Namestitev operacijskega sistema Linux: Navodila. Nastavite Linux Mint po namestitvi

Ali ste že kdaj želeli nekaj boljšega, kot to, kar zdaj deluje na vašem računalniku? Ne glede na to, ali uporabljate Windows, Mac ali Linux, se lahko prepričate, da obstajajo še drugi dobri sistemi.

Kaj je "Linux" danes?

Linux Mint je eden najbolj priljubljenih in hitro razvijajočih se operacijskih sistemov. Do danes je to popolna zamenjava za Windows. Prednosti te "lupine" so očitne: hitrejše, boljše, enostavnejše za uporabo, s funkcionalnimi raztezki in zaščito. Poleg tega je operacijski sistem popolnoma brezplačen za uporabo in distribucijo. Poleg tega je Linux Mint edinstven po svojem videzu, temah, ki jih je enostavno upravljati, velikih repozitorijev programske opreme in funkcionalnosti iz polja. OS ima štiri različice ali različice:
 • Linux Mint Cinnamon je okolje Linuxa, z namizjem Gnome. Ta različica je elegantna in funkcionalna.
 • Mate je druga vrsta Gnoma, ki se uporablja kot klasični OS.
 • XFCE je minimalistično in elegantno namizno okolje. Primeren je za nižje računalnike.
 • KDE je eno najbolj popolnih namiznih okolij, ki ima številne funkcije in lep izgled. Primerna je za sodobne računalnike z najsodobnejšo opremo.
 • Sistemske zahteve za namestitev Linux Mint:
 • RAM 512 MB (1 GB se priporoča za enostavno uporabo).
 • 9 GB prostora na disku (20 GB priporočeno).
 • Dovoljenje 1024 x 768(pri nižjih ločljivostih pritisnite ALT, da z miško povlečete okna, če se ne prilegajo na zaslon).
 • V tem primeru:
 • 64-bitni ISO je mogoče prenesti s pomočjo BIOS-a ali UEFI.
 • 32-bitni ISO - samo z BIOS-om.
 • 64-bitni ISO je priporočljiv za vse sodobne računalnike (skoraj vse naprave, ki so bile izdane v zadnjih 10 letih, so opremljene s 64-bitnimi procesorji).
 • Kako narediti zagonsko datoteko?

  Pojdite na stran za nalaganje Mint Linux in izberite najboljšo možnost za vas. Izberete lahko ogledalo za prenos ali prenos torrenta. Prenos lahko traja nekaj časa, odvisno od hitrosti povezave. Če želite kopirati datoteko ISO na DVD, potrebujete zapisovalnik slik. Ena izmed najbolj priljubljenih brezplačnih možnosti je ImgBurn, čeprav obstaja še veliko drugih priljubljenih funkcij (Nero itd.).

  Zabeležite zagonsko disketo. Sliko lahko tudi zapišete na pogon USB, če želite namestiti Linux Mint iz bliskovnega pogona. To storite tako, da boste morali prenesti Linux Live Creatorja Linuxa z uradne strani.
  Uporabite programsko opremo za prenos, da ustvarite namestitveni medij. Kot izvorno datoteko izberite preneseno ISO. Kliknite gumb "Snemanje", da začnete postopek ustvarjanja. To lahko traja nekaj minut. Nastavite računalnik za zagon z DVD-ja ali USB-ja. Če želite zagnati Linux Mint, boste morali začeti s prenosom iz medija, ki je bil ustvarjen namesto trdega diska. Lahko za toUporabite meni BIOS v računalniku. Nastavite prednost, tako da lahko namestite Linux Mint z diska ali bliskovnega pogona takoj.

  Ko se naprava zažene z medija, ki ste ga ustvarili, se prikaže kratek seznam možnosti. Izberite "Run Linux Mint", da prenesete operacijski sistem. Ne namešča "lupine". Prenos operacijskega sistema z DVD-ja ali bliskovnega pogona omogoča, da preizkusite Linux in si ogledate njegovo funkcionalnost, preden nadaljujete z namestitvijo. V načinu predogleda ne boste mogli spreminjati nastavitev in brisati ali ustvarjati datotek. Ko začnete z diska, bo ukazna lupina delovala počasneje, kot če bi bila nameščena.
  Po branju namizja operacijskega sistema lahko začnete z namestitvijo Linux Minta s pomnilnika USB ali DVD-ja, tako da dvokliknete ikono »Namesti Linux Mint« na namizju. S tem boste zagnali namestitveni program. Izberite jezik in kliknite Nadaljuj. Če želite uporabiti celoten zagonski nalagalnik, morate imeti vsaj 35 GB prostora na trdem disku in aktivno internetno povezavo. Če namestite »Linux« na prenosni računalnik, se prepričajte, da je med namestitvijo priključen na vir napajanja. V naslednjem meniju boste izbrali, kateri prostor na trdem disku želite dodeliti operacijskemu sistemu Linux. Obstajata dve glavni možnosti:
 • Počistite pogon in namestite Linux Mint. Ta možnost bo izbrisala vse podatke na izbranem disku in na njej namestila nov operacijski sistem. Vsak obstoječi operacijski sistemali bodo podatki uničeni. To možnost uporabite, če želite, da je Linux edina "lupina" v vašem računalniku.
 • Namestitev brez brisanja podatkov. Ta možnost omogoča uporabo prostega prostora na trdem disku za ustvarjanje ločene particije, tako da lahko namestite Linux Mint poleg operacijskega sistema Windows ali drugega operacijskega sistema. S to možnostjo lahko izberete tudi velikost particije.
 • V spustnem meniju izberite, na kateri disk želite namestiti novo lupino. Če izberete drugo možnost, lahko z drsnikom nastavite velikost particije. Namestitev operacijskega sistema Linux Mint zahteva za svoje particije vsaj 6 GB, odseki za ostranjevalni oddelek pa morajo biti 15-krat večji od nameščenega pomnilnika RAM.

  Kako poteka postopek namestitve?

  Po začetku namestitve boste pozvani, da izberete časovni pas in razporeditev tipkovnice. Če niste prepričani o privzetih nastavitvah, lahko uporabite gumb "Poišči tipkovnico".

  Ko izberete nastavitve vnosa, boste morali vnesti svoje ime in ustvariti uporabniški profil. Uporabniško ime lahko spremenite po želji. Ime računalnika je ime, ki ga bo računalnik prikazal na drugih omrežnih napravah. Ustvariti boste morali tudi geslo. Ta kombinacija uporabniškega imena in gesla bo skrbniški račun, nato pa morate vnesti, ko spreminjate sistem. Ko namestite Linux Mint, lahko ustvarite več uporabniških profilov.
  Počakajte na dokončanjeprocesu. Po vnosu podatkov bo Linux Mint 18 začel kopirati datoteke. Postopek prenosa lahko spremljate tako, da pogledate ploščo na dnu okna. Ko se datoteke kopirajo, se bo začela namestitev in strojna oprema bo nastavljena. Ta postopek lahko traja nekaj časa, zlasti pri starih strojih. Od zdaj naprej je vse avtomatizirano, tako da ne morete slediti procesu. Zagonski nalagalnik bo med namestitvenim postopkom uporabljal dodatne datoteke, zato boste potrebovali veljavno omrežno povezavo.

  Dokončanje postopka

  Po namestitvi operacijskega sistema Linux Mint boste pozvani, da znova zaženete računalnik. Kliknite gumb »Osveži zdaj«, da prenesete nov nameščen operacijski sistem.
  Po določenem postopku zaženite Linux Mint Cinnamon in se prijavite v svoj račun, da preklopite na namizje. Oglejte si pozdravni zaslon. Vsebuje povezave do vodnikov in nasvetov, zato si oglejte razpoložljive vire. To okno se bo prikazalo vsakič, ko boste zagnali operacijski sistem, razen če počistite polje v spodnjem desnem kotu.

  Prilagodite namizje

  Privzeto se Linux Mint (vključno z rusko različico) zažene od povezave do vsebine vašega računalnika in domačega imenika na namizju. Dodate lahko ikono za recikliranje, da bo bolj podobna računalniku Mac ali Windows. Če želite to narediti, kliknite gumb »Meni« v spodnjem levem kotu in izberite »Sistemske nastavitve« na levi strani. Kliknite na "Namizje" v razdelku "Nastavitve" inpreverite ikone, ki jih želite prikazati.

  Programska oprema

  Linux ima več večjih aplikacij, kot so Firefox, LibreOffice, urejevalnik slik GIMP in predvajalnik VLC. Namestite lahko tudi veliko drugih aplikacij, večinoma brezplačnih. To naredite tako, da kliknete gumb Meni, miško postavite na »Uprava« in izberete »Upravitelj programa«. Vnesli boste skrbniško geslo. Programi so razvrščeni po kategorijah, lahko pa iščete tudi določene storitve. Ne pozabite, da večina programov Windows in Mac ni na voljo za Linux Mint 18, zato boste morali poiskati druge možnosti, ki opravljajo iste funkcije.
  Namestitev Wine in /ali VirtualBox Wine vam bo omogočila simulacijo operacijskega sistema Windows in ustrezno namestiti ali zagnati programe za ta operacijski sistem. Vendar pa je včasih precej težko - nekateri programi ne bodo v celoti na voljo. Da bi se temu izognili, lahko namestite PlayOnLinux. To je program, ki poenostavi namestitev programske opreme Windows (na primer igre MS Office 2007) iz zagonske diskete. Druga možnost za zagon programske opreme, ki ni "Linux", je namestitev VirtualBoxa, ki ustvari virtualno particijo za zagon OS. V bistvu lahko namestite in zaženete Windows (ali karkoli drugega) znotraj Linuxa kot v drugem oknu. Nato lahko namestite programsko opremo. Prav tako ne tvegate, da bi uničili Linux Mint.

  Namestitev Compiz Fusion

  Namestitev operacijskega sistema Linux Mint po namestitvi vključuje tudi nalaganje in prikazovanje nekaterih funkcij, ki so potrebne zadelo in udobno uporabo OS. Odprite upravljalnik paketov Synaptic, vnesite "simple-ccsm" (brez narekovajev), desno kliknite in označite vrednost za namestitev. Sem spadajo ccsm, compiz, compiz-plugins, compiz-core, compiz-gnome in compiz-fusion-plugins-extra. Prepričajte se, da so vsi označeni (uporabite iskalno polje na vrhu), in nato kliknite Uporabi.

  Customize Compiz

  Compiz je upravljalnik oken, ki v celoti izkorišča vašo grafično kartico in dodaja veliko učinkov (na primer rotacija 3D namizja). Z desno tipko miške kliknite namizje in izberite "spremeni ozadje", da odprete nastavitev "Videz". Pojdite na "Visual Effects" in izberite "custom". Sedaj kliknite gumb Nastavitve, da odprete Upravitelj nastavitev Simple CompizConfig in pojdite na zavihek Desktop.
  V razdelku "Videz" izberite "Desktop Cube". Za namizje uporabite 3-5 stolpcev in eno tabelo. Pojdite na zavihek Učinki. Izberite stikalo Shift (pokrov) »kot stikalo oken Alt + Tab. Find Deformation: Cylinder, spremenite motnost na približno 70 in označite vsa polja EXCEPT Blur, če nimate grafične kartice, ki bi jo lahko obdelala. Če je vaš urnik star /integriran, se ne dotikajte te možnosti. Namesto tega naredite preproste prilagoditve. Držite Ctrl + Alt, kliknite in povlecite miško za prikaz menija. Odprite upravljalnik nastavitev CompizConfig. Na začetnem zaslonu prekličite »Zavrni« in označite »Pokaži miško«. Kliknite "Zavrti kocko" in spremenite lestvico na 04. Vrnite se nazaj naRazdelek učinkov (levi meni), označite "Bicubic filter" in "Trafix". Poskusite učinke Paint Fire in Water (vklopite jih in uporabite bližnjice s strani z nastavitvami). Zdaj pojdite na "Refleksija kocke in deformacije" (označite, če še ni določena), razširite videz in kliknite na zgornjo slikovno datoteko. Kliknite gumb "Uredi" in ga nadomestite z "(brez narekovajev). Enako velja za spodnjo sliko. Pomaknite se do zgornje in spodnje kocke in spremenite motnost na 0 za obe. Sedaj se vrnite v glavno okno in izberite "Predogled oken". Ne bodite sramežljivi in ​​poskusite druge stvari. Vse različne zahteve in različni okusi.

  Namestite Emerald /Compiz Window-Decorator

  Odprite upravitelja paketov v glavnem meniju. V iskalno polje na vrhu vnesite Emerald. Z desno miškino tipko kliknite in označite za namestitev, nato jo uporabite. Ko je nameščen, pritisnite Alt + F2 (zaženite pogovorno okno) in vnesite "emerald -replace" (brez narekovajev). Takoj morate opaziti spremembo. Če želite zagotoviti, da se funkcija naloži ob vsakem prenosu sistema, jo dodajte na seznam "Programi za zagon". Uporabite isti ukaz.

  Konfiguracija Emerald /Comfiz

  Ko je namestitev Linuxa Mint v celoti zaključena, so navodila za njeno prilagajanje običajnemu OS še posebej pomembna. Meje vašega okna lahko naredite popolnoma tako, kot želite, pa naj gre za vzorec Mac Snow Leoparda ali Windowsa 7. Za to potrebujete upravitelja Emerald Theme. Če še ni nameščen, se vrnite v Synaptic (upravitelj paketov) in namestite"Emerald /comfiz-theme-manager". Nato ga odprite in raziščite. Obstaja dobesedno na tisoče možnosti in možnosti za izbiro. Če jih želite uporabiti, pojdite na gnome-look.org - & gt; beril in prenesite, kar želite prenesti. Nato jih dodajte preko nadzornika.

  Namestite Synapse za zagon programov

  Samo dodajte ppa: synapse-core /ppa v vire posodobitve programske opreme in poiščite Synapse v centru programske opreme Ubuntu. Odprite ga iz glavnega menija. Lahko ga aktivirate s pritiskom na Ctrl + preslednico. Če želite iskati, vnesite program in pritisnite Enter.

  Install dock

  Dock je zaganjalnik aplikacij in oken. Za to imate veliko različnih možnosti, vključno z Docky, Cairo-Dock, ADeskBar in AWN. Če želite namestiti katerega koli od teh, preprosto kopirajte z uradne strani in prilepite ukaze v Terminal. Vrnite se na synaptic in prenesite dodatne vtičnike gstreamerja, glavne pisave ms in flash.

  Sorodne publikacije