Perl programski jezik: avtor, opis, pluse in minusi

Ta pomemben dogodek v svetu programiranja je potekal leta 1986, ko je običajni na prvi pogled tip Larry Wall, po napornem delu, napovedal svet, ki je razvil programski jezik Perl. Pot do tega izjemnega dogodka je bila težka in trnovita, vendar je bil rezultat vreden. Kako, kdo in zakaj so razvili nov programski jezik? Tukaj so odgovori na vsa ta vprašanja.

Prazgodovina

Za to je bila spodbuda odprtje prepričljivega razloga. Nato je sodeloval pri projektu UNIX. Delo je bilo zapleteno, saj je bilo potrebno ustvariti varno omrežje z mnogimi ravnmi, tako da je bilo mogoče združiti delo več računalnikov, ki delujejo drug od drugega na precejšnji razdalji. Celoten proces je bil uspešen, poročila pa so morala biti zelo delovno intenzivna, ne le z velikim številom datotek, temveč tudi z navzkrižnimi referencami med njimi.


Wall se je odločil uporabiti filter awk za delo, vendar je bila nepričakovana ovira: ni bilo mogoče nadzorovati niti odkritja niti zaprtja velikega števila datotek - ironično - na podlagi njih vsebuje informacije o lokaciji teh datotek. Na začetku se je Larry odločil napisati poseben sistemski pripomoček za rešitev nepredvidljivega problema. Zdi se, da je bila izhod iz situacije. Toda pred tem so že pripravili več pripomočkov za reševanje tega problema, ki pa žal niso postali sprostitev za standarde UNIX. Zato mu je pomagal nadarjeni sistemski skrbnik, po izobraževanju jezikoslovcaJobs je uporabljal programski jezik Perl in ga ustvarjal, da bi lahko hkrati obdeloval besedilne datoteke, poiskal rešitve za sistemske naloge in ustvaril bolj razumljiva poročila. Hkrati pa je bilo to programiranje na nižji ravni, ki bi bilo na voljo v jeziku S. Zato je bil na njem napisan tolmač Perl.


Nov programski jezik: vzrok pojava

Po Larryju je pomagal ustvariti nov jezik lenobe. Vendar je prav ta lenoba omogočila reševanje pomembne naloge: kako se izogniti ustvarjanju velikega števila programov v različnih jezikih, ki so bili sestavni del orodij UNIX. Preveč naporen je bil tak postopek. Vrednost novega jezika so cenili drugi, saj združuje sposobnost obdelave datotek in sistemske administracije. In to sta samo dve potrebni dejstvi, ki sta potrebni pri programiranju sistema UNIX. Opozoriti je treba, da se programski jezik Perl nekoliko razlikuje od drugih podobnih jezikov: nastal je zato, ker je bilo nujno potrebno, ne da bi zadeli uporabnike ali ustvarili še eno dobro lastnost, ki ne igra posebne vloge.
Nasprotno, ko je Larry uporabnike seznanil z njegovim izumom, je naredil resnično ogorčenje med sistemskimi administratorji, ker zdaj ni bilo treba porabiti veliko časa za ignoriranje več programskih jezikov in je bilo težko rešiti težave z enim samim jezikom. Tabela znakov.

Značilnosti

Prevedeno vRuščina, okrajšava Perl zveni kot "praktičen jezik za pridobivanje podatkov in pripravo poročil." Simbol te vrste jezika se je odločil, da bi naredil kamelo, očitno, glede na to, da je žival plemenita, prenašana, lahko veliko dni nosi težko breme, enako delo spominja na nov jezik, prav tako pošten. Zakaj so mnogi uporabniki takoj cenili nov jezik, obstaja veliko razlogov. Kdor uporablja sistem UNIX, ve, da nastavitve tukaj potekajo skozi posebne datoteke - navadno besedilo, spremembe pa se izvedejo po izvrševanju ukazov. Zapisani so v posebni jezikovni lupini, njihovo izvajanje pa je ukazna vrstica. Sistem UNIX omogoča ustvarjanje posameznih ukazov na podlagi ukazov tolmača in njihovo shranjevanje. Ostanejo v besedilnih datotekah, in če je potrebno, se izvajajo kot standardni niz ukazov operacijskega sistema - samo preko ukazne vrstice. Uporabniški ukazi se sicer sklicujejo na skripte. V sistemu UNIX mora operacijski sistem napisati veliko število skriptov, ki nato obdelujejo naslednje skripte, to so besedilne datoteke s posebnimi programi:
 • Awk. Program omogoča primerjavo s temi vzorci in služi kot generator poročil.
 • To je to. Pojavi se kot urejevalnik paketov besedilnih datotek.
 • Programi kot filtri zamenjajo vrstice za branje vhodnih datotek. Nato izvedejo ustrezne akcijske vrstice, ki jih definirajo ukazi programa. V tem primeru je veriga znakov dodeljena glede na določene vzorce, ki so zamenjani zapravila, se ustvarjajo nove datoteke.

  Velike priložnosti

  Novi programski jezik Perl je odprl zelo bogato priložnost v primerih, ko je potrebno obdelati besedilo, stabilne izraze. Razlikuje odlične možnosti Perla za pomožne module. Sčasoma je ta edinstveni jezik razširil svoje meje in se zdaj široko uporablja v razvoju spletnih strani in iger, če je potrebno programiranje omrežja ali grafični uporabniški vmesnik.
  Jezik se je navadil in ljubil zaradi enostavnosti uporabe, zdaj pa je prepoznan kot najbolj dinamičen programski jezik. Podpira različne paradigme, ki vključujejo sloge - funkcionalne, proceduralne in druge, ima nadzor pomnilnika, obstaja podpora za obdelavo besedila. Ne zaman, eden od gesel L. Volle kaže, da lahko preproste stvari ostanejo preproste, vendar morajo biti izpolnjene kompleksne. Jezik je lahko naučiti z razumevanjem predpostavk, blokov kode, upravljavskih struktur in funkcij.

  Podobnost z drugimi jeziki

  Larry si je veliko izposodil od drugih programskih jezikov. Na primer:
 • školjke lupine UNIX. Spremenljivke so označene z vodilnimi znaki, jasno izražajo vrsto spremenljivke in pomagajo pri interpolaciji teh spremenljivk v vrsticah. Vgrajene funkcije zagotavljajo orodje in se uporablja za programiranje lupine.
 • Masivi iz Lispa.
 • Uporaba regularnih izrazov Perla z awk, hkrati pa izposojanje od njega asociativnih motivov.
 • Iz sed.
 • Toda z lastnimi nalogami se sooča z novim jezikomveliko hitreje, zato se je začela uporabljati ne le za reševanje problemov sistemske administracije. Wall je od R. Spencerja naučil paket, ki je pomagal pri učenju regularnih izrazov Perla in ga spremenil v njegovega otroka. Veliko razvitih značilnosti - ne le Larryjeva zasluga. Kolegi in prijatelji so bili enako navdušeni nad uvajanjem svojih inovacij v edinstven program. In ko se je pojavil na internetu, se je izoblikovala celotna skupnost podobno mislečih ljudi, ki je tudi pripomogla k njenemu izboljšanju. V delu, odkar statistika pravi, več kot 10.000 programerjev. Vendar se jezik zdaj izboljšuje zaradi razvoja paketov, ki se uporabljajo z uspehom pri uvajanju novih jezikovnih aplikacij v nastajajočih tehnologijah, povezanih z informacijami.

  Razvojne faze

  V preglednici je mogoče opredeliti majhne, ​​a pomembne korake na poti.

  Izdane različice  Čas ustvarjanja  perl 1. Veliko možnosti ni vsebovalo. To je bil najlažji način iskanja datotek s predlogami. Vendar so bili opisniki datotek, format in skalarne spremenljivke.  1988. Januar  perl 2. Ni bilo izboljšanega mehanizma za regularne izraze.  1988 leto. Junij  perl 3. Razvijalci so lahko obdelali binarne podatkovne tokove.  1989 leto. Oktober  perl 4. Večinoma zaradi knjige, ki jo je svet videl, "Programiranje Perl", vendar bolj znano kot Camelova knjiga. Popravljen je bil nov dokument. To obdobje je miniloserija publikacij, ki je povzročila ustavitev različice 4036. Bilo je leta 1993. Nato se je začelo delo na naslednji verziji.  1991. Marec  perl 5. Obstaja podpora za kompleksne podatkovne tipe, objektni model, ki vključuje povezave, pakete in zaprtja kot vrednosti. Ustvarjen je poštni seznam, tako da lahko koordinirate delo na različnih platformah. V bistvu je postal glavni forum za razvoj, prenos in vzdrževanje. Moduli imajo zdaj pomemben del različice, ker so lahko razširili jezik, vendar brez spreminjanja tolmača. Lahko ga stabilizira, vendar ima razširjene jezikovne zmožnosti.  1994. Oktober

  Edinstven Perl - programski jezik: prednosti in slabosti

  Perl 5 se aktivno razvija in zdaj dopolnjuje vse nove različice. Vendar je razvoj povezan z več dejavniki: izvaja se avtomatska tipizacija podatkov, izvaja se avtomatska kontrola pomnilnika. Zahvaljujoč tolmačem so znani ne samo tipi, temveč tudi zahteve za pomnilnik vsakega predmeta programa in ne otežuje dodelitve pomnilnika, da bi se sprostil pri štetju povezav. Opozoriti je treba, da Perl-programiranje razlikuje od drugih tolmačev. Dokaz za to je prevod programa v vmesno bajtno kodo in nato začne teči. Za primerjavo: tradicionalna različica deluje nekoliko drugače - uvedeni operater se razlaga in izvaja takoj, kar ogroža sintaktične napake med potekom dela. Perl vam omogoča zaznavanje te vrste napak že v obdobjuPrenos na buy-in.
  Za prevajanje enega pogleda v drugega je potreben samodejni postopek, in če ni mogoče prevesti nobenih podatkov, lahko povzroči usodno napako. Zasluga različice 5004 je, da obstaja UNIVERZALNI paket, ki je glavnemu predmetu dal jezik in vsi razredi prihajajo iz njega - samodejno. Obstaja možnost povabiti različico modulov. Postalo je realistično, da se sprašujemo za različico modulov. Poleg tega je ta perl podprt s številnimi operacijskimi sistemi, vključno z Microsoft Windows. Različica 5005, izdana leta 1998, je močno izboljšala kakovost procesorja regularnih izrazov, izboljšala novo prestrezanje v hrbtenici, ki je bila rešena s pomočjo določenih modulov in razširila podporo operacijskih sistemov.

  Zadnja posodobitev

  Dveh tisočletnica je svetu dala novo, 5,6 različico bisernega jezika. Najprej je bilo videti precej lepše, majhni 64-bitni sistemi so lahko podpirali datoteke, večje od dveh GB, vključevale so predstavitev nizov, upoštevajoč standardno unicode, pa tudi ključno besedo - naše. V tem obdobju se shema imen različic spremeni tako, da je bližja drugim odprtokodnim projektom. Zanimivo dejstvo je ta rešitev: če je različica v razvoju, ji bo dodeljeno število z lihimi številkami, stabilna pa dobi dvojno številčenje. Wall je nato pozval svoje privržence, da dajo predloge za naprednejšo različico. Njegova pritožba je bila zaslišana, rezultat pa je bil 361 dokumentov, ki so pomagali razviti različico VI. Uporabnikom sodiščpredstavil dokument, ki je najverjetneje izgledal kot povzetek, in ta različica je obstajala, vendar le v obliki opisa jezika. Številni dokumenti so postali specifikacija za to različico. Poskus izvedbe verzije tolmača VI leta 2006 je bil ustavljen. Toda od leta 2009, pod imenom Rakudo Perl, ta različica živi in ​​jo redno posodablja. Pomembna sprememba v procesu razvoja Perl 5 se je zgodila po uvedbi Perl 511. Skupnost razvijalcev se je preusmerila na serijo mesečnih izdaj s predvidenim datumom izdaje treh mesecev.

  Nova različica

  , različica 5.8, se je pojavila leta 2002. Znana je po tem, da se je od leta 2008 letno posodabljala, močno izboljšana podpora za Unicode, dodala je veliko funkcij, ki vključujejo večnitno podporo, izvirno izvedbo V /I in povečano numerično natančnost. In spet so bili novi moduli. Do 20. obletnice oblikovanja splošnega programskega jezika nova različica številke "5100" ni ponovno razočarala uporabnikov. Bilo je novih operaterjev, pa tudi "pametnih" - naključij, prišlo je do obnove regularnih izrazov.

  Kaj je prineslo zadnja leta dela?

  Vsako leto so vse nove izboljšave pomagale, da je jezik, ki ga je izumil Woll, najlažji, lažji in bolj dostopen. Leto 2010 je zaznamovalo dejstvo, da je sintaksa jezika perl prejela podporo za paket NAME VERSION, preobremenjenost operaterjev regularnih izrazov, moduli so bili posodobljeni v prihodnjih letih, operativna podpora se je razširila. Cilj je bil dosežen - označiti, kdaj se izvaja različica, ki jo je treba emulirati, pomeni, da dovolite posodobitev za perl,vendar hkrati ne izgubijo delovne zmožnosti uporabljenih skriptov, ki se lahko izkažejo za nezdružljive z novo predstavljeno različico. Prišlo je do več funkcionalnosti, večje varnosti. Konec maja se je pojavila naslednja različica, tako kot vedno, bolj napredna in priročna za delo. Danes jo lahko preveri kdorkoli in na lastne izkušnje, da se zagotovi, da je bilo opravljenega veliko dela za ustvarjanje tega programskega jezika. V tem jeziku Perl polja niso omejena. Možno je rešiti z uporabo jezika, netradicionalne naloge, za katere bi se sicer ukvarjalo nekaj, za izvajanje administrativnih nalog, za obdelavo visokokakovostnih besedilnih datotek in ne za vse probleme časa. Pri razvoju novih programov z uporabo tabele z znaki z uporabo potrebnih operaterjev bo rezultat pravilen in hiter. Ta članek je še enkrat dokazal, da za navdušence njihovega vzroka ni nič nemogoče. Včasih celo najmanjša vprašanja vodijo do uporabnih odkritij, ki lahko olajšajo naše življenje.

  Sorodne publikacije