Shema grafične kartice. Notranja struktura in opis

Vsak uporabnik računalnika je naletel na koncept "grafične kartice", vendar ni bilo vedno mogoče odgovoriti na to vprašanje, kaj je bilo. To je nepogrešljiv del sistema. Napravo in grafično kartico je treba izostriti.

Opis sestavnega dela

\ t
Video kartica je naprava za prikaz slike na zaslonu monitorja. Parametri grafične kartice so odvisni od komponent, iz katerih je izdelana. Vse v notranjosti vpliva na njegovo zmogljivost, frekvenco, velikost pomnilnika in stopnjo hlajenja. Video kartice so dveh vrst: diskretne in integrirane. Vgrajene grafične kartice ali vdelane kartice so na matični plošči ali CPU. Predstavljene so v obliki čipa in so sposobne le za najbolj osnovne funkcije, ki ne zahtevajo posebnih obremenitev. Ta vezje grafične kartice ni potrebno.


Diskretna različica je povsem druga zadeva, saj so njene zmogljivosti precej boljše od vgrajenega. Te video kartice so razdeljene v tri vrste:
 • Standardna video kartica. Na primeru Invidie si lahko predstavljate vrsto grafične kartice, ki ni namenjena za težke obremenitve. V vsaki generaciji so takšne kartice, njihova vrsta pa se lahko določi z drugo številko. Na primer, GT 610620630 in 640 bosta upoštevana kot standardna. Včasih se te grafične kartice imenujejo urad. Nimajo dodatnega priključka za napajanje in nimajo zmogljivega hladilnega sistema.
 • Srednji razred. Grafična kartica te vrste je malo bolj zapletena kot pisarniška različica. Označeni so kotGTS 650, in včasih se naslovu doda ime "TI". To pomeni, da ima grafična kartica potencial za pospeševanje in lahko doseže rezultate močnejšega modela. Ti grafični adapterji imajo dodatni priključek za napajanje in vmesno hlajenje v obliki radiatorja in enega ventilatorja.
 • Igralniški razred video kartic se že dviga v seriji z oznako GTX 660670 in 680. Več kot druga številka, več funkcij lahko prikaže to kartico. Omogoča vam, da poganjate najmočnejše računalniške igre, vendar takšne grafične kartice zahtevajo dodatno moč, zato bi morala biti zaloga enota dovoljena za uporabo. Z zmogljivo grafično kartico lahko uporabite pospešek, ki bo povečal njegovo frekvenco in izboljšal parametre.
 • Shema grafične kartice

  Trenutno je veliko grafičnih kartic, vendar je njihova arhitektura praktično enaka.


  Zaženite opis vezja, ki je vreden glavne stvari - tiskanega vezja. Nahaja se na njej vse potrebne komponente. Pomembna je tudi velikost tiskanega vezja. Dlje je, več prostora bo zasedeno v sistemski enoti.
  Sledi "možgani" grafične kartice, ki je grafični procesor. Njegova glavna naloga je rokovanje z ukazi, ki se nanašajo na grafično polje. Ker GPU prevzame del obremenitve, lahko CPU opravlja svoje naloge hitreje. Njegova prednost lahko celo zasenči osrednji procesor, ker ima veliko število računalniških blokov ali TMU-jev.

  Barvni prenos

  Video krmilnik ima tudi zadnje mesto v shemigrafične kartice. Za ustvarjanje slike na zaslonu, video krmilnik sprejme ukaz iz CPU, ga obdeluje v digitalni signal, da bi dobili sliko. V sodobnih grafičnih karticah obstajata dve vrsti video nadzornikov: zunanji in notranji. Vsak od njih lahko deluje samostojno in tako zagotavlja prenos signala na več monitorjev.
  Video pomnilnik je skoraj opisen, saj je njegov namen več kot razumljiv. Tipi pomnilnika so odgovorni za zmogljivost grafične kartice, zato je format GDDR5 trenutno najugodnejša možnost. Digitalni pretvornik je odgovoren za prenos barve signala, ki prihaja iz video krmilnika. Shema Nvidia RGB grafične kartice.

  Hlajenje

  Nenazadnje, točka v vezju grafične kartice je hladilni sistem. Stalna obremenitev v igrah vodi do segrevanja celotne grafične kartice, zato potrebuje kakovostno hlajenje. Lahko je predstavljen v obliki radiatorja z ventilatorji ali vodnimi cevmi z notranjimi hladilnimi sredstvi. To je bila splošna vezna shema grafične kartice GTX. Pri vsaki generaciji se spremeni samo notranja arhitektura, ki omogoča grafični kartici uporabo naprednih algoritmov za delo s slikami.

  Napetost in moč

  Za delovanje diskretne kartice jo je potrebno priključiti na napajanje. Za to so na voljo posebni konektorji in kabli za 6 in 8 pinov. Včasih grejo v par, ki poudarja predstavnika zmogljive grafične kartice. Diagram vezja grafične kartice in njegova napetost je naslednja:
 • GPU zgornje grafične kartice ima lahko do 16 virtualnih faznih napetosti. Kartice z manj energije - iz ene faze.
 • Video pomnilnik ima do tri faze napajanja.
 • Če je grafična kartica zasnovana za priključitev dodatne energije, ima eno ali dve fazi.
 • Druge komponente nimajo ločene napetosti, zato jih ni smiselno obravnavati.

  Sorodne publikacije