Bližnjice na tipkovnici (seznam)

Ali je mogoče uporabljati prenosni računalnik ali računalnik brez sledilne ploščice ali miške? Ali je mogoče odpreti program brez pomoči menija? Na prvi pogled se zdi, da je to nemogoče. Vendar pa lahko računalnik uporabljate s polno zmogljivostjo brez neskončnih klikov. V takšnih primerih so priročne bližnjice na tipkovnici. Pravilna uporaba njihovih kombinacij lahko znatno prihrani čas.

Kaj potrebujete bližnjice na tipkovnici

Bližnjice ali bližnjice na tipkovnici so zmožnost interakcije z osebnim računalnikom samo s pomočjo tipkovnice. Nedvomno se za takšno "komunikacijo" ne uporabljajo naključne bližnjice na tipkovnici. Operacijski sistem ima vgrajena dejanja, ki se sprožijo s pritiskom na določene tipke.


Vroče tipke se uporabljajo za bolj optimizirano delo z osebnim računalnikom. Te kombinacije se imenujejo tudi bližnjice in pospeševalniki tipkovnice. Kombinacije se najpogosteje uporabljajo v primerih, ko morate veliko delati z miško ali veslo. Veliko hitreje izberete s spustnega menija s pritiskom na eno ali dve tipki, nato pa nenehno kliknete na datoteko in poiščete želeni element. Pospeševalnik tipkovnice pomaga tudi pri delu z besedilom. Urejevalnik besedil "Ward" prepozna več deset kombinacij, kar bo povzročilo pritisnjeno dejanje: kopiranje, lepljenje, krepko, podčrtaj,prelom strani in tako naprej. Toda bližnjice na tipkovnici imajo slabši položaj. Leži v številu kombinacij. Zapomni si jih vse zelo težko. Toda tudi uporaba najbolj priljubljenih bo pomagala optimizirati delo z datotekami, besedilom, brskalnikom in pogovornimi okni.


Uporaba modifikacijskih tipk

Vsak lastnik osebnega računalnika ali prenosnega računalnika je opazil, da ima tipkovnica ključe, ki ne opravljajo nobene funkcije neodvisno. Med njimi so Ctrl, Shift in Alt. S klikom nanje ni mogoče ničesar spremeniti v sistemu, oknu brskalnika ali urejevalniku besedila. Vendar pa so ključni modifikatorji, ki uporabljajo skoraj vsako kombinacijo tipk na tipkovnici prenosnika ali računalnika.
Pravilna uporaba modifikatorjev vam omogoča hiter dostop do nastavitev operacijskega sistema. Toda takšne kombinacije delujejo globalno in lokalno. S pravo kombinacijo gumbov lahko ustvarite novo mapo, preimenujete datoteko ali popolnoma onemogočite tipkovnico.

Spreminjanje razporeditve tipkovnice: spreminjanje bližnjic na tipkovnici

Vsi lastniki osebnih računalnikov, ki temeljijo na računalniku v sistemu Windows, poznajo bližnjice na tipkovnici, ki pomagajo spremeniti razporeditev tipkovnice. V programu Winds 10 sta privzeto uporabljeni dve kombinaciji tipk Win + Space in Alt + Shift. Vendar ta možnost ni primerna za vsakogar, zato uporabniki želijo spremeniti bližnjico na tipkovnici in spremeniti razporeditev tipkovnice. Če želite spremeniti način spreminjanja razporeditve tipkovnice,potrebujete:
 • V meniju Start odprite "Možnosti".
 • Izberite "Čas in jezik".
 • Pojdite na "Regija in jezik".
 • V oknu kliknite "Več nastavitev datuma in časa, regionalni parametri".
 • V razdelku "Jezik" izberite "Spremeni način vnosa".
 • Kliknite gumb "Napredne možnosti" v meniju na levi strani okna.
 • V skupini "Vnos vnosa metode vnosa" izberite "Spremeni bližnjice na tipkovnici".
 • V pogovornem oknu pritisnite "Change Keys" in vnesite nove parametre.
 • Shranite nastavitve.

 • Po uporabi nastavitev se bodo nastavitve spremenile in postavitev lahko spremenite z novo kombinacijo.

  Vnos posebnih znakov s pomočjo bližnjice na tipkovnici

  V nekaterih primerih je treba vnesti posebne znake, ki ne zagotavljajo standardne tipkovnice za vaš računalnik. Zdi se, da bližnjice na tipkovnici in modifikator niso pomagali. Kaj naj storim, če moram v sporočilo ali dokument vnesti znak za avtorske pravice, navzdol, navzgor ali navzdol, opombo, znak za odstavek ali odstavek? Te znake lahko vnesete na dva načina. Prvi način je delo z urejevalnikom besedil "Ward". Da bi vstavili poseben znak, morate odpreti nov dokument, pojdite v meni "Tab" in izberite "Simbol". Na prikazanem seznamu kliknite "Posebni znaki". Nato se prikaže pogovorno okno, v katerem bo prikazan seznam vseh posebnih znakov. Uporabnik mora izbrati pravi.Za bolj priročno iskanje so posebni znaki razvrščeni po temah: denarne enote, ločila, geometrijske oblike, tehnični znaki itd. Če želite prihraniti čas, lahko okno posebnih znakov pokličete s kombinacijo Ctrl + Alt + "-". Drugi način so bližnjične tipke za simbole. Za vnos posebnih znakov s tipkovnice morate pritisniti tipko Alt in hkrati vnesti niz številk. Alt + 0169 je na primer koda ©.
  Vse kode so navedene spodaj.

  Kako zakleniti tipkovnico s kombinacijo tipk

  Na žalost za Windows 7 ne obstaja nobena bližnjica na tipkovnici, ki bi zaklenila samo tipkovnico. Na nekaterih računalnikih in prenosnih računalnikih lahko deluje kombinacija F11 + Esc. Včasih proizvajalci svoje izdelke uvajajo v posebne kombinacije za takšne naloge. Na primer, vsi prenosniki Acer blokirajo tipkovnico, ko pritisnete Fn + F7. Vendar je še vedno mogoče delno blokirati tipkovnico na računalniku. Kombinacija tipk Win + L blokira ne samo tipkovnico, ampak tudi operacijski sistem. Ko pritisnete tipko, bo uporabnik premaknjen v sistemsko geslo in okno za spremembe računa. Znova se lahko prijavi le nekdo, ki pozna geslo.

  Bližnjice na tipkovnici za oddelek

  Na tipkovnici je seznam kombinacij tipk, ki vam omogočajo, da optimizirate delo z dokumenti v urejevalniku Word. Če želite ustvariti nov dokument, uporabite bližnjice na tipkovnici Ctrl + N. Ctrl + O - odpre novo datoteko. Ctrl + W - zapre datoteko.Alt + Ctrl + S - Deleži okno datoteke. Alt + Shift + C - Premakne razcep. Ctrl + S - shrani dokument. Ctrl + K - Pomaga vstaviti hiperpovezavo v dokument. Alt + puščica v levo za pomik na naslednjo stran. Alt + puščica desno - pojdite na prejšnjo stran.
  Alt + Ctrl + I - predogled. Ctrl + P - tiskanje. Če želite preklopiti v način branja, morate hkrati pritisniti Alt - Pro in Y. Ctrl + D - povzroči, da okno spremeni tip, pisavo in lastnosti pisave. Shift + F3 - spremeni vrsto besedila: male črke se zamenjajo z velikimi črkami. Ctrl + Shift + F - zamenjava velikih črk. Če želite, da je besedilo krepko, pritisnite Ctrl + B. Ctrl + I - Izberite besedilo po naklonu. Ctrl + U - doda podčrtaj. Ctrl + Shift + W - doda dvojno podčrtaj. Ctrl + Shift + D - dvojna podčrtaj. Ctrl + Enter vstavi prelom strani. Ctrl +:
 • C - Kopiranje določene tabele, slike ali besedila.
 • V - Prenos podatkov iz odložišča v dokument.
 • X - podatki se vnesejo v odložišče in odstranijo iz datoteke.
 • A - dodelitev podatkov.
 • Z - prekliče zadnji vnos podatkov.
 • Obstaja veliko vročih tipk, ki omogočajo optimizacijo dela z dokumenti. Zgoraj predstavljeni seznam vključuje glavne in najbolj priljubljene kombinacije, ki bodo koristne za vsakega uporabnika.

  Delo z pogovornimi okni

  Kombinacija več gumbov na tipkovnici omogoča hitro krmarjenje po pogovornih oknih operacijskega sistema. Uporaba puščic pomaga premakniti fokus na druge gumbe v oknu. Tipka Backspace premakne uporabnika v mapo, ki jo imaje ena raven višja. S klikom na prostor bo odstranjena kljukica ali kljukica. Gumb Tab se bo premaknil na naslednje aktivno območje okna. Če se želite premakniti v nasprotno smer, je dovolj, da v kombinacijo dodate gumb Shift. Vse odprte mape in programe lahko hitro brskate s pritiskom na Alt + Tab.

  Bližnjice na tipkovnici in gumb Windows

  Windsor Key ali Win za mnoge je povezan z menijem Start. Toda v povezavi z drugimi gumbi deluje globalno.
  Vindovova skodelica +:
 • A - Pokličite "Center za podporo".
 • B - omogoča minimiziranje vseh oken.
 • Alt + D - omogoči ali onemogoči prikaz trenutnega datuma na namizju.
 • E - hitro odpre vodnik.
 • V najnovejših različicah operacijskega sistema Windows Vista Win + H pokliče meni "Share". Win + I - premakne uporabnika na "Možnosti". "Windows" + K - takoj aktivira okna. Win + R - pokličite funkcijo Run. Win + S - odpre okno, ki omogoča iskanje datotek in programov na osebnem računalniku. Win + «+» /«-» - spremenite obseg delovne površine. Win in gumb za vnos omogočata zagon zvočnika na zaslonu. Win + Esc zapre program "Lupa". Hitro odprite "Center za posebne funkcije" s pritiskom na "Winds" in I. Win v kombinaciji s puščicami navzgor ali navzdol omogoča spreminjanje velikosti pogovornega okna.

  Delo z vodnikom

  Pritisnite Alt + D, da se premaknete v naslovno vrstico. Ctrl + E - aktivira iskalno polje.
  Ctrl + N je vsestranska kombinacija, ki omogoča skoraj vsak programodprite novo okno. Ctrl v kombinaciji s pomikanjem spremeni velikost datotek in map v določenem oknu. Ctrl + Shift + E - prikaže seznam vseh map, ki so pred aktivnim. Ctrl + Shift + N - ustvari novo mapo. Če po izbiri datoteke ali mape pritisnete gumb F2, ga lahko takoj preimenujete. Tipka F11 aktivira celozaslonski pogled. Če ga ponovno kliknete, ga deaktivirate. Win + Ctrl + D - omogoča ustvarjanje novega navideznega namizja. Za preklapljanje med njimi morate pritisniti Win + Ctrl + puščice levo ali desno.

  Sorodne publikacije