Patch Cord - Kaj je to? Kaj so patch kabli?

Patch kabel (stikalne vrvice) se imenuje električni ali optični kabli, ki omogočajo priključitev ali priključitev električnih naprav. Najbolj razširjeni podatkovni produkti so bili na področju oblikovanja in ustvarjanja lokalnih računalniških omrežij. Za povezavo stikal, ki povezujejo delovne postaje z omrežno opremo, se pogosto uporablja patch kabel 5e, izdelan v industrijskih ali ročnih delih. V teku preklopnih kablov iz optičnih vlaken.


Patch Cord - Kaj je to? Kako deluje

Za priključitev nepovezanih omrežnih komponent morate uporabiti posebne kable. Če želite priključiti računalnik na DSL usmerjevalnik ali stikalo, morate pripraviti omrežni kabel. Kaj je to? To je segment oklopljenega ali neoklopljenega UTP kabla, dolgega 1,5 m, na obeh straneh katerega sta pritrjena s pomočjo priključkov RJ-45.
Te kable lahko uporabite za povezavo skoraj vsake komponente omrežnega okolja. Izjeme so naprave, ki podpirajo samo optične vmesnike. Nekateri LAN-i imajo tudi stikala za naprave, ki delujejo prek koaksialnega kabla. Do tega trenutka so skoraj izginili.

Standardi TIA-568A in TIA-568B

Obstajajo standardi za povezovanje takih kablov z drugimi napravami: TIA-568A in TIA-568B. Kako uporabljati povezovalni kabel 5e za povezovanje omrežnih naprav? Standardi določajo vrstni red prehodaPosamezniki so živeli v barvah znotraj priključka. Dejstvo je, da so znotraj standardnega UTP kabla pod izolacijsko plastjo strune prepletenih vodnikov. Tukaj je signal. Izolacijski sloj, ki prekriva tak prevodnik, ima lahko eno od osmih standardnih barv:


 • oranžno;
 • belo-oranžna;
 • zelena;
 • belo-zelena;
 • modra;
 • bela in modra;
 • rjava;
 • je bela in rjava.
 • V standardu TIA-568A se referenčni vrstni red začne z belo-zelenimi in zelenimi žicami. Varianta TIA-568B je prvotno opremljena z oranžnimi žicami. Na sliki je mogoče videti tudi druge razlike v načinu življenja. Nekateri omrežni inženirji, ki povezujejo priključke, samovoljno spremenijo vrstni red v živo. To ni priporočljivo. Najbolje je, da sledite enemu od standardnih vezij, da kasneje ne boste zmedeni.

  Kaj lahko storim s povezovalnim kablom?

  Kabel s sukano parico je nepogrešljiv za skrbnika sistema. Obstaja veliko naprav, ki jih je mogoče povezati v omrežje s pomočjo patch kabla. Kaj je ta naprava? Njihov seznam je precej širok. Tu so samo najbolj priljubljene možnosti:
 • plošča z linijskimi popravki za osebni računalnik ali prenosni računalnik;
 • računalniški modem za DSL;
 • preklop na usmerjevalnik ali drugo stikalo;
 • računalnik v vozlišče;
 • modem DSL za usmerjevalnik ali stikalo;
 • Brezžična dostopna točka za stikalo s tehnologijo PoE ali brez nje.
 • Če uporabljate kabel lc lc patch, potem običajnopreklopne naprave in naprave za usmerjanje. Ta vrsta kabla se uporablja tudi za povezovanje stikal in druge omrežne opreme s povezovalnimi ploščami.

  Kakšne so spremembe povezovalnih kablov

  Kljub preprostosti naprave imajo kabli za povezavo določene razlike. Da, spadajo lahko v kategorijo 5 5e ali 6. Številka pojasnjuje, kateri materiali se uporabljajo za ta kabel, katera vrsta priključkov RJ-45 uporablja poseben kabel UTP. Kaj to pomeni v praksi? Različni kabli UTP podpirajo različne hitrosti prenosa podatkov. Nekateri od njih so sposobni zagotoviti večje območje prenosa signala.
  Kabel CAT 6 ima dodatno zaščito, preprečuje trčenje omrežja zaradi električnega udara in drugih dejavnikov. Je certificiran za uporabo na omrežjih Gigabit Ethernet. Glavni razlog, zakaj žica 6. kategorije ni razširjena, je visoka cena. Večina omrežnih nalog je mogoče rešiti s kablom CAT 5 ali CAT 5e.

  Podpora za Gigabit Ethernet, težave s kakovostjo kabla UTP

  Obstaja pogosto napačno prepričanje strank, da morajo imeti kabel CAT 6 za sprejem Gigabitnega signala na svojem omrežju. Ta izjava velja le, če kupite poceni žico dvomljivega izvora. Dobra kakovostna kategorija 5e, izdelana po ustreznih standardih, bo imela gigabitni signal. Njegova edina pomanjkljivost je, da za to ni bila zasnovana ali certificirana. Zato proizvajalec ne jamči, da bo kabel kategorije 5 podpiral Gigabit Ethernet.
  Na splošno je eden od glavnih elementov sodobnega računalniškega omrežja patch kabel. Kaj to pomeni v praksi? Dejstvo, da bo kakovost tega izdelka v veliki meri odvisna od stabilnega delovanja celotnega omrežja. Slaba zaščita pred električnimi motnjami lahko na primer privede do velikega števila napak in zmanjšanja hitrosti prenosa podatkov. To ni dovoljeno. Paziti je treba na kakovost kablov UTP, ki se uporabljajo v lokalnem omrežju.

  Načelne razlike med obližnimi vrvmi kategorij 5 in 6

  Veliki UTP kabli 5. kategorije se množično uporabljajo. So poceni, enostavni in zanesljivi. Če so ti izdelki visoke kakovosti, bodo brez težav imeli celo gigabitni signal. Ampak včasih lahko najdete in patch-kabel 6 kategorij (približno 3-5% primerov). Katere so glavne razlike s patch kablom 5e? Kaj je ta čarobna žica povsod?
  Ta izdelek je običajen segment kabla "sukani par", na katerem je vsak konec priključka RJ-45. Z njim se žica vstavi v ustrezen priključek stikala ali omrežne kartice računalnika. Podatki se prenašajo v frekvenčnem območju do 100 MHz. Takšne povezovalne kable se priporočajo za uporabo v strukturiranih sistemih kablov (SCS). Torej na znanstveni način imenujemo lokalna računalniška omrežja. Par Vita kategorij 5 in 5e nima plasti dodatne zaščite, zato se lahko uporablja samo v zaprtih prostorih.
  Katere skrivnosti še vedno skrivajo običajno vrvico? Katere so lastnosti, zaradi katerih je izdelek takšen univerzalni način gradnjeračunalniških omrežij? Zunanji sloj izolacije je zaščiten z enojnimi bakrenimi pramenovami, ki so prepletene v paru in imajo premer 052 mm. Vsak vodnik je prekrit s polietilenom. Varuje žile pred različnimi ovirami in zaužitjem vode, oksidacijo. UTP kabel ima visoko fleksibilnost, ki omogoča uporabo najbolj nepričakovanih poti za postavitev omrežja.

  Kakšna je razlika med kablom za navzkrižno povezovanje

  Križni omrežni kabli so posebna vrsta montažnih kablov, ki se uporabljajo za napravo SCS. Njihova značilnost - navzkrižno vezani krog posameznika živi na koncu neposredno s priključkom. Torej, če se po eni strani uporablja model TIA-568A, potem se shema TIA-568B uporablja od druge.
  Zakaj uporabljati navzkrižno obliž? Kaj to daje? Prvi taki kabli so bili uporabljeni za povezavo računalnikov. Danes je ta odločitev v veliki meri zastarela. Za uporabo najbolj vsestranskih možnosti ni potrebe po povezovanju posameznih osebnih računalnikov brez preklopne opreme. Sodobne omrežne kartice so se naučile samostojno določiti, katere žive celice se uporabljajo za prenos signalov in ki jim sledi sprejem. Zato bodo naloge, ki jih rešuje ta omrežna oprema, enako dobro izvedene s katerim koli kablom.

  Sorodne publikacije

  Patch panel je element pasivne omrežne opreme