GTX 285: značilnosti, opis, pluse in slabosti grafične kartice

GeForce GTX 295, ki uporablja 2 grafična čipa, je prva komercialno dostopna kartica NVIDIA, ki temelji na procesorjih, zgrajenih na 55nm procesu. Prejšnji modeli so bili izdelani s 65 nm procesno tehnologijo, tako da so v relativnem smislu porabili več energije, segreli bolj in dražje. Zato je novi proizvodni proces postal zelo zanimiva ponudba. Vendar pa GTX 295 stane približno 31 tisoč rubljev. in je bil preveč močan za večino uporabnikov, da ne omenjam dejstva, da je SLI še vedno delal s prekinitvami. Igralci so pričakovali, da bo nVidia izdala grafično kartico na podlagi istega procesa, vendar z enim čipom. Z drugimi besedami, čakali so na GTX 285.


Arhitektura

Kot že ime pove, je grafična kartica postala neposredni dedič GTX 280, ki je bil izdan junija 2008 in je v mnogih pogledih presenetljivo podoben. Prvič, v čipu je bilo uporabljenih že 240 stream procesorjev, razdeljenih na 10 grozdov, 80 tekstur od 32 ROP-jev, povezanih s 1024MB GDDR3 pomnilnika preko 512-bitnega vmesnika (Palit GTX 285 ima 2GB). Zemljevid je bil iste dolžine in je iz določenih kotov izgledal enako. Toda videz je lahko zavajajoč, in nedvomno je model doživel številne pomembne spremembe.

Značilnosti GeForce GTX 285

Najprej se je povečala hitrost kartice. Njegova vrednost za jedro se je povečala s 602 na 642 MHz, frekvenca procesorja se je povečala z 1296 na 1476 MHz, pomnilnik pa za 270 MHz na 2484 MHz. Na splošno je to enakovrednopovprečno povečanje hitrosti je približno 11%. Na prvi pogled to ni zelo impresivno, vendar glede na to, da je moč padla z 236 na 183 W, lahko vidite, da nakup kartice ne daje le prednosti produktivnosti.


Konstruktivna izvedba

Zasnova odbora se je bistveno spremenila, čeprav so te spremembe v najboljšem primeru očitno manj očitne. Zaradi zmanjšanja porabe energije sta na voljo samo dva 6-polna PCI-Express močnostna priključka in ne samo en 6-pin in 8-pin, kot pri GTX 280. Spremenjen je tudi krmilni krog moči. Zlasti, da bi zmanjšali nenavaden zvok, ki ga je prizadel GTX 280. V odgovor se je pojavil, ko je bil uporabljen z določenimi napajalniki (z večino) in na določenih ravneh obremenitve (še posebej, ko je bil računalnik vklopljen) in električna resonanca med njimi. Po mnenju uporabnikov popravka problem ni v celoti rešil, ampak vsaj na več virih energije je izginil.
Druge spremembe na plošči so se dotaknile pomnilniških čipov. Če sta bila na GTX 280 nameščena tako spredaj kot zadaj (tj. Na zaščitno oblogo kartice), se v novem modelu vsi moduli nahajajo na sprednji plošči. Zaradi tega gibanja so se ohladili z aktivnim hladilnikom, ki je bil uporabljen za glavni grafični procesor, kar je imelo za posledico boljši nadzor temperature in večji overclocking pomnilnika. Vendar je to tudi omogočilo proizvajalcu, da se je znebil zaščitnega pokrova na zadnji strani plošče.

Povezljivost

Enastvar, ki se ni spremenila, je kontrolnik zaslona nVidia, ki pred tem ni imel podpore za DisplayPort, zato so morali proizvajalci tretjih oseb dodati to lastnost čipov krmilnikov DisplayPort. Namesto tega je imel uporabnik dostop do 2 dvokanalnih DVI priključkov in analognega video izhoda, ki podpira S-Video, kompozitne in komponentne izhode na začetku ali z adapterji. Podobno HDMI adapter podpira adapter DVI-HDMI, na vtičnice pa je priključen zvočni priključek, ki omogoča prenos zvoka. Druga točka fizičnega oblikovanja je vključitev obveznih SLI slotov, ki so na svojem običajnem mestu blizu zgornjega roba tiskanega vezja. Kartico lahko uporabljate v konfiguracijah z dvojnim ali trojnim SLI.
Značilnosti GTX 285: Crysis
Čeprav ta igra ni imela velikega poslovnega uspeha in je njen proces daleč od revolucionarnega, grafična kakovost Crysis ni bila enaka. Zato je bila glavni kriterij za testiranje grafičnih kartic. Z veliko dinamičnimi listi, gorskimi verižami, svetlim morjem in velikimi udarci, igra ima vse, kar bi lahko zadovoljilo oči. Testiranje lastnosti nVidia GTX 285 je potekalo z uporabo 64-bitne različice "Kriza" v načinu DirectX 10. To je bilo uporabljeno za predstavitev od začetka igre - potepanje po plaži. Presenetljivo, glede na zaprto in grafično bogato okolje, je vsaka hitrost kadra dovolj velika, da je višja od 30 k /s. Vse nastavitve igranja so nastavljene na visoko raven.
Rezultat kartice za dovoljenje 1280 x 1024 - do677 /s, 1680 x 1050 - 543 k /s, 1920 x 1200 - 459 k /s. To presega dosežke predhodnika in vseh drugih kartic z enim čipom.

Call of Duty 4

Ta igra je prinesla blagovno znamko Call of Duty do popolnosti in dokazala, da strelcu v prvi osebi ni treba imeti najboljše grafike ali najdaljši čas igranja - 8 ur čistega adrenalina, ki igralca stalno napne. Testiranje je potekalo na 32-bitni različici Call of Duty 4. Po povratnih informacijah uporabnika je pogostost 30 k /s povsem zadostna - čeprav je atmosfera v igri intenzivna, ni tako, saj ni odvisna od hitre reakcije in hitrega gibanja. Z vsemi vizualnimi učinki nastavite na najvišjo raven, rezultat testiranja značilnosti GTX 285 z ločljivostjo 1280 x 1024 do 121 k /s, 1650 x 1050 do 1106 k /s, 1920 x 1200 do 961 bps. V tej igri vsi zemljevidi kažejo dobre rezultate, vendar je GTX 285 še enkrat dokazal, da je najhitrejši model z enim GPU.

Counter-Strike: Source

Ta ena izmed najbolj priljubljenih iger v svojem žanru je dokaj enostaven test za spletne strelce. Akcija poteka v majhnem okolju in je sestavljena iz izjemno intenzivnih malih bitk. To je eden najboljših načinov za testiranje vseh elementov strelec v prvi osebi.

Preizkus delovanja grafične kartice GTX 285 se je udeležil 32-bitna različica igre - demo bitka po meri z boti na kartici cs_militia. Prizor vključuje veliko število listov in je eden najbolj grafično intenzivnih. V tem primeru je za resno igro potrebna hitrost slikanja vsaj 60 k /s, saj je v veliki meri odvisna od hitrosti innatančne reakcije, ki jih lahko izgubijo okviri. Preizkušene so bile največje nastavitve igranja. Rezultat testiranja karakteristik GTX 285 pri razpadu 1680 x 1050 - 1566 k /s, 1920 x 1200 - 1557 k /s, 1280 x 1024 - 1654 dpi. V resnici, za karte tega razreda ta igra ni izziv in v tako visokih rezultatih ni nič posebnega. Zanimivo pa je gledati, kako se sčasoma izboljšujejo grafični pospeševalniki.

Poraba energije

Ena od ključnih prednosti zmanjšanja velikosti polprevodniških elementov je doseganje enake produktivnosti pri nižjih ravneh moči, kar potrjujejo značilnosti GTX 285. Razlika med kartico in njenim predhodnikom ni ravno to, kar bi bilo zaželeno, vendar deluje na višji taktni frekvenci, kar poveča porabo energije. V stanju mirovanja porabi 122 W energije in pod obremenitvijo - 305 W. V primerjavi z konkurenčno ponudbo grafične kartice ATI grafična kartica GTX 285 porabi bistveno manj kot HD 4870 v prostem teku, vendar veliko več, ko je naložena. Po mnenju uporabnikov je prednost nVidia, saj visoko zmogljivost spremlja precej pomembna prednost.

Hrup

Poleg izjemnih hitrosti in porabe energije ima GTX 285 še eno prednost. Njegov hladilnik je presenetljivo tih, še posebej v načinu mirovanja, in opazno manj obsesiven s tistimi, ki se uporabljajo v najboljših karticah ATI. Glasnost kartice v odsotnosti obremenitve je 40-41 dBA. Igre, rahlo naložite GPU, povečajte to vrednost na 42 dBA. Kdaj?kartica deluje na maksimumu, hrup doseže 43 dBA. Lahko se sliši, vendar je ta kazalnik povsem sprejemljiv.

Stroški

Vse postane manj jasno, ko gre za vrednost. 19 tisoč rubljev. (ali 22 tisoč rubljev za modificirano modifikacijo) je veliko, zlasti če upoštevamo, da je bilo mogoče ceneje ATI HD 4870s overclockati. Vendar pa je zaradi svojih značilnosti GTX 285 2GB zavzel edinstveno nišo. Čeprav je ATI Radeon HD 4870 X2 in NVidia GeForce GTX 295 daleč pred njimi v smislu zmogljivosti, vendar je bil njihov dvojni čip nepopoln z veliko višjo vrednostjo. Zato so najljubši grafični kartici najhitrejši enojni čip. Na splošno pa je bila cena GTX 295, ne glede na svoj edinstven položaj, očitno precenjena.

Prednosti in slabosti

NVidia GeForce GTX 285 ima najhitrejšo kartico, uvrščeno med modele z eno grafično kartico, ki sama po sebi impresionira. Njegovo presenetljivo tiho hladnejšo in manjšo porabo energije kot prejšnji model, je glede na povratne informacije uporabnika povzročilo še večje občudovanje. Vendar pa visoki stroški kartice niso omogočili, da bi postala zelo priljubljena.

Sorodne publikacije