MIDI aplikacije tipkovnice: seznam najboljših

Sodobna programska oprema omogoča preprosto ustvarjanje lastnih melodij ali paketov s posebnimi napravami, imenovanimi MIDI tipkovnice, ki se ne razlikujejo od običajnega klavirja za njihov glavni namen. Razlika leži v načelih delovanja in enostavnosti izvedbe, odvisno od tega, na koliko in koliko ključev so lahko prisotni. Seveda takih naprav preprosto ni mogoče uporabljati na računalniku. Za uporabo vseh skritih potencialov takšne naprave se za MIDI tipkovnico uporabljajo posebni programi, ki se lahko precej močno razlikujejo med seboj. Opisovanje vseh takih programov in programskih paketov je preprosto fizično nerealistično, zato upoštevajte najpogosteje uporabljene in priporočene strokovnjake programa.


Kaj je standard MIDI?

Pred preučitvijo izbire programske opreme je vredno malo razmišljati o pojmu standarda MIDI. Kratica je izpeljana iz angleškega izraza Musical Instrument Digital Interface, tj. "Vmesnika digitalnih glasbenih instrumentov".
Nekateri zmotno verjamejo, da so samo garniture, GS ali XG zvočni kompleti. Pravzaprav lahko s pomočjo posebnih ukazov iz katere koli MIDI naprave prenesete veliko dodatnih informacij, vključno z izbranim zvokom, in njegovo vezavo na tipkovnico, učinek pa se trenutno uporablja in sila pritiska na tipko ter modulacija in kanal prenosov in še veliko večvseh. S takimi ukazi obstaja dvosmerna komunikacija med orodji in programsko opremo. Vsak komplet je lahko napisan kot ustrezna MIDI datoteka, ki jo lahko predvajate v specializiranem programu za pisanje glasbe ali v običajnem igralnem programu.


Kakšno MIDI tipkovnico izbrati?

Kar zadeva izbiro tipkovnice, je tu težko svetovati nekaj univerzalnega. Takšne naprave se razlikujejo po vrsti same tipkovnice (piano ali sintetizator), številu ključev (na primer, 496688), v prisotnosti vgrajenih zvočnih bankovcev, vrsti povezave z računalnikom itd. MIDI standard Če gre za domačo uporabo, lahko poberete poceni naprave iz Alesis, Korg, Akai, itd. Profesionalni pripomočki, recimo, iz M-Audio, so precej dragi. Toda vse je odvisno od vaših želja. Če igrate klavir in ne izdate svojih načel, je bolje kupiti popolnoma priznano klavirsko tipkovnico z 88 ključi (lahko kupite tudi poceni Yamaha DGX ravnilo).
Če ste navajeni uporabljati najpreprostejše sintetizatorje, bo dovolj naprav za snemanje serij, kot je Alesis Q49 s sintetizacijsko tipkovnico in 49 tipkami.

Glavne vrste programov za MIDI tipkovnico

Zdaj gremo naravnost do programske opreme. Danes lahko preštejete veliko MIDI programov. Vendar pa ne pozabite, da so vsi sodobni programiZa MIDI tipkovnico (vključno z ruskim jezikom) lahko razdelimo na več osnovnih tipov:
 • najenostavnejše tipkovnice za igre v realnem času s podporo za minimalne zvočne komplete;
 • sledilni programi s podporo MIDI;
 • MIDI sekvencerji (vključno z, za vizualizacijo rezultata);
 • Polnopravni virtualni studiji z naprednimi funkcijami.
 • Oglejmo se na kratko o vsaki vrsti programa in poudarimo najbolj priljubljene in praktične aplikacije med vso to programsko opremo.

  Easy MIDI software tipkovnice Virtual MIDI Piano Keyboard

  Ta aplikacija je ena najpreprostejših rešitev za domačo uporabo in se izvaja kot virtualni klavir, kot že samo ime pove. Poleg tega je tu še zvočna banka General MIDI, ki vključuje skupaj 127 zvokov, med katerimi lahko najdete pedale, led, bas, sintetizirane zvoke, orkestralne in ljudske inštrumente, posebne efekte, kot tudi več kompletov bobnov. To je tako imenovani standard.
  Ko se je družba Yamaha Corporation odločila razširiti na XG (Extended MIDI) standard, je bila edina zmagovalka, ki jo je prejela na lastnih proizvodnih orodjih in MIDI tipkovnici za tega razvijalca. V zameno pa je podjetje Roland predstavilo svoj komplet GS. Obe standardni kozarci so bili podprti z zvočnimi karticami Sound Blaster. Toda nazaj k programu. Kljub tako skromnim funkcijam, ki so opisane v programu, ima ena zanimiva lastnost, da je poleg standardne MIDI-banke mogoče prenesti aplikacijo.zvoki v formatu SF2 (Soundfonts), ki nedvomno razširi svoje zmogljivosti. Toda za ustvarjanje popolne kompozicije, kot je že jasno, ta program ne bo uspel.

  Sledilniki in MIDI sekvencer

  Še ena od smernic, ki so predstavljene v programih za delo s MIDI tipkovnico, so priljubljeni sledilci (od angleškega Trackerja). Prav tako lahko igrajo in snemajo posamezne serije, nato pa jih združijo v končni celotni posnetek. Vendar pa se prikaz posnete glasbe razlikuje od splošno sprejetih in mnogi uporabniki prepoznajo nekaj neprijetnosti pri delu z njimi. Najbolj znani med temi programi lahko imenujemo klasični programi, kot so Renoise, ModPlug Tracker, Mad Tracker in drugi. Programi za MIDI klaviature v obliki sekvencerjev so postali še posebej priljubljeni v 90. letih.
  Najvidnejši predstavniki takratnih glasbenih paketov so bili programi zasedbe Cakewalk Pro Audio. Danes mnogi uporabniki raje uporabljajo aplikacije, kot je Anvil Studio. Toda med MIDI programi, ki vam omogočajo, da ustvarite polnopravne glasbene kompozicije, ne samo z uporabo različnih zvočnih knjižnic, temveč tudi snemanje notnih zapisov, aplikacija Sibelius seveda velja za edinstveno.

  Virtualni studii

  Ampak najmočnejši priznani virtualni studiji (FL Studio, Cubase, Sonar, Reason, Studio One itd.).
  Vsak program za računalnik z MIDI tipkovnico lahko deluje s skoraj vsemi znanimi zvočnimi formati in poveže dodatne vtičnike VST, AAX, RTAS in DX, ki vključujejo tudi neposredna orodja VSTi (navidezni sintetizatorji,rockerji, rockerji) in vse vrste učinkov za obdelavo zvoka, poleg tega pa z najbolj popolnim nadzorom vseh MIDI parametrov in dogodkov.
  Kar se tiče pluginov, je eden izmed najmočnejših programov programski sampler Kontakt, ki je izdelan kot samostojen program (Standalone) in v obliki plug-in studia. Mimogrede, za ta instrument je trenutno ustvarjena večina zvočnih bank, zvoka sintetizatorjev, ki posnemajo te instrumente, pa ni mogoče razlikovati od »živih« nastopov.

  Sorodne publikacije