ali pa slaba hrana. V prvem primeru se lahko kupec ob namestitvi plošče obnaša nenamerno, ga nenamerno razpakira ali nepravilno uporabi. V drugem primeru lahko poškoduje napajanje, ki ne le preobremeni plošče, temveč tudi "zažge" vse ostale komponente na njej. Prav tako ste lahko krivi tistih, ki so izdelek poslali po pošti in nekaj poškodovali med prevozom. Obstajajo tudi brezvestni proizvajalci, ki včasih izdelujejo nizko kakovost, kot tudi uporabo slabe kakovosti materialov, zastarelih kondenzatorjev, šibkih radiatorjev, pozabijo na hlajenje čipov itd.

Domača problemska rešitev

Torej, če imate težavo in bolj ali manj razumete tehnologijo sistema PC, lahko poskusite vse popraviti sami. Prosimo, upoštevajte, da ga poseg v fizično stanje maternega jezika odpravi iz garancijskega obdobja in vse, kar se bo zgodilo, bo na lastno odgovornost in tveganje. Treba je razumeti, da je tiskano vezje sestavljeno iz več plasti, in to kljub dejstvu, da je debelina same plošče -nekaj milimetrov. Vsak sloj je dobil bakrene vodnike, in če je z njimi problem, bo najverjetneje pomagal servisni center ali nakup nove platforme.
V preteklosti je v starih modelih pogosto prišlo do prelivanja kondenzatorja. To napako bi lahko enostavno rešili z uporabo spajkalnika. Če ste že uporabili to orodje, razumete, kako deluje, potem lahko poskusite združiti majhne dele, hkrati pa pazite na temperaturo in uporabite tanek pik.

Naprava

Preden poskušate razrešiti okvaro ali razumeti, zakaj se matična plošča ne zažene, je potrebno diagnosticirati "bolezen". Značilno je, da se v servisnih centrih uporablja tako imenovani multimeter ali multitester. To orodje je poimenovano zaradi svoje večfunkcionalnosti: lahko preveri več kazalnikov.
Te naprave so velike. Morajo biti sposobni uporabljati, razumeti, kakšna je razlika med analognim in digitalnim testerjem, ki bo preveril stabilnost platforme. Digitalna naprava je najbolj udobna za uporabo, preprosta za delo in posebne spretnosti, ki jih ne potrebuje, še posebej, če imate na svojem rokah dober model. Posledica tega je, da multistyster lahko prikaže napetost, upor, merjenje jakosti toka, preverjanje uporov, tranzistorjev, diod, kapacitivnosti baterij in kondenzatorjev.

Zamenjava

Seveda skoraj nobeden od povprečnih uporabnikov hiše v predalu ne zaostaja za dodatnim multitesterjem. Zato moramo razčleniti razčlenitev z vsemi možnimi metodami.Če se vaša matična plošča vklopi, vendar se ne zažene, jo boste morali spremeniti. Glavna prednost osebnih računalnikov je v tem, da je na voljo veliko komponent, ki jih je mogoče zamenjati. Če želite najti napačen modul, morate izklopiti vsako komponento. Spomnimo se, da je veliko odvisno od kablov, kablov, stikov, konektorjev in še več. Vse to pogosto povzroči okvaro priključnih delov.
Praviloma strokovnjaki s preverjanjem dela na ta način in poudarjanjem okvarjene komponente priporočajo, da matično ploščo opremite s čipom, napajalnikom in zvočnikom za spremljanje zvočnih signalov. Če vse deluje, je verjetno ena od neaktivnih komponent. Nato je vredno povezati eno napravo na napravo in spremljati njeno delovanje. Nekateri naredijo nasprotno in odstranijo vsako napravo eno za drugo.
Če med to diagnozo ugotovite, da se plošča izvaja, na primer, se ne ujema z grafično kartico, to ne pomeni, da sam grafični pospeševalnik ni uspel. Obstajajo težave s kabli, s povezavami in stiki na isti matični plošči. Zato boste morali vse preveriti, povezati grafično kartico z drugim računalnikom, zamenjati kabel itd.

Trick

Razlogi, zakaj se matična plošča ne zažene, ventilatorji delajo ali celo platforma ne daje znakov življenja, so popolnoma drugačni. . Zanimivo je, da lahko tudi sam sistem preprosto "obrti". Na primer, če je baterija BIOS-a na plošči, ali pa preprosto manjka, sistem "pretvarja, da je mrtev". V tem primeru je vse v reduMultiTester, in če ga nimate, vzemite izdelek v popravilo.
Obstaja tudi problem z napajanjem druge napetosti. Da bi razumeli, ali je vse pravilno na tej strani, je potrebno priključiti napajalnik na ploščo in ga priključiti na napajalni kabel. Če nimate starejšega modela platforme, bo na njem zasvetila LED dioda. Če žarnica ne zasveti, bo najverjetneje morala iti znova na popravilo.

Pogosto težava

Zgodi se, da se matična plošča ne zažene, vendar se ventilatorji vrtijo. Problem ni najbolj razširjen in se pogosto opazi na starih modelih matične plošče. Lastniki podobnih naprav morajo vedeti, da so takšne težave pogosto posledica malomarnosti uporabnikov. V tem primeru vam bo pomagalo običajno čiščenje. Na splošno je treba takšno profilakso izvajati vsaj enkrat na šest mesecev: preveriti stanje sistema, očistiti matično ploščo od prahu, nadzorovati hlajenje in termopasto. Če ste vrgli pristojbino, potem ne bodite presenečeni, da je veliko kopičenje prahu povzročilo kršitev stikov. V tem primeru je najuspešnejša možnost preverjanje učinkovitosti vsakega priključka. Morda je kraj, kjer je napajalnik priključen, močno umazan in zahteva redno čiščenje. Prav tako se zgodi, da so težave v priključkih opazne pri zunanjem videzu, potem pa je veliko lažje razumeti, kaj morate storiti: preprosto zamenjajte kabel ali zamenjajte priključek.

Kondenzatorji

Zanimivo je, da če se Asusova matična plošča ne zažene, potem poskušajo obsoditi kondenzatorje. Na splošno velja, da je proizvajalec pošten in vednoOpremlja svoje modele z visoko kakovostnimi materiali. Toda v starih modelih obstajajo pomanjkljivosti. Nekateri uporabniki se odločijo, da bodo te podrobnosti sami pokvarili, vendar to počnejo slabo, kar pomeni ponovno sistemske napake. To se zgodi, da se kondenzatorji spremenijo v servisnem centru, matična plošča pa čez nekaj časa preneha "živeti".

Brez odgovora

Zgodi se, da se matična plošča začne in se takoj izklopi. Ponavadi ljudje začnejo misliti, da je računalnik premagal grozen virus. On je "jedel" vse, kar je bilo, in ni poti nazaj. To je dokaj redka razlaga. Takoj morate preveriti gumb za splakovanje, da vklopite računalnik, potem pa morate pogledati sistemsko enoto in jo očistiti od prahu. Da, še enkrat, izklopite vse na vrsti ali izklopite vse naenkrat in pustite glavne elemente. To se zgodi, da računalnik ne napaja napajalnik, ki ne opravlja svojih osnovnih funkcij, čeprav v tem primeru matična plošča sploh ne bi bila vključena. Prav tako se zgodi, da je vzrok težave prikazan v BIOS-u, ki bo povzročil določen pisk.

Kje je slika?

Nekateri uporabniki se soočajo z dejstvom, da se matična plošča zažene, vendar na monitorju ni slike. Prvi in ​​glavni razlog je seveda okvara zaslona. Vendar se to zgodi zelo redko, veliko pogosteje pa uporabniki preprosto pozabijo priključiti monitor v vtičnico. Prav tako morate izključiti poškodbe kabla in aktiviranje gumba za vklop na monitorju. Naslednji razlog za to napako je BIOS. Včasih ponastavi nastavitve in na splošno lahko vpliva na delo matične plošče. Ponavadi vserešiti, če padeš v nastavitve BIOS-a. Vendar je monitor tih, zato odprite ohišje računalnika in poiščite baterijo. Odgovoren je za neodvisnost pomnilnika in shrani nastavitve BIOS-a. Izvlecite, počakajte nekaj sekund in ga vstavite nazaj. Kot smo že omenili, lahko pride do težav z drugimi komponentami. Ne pozabite, da je lahko celo prah vaš najslabši sovražnik, zato, če se kaj zgodi z računalnikom, takoj odprite ohišje in si oglejte vsak element. Lahko je vidna, na primer, lahko dobite matično ploščo in jo vidite, da se pojavijo temne lise, ožgani elementi ali oster vonj.

Tranzistorji

Če ne zaženete Asusove matične plošče ali druge družbe, je razlog lahko v tranzistorjih. To je še en element, ki ga lahko na splošno preverjamo neodvisno. Iščemo kratek stik na njih. Naj se zgodi zelo redko, vendar, kot pravijo, opozarjajo - to pomeni oboroženi. Za diagnostiko spet spustite ploščo iz vseh napajalnih konektorjev, tako da ne bo pomotoma udarila v tok. Vzemite multitester (tako, na žalost, tisti, ki nimajo te naprave, ne morejo opraviti te diagnoze) in preverite vse sklepe tranzistorjev. Ta element na plošči je težko najti, ker je majhen in deli na platformi so veliko. Tranzistor je podoben kvadratu ali pravokotniku s tremi sklepi. Naslednji multimeter mora delovati v načinu "prozvok" diode. Dva elementa naprav se morata dotakniti "nog" tranzistorja. Vohun priča o okvari tranzistorja.

Podrobnosti

Vsi zgoraj navedeni razlogi niso edinstveni. Na splošno obstaja veliko napak, ki vodijo k dejstvu, da se matična plošča ne zažene. Prva stvar, ki si jo morate zapomniti, je skrb za sistem. Ne morete kupiti računalnika in ga pozabiti, pomembno je, da ga poskrbite, očistite, spremljate ogrevanje itd.
Med drugimi okvarami, ki lahko vodijo do krošnje, lahko imenujemo napačno delovanje omrežnega adapterja - kabel, ki povezuje internet s sistemom. Zaradi nestabilnih usmerjevalnikov, internetnih centrov in drugih naprav lahko pride do napetostnih žarkov, ki vodijo do izgorevanja vezja. Pogosto se uporabniki srečujejo s težavami v BIOS-u. Zaradi njih se matična plošča Gigabyte ne more zagnati. Ponavadi proizvajalci poskušajo uvesti nov model te platforme z več platformami. Ampak, če nenadoma redno baterijo je na krovu, potem ne bo sistem izvajanje. Samo zamenjati ga morate. Prehrana igra tudi ključno vlogo. Pri samoprejemanju računalnika morate izračunati moč, ki jo zahteva napajanje. Poleg tega ne smemo pozabiti na dobro hlajenje, saj proizvajalci, ki varčujejo na materialih, pozabijo namestiti par dodatnih radiatorjev na močnostne elemente ali uporabiti šibke stabilizatorje. Drug razlog, zakaj se vaša Asrockova matična plošča ne zažene, so poškodovana vrata. Ni vsakdo ve, vendar lahko izklop perifernih naprav med delom na osebnem računalniku škodljivo vpliva na elemente plošče. Na primer, če močno potisnete miško iz priključka, se bo to zgodiloskok tlaka, ki bo povzročil izgorevanje pristanišča. In v redu, če se izkaže, da je priključek A neizvedljiv, če je celotna sistemska plošča izgorela? Moram zbrati denar za novo.

Zaključek

Torej, ne pozabite: če se vaša matična plošča ne zažene, jo boste najverjetneje morali prenesti v popravilo. To je najbolj logična možnost, ki vam bo olajšala življenje, čeprav potrebujete dodatna sredstva. Če bolj ali manj razumete delo računalnika, lahko samostojno poskušate vse popraviti - ker se včasih, kot smo ugotovili, težava lahko skrije v prazno baterijo ali odklopljen kabel. Zato se prepričajte, da so vsi elementi trdno priključeni in da je napajanje vklopljeno. Nato preverite, ali so vsi napetostni regulatorji in skakalec procesorja v pravilnem položaju: vse komponente morate trdno "sedeti" na svojih mestih. Če se nič ne zgodi, se bližamo krovu in iščemo vidne poškodbe, ki povezujejo samo potrebne elemente za začetno delo. Če vse deluje, je razlog le eden od neaktivnih komponent. Če se težava ne reši, je najbolje, da se obrnete na strokovnjake.

Sorodne publikacije