Kaj je mapa WinSxS in kako jo očistiti?

Tehnologija Side-by-Side je standard za izvedljive datoteke v operacijskem sistemu Windows 98 Windows 2000 in novejših, ki odpravlja težave (znane kot Hells DLL), ki izhajajo iz uporabe dinamičnih povezovalnih knjižnic (DLL) v Microsoft Windows. Te težave vključujejo konflikte v različicah, manjkajoče DLL-je, podvojene knjižnice in nepravilno registracijo. Windows shrani več različic DLL v podmeniju WinSxS in jih prenese na zahtevo. To zmanjšuje težave z odvisnostjo za aplikacije.

Mnogi uporabniki se sprašujejo, kakšen je WinSxS. Kaj je mapa? Tehnologija Side-by-Side je znana tudi kot WinSxS ali SxS, čeprav se tehnično WinSxS nanaša samo na globalni repozitorij komponent Windows. Izvedljive datoteke, ki vključujejo manifest SxS, so označene s vozlišči SxS. WinSxS je tudi tehnološka osnova za aktiviranje brez registracije COM.


WinSxS - kaj je ta mapa?

Začnimo torej od samega začetka. WinSxS je mapa za Windows XP, Vista, 7 in 8, ki shranjuje različne kopije DLL in sistemskih datotek. Ker lahko programi uporabljajo isto datoteko DLL, ta mapa shranjuje različne datoteke združljivosti, ki zahtevajo obnovitev starejših različic. Mapa se nahaja na: C: WindowsWinSxS. Velikost mape več gigabajtov je redna glede na njeno funkcionalnost in je odvisna od različic operacijskega sistema. Mapa WinSxS in njena vsebina se ne smeta nikoli odstraniti ročno. Če želite izbrisati datoteke iz računalnika, priporočamo, da uporabite funkcijo Čiščenje diska.

Čiščenje diska

Čiščenje diska je programski pripomoček za Microsoft,je bila prvič predstavljena v operacijskem sistemu Windows 98 in vključena v vse poznejše različice. Uporabnikom omogoča brisanje datotek, ki niso več potrebne in jih je mogoče varno odstraniti. Odstranjevanje nepotrebnih datotek, vključno z začasnimi, pospeši in izboljša zmogljivost računalnika. Izvajanje čiščenja diska vsaj enkrat na mesec - optimalna frekvenca servisa. Čiščenje diska lahko izbriše začasne internetne datoteke (povezane z Internet Explorerjem), prenesene programske datoteke in samostojne spletne strani. Čiščenje diska omogoča čiščenje smeti, brisanje začasnih datotek in sličic.

Zaženi algoritem za Windows 10 in 8:
 • Na zaslonu namizja pritisnite tipko Windows + X, da odprete meni opravil.
 • V meniju kliknite gumb "Run".
 • V polje "Začni besedilo" vnesite cleanmgr in pritisnite "Enter".
 • Postopek za Windows 7 in starejše različice:
 • Pojdite v meni Start.
 • Kliknite "Programi" - "Standard" - "Storitev".
 • V razdelku "Sistemska orodja" izberite "Pripomoček za čiščenje diska".
 • Ali:
 • Odprite meni Start.
 • Kliknite gumb "Run".
 • V polje "Začni besedilo" vnesite cleanmgr in pritisnite "Enter".
 • Ko se odpre čiščenje diska, morate v zagonskem oknu izbrati ustrezen pogon in kliknite V redu. V naslednjem oknu morate preveriti vsa polja, ki jih želite počistiti. Desno od vsakega elementa je prostor, ki ga vsak element prevzame na trdem disku. Ko preverite vsa polja, kliknite V redu, da začnete postopek odstranjevanja.

  DLL

  DLL je datoteka, ki se uporablja na platformah Microsoft Windows. Zagotavlja knjižnico podprogramov, ki lahko uporabljajo aplikacije za izvajanje določenega niza nalog ali funkcij. Datoteka DLL lahko na primer zagotovi korake, potrebne za tiskanje dokumenta. Brez tega funkcionalnega programa bi morali razvijalci znova pripraviti vse korake. Večina uporabnikov ni seznanjena z DLL-ji zaradi napak, ki jih prejmejo na svojem računalniku, bodisi zaradi pomanjkanja zahtevanega dokumenta, bodisi ker ima datoteka slaba navodila in ustvarja napako. Običajno se te vrste napak odpravijo s posodobitvijo ali ponovno namestitvijo programa.

  Opis procesa

  WinSxS - kaj je mapa? Uporabniki sistema Windows, ki izvajajo razčlenjevalnik diskov, lahko zaznajo mape WinSxS v imeniku Windows. V operacijskem sistemu Windows Vista je mapa običajno velikosti od 5 do 8 gigabajtov, v nekaterih primerih pa lahko velikost doseže do 16 gigabajtov. Še posebej, ko uporabniki sistema Windows XP preidejo na posodobljeno različico operacijskega sistema. Velikost mape se lahko poveča z več megabajtov na gigabajtov.
  Pogosto se uporabniki vprašajo, ali je mogoče izbrisati mape WinSxS, da jih je treba vključiti v varnostne kopije operacijskega sistema in zakaj je tako velik v primerjavi z drugimi mapami Windows.

  Zgodovina

  WinSxS - kaj je mapa z retrospektivnega vidika? V različici Windows 9x je operacijski sistem naletel na težave z dinamičnimi knjižnicami povezav, natančneje z različnimi različicami iste DLL. Ni bilo mogoče shraniti več različic DLL, ki so nastalenezdružljivosti in drugih vprašanj. V operacijskem sistemu Windows ME je Microsoft začel vključevati možnosti za shranjevanje več različic dll z istim imenom v operacijskem sistemu. Samo v sistemu Windows Vista je bila ta tehnologija do sedaj spremenjena in uporabljena. Če odprete mapo v Raziskovalcu, boste videli ogromen seznam map, ki vsebujejo vsaj eno datoteko, vendar pogosteje kot ne. Mape, ki se začnejo z istim imenom, vsebujejo različne različice iste knjižnice. Včasih obstaja pet ali več map, ki gostijo različne različice iste knjižnice dinamičnih povezav.

  Tehnična specifikacija

  WinSxS - kaj je mapa in kakšen je njen namen? Vse komponente v operacijskem sistemu se nahajajo v mapi WinSxS. Ta kraj se imenuje repozitorij komponent, od katerih ima vsak svoje ime in vključuje različico, jezik in arhitekturo procesorja, za katerega je bil ustvarjen. Mapa WinSxS je edina lokacija komponente v sistemu, vse druge primerke datotek, ki jih vidite v OS, so projicirane z uporabo tesne vezave iz repozitorija komponent.
  Windows uporablja sistemsko mapo WinSxS za shranjevanje datotek, potrebnih za namestitev operacijskega sistema, ter varnostno kopiranje ali posodabljanje teh datotek. Mapa sprejme nekaj gigabajtov prostora in se poveča z vsako posodobitvijo Windows Update. Ne morete samo izbrisati vseh map WinSxS, ker so nekatere datoteke potrebne za zanesljiv zagon in nadgradnjo sistema Windows. V Windows 7 in starejših različicah lahko z vgrajenim orodjem za čiščenje diska odstranite stare različice posodobitev za Windows. Windows 8.1 in 10 sta lahkoZ ukazno vrstico počistite mapo WinSxS. Za brisanje neželenih datotek v tej mapi WinSxS in vrnitev dragocenega prostora na trdi disk sledite tem korakom:
 • Orodje za čiščenje diska odprite v vmesniku opravilne vrstice.
 • Zaženite diskcleanup.
 • Kliknite gumb "Izbriši sistemske datoteke".
 • Potrdite polje poleg možnosti »Počisti Windows Update«.
 • Kliknite V redu.
 • Upoštevajte, da če ne vidite možnosti »Počisti Windows Update«, to pomeni, da ni datotek, ki jih je mogoče izbrisati.

  Kako očistiti mape WinSxS? Uporaba ukazne vrstice

  Če potrebujete podrobnejši pogled o tem, koliko prostora zaseda mapa SxS in lahko očistite neželene datoteke, uporabite ukazno vrstico:
 • Zaženite ukazno vrstico s skrbniškimi pravicami. To lahko storite tako, da z desno tipko miške kliknete ikono Windows v opravilni vrstici in izberete ukazni poziv (skrbnik): cmd admin.
 • Vnesite ukaz: Dism.exe /online /Cleanup-Image /Start Component Cleanup. Analiza mape lahko traja nekaj minut. Ko končate, boste videli informacije o velikosti komponent v mapi WinSxS in nasvete za čiščenje.
 • Če se prikaže poziv, izbrišite mapo.
 • Čiščenje lahko traja nekaj časa, odvisno od različice operacijskega sistema in količine datotek, ki jih želite izbrisati.

  Sorodne publikacije