Pisava pisalnega stroja: uporaba, naslovi, zgodovinska referenca

Vintage simboli, ki posnemajo pisalni stroj, se danes pogosto uporabljajo v spletnem oblikovanju. Besedilu dajejo prefinjenost in poseben čar, seveda ne v vseh primerih.

Zgodovinska opomba

: Ob pojavu računalniških sistemov za tipkanje so bili uporabljeni tipkalni stroji. Ustvarjene so bile predvsem za ponovno pisanje vrednostnih papirjev in rokopisov. Pisava pisalnega tipa ni tako neenakomerna in rahlo mehka. Ko je eden od prvih izumiteljev te naprave, M. Alisov, predstavil svoje potomce, ji ni bilo všeč veliko ljudi, saj so bili simboli primerjani iz tiskarskega stroja. To je povzročilo nekaj težav pri zbiranju dokumentov, zato jih je bilo treba cenzurirati. Drugi izumitelji so upoštevali to napako in pisava pisalnega stroja je postala tista, ki jo zdaj poznamo.


Pisalni stroji uporabljajo tako imenovano pisavo z enakomerno pisavo, ki ima enako širino znakov. Menijo, da je manj berljiv kot sorazmerna pisava, ki se uporablja v sodobnem tisku. Toda tudi danes se srečuje s programiranjem pri pisanju izvornih kod, pisanju scenarijev v tej pisavi. Mimogrede, številke avtomobilov so zapisane tudi v pisavi z enim piskom. Če želite prihraniti prostor in zmanjšati velikost naprave, se številni ključi pogosto odstranijo. Številke so bile na primer zamenjane z homonimi, vezaj in pomišljaj sta bila enakaponudb

Uporaba

Večina XX. Stoletja so bili vsi uradni vladni dokumenti natipkani, založniki so morali priti s tiskanimi besedili, saj je to močno olajšalo delo zbirateljev.


Sredi dvajsetega stoletja, s prihodom osebnih računalnikov, so pisalni stroji odšli v preteklost. Toda tipografijo pisalnega stroja še vedno aktivno uporabljajo oblikovalci. Izgleda odlično v mnogih stilih, ima vintage učinek. Ustvarja vtis ročno izdelanega, a ne izvršenega brezdušnega stroja.

Kakšna je pisava pisalnega stroja?

Za Photoshop je trenutno več kot 15 sort. Vsaka pisalna naprava za Photoshop posnema stil določene naprave ali pisanje v različnih izdajah (časopisi, tiskarne). Veliko stilov je na voljo v cirilici in latinščini. Najbolj podoben videz je pisava B52, z velikim razmikom med znaki in učinkom atributa. Obstajajo tudi druge pisave, na primer:
  • DS Moster ima zelo zanimiv učinek, v katerem so nekateri znaki mastni. In črke niso ravno v vrstici, in "ples", zaradi česar je besedilo zelo realistično.
  • Underwood popolnoma prepiše slog pisanja istega imena stroja.
  • Poročilo Harting in 1942 sta videti zelo nežive, kot da se barva v stroju konča.
  • Pisalni stroj Junkos je zelo stiliziran, črke v njem so drugačne velikosti in neenakomerne, veliko "madežev".
  • Type Writer, napačen tip in King so bližje računalniku ali tipografiji, so jasni, enakomerni in brez manjših točk.
  • Stari časopispodoben slogu tiskanja v časopisih v začetku dvajsetega stoletja.
  • Do danes imamo veliko možnosti. Pisave se uporabljajo skoraj povsod, od vladnih dokumentov do oglaševanja in umetnosti. Pisava pisalnega stroja bo dodala starinski učinek katerega koli mesta ali slike.

    Sorodne publikacije