Ojačevalnik ali AV sprejemnik: kakšna je razlika in kaj izbrati?

Vsakdo, tudi neizkušen ljubitelj glasbe, ve, da navadni multimedijski zvočniški sistem z vgrajenim ojačevalnikom ne more ustvariti kakovostnega zvoka. Mora nujno kupiti ojačevalnik ali AV sprejemnik. Ampak kaj je bolje? Predvsem se milijoni novincev v svetu glasbe borijo. Preden se odločite, morate razumeti, kakšna je razlika med obema in drugo. In v tem gradivu bomo poskušali razumeti to kompleksno vprašanje. Začnimo z ojačevalniki.

Za kaj se uporablja ojačevalnik?

Najprej se ojačevalnik uporablja za predvajanje glasbe v stereo formatu. To pomeni, da predvideva ojačanje le dveh kanalov. In za glasbo ne potrebujete več. Poleg tega so dobri ojačevalniki sposobni "vrteti" kateri koli akustični sistem (sprejemljiva raven). In to jim je še ena prednost. Dober zvočni ojačevalnik (stereo) stane toliko kot visokokakovostni sprejemnik. Zato ni razlike v ceni. Vse razlike so v tehničnih značilnostih. Poleg tega jih je treba podrobneje razstaviti.


Ojačevalnik ima samo dva kanala. In to je njegova glavna razlika od sprejemnika. Poleg tega taka naprava običajno ne daje uporabniku možnosti, da poveže različne vire zvoka. Nato so ojačevalniki zvoka (stereo) namenjeni izključno za poslušanje glasbe. To pomeni, da lahko gledate tudi filme, vendar zvok ne bo enak. Prav tako so ojačevalniki običajno opremljeni s tanko nadomestilo, in sprejemniki (proračun) so prikrajšani za to zelouporabna možnost.

Zakaj se uporablja sprejemnik?

Zdaj pa preidimo na AV sprejemnike. Kaj je ta zver? Načeloma je to isti ojačevalnik, vendar z nekaj dodatnimi možnostmi. Običajno je dober sprejemnik veliko dražji od ojačevalnika enake ravni. To je posledica dejstva, da je ta naprava tehnično bolj napredna. Še posebej, če primerjate moderni sprejemnik in ojačevalnike sovjetske proizvodnje. Čeprav slednji niso tako slabi. Torej, premaknimo na prenos zmogljivosti sprejemnika. Kaj lahko stori?


Sprejemnik omogoča ojačanje več kanalov. Lahko so pet ali sedem. Zaradi tega je naprava odlična naprava za ustvarjanje domačega kina. S sprejemnikom ste lahko prepričani, da bo zvok pravilno porazdeljen po kanalih. Prav tako lahko sprejemniki predvajajo video in zvok iz različnih virov, vključno s pametnimi telefoni. Prej so bili sprejemniki opremljeni z analognimi izhodi, zdaj pa dajejo prednost priključkom HDMI. Priključitev AV sprejemnika na televizor se izvaja tudi prek priključka HDMI. Na ta način je sprejemnik odličen za gledanje filmov. Čeprav se bo z glasbo spopadel s klicami.

Kaj izbrati?

Ojačevalnik ali AV sprejemnik? To je vprašanje. Če želite odgovoriti na to, morate razstaviti vsaj nekaj modelov določene naprave. Potem lahko razumete, kaj je bolje, in naredite zavestno izbiro. Začnimo s sprejemniki. Preučili bomo blok od Harmann Kardona.
Harmann Kardon AVR 260
Ta naprava ima ceno 1.000 USD.sprejemnik "v eni steklenici". To pomeni, da lahko zelo dobro dela tako z glasbo kot s filmi. Nominalna moč sprednjega kanala je 65 vatov. Središče je 65 W, zadnji je popolnoma enak. Sprejemnik je opremljen z vrsto vmesnikov za povezovanje različnih virov zvoka. Obstaja tudi veliko število izhodov za povezovanje različnih akustičnih sistemov (koaksialni, optični, standardni "posnetki" itd.). Treba je omeniti, da so AV sprejemniki, pregledi in testi, ki jih izvajamo, del srednjega cenovnega segmenta. Zato imajo veliko dodatnih možnosti.
DAC tega sprejemnika je sposoben zagotavljati večkanalno kakovost zvoka v višini 192.000 Hz in malo 24 bitov. To je zelo dober rezultat. Prav tako je sprejemnik opremljen s tehnologijo tanke kompenzacije in fonorektifikacije, ki je pravica ojačevalnikov. Zaradi tega vam Harmann Kardon omogoča, da preskočite tudi zvok iz vinil snemalnika. DAC sprejemnik se bo popolnoma spopadel s to nalogo. Priključitev AV sprejemnika na televizor poteka prek priključka HDMI. Lahko pa uporabite tudi »optiko«, če ima televizor tak priključek.

Yamaha RX-V767. 1. del

Ta polprevodniški AV sprejemnik na 7 kanalih se nanaša tudi na cenovno kategorijo "do 1.000 USD". Vendar ima naslednje funkcije, da postane vrhunska naprava. Ampak ne pozabite, da je Yamaha, in to podjetje ima ustrezen status v svetu avdio naprav. Ta sprejemnik je odličen za ljubitelje glasbe in ljubitelje filma. Med drugim ima možnost povečati ločljivost slike med predvajanjem videa do standardne Full HD (1080p).Toda to ni glavna stvar. Glavna stvar je, da se dobro ukvarja z glasbo različnih žanrov in je sposoben reproducirati zvok iz katerega koli vira.

Yamaha RX-V767. 2. del

DAC sprejemnika oddaja zvok 192 kHz in 24 bitov. To je standardna številka za sprejemnike srednjega cenovnega razreda. Tudi naprava lahko popravi zvok iz vinilnih gramofonov. "Vgrajen je tudi FM sprejemnik in veliko drugih" delikates ". Torej, ojačevalnik ali AV sprejemnik? Jasno je, da bo tudi najbolj cenovno sprejemljiv sprejemnik zapustil klasični stereo ojačevalnik najvišje ravni Zaradi tega mnogi izbirajo in se raje odločajo za AV-sprejemnike, sedaj pa ojačevalniki kupujejo samo avdiofilme in večinoma ležijo na sovjetskih napravah z "toplo svetilko", ki so že dolgo zastarele.

Kakšen ojačevalnik izbrati?

Zdaj pa preidimo na klasične stereo ojačevalnike, ker je med napravami, kot sta AV sprejemnik in ojačevalnik, razlika velika. Izbira te naprave mora temeljiti na splošnih prikazih kakovosti zvoka. Posebno pozornost je treba posvetiti tudi tehničnim značilnostim. Če vzamete napravo z nezadostno močjo, potem "swing" vaš močni zvočniki ne more. Oglejmo si nekaj najbolj priljubljenih modelov najboljših proizvajalcev.

ARCAM FMJ A38

To je integralni polprevodniški stereo ojačevalnik z dobrim delovanjem. Ima nazivno moč 100 W na kanal. To je dovolj za skoraj vsak prostor in za vsak akustični sistem. Če izberete ojačevalnikali AV sprejemnik, je najbolje, da ostanete na tem modelu. Ojačevalnik "ARKAM" je opremljen z vijačnimi priključki za priključitev zvočnikov. To je zelo dobra rešitev, saj omogoča varno pritrditev žic. Ojačevalnik preprosto predvaja zvok s frekvenčnim območjem 20-192000 hertz. To je zelo dober rezultat. Tak visokokakovosten zvok je znak dobrega ojačevalnika. Seveda se takšni rezultati dosežejo le, če ima vir tega zvoka ustrezne značilnosti.
Ojačevalnik izgleda dostojno. Zaprt je v podaljšan kovinski kovček srebrne barve. Naprava je opremljena z več "drsniki", ki krmilijo vgrajeni izenačevalnik. Na splošno je videz naprave takšen, da se z lahkoto prilega v vsako notranjost. Stereo zvočniki iz ARKAM-a so bili vedno znani po svoji zasnovi. In to ni izjema. Ampak kaj je najbolj dragoceno - ta ojačevalnik je fonokrektor. Omogoča vam pravilno predvajanje glasbe iz vinilnih gramofonov. "Neprecenljiva možnost za ljubitelje zvoka" tople "svetilke. oznaka je 20 Hertz in se konča z oznako 20.000 Hertz.Za dovolj dobre rezultate za napravo v srednjem cenovnem segmentu. ga ozmistyty v notranjosti široko. Silver ni škatlaizstopaj in blata oči. Prav tako se lahko naprava uporablja kot ojačevalec s tandemom s sprejemnikom. To pomeni, da se lahko uporablja za ustvarjanje sistema zvočnikov za domači kino. In to je zelo zanimivo. Standardni vijačni priključek se uporablja kot sponke za priključitev sistema zvočnikov. Žice so varno pritrjene. Napajanje je v samem telesu, kar ima rahlo negativen učinek na temperaturni način naprave, toda na splošno so indikatorji normalni.

Zaključek

Torej, ojačevalnik ali AV sprejemnik? Kaj izbrati? Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kaj vam je bolj všeč: filmov ali glasbe. Če ste ljubitelj glasbe, je najbolje izbrati običajni stereo ojačevalnik. Veliko bolje se ukvarja z glasbenimi kompozicijami katerega koli žanra. Sprejemniki so bolj primerni za filmarje. Lahko distribuirajo zvok prek več kanalov. Večkanalni zvok je primeren za domači kino. In sprejemniki in ojačevalniki so približno enaki. Torej z denarjem ni razlike. Toda najboljši je sprejemnik - ima več možnosti.

Sorodne publikacije