Zastarela matična plošča 775 vtičnica DDR3?

V letu 2004 je Intel razvil vtičnico 775. V naslednjih sedmih letih so proizvajalci matičnih plošč izdali take matične plošče s tem programskim vmesnikom. Toda v letu 2011 je prišlo do vtičnice 1055, ki ji sledi 1056. Zdelo se je, da bi popolnoma izrinili matične plošče s trga z zastarelo vtičnico 775. Toda to se ni zgodilo, veliko ljudi še vedno uporablja ta model. Zahvaljujoč matični plošči 775 vtičnica DDR3 je ohranila svojo popularnost?

Kakšne so bile slabosti matične plošče s priključkom 775 prvih izdaj?

Glavna pomanjkljivost te zasnove je bila precej nizka frekvenca sistemskega vodila, s precej hitrim procesorjem, sistemski vodilo pa je bil le ta ozek vrat, ki je zaviral celotno delovanje sistema. Te prve matične plošče so delovale na frekvenci 533 MHz in pomnilniku DDR2. Toda tak sistem ima veliko prednosti pred prejšnjo vtičnico 478 in sodobniki te vtičnice od AMD. Kakšne so koristi?


Intel prvič uporablja novo vrsto kontaktorja med matično ploščo in procesorjem. Opustila je običajni pin spojnik, ki so ga prej uporabljali vtičnici AMD. Namesto teh zatiči na procesorju so se pojavile visoko zmogljive prevodne platforme, ki so stisnile ostre kontakte na matični plošči. To je omogočilo povečanje zanesljivosti samega procesorja in zanesljivosti njegovih stikov z matično ploščo. Da bi rešili težavo z ozkim grlom sistemskega vodila, se pojavijo matične plošče 775vtičnica, pomnilnik DDR3. Primer takšnih matičnih plošč je družina Gigabyte s spodaj prikazanim čipom G41.


Značilnosti arhitekture procesorja na vtičnici 775

Intel in AMD se nenehno bori za vodilno vlogo v proizvodnji procesorjev za računalnike. V tem primeru ima vsak proizvajalec svoj razvoj, ki raje matične plošče in procesorje. Intel je na primer zavrnil gostovanje procesorja, krmilnika RAM, tako da ga je premaknil na matično ploščo. AMD je tak krmilnik uporabil neposredno v procesorju. Pri delu z DDR2 pomnilnikom je to pomenilo nekaj prednosti za matične plošče z AMD-jevimi procesorji, saj je bila RAM v takih ploščah bolj učinkovita. Toda matična plošča 775 datasheet vtičnico DDR3 prihaja in vse se dramatično spreminja. Ker v procesorju ni pomnilniškega krmilnika, je mogoče uporabiti vodilo višje frekvence, ki praktično ničesar ne spremeni v arhitekturi procesorja, ozko grlo takoj izgine.

Nove matične plošče pod vtičnico 775 z DDR3

Največja frekvenca vodila je dosegla 1600 MHz. Na začetku pa so na voljo prehodni modeli, ki lahko delujejo z pomnilniškimi ploščami DDR2 in DDR3. Na matični plošči sta nameščeni dve banki DDR2 in DDR3. Toda hkrati oba pomnilnika ne moreta delovati, lahko izberemo eno ali drugo. Skladno s tem se je maksimalna količina pomnilnika zmanjšala za skoraj dvakrat.
Nadalje je bil razvitmatična plošča 775 vtičnica DDR3, ki je že imela štiri banke novega pomnilnika. To je uporabniku dalo nekaj koristi. Prvič, ta spomin je bil cenejši, čeprav je bil dvakrat hitrejši. Drugič, matična plošča 775 DDR332gb je imela maksimalno količino, ki bi jo lahko namestili na eno matično ploščo. In s to količino pomnilnika lahko frekvenca vodila in zgornjega procesorja vedno rešita vse pisarniške naloge brez izgube hitrosti. In če je potrebno rešiti grafične naloge, potem s takimi parametri zadostuje, da postavimo zmogljivo grafično kartico in ne želimo ustvarjati dodatnih stroškov za prehod v novo vtičnico.

Matična plošča 775 Vtičnica DDR3 - preteklost ali sedanjost?

V sedanji gospodarski krizi je veliko uporabnikov računalnikov zelo previdno pri predlaganju nadgradnje svoje naprave. Trenutno dopolnjena matična plošča 775 vtičnice DDR3 je dražja od nove matične plošče srednjega razreda z moderno vtičnico.
Če uporabljate vse funkcije RAM-a, lahko prihranite denar in počakate z računalniškimi nadgradnjami.

Sorodne publikacije