Kako povezati zanko IDE

Kljub dejstvu, da je IDE kot vzporedni vmesnik za povezovanje trdih diskov in optičnih pogonov že dolgo zamenjan s sodobnejšo serijsko tehnologijo SATA, še vedno ostaja povpraševanje tako uporabnikov kot proizvajalcev dodatkov. Ta standard je bil nameščen na milijone računalnikov po vsem svetu, v mnogih državah pa je še vedno v prodaji. Zato obstajajo situacije, v katerih je potrebno tak disk povezati preko IDE-zanke z računalnikom.

Vrste zank

Glede na število naprav so zanke razdeljene na enokomponentne in dvokomponentne, standard UDMA za 40-jedrne in 80-jedrne. Vsi priključki na napravi in ​​plošči so univerzalni za oba, za druge pa se razlike v spajanju zmanjšajo na hitrost izmenjave podatkov HDD ali optični pogon z matično ploščo.


Priključitev na stare matične plošče

Te matične plošče so najpogosteje opremljene z dvema IDE konektorjema. Običajno se trdi disk poveže z enim, drugi priključi na pogon, pri uporabi dvokomponentnega IDE pa se lahko število zank poveča s povezovanjem dveh naprav na en priključek na kartici, čeprav žrtvuje zmogljivost visoke hitrosti. Spoznajte in plačajte samo z eno režo IDE, ki preprosto ne pušča uporabnikov na drugem izhodu. Torej je bilo potrebno narediti računalnik lastnike s proračunskimi matične plošče, zato je veliko storiti zdaj. Priključite povezavo IDE na ploščostari vzorec in trdi disk ali pogon se izvaja v več fazah:
 • Onemogočite sistemsko enoto.
 • Določite vlogo trdega diska v sistemu. Odvisno od tega, kako bo trdi disk v računalniku na računu, je načrtovano, da bo naredil svoj sistem, itd., Njegove nastavitve so nastavljene z mostičkom, ki zaklene stike na posebni platformi. Zapis o tem, kako in kaj zapreti, je na vsakem trdem disku, zato bi bilo težko narediti napako.
 • Vstavite vtič IDE zanke v ustrezen priključek na trdem disku. Hkrati nepravilno povezati zanke ne bo dal poseben omejevalnik, kot tudi vodnik, ki se nahaja v centru.
 • Podobno kot v prejšnjem odstavku, priključite priključek na priključek na matični plošči. Praviloma morate vložiti nekaj truda v povezovanje IDE-zanke, vendar ni potrebno pretirano pretirati: mikrokrbe na matični plošči ne bodo prinesle nič dobrega.
 • Priključite štiripolni napajalni priključek s priključka BP na trdi disk. Konfuzno polarnost tukaj je tudi mogoče, da se ne bojijo: konektor, kot tudi priključek na HDD, se izvajajo z zaokroženo eno roko, kar odpravlja verjetnost napake. Takšna "odvečna" napajalna linija mora biti v sistemski enoti vsaj ena, v odsotnosti prostih priključkov pa je potrebna uporaba adapterja.
 • Trdi disk namestite v poseben prostor sistemske enote, če je načrtovanotrajno uporabo. Če je povezava začasna - zagotovite odsotnost vibracij in udarcev.
 • Zaženite računalnik, če je potrebno, konfigurirajte zahtevane nastavitve BIOS-a.
 • Značilnosti uporabe 80-žilnih zank

  Pri uporabi dvokomponentnega 80-polnega IDE zanke (in ustreznejše izbire) bodo naslednja priporočila, če niso obvezna, upoštevana:


 • Če je ena naprava priključena, pustite srednji konektor prost.
 • Če je mogoče, se izogibajte "soseščini" trdega diska in optičnega pogona v eni zanki.
 • Priključite modri priključek na matično ploščo.
 • Če se ta priporočila ne upoštevajo, se ne bo zgodilo nič strašnega: računalnik bo deloval brez težav. Vendar pa lahko njihovo upoštevanje poveča hitrost izmenjave podatkov in olajša nadaljnjo identifikacijo naprav v programu Bios.

  Povezovanje z novo matično ploščo

  Take matične plošče se razlikujejo v prisotnosti krmilnika SATA, ki omogoča priključitev trdih diskov tega standarda. SATA je logični tehnološki razvoj standarda IDE, ki lastnikom računalnikov omogoča večjo hitrost prenosa podatkov na disku z bolj kompaktnimi velikostmi kablov (7 v primerjavi s 40 pinskimi IDE zankami), ni potrebe po mehanskem zaklepanju stikov in nižjim stroškom pogonov.
  Proizvajalci so postopoma prešli na novo tehnologijo: sistemske plošče novega modela so bile prvotno opremljene z režo PATA, da ne bi prikrajšale naprave.uporabniki brezžične povezave starega trdega diska in dokler je proizvodnja teh kartic prekinjena, je bila težava z združljivostjo že rešena s pomočjo dodatkov. Prav te naprave bodo pomagale povezati pogon IDE z matično ploščo, ki nima priključkov. Obstajata dve različici: adapterji in krmilniki.

  Uporaba adapterja

  Gre za majhno ploščo z konektorjem IDE na koncu in največ dvema vratoma SATA na hrbtni strani. Priključuje se neposredno na pogon IDE, zato ne zavzema posebnega mesta v sistemski enoti. Ni potrebe za priključke IDE: kabel SATA je priključen neposredno na adapter. Od slabosti je nizka hitrost prenosa podatkov, potreba po preklopu mostička na disk in adapter, kar pogosto otežuje konfiguracijo, kot tudi potrebo po zunanjem napajanju (dvo- ali tri-polni 12V priključek, priključen na hladilni kabel hladilnega sistema v ustrezni reži na sistemu deska

  Uporaba krmilnika PCI

  Opravlja iste funkcije, vendar ne potrebuje zunanjega napajanja, s tem pa vse, kar potrebujete, prek povezave PCI. Zanka za IDE se poveže na stari trdi disk, kabel SATA pa se poveže z matično ploščo. Problem je lahko ogromna grafična kartica, kar precej poje prostega prostora sistemske enote: za krmilnik lahko preprosto ne ostane prostora. Oba adapterja in drugega sta obojestranska, kar omogoča povezavo obeh starih trdih diskov s sodobnimi matičnimi ploščami in obratno. To je treba upoštevatiStalna povezava zagonskih diskov bo bistveno zmanjšala hitrost sistema. Zato morajo biti adapterji uporabljeni za pomožne diske (kot na primer podatkovno skladišče) ali kot začasni ukrep.

  Uporaba posebnih polj

  Takšne škatle so v bistvu isti adapter, sestavljen v obliki zabojnika ali priklopne postaje z vgrajenimi priključki in podatki SATA ali IDE. Eden od teh standardov, kot tudi univerzalni USB 2.0 ali 3.0, se lahko uporablja za povezavo z računalnikom.

  Sorodne publikacije