Trdi disk strežnika: pregled, proizvajalci, izbire

Trdi disk je sestavni del računalnika. Komponenta še ni bila nadomeščena z novimi. Njegov neposredni konkurent, SSD, je trenutno le pomočnik sistema, saj ima zelo visoke stroške. RAILWAY dobite za namestitev v domače osebne računalnike, igralne sisteme in strežnik. Izbira HDD za zadnjo možnost ni enostavna.

O diskih

Trdi disk, trdi disk je naprava, ki ima naključni dostop do shranjenih podatkov. Ta različica mehanizma temelji na magnetnem zapisovanju. Vsi potrebni podatki na trdem disku so zapisani na aluminijastih ali steklenih ploščah. Pokriti so s feromagnetnim materialom, včasih s kromovim dioksidom. Zahtevani podatki se zbirajo s posebno glavo. Če želite, da je trajanje RANGE dolg, se glava ne dotika površine magnetnega diska. Delo je posledica vpadnega zračnega toka, ki nastane zaradi hitre rotacije mehanizmov.


Fleksibilni sistemi

Preden preučite trde diske za strežnik, morate definirati izraz "strežnik". To opremo običajno zagotavlja specializiran računalnik ali specializirana naprava. Zasnovana je za izvajanje storitvene programske opreme. Trdi disk za strežnik se običajno uporablja v namenskem računalniku, strežniku, ki se razlikuje od različnih računalnikov. Zasnovan je tako, da opravlja storitvene naloge brez neposrednega vključevanja v ta proces osebe.
Strežnik je v tem primeru podoben delovni postaji, vendar se od njega razlikuje po stopnji udeležbe ljudi v konzoli.

Kaj je potrebno za strežnik?

Ker so naloge teh računalnikov drugačne od tistih, ki so postavljene pred domačim računalnikom, je njihova oblika nekoliko drugačna. Na primer, pomnilnik mora imeti izboljšano tehnologijo za odpravljanje napak. To je potrebno za hitro spopadanje z morebitnimi zlomi.


Na zanesljivost strežnika vpliva rezervacija, ki podpira vročo povezavo in zamenjavo pomembnih elementov sistema. Če želite to narediti, morate dobiti trde diske strežnika, ki so običajno del polja RAID. Pomembno je tudi hitro zamenjati napajanje in zagotoviti podvajanje procesorjev. Prav tako je pomembno hitro zamenjati ventilatorje in druge hladilne sisteme v primeru preloma. Strežnik potrebuje tudi nadzor strojne opreme. Pomaga stalno nadzorovati senzorje, nastaviti posebne načine za procesorje, pomnilniške module. Pomembno je, da preverite temperaturo v oddelkih s strežniškimi trdimi diski itd.

Kaj morate iskati pri izbiri?

V zvezi s tem, kateri trdi disk naj se izbere za strežnik, je pomembnih več pomembnih trenutkov. Kupci imajo običajno naslednje dejavnike:
 • zanesljivost;
 • produktivnost;
 • odzivni čas.
 • Vključeni so lahko tudi stroški naprav in njihovih proizvajalcev. V drugem so zgoraj opisani trije dejavniki izjemno pomembni za splošno delovanje strežnika. Zanesljivost zagotavlja nemoteno delovanje mehanizmov. V nasprotnem primeru je nepopravljivaizguba podatkov lahko pomembno vpliva na izgube in ugled družbe.
  Zmogljivost pomaga pospešiti celotno delo strežnika. Za specializirane računalnike je to izjemno pomembno za hitro odčitavanje številnih ukazov. Odzivni čas neposredno vpliva na zmogljivost. Če se pogon počasi "zbudi", lahko pride do težav pri obravnavanju zahtev.

  Kategorije pogonov

  Glede na trde diske za strežnike lahko pazite na več kategorij. To so SATA, SATA RAID Edition, SAS Near Line in SAS Enterprise. Seveda, poleg tega obstaja možnost za SSD, SAS SSD itd. Toda polprevodniške pogone je še vedno treba razvrstiti v drugo skupino, saj se po svojih značilnostih razlikujejo od HDD. Torej, SATA je najpogostejša različica naprav, ki jih uporabljajo navadni računalniki. Njihova pogostost vrtenja zadostuje za vsakodnevne naloge. Najvišja vrednost 7200 rpm SATA RAID Edition se praktično ne razlikuje od prejšnje različice. Edina razlika je, da slednji podpira ukaze RAID krmilnika. SAS Near Line ima frekvenco 7200 rpm, vendar se poveže z drugim vmesnikom. Vendar SAS Enterprise deluje na visokih frekvencah od 10.000 do 15.000 vrt /min.

  Povezovalni vmesniki

  Trdi disk za strežnik skoraj nikoli ni mogoče povezati prek SATA. Ta vmesnik je na novo definiran iz IDE. Osredotoča se na delo domačih računalnikov in nekaterih industrijskih sistemov, ki ne zahtevajo resnih zahtev glede zanesljivosti. SAS je zasnovan za povezovanje strežniške naprave, saj je zasnovan iz prej priljubljenega vmesnika SCSIki je bila uporabljena tudi za to nalogo. Glavna prednost te vrste povezave je bila, da je imela visoko pasovno širino. Toda kmalu je tudi tretja generacija SATA dosegla visoke rezultate.
  Krmilniki SAS so lahko šele čez nekaj časa delali s pasovno širino 12 Gb /s. Ta vmesnik je združljiv s SATA.

  Značilnosti vmesnika

  Trdi disk SAS za strežnik deluje s polno obojestransko izmenjavo podatkov. RAILWAY lahko sočasno deluje z branjem in pisanjem, medtem ko SATA obvladuje enega od ukazov. Za uresničitev te prednosti strežniškega trdega diska morate povezati veliko število diskov.

  Zakaj SATA ne ustreza strežniku?

  To ima več razlogov:
 • Nestabilnost na vibracije.
 • Nepovratne napake.
 • Pomanjkanje strojnih RAID krmilnikov.
 • Vsi trije dejavniki uporabnikom ne dovoljujejo uporabe običajnih trdih diskov za strežnik. In tudi dejstvo, da so stroški SATA bistveno nižji od stroškov SAS, ne vpliva na izbiro. V tem primeru je kupec veliko pomembnejši od visoke zmogljivosti, hitrosti shranjevanja in dostopa do podatkov.

  Proizvajalci

  Eden glavnih dejavnikov pri izbiri izdelka je proizvajalec. Trdi diski so priljubljen izdelek, zato ga je enostavno najti na trgu. Težje stvari so z izbiro, ker je res zelo velika. Seveda mnogi vedo, da se kul blagovne znamke skoraj nikoli ne ukvarjajo s proizvodnjo trdih diskov. Na primer, HP ali DELL sproščata samo trde diske,nakup od proizvajalcev tretjih oseb. Zato izbira ni vedno odvisna od imena prodajalca.

  Podobna podjetja zagotavljajo strojno-programsko opremo za strojno-programsko opremo, pri čemer skrbno preučujejo značilnosti kontrolorjev. Opravljajo tudi dodatno kontrolo kakovosti s stresnimi testi. Prodajalec bo zagotovil garancijo in podporo za zagotovitev, da kupec ni užaljen. Posledično so ti "domači" diski večkrat dražji. Poleg tega to povišanje cen ni vedno upravičeno. In, zdi se, veliko bolj donosno dati prednost proizvajalcem sami. Toda pri delu s strežnikom so uporabniki slišali veliko zgodb, da "nestandardne" naprave ne uspejo, in prilagoditev RA iz iste HP ali DELL pomaga stabilizirati delo.

  Načelo delovanja in izbira

  Pri razumevanju, koliko je vreden trdi disk strežnika, je treba upoštevati eno ključno točko: strežniki pogosto uporabljajo posebne tehnologije, ki vplivajo na delovanje diskovnega podsistema. Zato podjetja preoblikujejo že pripravljeno železnico, tako da se spopadajo z danimi tehnologijami.
  Na stroške vpliva tudi dejstvo, da so nekateri prodajalci kupce posebej prisilili k nakupu "domačih" modelov, sicer so blokirali nekatere zmožnosti naprav. Posledično je kupec lahko kupil trdi disk ceneje, vendar ne bi deloval na ustrezni ravni. In vendar ni nujno, da gre za priložnost pri prodajalcih. Zdaj veliko "ne-native" RAILWAY spopadajo z delom na strežnikih. Potrebno je preveriti združljivost s sani in generacijo opreme. Kot kaže praksa, jih je velikoProdajalci uporabljajo le nekaj modelov in priljubljenih linij. Zato se bo kupec jasno soočil s podjetjem Seagate Enterprise Capacity ali Toshiba AL13SEB. Seveda, reči, kateri od proizvajalcev je najboljši - ni lahko. Kot kažejo statistični podatki, so najbolj zanesljivi modeli naprav Hitachi in Seagate WD.

  Pregled nekaterih modelov

  Trdi disk SATA za strežnik ni nikjer na voljo, zato je treba izbiro zaustaviti na napravi z vmesnikom SAS. Poleg tega se SATA pogoni običajno izberejo v skladu s standardnimi značilnostmi, kot so prostornina, hitrost vretena, kapaciteta plošče itd. Pri izbiri strežniške naprave morate biti pozorni na optimizacijo vdelane programske opreme, kot tudi na razmerje med produktivnostjo in porabo energije.
  Seagate predstavlja več vrstic, ki so se razširile na segmente SAS in pogone SATA. Obe skupini sta razdeljeni tudi na modele s 35 in 25 palcev. ŽELEZNICE so med seboj zelo podobne, zato v nekaterih primerih izbira vpliva le na količino hrambe. Med SAS 35 palci sta dve vrsti naprav: Cheetah in Constellation. Prvi je sestavljen iz treh modelov 300450 in 600 GB. Vsi delujejo s pasovno širino 6 Gb /s in 15000 RPM. Med modeli Constellation je trdi disk strežnika 1 TB. Obstajajo tudi modeli za 2 3 in 4 TB. Naprave delujejo z enako pasovno širino in 7200 vrt /min. Med SAS 25 cm sta tudi dve seriji: Savvio in Constellation. Prva linija vključuje modele s frekvenco 15.000 in 10.000 vrt /min. Hkrati imajo majhno količino prostora za shranjevanje. Toda ti trdi diski, ki delujejo na 7.200 vrt./min, so na voljo v različicah 500GB in 1TB. Podobni modelinajdete pri proizvajalcu Western Digital, HGST in drugih. Praktično se ne razlikujejo od zgoraj opisanih. Razlika je lahko le v ceni.

  Koliko stane trdi disk?

  Kot je bilo že omenjeno, se lahko cena izdelka glede na proizvajalca razlikuje. Na primer, družba Hitachi model za 12 TB prodaja za 20-24.000 rubljev. Medtem ko lahko model HP za 1 TB kupite za 30 tisoč rubljev. Ne samo proizvajalec trdega diska, temveč tudi velikost njegovega skladišča vpliva na stroške. Na primer, Seagate za 300 GB stane le 8-9 tisoč rubljev. Toda model je iz istega proizvajalca, vendar 12 TB bo stala približno 40 tisoč rubljev. Mimogrede, za trgovino ni lahko najti zunanjega trdega diska za strežnik, ker te naprave uporabljajo drugačno tehnologijo in ne potrebujejo trdih diskov tega tipa.

  Opomba

  Izbira pogona temelji na nalogah, ki jih mora izvajati strežnik. Če na primer hitri dostop in zanesljivost arhiviranja nista tako pomembni, si lahko ogledate modele SATA. Ta možnost bo cenejša. Če je v matriki več kot 5 diskov, je bolje izbrati model SAS NL. Ta možnost je primerna za srednje sisteme, kjer ni potrebe po zagotavljanju visoke obremenitve ali velike količine podatkov obdelave. Za najbolj produktivne naloge, ki zahtevajo hitro delo in zanesljivost, je primeren model podjetja SAS Enterprise. Ti nosilci lahko delujejo za strežnike z veliko obremenitvijo in z velikim številom uporabnikov.

  Sorodne publikacije