Rally na PC: opis žanra igre

Rally žanr na PC-ju se je pojavil ob začetku novega stoletja, ko so digitalni oblikovalci začeli aktivno računati z računalniki kot progresivno platformo za igro. Od takrat se ni premaknil tako daleč, kot strelec, RPG ali strategija, ampak so kulturni projekti vredni pozornosti. O njih bomo danes govorili v našem članku.

Opis kategorije

Preden odidete na rally na osebnem računalniku, se pozanimajte o funkcijah te kategorije. V njej so dirke na monitorju čim bližje realizmu. Vozniki v ročnem načinu morajo slediti dragim, menjalnim zobnikom, zaviti obrate in se dolgo naučiti upravljati. Avtomobili so tu zastopani samo tisti, ki sodelujejo na shodih na rallyju "Dakar". Igra na PC-ju reproducira podobne pogoje za uporabnike v smislu tekmovanj in cestnih razmer. Podobne projekte je težko obvladati, saj tu ne bo mogoče zmagati niti v prvih petih ali desetih dirkah.


Izvor žanra

Produkcija iger rally žanra na računalniku se je začela, ko je preteklo obdobje konzol Dendi in Sega. Prvi projekti so bili Richard Burns Rally in Colin McRae Rally. Prav oni so stali na koreninah realističnih dirk in še vedno štejejo za kultne igre. Uporabniki so tovrstno konkurenco pritegnili predvsem na različne stroje in poti za potovanje.
Prva igra je bila v celoti posvečena istoimenskemu legendarnemu pilotu, zato je bilo dovoljeno, da je sprva upravljalo le nekaj avtomobilov, na katerih je potoval sam dirkač. V prihodnosti so bile spremembe popravljeneTa pomanjkljivost in obstaja veliko drugih odbitkov. Druga tekma je bila razvita pod nadzorom Colina Macre, in takih legendarnih avtomobilov, kot je Subaru Impreza. Razvili všeč vsi igralci računalniških iger, kot močno spominjal rally "Dakar". Igra na računalniku ni bila pozabljena, nasprotno pa je prejela številne razširitve. Zdaj je znana pod drugačnim imenom kot najbolj realistična linija dirk.


Serija DIRT

Le malo se spomni, da ima rally na seriji PC "Dirth" polno ime Colin McRae Rally: DIRT. Takšna predpona se je pojavila šele po drugem delu, ki je izšel šele leta 2009. Trajalo je dolgo enajst let, dokler so navijači čakali na nadaljevanje najbolj znanega simulatorja dirk. Razvijalci so ohranili najboljše tradicije v smislu realizma, vendar so premagali bitke na asfaltnih cestah s poljskih poti. Znatno posodobljen grafike za sodobne modele, kot tudi sposobnost za izboljšanje svojega avtomobila.
Tretji del po uspehu drugega je izšel dve leti kasneje. Tu se je včasih povečalo število poti, kar je omogočilo ureditev križišč. Poleg tega so bile na vrsti prilagojene prilagoditve, bitke pa niso več standardne krožne dirke. Zadnji del DiRT Showdown-a je dokazal, da so najboljše rally igre za to serijo zaman. Kljub pojavu arkadnih elementov je zanimiv v smislu dirkanja in izjemno težkega upravljanja.

Trkanje na tovornjakih

Če se uporabniki te kategorije zanima za voznike tovornjakov, je treba nedvomno preskusiti dva projekta. Prvičzagovarja vrsto znanih simulatorjev zaslužka z naslovom "Z bremeni po Evropi". Uporabnik mora postati voznik tovornjaka, razviti lastno podjetje in uspeti v poslu za prevoz tovora. Čeprav vam serija ne omogoča vožnje z visokimi hitrostmi (za katere obstajajo kazni), lahko preprosto vnesete kode in ustvarite prave dirke v mestu ali na poti do nje.
Druga najbolj znana igra v tej smeri je Spintires. Osredotočena je tudi na prevoz blaga, vendar brez omejitev hitrosti. Edina ovira tukaj bodo stalne umazanije in poljske poti oddaljene tajge, saj morajo igralci prav na tem območju delati. Morali bomo dobiti nekaj težav, preden bomo lahko razvili dovolj hitrosti za potovanje.

Potovanja

Druge znane rally igre na PC-ju so del serije 4x4 Full Drive. Razvijalci te serije so stavili na zanimanje za naravne pogoje in težave pri gibanju po regijah. Igralci v prvem delu prejmejo različne terenske avtomobile UAZ ali Jeep. V nadaljevanju se jim pridruži slavni ameriški stroj Hummer. Igralec ima možnost, da nadgradi svoj avtomobil na vse možne načine in poveča hitrost s prehodom območja.
Velike zemljevidi zagotavljajo obema območjema za tekmovanja v hitrostih in jih prisilijo, da iščejo načine za gibanje. Pogosto so trenutki, ko morate iz SUV iztisniti zadnje sokove za vožnjo tega težkega področja. Pri igranju te serije se morate pripraviti na težkeupravljanje in dolge ure potovanja.

Rally with Destruction

Med kategorijami so rally igre na PC-ju, kjer je poudarek na spektaklu in lovu z eksplozijami in udarci. Najprej je treba omeniti FlatOut, ki že ima tri dele v svojih sredstvih. Stroji na teh rallyjih so opremljeni z zaščitnim oklepom, amortizerji za skok in utrjenim telesom. Zmaga se doseže tako, da prvi prideš do cilja ali odstraniš vse nasprotnike.
Veliko število avtomobilov različnih blagovnih znamk je bilo izvedenih z možnostjo nadgradnje vseh parametrov. Upravljanje serij projektov ima več arkadnih elementov, ampak zaradi realizma uničenja vladarja, zabeleženega v žanru rallyja. Drugi in tretji del se nista razlikovali glede na spremembe v igranju, dodali pa so le grafiko in različne avtomobile s cestami.

Sorodne publikacije