Windows 10: Posodobitve nastavite na več načinov

Microsoft je kršil svojo obljubo, da razvoj posodobitev za deseto različico operacijskega sistema Windows ne bo, saj jih sistem ne potrebuje najprej. Toda, kot se izkaže, se proizvajajo z zavidljivo pravilnostjo. Toda v samem sistemu je bilo precej veliko zanimivih novosti v zvezi s konfiguracijo in upravljanjem posodobitev. Nastavitev za posodobitev 10 je popolnoma drugačna od klasične rešitve. Isti sistem upravljanja za pridobivanje posodobitev je postal veliko bolj prilagodljiv. Tukaj razvijalci zagotovo ne bodo zavrnili.


Windows 10 Upgrade Settings: Splošni koncepti

Začnimo z dejstvom, da ta sprememba najprej nastavi parametre, ki vam omogočajo sprejemanje servisnih paketov samo v primeru izpada računalnika. Menijo, da operacijski sistem sam določa takšna obdobja in nadgradnje prenosov le, če je delo dolgotrajno.
Toda to je le primer. Dejansko se posodobitve privzetih nastavitev prenesejo v ozadju brez vednosti uporabnika, in ko poskušate znova zagnati ali zaustaviti računalnik ali prenosni računalnik, sistem preprosto postavi uporabnika v vednost, da so namestniki pripravljeni za namestitev. Če nadaljujete z zaustavitvijo ali ponovnim zagonom, bo uporabnik videl modri zaslon, ki prikazuje postopek namestitve in zahtevo, da se računalnik ne izklopi. To je veliko uporabnikov, milo rečeno, nadležno. Tukaj je koristno vedeti, kakoNastavitve za posodobitev 10 so konfigurirane, zato lahko uporabite več metod, ki so podrobneje obravnavane in predlagane.


Konfiguriranje centra Windows Update

Posebej ostanite v službi Centra za posodobitve. Center za posodobitve torej nima standardne "nadzorne plošče". Razvijalci so ga premaknili v meni Možnosti. Ni jasno, zakaj je bila spremenjena možnost standardnega dostopa, zdaj pa lahko nastavite želene možnosti v razdelku za nadgradnjo in varnost. Upoštevati je treba, da vklop ali izklop prejemanja posodobitev v »Centru za posodobitve« ne bo deloval. Nastavitve posodobitev za Windows 10 v smislu aktiviranja ali deaktiviranja lahko opravite v razdelku storitev ali prek pravilnikov skupine, bodisi prek registra sistema bodisi prek ukazne vrstice, razen specializiranih sredstev tretjih oseb. Vse to bo v največji možni meri obravnavano.

Določitev možnosti za prejemanje posodobitev

Toda v Centru za posodobitve lahko najdete veliko zanimivih stvari. Tukaj je standardno iskanje razpoložljivih paketov, ki je nastavljeno ročno. Vendar pa lahko pri prehodu na dodatne parametre izberete zakasnitev za namestitev posodobitev (največ 35 dni) ali aktiviranje množiteljske posodobitve, ki deluje na principu omrežja peer-to-peer pri prenosu vsebine torrent. Podobno, preprosto prilagoditev časa za posodobitev 10 (tako imenovano obdobje dejavnosti, ki ne sme presegati 18 ur).
Ponastavitveni parametri so nastavljeni na čas, kouporabnik lahko določi lastno točko dokončanja namestitve posodobitev. V istem razdelku lahko vključite sporočilo z ponovnim zagonom, da se ne zgodi v najbolj neprimernem času. In potem se zgodi, da uporabnik dela z pomembnim dokumentom, in tukaj je ponovni zagon, nato pa včasih obnoviti datoteko, če ni bila samodejnega shranjevanja, morda ne bo mogoče.

Ali je priporočljivo onemogočiti prejemanje posodobitev?

Praviloma onemogočanje posodobitev ni priporočljivo, ker se večinoma nanašajo na luknje v varnostnem sistemu in prejemajo posodobitve za nekatere pomembne platforme, ki se uporabljajo v večpredstavnostnih aplikacijah ali sodobnih igrah. Posodobitve so lahko na voljo tudi za druge Microsoftove programske izdelke, če je ta možnost omogočena (na primer za pisarniški paket). Poleg tega, brez namestitve kritično pomembnih paketov, lahko nekatere sistemske ali prilagojene aplikacije preprosto prenehajo delovati.

Omejitev povezave

Zdaj pa pojdimo naravnost na vprašanje, kako konfigurirati posodobitve za Windows 10. Kar se tiče zaklepanja na primitivni ravni, je to mogoče storiti preprosto.
V meniju z možnostmi izberite omrežno povezavo ali povezavo Wi-Fi, nato pa nastavite omejitev povezave v naprednih nastavitvah, kot če bi bila mobilna.

Uporaba oddelka Services

Samodejno posodabljanje 10 je mogoče konfigurirati v oddelku storitev, ki ga zahteva ukaz service.msc v ukazni konzoli Zaženi.
Tukaj morate poiskati storitev "Windows update", vnesite možnosti za urejanje z dvojnim klikom ali prek menija PCM in nato kliknite ustrezni gumb v nastavitvah, da zaženete ali zaustavite storitev. Ena od ključnih točk je nastavitev zagonskih možnosti. Storitev je mogoče v celoti deaktivirati in za prejemanje posodobitev v samodejnem načinu uporabite ustrezno možnost, vendar je zamude pri lansiranju bolje uporabiti.

Pravila skupine

Konfiguracijo posodobitev sistema Windows 10 (avtomatizacijo) lahko izvedete tudi v urejevalniku politik skupine (gpedit.msc).
Tukaj morate po vnosu poiskati avtomatsko posodobitev in uporabiti možnost vklopa ali izklopa. Vendar pa je treba jasno razumeti, da politiki v bistvu podvajajo parametre registra, ki so prednostni.

Ukrepi registra

Register (regedit) lahko tudi določi, kako so posodobitve sistema Windows 10 konfigurirane na podlagi uporabniško določenih ključev.
Če želite na primer onemogočiti samodejno pridobivanje paketov, morate ustvariti 32-bitni parameter z imenom NoAutoUpdate, ki naj bi se nahajal v končnem imeniku AU podružnice HKLM, in zanj nastavil vrednost kot enoto. Vključitev posodobitve se izvede z brisanjem tega ključa ali z dodelitvijo ničle namesto enote parametra AUOption, ki se nahaja v imeniku WindowsUpdate iste veje.

Ukazna vrstica

V ukazni konzoli lahko omogočite ali onemogočite samodejne posodobitve s samo tremi vrsticami. Izgledajo takole:
 • net start /stop wuauserv;
 • tudi začetni /končni bit;
 • vklop /izklop mreže.
 • Vsak ukaz za zagon in zaustavitev se vnese glede na zahtevano dejanje.

  Posodobitev gonilnika

  Določite lahko tudi možnosti posodobitve gonilnika naprave. V tem primeru morate uporabiti lastnosti sistema, ki izbere parametre in možnosti namestitve naprav.
  Če je potrebno, se lahko storitev popolnoma onemogoči ali omogoči namestitev posodobitev. Težava pa je v tem, da bodo nove različice nameščene samo iz baze podatkov Windows, kjer se iskanje izvaja izključno z najbolj ustrezno programsko opremo. Če morate še vedno namestiti posodobitve gonilnikov, ne da bi aktivirali to storitev, je najbolje uporabiti posebne programe, kot je Driver Booster.

  Skrivanje posodobitev

  Nazadnje, poglejmo, kako je po posodobitvi posodobitev sistema Windows 10 posodobljena, saj meni, da je bila nadgradnja še nameščena. Najprej jih lahko v istem "Centru za posodobitve" ali v razdelku programov in komponent med pregledovanjem posodobitev varno odstranite, ročno poiščete in izključite tiste, ki jih ne potrebujete ali povzročajo sistemske napake. Žal so nekateri paketi očitno nepopolni. Drugič, posodobitev lahko odstranite prek konzole PowerShell ali prek ukazne vrstice. Operacija za navadnega uporabnika je precej zapletena, zato je bolje uporabljati preproste programe. Eden od teh je pripomoček Show or Hide updates, ki ga je razvil Microsoft. Po skeniranju vam omogoča, da skrijete neželene pakete na tak način, da ko jih ponovitesamodejno iskanje bodo prezrti. Seveda, in namestitev takšnih paketov ne bo.

  Kratek povzetek

  V nadaljevanju je kratek povzetek osnovnih metod za upravljanje nastavitev za prejemanje posodobitev v deseti različici sistema Windows. Večino nastavitev za zagon ali deaktiviranje storitve ne morete upravljati v »Centru za posodobitve«. Zato, iskreno povedano, najbolje je, da uporabljamo urejevalnik registra, saj so njegovi parametri odločilna prednostna naloga. Ampak kot možnost se prilega in politik skupine in storitev oddelek. Ukazno vrstico lahko uporabite, če se morate takoj ustaviti ali začeti prejemati posodobitve (in tudi brez ponovnega zagona, ki je obvezen po spremembah registra). Na kateri način se vsak uporabnik prilega? To vprašanje ostaja na vpogled uporabnikov. Praktično so vse osnovne metode enakovredne, razen določenih prednostnih nalog.

  Sorodne publikacije