Vhod in izhod v Pythonu. Vnos in tiskanje

Prijetna uporabniška interakcija s Pythonom je ena izmed mnogih privlačnih funkcij programa. Preprostost, modernost, jedrnatost in jasnost - to je čaroben programski izdelek. Prva lekcija za začetnike je študija vhodnih in izhodnih informacij. Python vnos in tiskanje (output) olajšata življenje razvijalcem.

Uvod

Vsi programski izdelki se obdelujejo in oddajajo podatke brez izjeme. Samo v nekaterih informacijah, ki so bile prvotno določene, v drugih pa od zunaj. Podatke lahko izvlečete iz datotek ali neposredno iz besedila, ki ga vnese uporabnik. V drugem primeru je predviden interaktivni način. Izkazalo se je, da uporabnik vnese informacije, program, ki ga obdeluje in prikaže na zaslonu. V tem primeru se pravi, da koda ni zaklenjena na sebi, ampak lahko "komunicira" z zunanjim okoljem. Da, za vnos podatkov v najnovejše različice vhodov Python se uporablja.


Izhodne informacije

Standardna vgrajena funkcija tiskanja se uporablja za tiskanje vseh podatkov na zaslonu. V različici "Python" 3, po besedi print, so okrogle oklepaje, ki prikazujejo prikazane informacije. V različici 2.7 po ukazu Reserve ne natisnite oklepajev. V zgodnji različici, po besedi print, napišite spremenljivko in postavite nekoga, ki pomeni potiskanje prevoda niza. Nova različica "Python" z ukazom output v oklepajih označuje spremenljivko in end = "". To pomeni dodajanje prostora namesto linijskega prevoda. V stari različicidovoljeno je pisati samo ukaz za tiskanje, kar pomeni Enter. V novi izdaji je potrebno klicati funkcijo. Zapis print () je napačen. V enem ukazu tiskanja v vhodu Python deluje. Spregovorimo o tej ekipi spodaj.

Vnos informacij

Za vnos podatkov iz konzole je potreben ukaz raw_input (Python 2.7). Prikazuje povabilo uporabniku, čaka na vnos podatkov in izvede nadaljnje delo, ki ga prejmejo argumenti. V različici 3 se uporablja vhod Python. Kakšna je razlika med obema ekipama?


V prejšnjih različicah (2.7) je bilo potrebno za vnos podatkovnih vrstic niza. Če bi morali dobiti številko, je bil ukaz izveden s funkcijo int (). Ta funkcija prevede številko iz niza celotnega tipa. V isti različici vnosa je Python predstavil numerične izraze in uporaba dodatnih int ni bila potrebna. Razvijalci Python 3.0 so odstranili raw_input in le vhod. Če vnesete številko v vnosu v novi različici, morate dodatno uporabiti int ali float, da dobite celo število ali pravi izraz. Če uporabite ukaz s praznimi oklepaji, bo program čakal na dejanja uporabnika. Nekateri strokovnjaki menijo, da uporaba vhodnega niza Python ni priporočljiva, saj lahko interpret izvaja sintakso s tem ukazom. To je preobremenjeno z varnostjo programske kode. Če Python 3.0 niza ne »digitalizira«, bodo pri izvajanju matematičnih dejanj vneseni podatki sestavljeni kot vrstice.
To bi moralo izgledati kot pravilen fragment programa z uporabo vhodnih in številčnih podatkov.

Problem z rešitvijo in algoritmom

1. Ustvarite program, ki bo uporabnika zahteval njegovo ime in starost. Prikažite sporočilo, v katerem je navedeno, koliko let bi preživel skozi stoletje. Algoritem:
 • prikaže vabila za naslednji vnos imena in starosti;
 • opraviti potrebne matematične izračune;
 • natisne sporočilo, kot je: "Marina, leta 2099 boš stara 100 let"
 • 2. Napišite program, v katerem sta podani dve vrstici. Zamenjajte prva dva znaka vsake vrstice. Algoritem:
 • dodeli novo velikost spremenljivke;
 • dodeli drugo spremenljivo količino oddelkov;
 • vrne vrednost funkcije;
 • rezultat prenesete na zaslon.
 • Določanje nalog

  1. Napišite kodo, ki bo prikazala in prikazala vrednost hipotenuze pravokotnega trikotnika. Dolžino katetrov določi uporabnik. 2. Naredite programsko kodo, ki bo uporabnika vprašala za koeficiente enačbe količnika. V prihodnje naj bodo korenine kvadratne enačbe prikazane na zaslonu. 3. Napišite program, ki povabi uporabnika, da reši matematični primer: 4 * 100-54. Če vnesete pravilen odgovor, se prikaže sporočilo pozdrav. V nasprotnem primeru se na zaslonu prikaže sporočilo o napaki. Poleg tega je treba ponovno izvesti program, v katerem se v zanki ponavljajo ti ukrepi, dokler uporabnik ne vnese pravilnega odgovora.

  Sorodne publikacije