Krmilniki so elektronske kontrole in računalniške naprave. Krmilnik: definicija, shema, naprava in vrste

Krmilniki so naprave, ki omogočajo obdelavo digitalnih signalov. Pred nekaj desetletji so vsi logični sistemi temeljili na elektromehanskih relejih. Še vedno se uporabljajo, vendar so jih na večini področij potisnili mikrokrmilniki. Najbolj razširjeni kontrolorji so bili v industriji, in sicer v sistemih za nadzor in avtomatizacijo. Prvič na trgu elektronike je podjetje MODICON uvedlo podjetje Bedford Associates v šestdesetih letih. Podobne naprave, ki so jih razvile druge družbe, so postale znane kot PLC. Ali natančneje, to so programabilni logični krmilniki. Njihovo delo je odvisno od programa, ki je napisan s pomočjo osebnega računalnika preko posebnega vmesnika. Z uporabo naprav na krmilniku je bilo mogoče zamenjati veliko število elektromehanskih relejev z logičnimi elementi.


Funkcije PLK

Da bi razumeli, kaj je krmilnik, je potrebno razumeti njegovo napravo in namen. V programiranem elementu je več vhodov - nadzorujejo stanje stikal in senzorjev s pomočjo. Obstajajo izhodni terminali, ki napajajo signale različnih nivojev na električnih ventilih, kontaktorjih, električnih pogonih, relejih in drugih aktuatorjih.
PLC programiranje je zelo preprosto, saj je jezik, ki se izvaja, zelo podoben logiki elektromagnetnih relejev. Če lahko električar ali navaden električarBralno vezje relejnih sistemov bo lahko brez težav izvajal programiranje krmilnikov. Trajalo bo nekaj časa, vse je odvisno od števila logičnih elementov in funkcij. Opozoriti je treba, da bo odvisno od PLC modela povezovanje z njimi signalov in programskih funkcij nekoliko drugačno. Toda bistvo postopka namestitve ostaja nespremenjeno.

Priključitev elementov na PLC

Vsi modeli krmilnikov imajo priključke za napajanje - nekateri zahtevajo izmenično napetost do 120, drugi - do 24 Vt. Napajalna napetost je odvisna od modela naprave. Vhodni terminali so označeni s črko X - vsak signal se pošlje vsakemu. Skupna žica se običajno poveže z nevtralnim AC vira ali minus konstanto.

Ohišje krmilnika ima optični izolator - preprosto LED. Z njegovo pomočjo obstaja povezava vhodnega terminala in splošnega. Ko se napetost vključi v PLC, LED sveti - po naravi naprava deluje. Pri nastajanju izhodnega signala se s pomočjo računalniškega vezja aktivira preklopna naprava. Kot stikalna naprava se lahko uporabljajo elektromagnetni releji, tranzistorji, močnostna stikala, tiristorji. Izhodi so označeni s črko Y. Na vsakem izhodu se prikaže LED, ki kaže, da naprava deluje.

Kako se programira

Krmilniki so naprave, ki omogočajo obdelavo električnega signala in njegovo pretvorbo. Do danesPLC je logična z računalniškim programom. Določa, na katerih izhodnih terminalih bo pod določenimi pogoji na vhodnih sponkah napetost. Delno je ta logika podobna tisti, ki se uporablja v relejskih vezjih. Toda v njem ni nobenih relejev, stikal, stikov. Pisanje in gledanje programa poteka prek računalnika, ki je povezan s programskim vhodom.

Logika enostavnega programa

Recimo, da imamo krmilnik, svetilko in stikalo. Krmilnik je priključen na vir napajanja, stikalo je priključeno na vhod in žarnica je nameščena na izhodu. Ko pritisnete gumb, naj se prižge lučka. Možnost najenostavnejšega PLC programa:
 • Ko je stikalo vklopljeno, se na vhod vključi napetost, tako da žarnica ne sveti na izhodu.
 • Ko pritisnete gumb, se na vhod vnese signal. V programu se bodo aktivirali stiki, ki ustrezajo vratom. Vsi imaginarni releji bodo začeli delovati znotraj krmilnika. To je figurativna notacija, v njej dejansko ni elektromagnetnih relejev. Posledično se na izhodu regulatorja pojavi napetost in lučka zasveti.
 • Vsi ukrepi, ki se izvajajo s krmilniki, so najprimernejši na primeru elektromagnetnih relejev. Tako naprava deluje bolj jasno.

  Zakaj potrebujem računalnik?

  Z uporabo računalnika obstaja logična povezava med vhodnimi in izhodnimi terminali. Programska oprema, prek katere poteka logika, vam omogoča pošiljanje virtualnega signala krmilniku in sledenje kakodelovala bo pod določenimi pogoji. Ko je logika vstavljena v PLC, se računalnik izklopi in krmilnik deluje neodvisno. Vsi ukazi, ki so mu dani v fazi programiranja, se lahko izvedejo brez pomoči.

  Vsestranskost PLC-ja

  Za razumevanje polne moči in vsestranskosti programljivih komponent morate upoštevati več vrst programov. Krmilnik je programiran element, tako da je brez sekundarne konfiguracije priključenih elementov mogoče spremeniti vse dane ukaze. Recimo, da morate spremeniti zgoraj opisani program - pri zapiranju gumbov naj gredo iz žarnice, in ko se preklopi na svetlobo.
  Za izvedbo takega ukaza morate preprosto spremeniti vrste skupin, ki so bile. Ko je gumb pritisnjen, je treba uporabiti vhodno napetost PLC, imaginarni rele, ki je v njem, pa ima normalno zaprte kontakte. Ko se napetost vključi, se kontakti odprejo in lučka ugasne. Toda, ko signal v vezju regulatorja izgine, namišljeni rele zapre stike in lučka zasveti.

  Prednosti krmilnikov

  Ena od prednosti krmilnikov je zmožnost izvajanja programske opreme za logično krmiljenje. Poleg tega je za razliko od relejne opreme izhodni signal mogoče uporabiti tolikokrat, kot je potrebno za avtomatizacijo. S krmilnikom za avtomatizacijo lahko konstruirate sistem za zagon in ustavitev elektromotorja. Za izgradnjo podobnega sistema na elektromehanskih elementih je potrebnouporabite tri releje.
  Pri uporabi krmilnika obe vhodni sponki povežeta gumbe. Na izhodu je nameščen elektromotor. Logika izgleda takole:
 • Ko pritisnete gumb, priključen na izhod X1, se motor zažene. V tem primeru se sprožijo namišljeni kontakti releja in prikaže se izhodna napetost.
 • Ko pritisnete tipko, priključeno na X2, se motor ustavi. To ne upošteva dejstva, da je bil prvi gumb prej pritisnjen.
 • Poleg tega je mogoče vse postopke, ki se pojavljajo v sistemu krmilnika, podvojiti za daljinski nadzor. S pomočjo te lastnosti se izvaja daljinsko upravljanje sistemov. Zdaj veste, kaj so krmilniki in katere so njihove ključne značilnosti. Programiranje naprav lahko upravlja vsaka oseba, ki razume računalniško in relejno tehnologijo.

  Sorodne publikacije