Linux za nižje računalnike: nasveti za izbiro sistema in njegovo namestitev

V zadnjih letih se je veliko uporabnikov osebnih računalnikov nagibalo k migraciji na Linux. Morda je to posledica nedavnih Windows telemetrijskih dogodkov in morda nekdo želi stabilen sistem in ne čuti težav z virusi. Vendar pa obstaja še en pomemben dejavnik - usmerjenost mnogih distribucij Linuxa za šibke računalnike.

Prednosti Linuxa pred drugimi

Najpomembnejša prednost Linux-sistemov je njihova brezplačna in brezplačna distribucija. To še posebej velja za velika podjetja, ko je treba zagotoviti delujoč računalniški park. Toda nakup licence je vedno zelo drag. Poleg tega je večina programske opreme za Linux tudi brezplačna. Med njimi lahko najdete veliko analogov komercialnih aplikacij. Prilagodljivost konfiguracije sistemov Linux vam omogoča, da jo popolnoma prilagodite sebi. Ko ste obnovili jedro, lahko pustite zahtevane komponente in izključite tiste, ki se ne uporabljajo. Dejstvo, da so sistemi Linux prosto distribuirani in imajo veliko navdušeno skupnost, ki nenehno spremlja kakovost aplikacij in izdelkov, zagotavlja njihovo varnost in učinkovitost.

Prav tako razvoj številnih omrežnih in kontrolnih elementov sistema Linux popolnoma razvija razumevanje dela računalnikov na splošno. In to, kot nič drugega, je pomembno za začetnike sistemskih administratorjev in programerjev.

Distribucije Linuxa za šibke računalnike

Cene za nov računalnik "železo" rastejo in ni vedno posodobljeno za posodobitev.priložnost Veliko distribucij Linuxa se lahko dobro počuti na starih računalnikih. Spodaj boste videli majhen seznam najbolj preprostih in priljubljenih različic sistemov.

Lubuntu

Lahka in hitra distribucija, ki temelji na Ubuntu, ena najboljših Linux za šibke računalnike. Namizje LXDE je uporabniku prijazno. LXDE je dešifriran in preveden iz angleščine kot lahko namizno okolje x11. Najnovejša različica, ki je danes znana, je Lubuntu 1704.
Najmanjša količina RAM-a, ki je na voljo za računalnik, na katerem je možen zagon - 128 MB. Prostor na trdem disku je 2 GB.

Puppy Linux

Verjetno najlažja in najmanj distribuirana Linux distribucija za šibke računalnike. Slika na uradni strani običajno tehta največ 200 MB. Od glavnih značilnosti, lahko poudarimo dejstvo, da je zagon neposredno iz bliskovnega pogona. Sistem deluje zelo hitro in brez izjeme. Če želite zagnati računalnik s frekvenco 500 MHz in pomnilnikom RAM vsaj 128 MB, bo to ustrezalo.

Tiny Core

Najmanjša porazdelitev. Njen obseg redko presega 20 MB. Seveda, v tem Linux distro za starejše računalnike uporabljate najmanjši paket programov, potrebnih za osnovne operacije.

Bodhi Linux

Še ena zanimiva različica Linuxa za starejše računalnike. Na podlagi Ubuntuja. Zajema minimalne pomnilnike in procesorske vire. Na plošči iz škatle so prave tiste za vsakodnevno delo programa - upravljavci datotek, brskalniki, urejevalniki besedil. Vendar, vseNamestite ga lahko s pripomočkom apt.

Peppermint OS

Ta predstavnik temelji na Lubuntuju z vsemi izpusti. Na primer, izposojeno namizje LXDE. Za distribucijo bo dovolj 192 MB RAM-a. Hkrati "iz škatle" prihaja vse potrebno sklop programov in pripomočkov.

Linux Lite

Linux Lite za šibke računalnike je zelo priljubljen v okolju Linux kiosk. Temelji na Ubuntu kot namizju uporablja XFCE, ne zahteva virov. Razvijalci operacijskega sistema ga pozicionirajo kot pridobitev uporabnikov Windows na Linuxu. Sistemske zahteve niso najmanjše, vendar niso zelo velike. Minimalna procesorska frekvenca je 700 MHz, z 512 MB RAM-a.

Linux Mint

Linux Mint za šibke računalnike je prvotno temeljil na Ubuntuju, drugi pa so se začeli pojavljati, ko se skupnost razvija, na primer na Debianu. Kot namizje se uporabljajo vsi znani sodobni paketi. Čeprav ni mogoče uporabiti Linuxa Mint kot celote za šibke računalnike, je postavljena kot najbolj preprost operacijski sistem za hiter razvoj. Mint je opremljen s potrebno programsko opremo za vsakodnevno delo. Vse, kar potrebuje uporabnik, lahko namestite tudi iz skladišč Ubuntu. Moto sistema - svoboda je prinesla eleganco.

Če želite Mintu omogočiti zagon, mora biti računalnik opremljen z 512 MB RAM-a. Prednostni prostor na trdem disku je 4 GB. Zahteve za grafično kartico so minimalne - resolucija 800 do 600. Glavne komponente sistema soUbuntu takojšnja izdaja, jedro Linuxa. Komplet vsebuje minimalen nabor kodekov za predvajanje videa in zvoka. Med namiznimi računalniki je tudi lasten razvoj ekipe Mint - Cinnamon.

Distribucije Linuxa za šibke računalnike v letu 2016

Mnogi računalniki so zastareli in vsi distrosi jih ne morejo namestiti. To je posledica dejstva, da je veliko sistemov prenehalo spremljati in posodabljati. Linux za šibke računalnike v letu 2016 lahko predstavlja Damn Small Linux - lahka in nezahtevna distribucija. Razvijalci ne uporabljajo inovacij na sliki, vključno z jedrom, tako da jih lahko veliko zastarelih računalnikov zažene sam.

Metode namestitve

Za mnoge uporabnike operacijskega sistema Windows se lahko zdi, da je videz in uporaba Linuxa nenavadna. Zato lahko razmislite o več možnostih za namestitev Linuxa v računalnik. Postopek se nekoliko razlikuje od standardnega. Preden namestite Linux v računalnik, morate sliko prenesti. Naredite to na uradni strani razvijalca. To bo preprečilo vnos zlonamerne kode v sistem.

Namestitev Linux Minta

Najnovejša stabilna različica Mint - 18.1. Na voljo je za prenos s strani razvijalca v štirih različicah namiznih računalnikov - Cinnamon, MATE, Xfce, KDE. Temelji na prihodnji izdaji Ubuntu LTS. Za delovanje na osebnem računalniku mora imeti vsaj 512 MB RAM-a in 9 GB prostora na trdem disku. Prenesena slika mora biti zapisana v medij. Na primer, na pogonu USB. Za to lahko uporabite pripomočekunetbootin, ki je na voljo v okolju Linux. Windows ima program Rufus. Oba delata na podlagi enega načela - metode, medija in gumba "Start" ali "Ok". Sistem se ponovno zažene. V procesu je potrebno priti v BIOS računalnika. To naredite s pritiskom na Del, F12 ali druge tipke, odvisno od matične plošče. V meniju prioritete zagona morate podati bliskovni pogon s sliko. Po zagonu se bo sistem samodejno zagnal. Linux bo ponudil več možnosti:
 • Zaženi Linux Mint;
 • zagon v načinu združljivosti;
 • namestitev v načinu OEM;
 • testiranje spomina;
 • prenos s trdega diska.
 • Najlažje je izbrati Linux Mint. Prva stvar, ki jo uporabnik vidi, je delovno okolje. Lahko poskusite pred namestitvijo sistema. Nastavite nastavitve, se pomaknite po meniju, pojdite na spletu. Za začetek namestitve morate klikniti ikono Namesti Linux Mint. Odpre se izbirnik jezika. Potrebna nastavitev se izvede in pritisne se gumb "Nadaljuj". V naslednjem koraku boste pozvani, da odstranite ali označite element "Namesti programsko opremo tretje osebe". Dejstvo je, da je vsa programska oprema, ki je na voljo v Ubuntuju, in zato v Mint, popolnoma odprta in brezplačna. Če želite namestiti komponente z drugo vrsto licence, morate o tem obvestiti uporabnika in dobiti njegovo soglasje za namestitev. Sistem nato nadaljuje z ustvarjanjem particij, na katerih bo nameščen. Na voljo sta dve možnosti - brisanje diska ali drugega. Prvi je potrebenpreprosta namestitev, druga - za ročno označevanje diska pri uporabi več sistemov. Novo tabelo razdelkov lahko ustvarite s klikom na gumb »Nova tabela particije«. Prvi je določitev odseka za zagon. To storite tako, da kliknete znak plus na levi strani okna. Prostor na disku - približno 300 MB. Tip datotečnega sistema ext2 - /boot. Sistemska particija bo glavni del operacijskega sistema. Točka za njeno montažo je označena z znakom "/". Za to je mogoče dodeliti približno 50 Gb in datotečni sistem ext4. Naslednji element je namestitev razdelka za uporabniške datoteke. Točka priklopa je /home. Datotečni sistem ext4. Drugi del - swap, služi za swap, s pomanjkanjem RAM-a. Zdaj je oznaka dokončana in lahko kliknete »Nadaljuj«. V naslednjem oknu lahko izberete pas in nato razporeditev tipkovnice. V zadnjem oknu morate vnesti uporabniško ime sistema, ime računalnika in geslo za vstop v delovno okolje. Ko pritisnete gumb "Nadaljuj", se začne postopek namestitve. Odvisno od značilnosti računalniške opreme lahko traja do pol ure. Na koncu bo prišlo do ponovnega zagona, kar bo v računalniku povzročilo nov operacijski sistem Linux Mint. Za prijavo morate uporabiti uporabniško ime in geslo za uporabnika, ki je bil ustvarjen med namestitvenim postopkom. Zdaj je nameščena in pripravljena za razvoj Linux različica za šibke računalnike.

  Namestitev Tiny Core Linuxa

  Za prenos operacijskega sistema Tiny so na voljo tri vrste slik:
 • Core. Tehta samo 11 MB in je osnovnaniz komponent. Vse delo poteka v načinu ukazne vrstice. Zato ta tip verjetno ni primeren za običajnega uporabnika.
 • Tiny Core. Ta vrsta ima grafično okolje in ima velikost 16 MB. Prav tako, tako kot prejšnji, ni namenjen za namestitev, ampak samo za delovanje v načinu Live.
 • Core Plus. Celotna slika za namestitev. Ima vse potrebne gonilnike za začetno zaznavanje in delovanje opreme, kot so WiFi, Bluetooth in drugo.
 • Iz vsega zgoraj navedenega boste morali prenesti najnovejšo različico. Za njega se priporoča računalnik s 128 MB pomnilnika.
  Prenesena slika mora biti napisana na kakršen koli dostopen način do katerega koli pogona in znova zagnati računalnik, pri čemer mora biti iz nje prikazana prednost prenosa. Po zagonu sistema od nosilca bo uporabnik pozvan, da izbere možnost zagona. Zgornji vrh bo zagnal privzeti tip. Za podporo brezžičnim omrežjem in gonilnikom so na koncu seznama ločene postavke. Zagon sistema je dovolj hiter. In kmalu bo uporabnik videl namizje Tiny. Toda to še ni nameščena različica in je naložena samo v RAM. Zato morate zagnati postopek namestitve. Za to obstaja siva ikona TC_Install. Prvi korak vam omogoča, da izberete trdi disk, ki ga želite namestiti. Za preprosto možnost lahko uporabite celoten disk, kar pomeni, da bo celoten disk uporabljen za potrebe sistema. Nato izberite vrsto datotečnega sistema. Možnost lahko nastavite na ext4. Nato morate ročno vnesti parametrenekatere nastavitve. Lahko jih preskočite in določite pozneje. Naslednji korak je izbira dodatne programske opreme, ki jo morate namestiti. V zadnjem koraku morate pritisniti gumb Proceed, ki sproži zagon namestitve. Ko ga dokončate, morate znova zagnati računalnik. Zdaj ostaja malo "podvojiti" operacijski sistem. Če želite uporabljati ruski jezik, morate v terminalu izvesti več ukazov: ab getlocale.tcz ab kmaps.tcz Potem se zažene skript getlocale in mora izbrati ruski jezik. Sedaj je sistem popolnoma pripravljen za uporabo v rusko govorečem segmentu.

  Ubuntu na šibkejšem računalniku

  Ubuntu ni najlažja distribucija Linuxa. To je posledica dejstva, da uporablja najsodobnejšo programsko opremo in ni vedno stabilna tehnologija. Zato je za uporabo Linux Ubuntuja za šibke računalnike vredno pogledati starejše različice. Na primer, 704 se dobro počuti na starejših procesorskih platformah z 256 MB in 700 MHz.

  Ubuntu delovne mize

  Delovanje tudi močno vpliva na uporabo delovnega okolja. Sledi seznam najbolj znanih in njihovih vplivov na sistem.
 • Enotnost. Privzeto se uporablja v najnovejših različicah Ubuntuja. Lepa in funkcionalna, a dokaj težka in ima nekaj slabosti. In tudi nima celovitega niza nastavitev.
 • XFCE. Veliko bolj produktivna in lahka. Zelo optimizirana in odlično deluje na šibkih računalnikih pod nadzoromUbuntu.
 • Cimet. Lasten razvoj projekta Mint. Priročen in praktičen vmesnik. Zelo podoben grafični obliki Windows. Zajema nekaj sistemskih virov, ki vplivajo na splošno uspešnost.
 • Gnome Flashback. Klasična različica Gnoma. Prav tako dobro deluje na starih računalnikih. Funkcije vključujejo klasično menijsko vrstico, dobro stabilnost in funkcionalnost.
 • ​​

  Sklep

  Članek je obravnaval najbolj priljubljene distribucije Linuxa za domači računalnik. Veliko jih je že dolgo nehalo podpirati in posodabljati. Vendar pa so povsem dovolj, da se uporabijo, ko uporabnik nadgradi svoj osebni računalnik. To bo veliko boljše in učinkovitejše kot uporaba operacijskih sistemov Windows, ki so manj varni, še posebej, če niso posodobljeni. Prav tako odpravlja potrebo po namestitvi dragih in obsežnih protivirusnih programov. Na splošno veliko pisarn in domov prehaja iz sistema Windows na Linux, zlasti za različice, ki so "dobronamerne tudi za stare starše", kot je Mint ali TinyCore.

  Sorodne publikacije