Matična plošča MSI 970A-G43: funkcija, primerjava s konkurenti in pregledi

AMD ni priljubljen med ljubitelji računalništva, vendar kljub temu še naprej ustvarja privlačne možnosti za kupce z omejenimi sredstvi. Čeprav so integrirani procesorski sistemi trdno uveljavljeni v segmentih nizkega in srednjega trga, veliko uporabnikov zahteva bolj specializirano platformo. Zastareli nabor čipov iz 9. serije ima še vedno moderno funkcionalnost, ki vam omogoča, da ustvarite vse potrebne konfiguracije. Matična plošča MSI 970A-G43 za procesorje pod priključkom AM3 + je združljiva z žetoni Bulldozer in Piledriver žetoni iz serije AMD FX. Ponudba SATA III, USB 3.0 in CrossFireX podpora je namenjena igralcem in uporabnikom osebnih računalnikov, ki potrebujejo poceni sistem, ki zagotavlja vse sodobne komunikacijske zmogljivosti. Z vidika amaterskih računalniških iger na plošči lahko pogledate v povezavi z grafično kartico srednjega razreda AMD HD7790, ki ima za posledico sodoben igralni stroj, ki ne zahteva velikih vlaganj.


Razpakiranje

Tanko kartonsko škatlo s kositrom je okrašeno z blagovno znamko MSI. Blagovna znamka modela je predstavljena spredaj in na vrhu paketa, za njo pa so navedene njene glavne funkcionalnosti. Paket je precej skromen in vključuje uporabniški priročnik, disk z gonilniki in pripomočki, zanke SATA in kovinsko ploščo vmesnika. Razpakirana plošča MSI 970A-G43 je v vsem svojem sijaju. Kljub rjavi tekstoliti, modra in črna vezja to resnično naredijomalo dodeljena in prikrajšana za proračunsko vrsto. Postavitev elementov je skoraj brez kakršnih koli slabosti. Format ATX vam omogoča, da postavite vsa vrata na optimalna mesta - ne bodo povzročala težav pri sestavljanju osebnega računalnika, tudi v majhnih primerih.


MSI 970A-G43: Pregled konstrukcije

Sistemska plošča ponuja dovolj priključkov USB 2.0 (6 notranjih in panelnih vmesnikov) in več USB 3.0 (2 notranja in 2 vmesnika) za povezovanje sodobnih naprav za shranjevanje. podatkov in zunanjih naprav. Na voljo je tudi par PS /2 vrat in 8-kanalni zvok, ki ga podpira kodek Realtek ALC887 HDA. Vsi SATA priključki na plošči se nanašajo na tretjo generacijo. Njihovo delo zagotavlja čipset SB950. Na voljo je ena sprednja vrata USB 3.0 in tri druge 2.0, kar skupaj obsega 6 USB 2.0 vmesnikov. Radiatorja VRM ni mogoče najti.
Šest priključkov SATA III je namenjeno priključitvi trdih diskov, pogonov SSD in optičnih pogonov. Dva od njih sta usmerjena navpično, medtem ko so drugi, ki se nahajajo v spodnjem desnem robu deske, usmerjeni vstran. Glede na to, kako je kabelska povezava izvedena v ohišju računalnika, so lahko ta vodoravno usmerjena vrata uporabna in dostopna.
Položaj vtičnice procesorja in referenčne plošče je standard. Napajanje CPU se napaja s petfaznim tokokrogom. 24 - in 8 - pinski napajalni priključki so nameščeni na robu plošče. Za povezavo hladilnikov je 4-polni priključek procesorskega ventilatorja in še dva za hladilni sistem ohišja.


Levo spodajNa voljo je priključek za priključitev avdio vhodov na sprednji plošči in TPM- in COM-vrata. Na hrbtni strani tekstolita ojača CPU priključna plošča. Na splošno ima postavitev matične plošče le dve pomanjkljivosti: namestitev konektorjev USB 3.0 na spodnji desni strani kartice in nenavadno pozicioniranje vmesnikov SATA.

Podpira razširitvene kartice

Obstajata 2 reži PCIe, od katerih ena deluje s hitrostjo x16, druga pa s hitrostjo x4. Oba sta združljiva s platformo AMD CrossFireX za hkratno uporabo dveh grafičnih kartic, če pa je cilj ustvariti igro, potem boste verjetno morali porabiti več za nakup matične plošče s hitrejšim drugim priključkom PCIe. Obstaja tudi par slotov PCIe x1, čeprav je eden izmed njih takoj blokiran pri namestitvi grafične kartice v zgornji PCIe x16. Grafična kartica bo vsekakor potrebna, saj ta matična plošča nima vgrajenega video izhoda, čeprav ga je mogoče namestiti v spodnji priključek PCI-E in delati s počasnejšimi hitrostmi x4, razen če je načrtovano za obsežne naloge. Končno sta na voljo še dve PCI sloti za združljivost z zastarelo strojno opremo.

MSI 970A-G43: Značilnosti RAM-a

Podpira največjo količino pomnilnika RAM 32 GB. Pod njim je dodeljena desna stran procesorja 4 DIMM-reže za namestitev pomnilniških modulov DDR3 s frekvenco 1866 MHz v navadnih in 2133 MHz v razpršenem stanju. Če uporabljate 2 ali 4 reže RAM, da zagotovite največjo zmogljivost z dvema kanaloma, potemv prvem in tretjem ali drugem in četrtem priključku je treba namestiti module, ki so ustrezno označeni v modri in črni barvi.

BIOS

Na matični plošči je zagonski nalagalnik ClickBIOS II, ki temelji na vmesniku UEFI, opremljen z atraktivno grafiko in enostavno spreminjajočimi se nastavitvami, združenimi v odseku OC nastavitve. Uporabnik lahko dostopa do parametrov zaostajanja pomnilnika. BIOS vam omogoča shranjevanje 6 različnih možnosti nastavitev, kot tudi prenos zahtevanega profila iz bliskovnega pogona. Poleg tega lahko spremljate napetost jedra procesorja in na električnih vodih +33 V, +5 V, +12 Vt.

Overclocking

Za razliko od high-end matične plošče, se je MSI odločil uporabiti samo različico BIOS-a svojega Genie OS, ki se imenuje Genie Lite. To je vdelana programska oprema, ki samodejno poveča hitrost sistema. Funkcija overclockinga v samodejnem načinu vam omogoča povečanje hitrosti CPU in RAM-a. Ročno lahko povečate frekvenčne množilce in napajalno napetost. V primeru 970A-G43 preprosta sprememba namestitve v UEFI BIOS poveča frekvenco pri skromnih 200 MHz.

Testiranje in primerjava s konkurenti

Med testiranjem matična plošča kaže rezultate, ki niso slabši od tistih pri dražjih modelih, kot je ASRock 990FX Exreme9 ASUS Sabertooth 990FX. Na primer, v PCMark Vantage, test uspešnosti daje MSI 7071 točkovni rezultat (6934 in 7009 od konkurentov). Prednost je shranjena tudi v 3DMark Vantage (20721 za GPU in 22003 za CPU) in Cinebench 11.5 (688 za CPU in 7346 za openGL). Vigre na matični plošči MSI tudi ni slabše od tekmecev. Na primer, z grafično kartico Radeon HD 6970 Crysis 2 je na voljo hitrost sličic 417 dpi, METRO 2033-465 bps, Elder Scrolls V: Skyrm 55 bps in DiRT 493 dpi. Na splošno lahko sklepamo, da je plošča izvedena v visoki kakovosti, BIOS pa je dobro optimiziran.

Temperatura in poraba energije

Hladilni sistem vključuje dva aluminijasta radiatorja, od katerih eden hladi severni most, drugi pa južni. Med preskušanjem je bila temperatura ogrevanja prvega 49 ° C, druga temperatura pa 65 ° C, kar je dober rezultat, vendar zahteva dobro prezračevanje ohišja računalnika. Matična plošča povzroča dva čuta. Po eni strani je v načinu mirovanja MSI 970A-G43 BIOS zmožen zmanjšati moč na 095 z demonstracijo odličnega ogrevanja in porabe energije. Med intenzivno obremenitvijo porabljena energija doseže 200 W, kar vodi do ustreznega povišanja temperature. V zvezi s tem uporabniki ne vidijo problema s pomanjkanjem radiatorja v modulu regulatorja napetosti, vendar je severni most nagnjen k velikemu obsegu ogrevanja - tu ni najboljša rešitev za odvajanje toplote, da bi lahko vzdržala tako neugoden scenarij.

Učinkovitost matične plošče

AMD ima veliko bazo uporabnikov, ki neodvisno zbira poceni osebne računalnike, ki temeljijo na proizvajalcih procesorjev. Vse več matičnih plošč z vgrajenimi centralnimi in grafičnimi procesorji se sprosti, vendar mnogi ljubitelji še vedno želijo imeti sistem, ki ga lahko sami prilagodijo.omejene možnosti omejenega proračuna. MSI 970A-G43 ustreza formularju ATX, vendar še vedno sodi v privlačno cenovno območje in ohranja potreben nabor funkcionalnosti.
Učinkovitost matične plošče je v veliki meri odvisna od uporabljene CPE. V primeru AMD lahko namestite stari procesor Phenom II in še vedno dobite impresivne številke. AMD 970 čipov, tako kot celotna serija 990FX, skupaj s pomožnim pomnilnikom serije 800, so zadržani s procesorji AMD zadnje generacije. Matična plošča 970A-G43 je za vsakodnevne naloge odličen dodatek k vsakemu FX čipu. Še vedno omogoča, da zmogljivost preseže povprečje, ne da bi zaostajala za vrhunskimi konkurenčnimi modeli. V januarju 2016 je podjetje izdelalo modificirano različico matične plošče MSI 970A-G43 Plus. Poleg tega, da je popolnoma rdečkasta v črni barvi in ​​se znebite neprijetne rjave barve, ponuja dva USB 3.1 priključka druge generacije, katerih hitrost se je podvojila s 5 na 10 Gb /s. V ostalem je vse ostalo enako.

Prednosti in slabosti

Lastniki menijo, da ima matična plošča ugodne cene, pomanjkanje omejitev pri uporabi razširitvenih rež, podporo za hitre spojnike SATA III in USB 3.0 z dobrim potencialom za overclocking, zanesljivo napajanje in skladnost z komponentami Military Class II. Hkrati je pritožba pomanjkanje vmesnikov LPT, FDD in IDE. Podpora CrossFireX v konfiguraciji x16 plus x4 ne dopušča realizacije celotnega potencialapovezave močnih grafičnih kartic. Pri namestitvi grafične kartice v drugi priključek PCIe obstajajo težave z razpoložljivostjo dveh od šestih SATA priključkov.

Model model

Kakovost gradnje MSI 970A-G43 se imenuje pregledi uporabnikov, kljub asketski naravi matične plošče. Majhni radiatorji dobro delujejo s toploto, severni most pa se preveč segreje, tekstolit pa ni zelo lepo rjav. Ocena je zadovoljiva. Lestvice za funkcionalnost so izboljšane z modernimi komunikacijskimi zmogljivostmi, ki jih zagotavljajo priključki USB3.0 in SATA III. Podpora za CrossFireX prav tako govori v prid matične plošče - pusti prostor za rast in zagotavlja dolgotrajno relevantnost modela. Ocena je odlična. Paket vključuje samo najpomembnejše. Nič ni odveč. Preprosto SATA kabel, osvetlitev ozadja, disk in uporabniški priročnik za MSI 970A-G43. Gonilnik za operacijski sistem Windows od XP do različice 10 lahko prenesete s strani proizvajalca. Ocena je zadovoljiva. Končno, cena matične plošče je točno tam, kjer je res na višini. Za $ 69, skupaj s FX ali Phenom II procesorjem, lahko zgradite zelo zmogljiv igralni sistem, ki z lahkoto rokuje z vsemi grafičnimi zemljevidi. Ocena je odlična.

Zaključek

Če povzamemo, lahko rečemo, da je MSI 970A-G43 najboljša izbira za tiste, ki gradijo hiter, brezobličen sistem, ki nima nepotrebnih dodatnih funkcij dragih kartic za igre na srečo. Matične plošče proizvajalca dokazanosvoje dolgoročne delovne izkušnje. MSI 970A-G43 ni izjema, saj potrjuje, da lahko tekmuje z velikimi igralci v areni AM3 +, saj ponuja nižjo ceno od najcenejšega FX procesorja, ki ga lahko namestite. Uporabniki priporočajo to sistemsko ploščo, proizvajalec pa podpira triletno garancijo.

Sorodne publikacije