Kako spremeniti obliko datoteke ali samo njeno razširitev na Windows 10?

Pogosto morajo uporabniki spremeniti svoje formate datotek, tako da jih je mogoče odpreti za ogled ali urejanje s posebnim programom. Za to je veliko pretvornikov in naprednih metod. Pogosto pa morate spremeniti podaljšek. Naučite se spremeniti obliko datoteke Windows 10 in se pogovoriti. Seveda ne bomo obravnavali le vprašanja spreminjanja razširitev. Oglejmo ločeno o nekaterih najpogostejših situacijah spreminjanja podobnih formatov, pri čemer izberemo med njimi najbolj preprosto in dostopno vsakemu povprečnemu uporabniku rešitve.

Kako spremeniti razširitve datotek v operacijskem sistemu Windows Vista: Windows 10 in funkcije sistema

Torej, začnimo z najpreprostejšimi in se osredotočimo le na sistemske vire, s poudarkom na spreminjanju razširitve, ne na formatu. Kako spremenim razširitev datoteke v operacijskem sistemu Windows 10 z najpogostejšim "raziskovalcem" za to? To je zelo elementarno. V prihodnje je treba omeniti, da bodo vsi neznani sistemski formati in brez kakršnihkoli manipulacij prikazani z dodeljenimi razširitvami, toda tisti objekti, ki jih sistem "pozna", bodo privzeto prikazani brez razširitev.


Če jih želite prikazati, morate najprej poiskati možnosti za vrsto pogleda, nato pa počistite potrditveno polje za skrivanje razširitve za registrirane vrste datotek.
Podobno lahko uporabite posebno ploščo na vrhu, ki ima ustrezno aktivacijsko točko zaslonaRazširitve
Zdaj za hitro preimenovanje pritisnite F2 ali uporabite možnost preimenovanja elementov v kontekstnem meniju PCM. Toda na ta način boste morali datoteke preimenovati enega za drugim.

Batch Rename

Zdaj pa poglejmo, kako spremeniti obliko datoteke na Windows 10, če morate ta postopek opraviti ne za en objekt, ampak za več. Če želite to narediti, je to najlažji način, da uporabite ukazno vrstico z ukazom "ren" (bližnjica iz angleškega "rename"). Na primer, v izbrani mapi moramo spremeniti pripone datotek JPG v format PNG.


V imeniku, skozi SCM v praznem prostoru z držanjem tipke Shift, pokličite konzolo in vnesite zahtevani ukaz, kot je prikazano na zgornji sliki. V njej se prva razširitev ujema s tisto, druga pa se uporabi za zamenjavo. Vendar pa ne pozabite, da lahko pri spremembi razširitve strukturo datotek zagotovite tako, da po izvedbi operacij datoteke, ki jih izbere urednik, ne bodo odprte.

Kako spremeniti razširitve datotek v sistemu Windows 10 s programi tretjih oseb?

Kot vidimo, ni veliko možnosti za spremembo razširitve sistemskih orodij. Zdaj pa poglejmo, kako spremeniti obliko datoteke v sistemu Windows 10 z uporabo aplikacij tretjih oseb. Ni treba posebej poudarjati, da lahko uporabite druge upravitelje datotek. Eno od klasičnih aplikacij lahko imenujemo FAR Manager, ki je zelo podoben znanemu Norton Commanderju, ki se je prej uporabljal na DOS sistemih. To je vse lepoprav
Izberite želeno datoteko (ali skupino datotek) in uporabite funkcijo preimenovanja s kombinacijo tipk Shift + F6.

Spreminjanje oblike pisarniških dokumentov

Zdaj na kratko o tem, kako spremeniti obliko datoteke, povezane z uradnim dokumentom v sistemu Windows 10. Uredniki morajo samo odpreti izvorni dokument in potem, ko shranite, izberite katero od razpoložljivih formatov. Najbolj zanimivo je, da skoraj vse najnovejše spremembe paketa Microsoft Office podpirajo pregledovanje in urejanje celo dokumentov PDF, tako da lahko spremenite oblike med različnimi dokumenti in uporabite ta orodja.

Pretvarjanje večpredstavnostnih datotek

V sistemu Windows ni veliko za urejanje večpredstavnosti. Format grafične datoteke lahko preprosto spremenite celo v urejevalnikih, kot je Paint. Še enkrat, paketna konverzija ne bo delovala, datoteke pa bo treba odpreti eno za drugo. Ko govorimo o zvočnih datotekah ali videoposnetkih, je najbolje namestiti ustrezen urejevalnik, odpreti izvorno datoteko v njem in nato "shraniti" v novi obliki. V tem primeru lahko celo spremenite nekatere pomembne značilnosti izvirnega objekta z nastavitvijo lastnih parametrov. Na primer, lahko uporabite "native" video studio, ki v deseti različici Windows, na splošno, izgleda zelo dobro.

Dodatna orodja in storitve za hitro pretvorbo formatov

Končno pretvorite med nezdružljivimi ali delno podobnimi formatilahko uporabite posebne programe za pretvorbo, ki jih lahko zdaj najdete na istem internetu, kot želite. Poleg tega, če ste leni storiti take postopke sami, lahko vedno uporabite posebne spletne storitve, ki so dovolj, da prenesete izvirni predmet ali skupino datotek, izberite končno obliko in čakati na dokončanje procesa pretvorbe. Toda mnogi od teh virov imajo lahko omejitve glede števila in velikosti datotek, prenesenih za obdelavo, kar je treba upoštevati.

Sorodne publikacije