Kaj dela funkcija CONCAT SQL?

Delo z bazami podatkov je stalno povezano s prejemanjem rezultatov poizvedb. V nekaterih primerih morajo biti te informacije prikazane na zaslonu na določen način ali v kombinaciji z drugimi podatki. Da bi rešili ta problem, obstaja funkcija SQL-CONCAT.

Kaj počne CONCAT?

Pri opravljanju dela v podatkovni zbirki je treba povezati nize z dodatnimi podatki ali med njimi. Da bi rešili ta problem, obstaja funkcija SQL-CONCAT. Pri uporabi se dva ali več vrstic združi v eno. V tem primeru bo združevanje nizov potekalo pravilno tako pri delu z nizi kot tudi pri numeričnih spremenljivkah.


V nekaterih podatkovnih bazah ima CONCAT več različic. Da, v MySQL ima svoj analogni - CONCAT_WS. Razlika med funkcijami je zanemarljiva: v primeru prvega, ko je kombiniran z argumentom, katerega vrednost je NULL, bo rezultat združevanja NULL, pri uporabi druge možnosti pa bo ničelni operand preprosto preskočen.

Sintaksa funkcije

Pri uporabi funkcije CONCAT sintaksa SQL zahteva, da programer uporabi argumente v vrstnem redu, v katerem morajo biti operandi povezani. Sintaksa operacije združevanja nizov je dokaj preprosta: po ključni besedi CONCAT v oklepajih, skozi vejico, so vsi potrebni argumenti ali vrstice podani v vrstnem redu, po zaključnih oklepajih pa se po potrebi navede ključna beseda AS in ime spremenljivke, kjer bo rezultat zapisan. Predloga funkcije CONCAT izgleda takole:


CONCAT (string1)line2 [, vrstica 3,]) [ime spremenljivke AS]. Treba je omeniti, da se argumenti funkcij lahko uporabijo kot operand številskih in nizkih vrednosti, nekatere funkcije pa vrnejo rezultat. Na primer, operacija SQL CONCAT sama. Operacija tako podpira načelo gnezdenja.

Kako delati brez uporabe programa CONCAT?

V primeru, ko obstaja potreba brez operacije ali programer ni znan za funkcijo CONCAT, SQL ponuja še eno možnost za združevanje nizov. Če želite to narediti, uporabite operater "+", vendar ima ta pristop številne funkcije, ki jih je treba upoštevati pri delu z njim.
Pri uporabi funkcije "+" v primeru, da so operandi številske vrednosti, bo rezultat operacije običajen dodatek številk in če je potrebno združiti številko s črto brez izrecne konverzije, bo program izdal napako. Torej, ko boste izvedli naslednjo poizvedbo, bo rezultat vrednost "6": SELECT 1 + 2 + 3. V drugi pa sta obe metodi enaki in vrneta isti rezultat.

Sorodne publikacije