Industrijski krmilniki: proizvajalci, naprave, principi delovanja, uporaba

Učinkovitost sodobnih proizvodnih zmogljivosti je v veliki meri odvisna od kakovosti organizacije dela avtomatiziranih sistemov. Bistvo ni le v zmanjševanju dela delavcev, temveč tudi pri optimizaciji logističnih funkcionalnih procesov. Koherentna in pravilna nastavitev avtomatizacije vam omogoča, da porabite manj sredstev, ohranite optimalno stopnjo proizvodnje in ustrezno raven kakovosti izdelkov. Računati na tak učinek je možno le, če je pri upravljanju dela vključeno pravilno izbranih industrijskih krmilnikov za avtomatske sisteme. To je obvezna sestavina vsakega programiranega kompleksa, s katerim se pojavlja interakcija posameznih elementov proizvodnje.


Splošne informacije o krmilniku

V industriji se krmilniki imenujejo naprave, ki delujejo kot ukazno središče v zvezi s servisirano opremo z načelom avtomatskega nadzora. Funkcija takšnih naprav ni brez povratnih informacij, ki temeljijo na senzorjih, zbirajo tiste ali tiste informacije o delovnem procesu. Industrijski krmilniki na podlagi prejetih informacij razvijajo povratne ukaze in tako upravljajo zaupanja vredne sisteme. Pokritost enega procesorja je lahko drugačna. Praviloma sodobni modeli omogočajo hkratno obdelavo signalov iz 200-250 enot opreme, hkrati pa jim pošiljajo signale z nastavitvami delovnih parametrov. Pomembno razlikovanje upravljavca vsedanji pomen je zmožnost delovanja z obdelavo podatkov v programskem načinu, kar pomeni resno odstopanje od načel enostopenjske logike, ki je delala na avtomatiziranih proizvodnih linijah prejšnjih generacij.


Naprava

Osnovo tvori procesor modularnega programljivega tipa, ki ga dopolnjuje obsežen seznam pomožnih sistemov in komponent. Osnovni elementi glavnega podsistema so vhodno /izhodni moduli, komunikacijska sredstva, kompleti senzorjev, naprave za shranjevanje in nadzorne plošče operaterja. Na manjše module, ki pa se redko strinjajo s pomenom zgornjih komponent, so preventivni sistemi, termoregulatorji, zaslon in tipkovnica, pa tudi najnovejši kompleksi za organizacijo prenosa podatkov v omrežju. Skupaj s to napravo industrijski krmilnik ne more storiti brez vključitve inženirskih sistemov, ki lahko zagotovijo hladilno opremo in, če je potrebno, njeno ogrevanje. V zvezi s sklopi senzorjev je njihova sestava v celoti odvisna od predmeta, na katerem deluje sistem. To so lahko detektorji pretoka vode ali plina, merilniki energije in celo senzorji gibanja.

Načelo dela

Ob vzpostavitvi modularne strukture in začetku proizvodnega postopka se začne registracija obratovalnih parametrov. Kot smo že omenili, lahko sistem upošteva na stotine kazalnikov in jih primerja z vrednostmi programa. Kot rezultat te primerjaveupravljavec sprejema odločitve za ekipo. Na primer, če tehnologija omogoča hidravlični rezalnik, da deluje pri temperaturi, ki ni nižja od 0 stopinj, bo naprava ukazu ustavila postopek, če termometer pokaže vrednost pod dovoljeno vrednostjo. Na istem sistemu so še drugi industrijski krmilniki. Načelo dela vključuje tudi bolj izpopolnjene algoritme odločanja. Na primer, lahko se upošteva na ducate kazalnikov, ki vplivajo na delo ene lokacije ali določene enote opreme. Tudi v procesu delovanja sistem spremlja lastne obratovalne parametre, vključno s parametri napajanja.

Uporaba industrijskih krmilnikov

Takšna oprema se uporablja na različnih področjih, ne le na proizvodnji. Toda glavne smeri so metalurgija, kemična industrija, proizvodnja nafte, predelovalna industrija itd. rezultat. V kemični industriji industrijski krmilniki nadzorujejo postopek mešanja snovi, razdeljevanja in čiščenja. Poleg tega se sredstva logičnega programiranja učinkovito prikazujejo kot del varnostnih kompleksov. Predvsem krmilniki nadzorujejo funkcije signalizacije, varnostnih točk, zaščitnih pregrad in vrat z avtomatiziranim pogonom. Zdaj je vredno podrobneje pogledati proizvajalce sodobnih krmilnikov in funkcije, ki so v njihna voljo.

Krmilniki OVEN

OVEN od leta 2005 razvija avtomatizirane kontrole za industrijski segment, pri čemer upošteva načela funkcionalnosti, ergonomije in zanesljivosti. Pomembna značilnost teh naprav je začetna uporaba na močnem viru strojne opreme, ki jo dopolnjujejo obsežne zmogljivosti programske opreme. Drugi vidik je, da ruski industrijski krmilniki OIV delujejo v programskem okolju CoDeSys od nemških razvijalcev. Z vidika delovanja je ta oprema ugodna za možnost razširitve komponente, zaradi česar je univerzalna, kot tudi vključitev v kompleks najsodobnejših komunikacijskih interakcij.

Segnetics kontrolorjev

Še eno domače podjetje, ki se ukvarja z razvojem segmenta industrijskih krmilnikov. Trenutno strokovnjaki "Segnethix" ponujajo več rešitev za različne kategorije uporabnikov. Osnovna serija SMH2010 vključuje panelna univerzalna orodja za avtomatizacijo, ki so optimalno primerna za uporabo v stanovanjski in komunalni industriji. Po drugi strani se proizvodnja industrijskih krmilnikov v zmogljivostih tega podjetja osredotoča tudi na visoko specializirane naloge. Naprave Pixel so na primer posebej zasnovane za nadzor prezračevalnega sistema. Obstajajo zbirke in bolj sofisticirani modeli krmilnikov, ki jih lahko uspešno uporabimo na področjih avtomatizacije tehnoloških procesov na velikih proizvodnih linijah.

KrmilnikiAdvantech

Obetaven proizvajalec, ki se osredotoča na razvoj notranjih logičnih procesov med krmilniki komponent. Trenutno v liniji podjetja ponujamo dva kompleksa - APAX in ADAM. V prvi se uporablja odprta arhitektura, platforma katere združuje funkcije obdelave in upravljanja informacij. Komunikacijska sredstva zagotavljajo razširitev komponent, zaradi česar je sistem fleksibilen pri njegovi uporabi. Družina ADAM ponuja tudi napredne krmilnike za upravljanje in nekatere dodatke za upravljanje. Sistem je zlasti opremljen z determinističnim vhodom /izhodom, napajanjem v stanju pripravljenosti in optimiziranim pomnilnikom.

Sklep

Najenostavnejši avtomatizirani proizvodni sistemi so se postopoma razvili v kompleksne večnamenske naprave. Danes so proizvajalci industrijskih krmilnikov postavili nov vrstni red, ki bo moral izboljšati učinkovitost upravljanja procesov na različnih področjih. Med najpomembnejšimi področji je mogoče poudariti izboljšanje komunikacijskih povezav, optimizacijo oskrbe z energijo in prehod na zanesljivejše elemente platform. Hkrati pa domači razvijalci praktično ne zaostajajo za tujimi strokovnjaki in ponujajo povsem konkurenčne rešitve sodobne ravni.

Sorodne publikacije