Telegrafska komunikacija: zgodovina izuma, načelo dela, prednosti in slabosti

Telegrafska komunikacija se uporablja za prenos informacij po žičnih, radijskih in drugih komunikacijskih kanalih. Od antičnih časov ljudje poskušajo posredovati informacije na daljavo. Morilci so strmoglavili v ogenj. Vojaki, ki so na mejah svojih dežel videli sovražnika, so poveljnike obvestili o dimu iz ognja. V težkih časih so bili različni narodi pretepeni v bobnih, v bobnih, da bi prijavili nevarnosti. Razvoj telegrafa se je začel v XVIII. Stoletju.

Optični telegraf

Prvi optični telegraf je posredoval informacije z uporabo svetlobe. Izumitelj telegrafskega aparata je bil mehanik iz Francije Claude Chappa leta 1792. Dve leti kasneje je telegraf pridobil popularnost v Evropi in začela se je dejavna izgradnja komunikacijskih linij. Domneva se, da je Napoleon zaradi novega izuma dobil številne zmage. Prenos naročil med velikimi mesti je bil 10 minut.


Prvi telegraf je bil sestavljen iz treh stolpcev, ki so zasedli določeno pozicijo. Skupaj takih znakov je bilo 196. Označevali so črke, ločila in nekaj besed. Signalni sprejemniki so uporabljali teleskop. Sistem je dovolil prenos 2 besed na minuto na velikih razdaljah.
Lutkovni izumitelj Chappa je izpopolnil optično napravo. Glavna razlika je v sposobnosti za delo ponoči. Planck je zasedel 8 različnih položajev, ki so kodirali ne le črke, besede, ampak tudi posamezne fraze. Sistem kodiranja je bil spremenjen in izdani so bili priročniki za dekodiranje signalov. Hitrost prenosainformacije so se povečale. Optični telegraf je imel pred drugimi komunikacijskimi sredstvi številne prednosti:
 • točnost signala;
 • pomanjkanje goriva;
 • Stopnja prenosa informacij.
 • Sistem ima pomanjkljivosti:
 • odvisnost od vremenskih razmer;
 • konstrukcija točk na vsakih 30 km;
 • prisotnost izvajalcev.
 • Leta 1824 je bila v Rusiji zgrajena prva telegrafska linija med Sankt Peterburgom in Schlusselburgom. Uporablja se za prenos navigacijskih informacij na reko Nevo. Leta 1833 se je odprla druga linija. Leta 1839 je zadnja linija optičnega telegrafa v Rusiji trajala več kot 1200 km, zaradi česar je bila najdaljša na svetu. Prenos signala iz Sankt Peterburga v Varšavo ni trajal več kot pol ure.


  Uporabnost telegrafa je bila, vendar uporaba optične telegrafske komunikacije za komercialne namene ni bila koristna. To je trajalo do takrat, dokler ni izumil električni aparat.

  Telegraph Semmering

  Optični telegraf je dovolil prenos informacij na celotnem ozemlju Evrope, vendar je med celinami uporabljal pomorsko pošto. Znanstveniki so se borili za električni telegraf. Prvi primer takšnega izuma je leta 1809 predstavil znanstvenik Samuel Thomas Semmering. Opazili so, da ko je električni tok prešel skozi elektrolit, so se pojavili mehurčki plina. Tok lahko vodo razgradi v kisik in vodik. To je bila osnova za telegraf, ki se je imenoval elektrokemijski. Električni telegraf je imel žice, vezane na vsako črko abecede. Pred pošiljanjem sporočilaBudilka je bila aktivirana na sprejemni strani. Ko je bil operater pripravljen sprejeti signal, ki je poslal poseben način, je odklopil žice, tako da je tok prešel skozi vse črke, ki so bile prisotne v telegramu.
  Kasneje je ta naprava poenostavila Schweiger, s čimer je zmanjšala število žic na dva. Spremenil je trajanje toka za vsako črko. Težko je bilo delati z elektrokemijsko napravo. Pošiljanje in sprejemanje simbolov je potekalo počasi, opazovanje plinskih mehurčkov pa je bilo mučno. Izum ni bil široko uporabljen.
  Leta 1820 je Schweiger izumil galvanoskop, ki je raziskoval interakcijo trenutnih in magnetnih polj. Leta 1833 je galvanometer oblikoval znanstvenik Nervander. Na podlagi odstopanja puščice je bila ocenjena jakost toka. Ti izumi so bili osnova elektromagnetnega telegrafa. Signal se spreminja glede na trenutno jakost.

  Elektromagnetni aparati

  Prvi aparat za prenos podatkov, ki temelji na delovanju elektromagnetnih polj, je ustvaril ruski baron Pavlo Lvovich Shilling. Telegraf je prikazal na testnem sestanku leta 1835. Naprava za prenos podatkov je sestavljena iz tipkovnice, ki zapira verigo. Vsaka črka abecede je ustrezala posebni kombinaciji tipk. Pred začetkom pošiljanja sporočila je prejemnik sprožil budilko. Naprava je bila sestavljena iz 7 žic, od katerih je bilo 6 uporabljenih za signal. Za klic operaterja je bila potrebna ena žica. Obratno vodilo je bila zemlja. Naprava je bila okorna in ni bila uporabljenamnožično Angleški izumitelj William Cook se je zanimal za Schillingov telegraf. Dve leti kasneje se je naprava izboljšala, vendar se ni več uporabljala. Operater mora zajeti oscilacije galvanometra na očesu, kar je privedlo do napak in hitre utrujenosti. Prav tako je bilo nemogoče imeti čas za beleženje prejetih informacij, zato avtentičnost jezika ni šla.
  Najdaljša proga z elektromagnetnim telegrafom je bila zgrajena v Münchnu in je bila dolga 5 km. Znanstvenik Steingel je izvedel poskuse in ugotovil, da za prenos podatkov nazaj žica ni potrebna. Dovolj zemeljskega kabla. Na eni postaji je bil pozitivni pol akumulatorja ozemljen in negativen na drugi. Že nekaj časa se elektromagnetna naprava uporablja za prenos sporočil na dolge razdalje. Toda za razvoj telegrafske komunikacije potrebujete napravo, ki lahko beleži prejete informacije. Izumitelji celega sveta so še naprej delali nad njim.

  Telegraph Morseau

  Umetnik Semyul Morse je bil prvi izumitelj, ki je ustvaril telegraf na podlagi Morsejeve kode. Med potovanjem v Ameriko se je srečal z elektromagnetizmom. Naprava za prenos podatkov na daljavo, ki jo zanima umetnik, se je rodil z idejo o ustvarjanju naprave, ki bo podatke vstavila na papir.
  Izum se je pojavil v nekaj letih. Kljub dejstvu, da je projekt takoj nastal v glavi Semyel Morse, telegraf ni bilo mogoče hitro ustvariti. V Angliji ni bilo električnih naprav, potrebne rezervne dele je bilo treba odnesti od daleč ali ustvariti zase. Bili so v MorseZavezniki, ki so pomagali pri zbiranju telegrafa.

  V skladu z načrtom Samuela naj bi nov telegrafski aparat posredoval informacije v obliki pik in pomišljajev. Morseova koda je bila že znana svetu. To je bilo prvo razočaranje, ki ga je izumitelj naletel na ustvarjanje izolirane žice. Magnetizacija ni bila dovolj, zato smo morali nadaljevati poskus. S proučevanjem literature znanih znanstvenikov je Morse popravil napake in dosegel prve uspehe. Naprava se zavrti z nihalom pod vplivom elektromagnetnega toka. Vezan svinčnik je izrezljal na papirju predpisane oznake. Za telegrafsko komunikacijo je bil dosežek Semjuela velik preboj. Med poskusom se je izkazalo, da je elektromagnetno polje dovolj kratko, kar pomeni, da je naprava neuporabna za prenos informacij med mesti. Morse je razvil elektromagnetni rele, ki je reagiral na rahlo odstopanje toka, ki je prišel skozi žice. Vsak simbol je zaprl rele in tok je prišel do naprave za pisanje. Zaključek del na glavnih delih naprave se je zgodil leta 1837. Toda nov razvoj vlade ni bil zanimiv. Več kot 6 let je odšlo v Morse, da bi prejelo sredstva za 64-kilometrsko telegrafsko linijo. Hkrati pa so se pojavile težave. Izkazalo se je, da ima vlažnost škodljiv vpliv na žice. Linija je začela voditi nad tlemi. Leta 1844 je bil poslan prvi telegram na svetu z Morsejevo kodo. Po 4 letih so se telegrafski stebri pojavili v mnogih ameriških državah, nato pa tudi v drugih državah.

  Naprava za pisanje za telegraf Morse

  Priljubljenost telegrafa Morsedobil skozi preprostost. Glavni del naprave je bil telegrafski ključ, na strani gostitelja pa naprava za pisanje. Ključ je bil sestavljen iz kovinske ročice, ki se je vrtela okrog osi. Ko je telegram prispel, se je zaprl, tako da je tok šel do naprave za pisanje. Operater, ki je poslal telegram, je zaprl telegrafski ključ. Pritiskanje enkrat - je bil kratek signal, ki je dolgo držal - signal je prišel dolgo časa.
  Naprava za pisanje je pretvorila signale v obliki pik in pomišljajev. Morseova koda je postala priljubljena, vendar jo lahko pretvorijo le profesorji, ki poznajo Morsejevo kodo. Da bi odpravili to pomanjkljivost, so znanstveniki začeli razvijati telegrafe, ki so sposobni pretvoriti informacije v črke. Na podlagi Morsejevega telegrafa leta 1855 je izumitelj Yuz ustvaril napravo, ki je imela 28 ključev in je lahko natisnila 52 črk in simbolov.

  Razvoj telegrafa

  Prvi aparat, ki je bil sposoben pisati črke, je vozil s težo 60 kg, električni tok pa je takoj dosegel sprejemno stran, kjer je naprava dvignila papir, ki se je premikala s stalno hitrostjo do želene črke. Na ta način se sporočilo natisne na papir. Kljub nekaterim težavam so bila sporočila poslana in sprejeta hitro. Upravljavcem je bilo enostavno usposobiti.
  Prva telegrafska povezava med Sankt Peterburgom in Varšavo ni trajala dolgo. Optični telegraf je bil neudoben, počasen in drag. Leta 1852 je Rusija zgradila prvo telegrafsko linijo med Moskvo in Sankt Peterburgom na podlagi elektromagnetov. Leta 1854 je optična linija prenehala obstajati. Po videzutelegrafska povezava naprave Morse se je začela aktivno razvijati. Prve naprave so lahko oddajale ali sprejemale samo signal, potem pa so se te akcije izvajale hkrati. Takšno obdelavo podatkov je predlagal ruski izumitelj Slonimsky. Signali niso zmedeni, vendar morata biti izpolnjena dva pogoja: naprave morajo biti vedno v komunikaciji in ne smejo medsebojno vplivati ​​pri prenosu. Leta 1872 je v Franciji Jean-Maurice Bodo ustvaril telegraf, ki lahko hkrati pošilja in sprejema več sporočil. Stopnja pošiljanja informacij se je včasih povečala. V tem primeru je naprava delala na podlagi telegrafa Yuza, ki je pošiljal in prejemal sporočila, posredoval kodo Morse. Po dveh letih se je naprava izboljšala. Njegova pasovna širina je bila 360 znakov na minuto. Malo kasneje se je hitrost povečala 25-krat. Masovna uporaba telegrafa Bodo v Franciji se je začela leta 1877. Bodo je ustvaril tudi telegrafsko kodo, ki se je kasneje imenovala Mednarodna telegrafska številka 1. Hkrati je položil prve podvodne črte. Da, bila je telegrafska povezava med Francijo in Anglijo, Anglijo in Nizozemsko ter drugimi državami. Leta 1855 so postavili prvi podmorski kabel med Anglijo in ZDA, leta 1858 pa se je zlomil kabel. Nadaljeval ga je čez nekaj let. Razvoj telegrafske komunikacije se je nadaljeval hitro. Novice med celinami in državami so bile posredovane v nekaj urah ali minutah. Leta 1930 je bil izumljen telegraf z zbiralnikom diska. Tako je bilo hitro prepoznati prejemnika in pospešiti procesz njim. Hkrati v Angliji in Nemčiji obstajajo prvi teleks operaterji TELEXS. Od 50-ih let 20. stoletja so s pomočjo telegrafa začeli pošiljati ne le črke, temveč tudi slike. Pravzaprav so bili to prvi faksi. Posebej priljubljeno fotografsko telegrafijo so uporabljali novinarji. Novice iz drugih držav in fotografije so se hitro in takoj natisnile v časopisih. Poleg telegrafa je bila razvita tudi telefonska in faks komunikacija. Večina dogodkov je bila izvedena za prenos informacij v latinščini. Leta 1963 je bila v ZSSR uvedena nova telegrafska koda, ki je vključevala črke ruske abecede, latinice in številke. Hkrati pa se ruska črka E in B nista uporabljala. Namesto G je zapisal številko 4. Takšna koda je bila uporabljena na prvih mobilnih telefonih v Rusiji. Z razvojem faksimilnega telegrafa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je telegraf začel zavzemati svoja stališča. Kljub dejstvu, da je povezava združila več kot 100 držav sveta, je bila priložnost za pošiljanje ne le kratkega sporočila, temveč tudi drugih informacij, ki jih zanima ljudi. Priročni telefaksi so spremenili življenjsko dobo telegrafa.
  V 21. stoletju so nekatere države opustile popolno telegrafsko povezavo. Leta 2004 je telegraf prenehal obstajati na Nizozemskem, malo kasneje - v ZDA, leta 2013 pa ga je Indija opustila. V Rusiji telekomunikacijska komunikacija še vedno obstaja. To je posledica oddaljenosti posameznih regij in velikih območij v državi. Internet in druga sredstva za prenos informacij so prišli iz telegrafa in ga uničili.

  ustanovitelj podjetja Wireless Telegraph

  Ruski znanstvenik Oleksandr Popov je postal brezžični telegraf. Prvič je bil predstavljen na sestanku Fizikalno-kemijskega društva. Naprava lahko prenaša informacije o radijskih valovih. Dve leti kasneje je bila brezžična naprava testirana v realnih pogojih. Prvi radiotelegram je bil od obale do ladje. Malo kasneje je bila naprava nadgrajena in prenesena z Morsejevo kodo. Tako je komunikacija preko telegrafa postala dostopna ne samo na kopnem, ampak tudi na vodi. Radijski valovi so v središču radijske in telefonske komunikacije. Prvi preizkus resnih pogojev brezžičnega telegrafa je potekal v pomorski bazi. Ladja "General Admiral Apraksin" je pristala na bregovih Finskega zaliva. Zahvaljujoč radijskim komunikacijam so informacije prišle na sedež. Pod vodstvom A. Popova je prišlo do reševalne akcije. Znanstvenik je bil odgovoren za komunikacijsko zmogljivost. Ledolomci Ermak je sprostil ladjo, ki je trajala skoraj 4 mesece na ledu. Pihalniki in kapetan ledolomilca so imeli stalno povezavo, zato je bila operacija uspešna. Pobegla ladja je sodelovala v vojaških bitkah leta 1904-1905. Ustanovitelj radijske komunikacije v Rusiji je A. Popov, obenem pa je Anglež Marconi ustvaril radijski sprejemnik in prejel patent za njega. Treba je omeniti, da je bil njegov pripomoček močno izločen v izum Popova, katerega opis je bil večkrat objavljen v znanih revijah.

  Načelo delovanja

  Telegrafska komunikacijska sporočila se prenašajo z določeno hitrostjo. Na enoto hitrostiTelegraf je vzel Boda. Določa število poslanih telegrafskih paketov v 1 s.
  Načelo telegrafske komunikacije temelji na delovanju elektromagneta, ki teče skozi tok. Energija električnega polja se pretvori v mehansko. Pojavi se tok skozi magnetno polje navijanja, ki privlači sidro. Jedro, ki je povezano s sidrom, se vrti okoli svoje osi. Če ne prejmete nobenega toka, magnetno polje izgine in sidro se vrne v prvotni položaj. Linearni rele se lahko uporablja za povečanje zanesljivosti stroja. V tem primeru se odziva na najmanjše razlike. DC ali AC se lahko uporablja za prenos kodiranih informacij. Če je tok konstanten, se lahko parcela prenaša v eno ali dve poli. Ko se v trenutni vrstici pojavi ena vrstica, pravijo o unipolarnem prenosu podatkov. Če je prenos sporočila tok v eni smeri in ko je prekinjena - druga, potem deluje dvopolna metoda. Sinhronska metoda deluje pod pogojem hkratnega prenosa in sprejemanja informacij. Staromodna metoda ima tri vrste pošiljanja - informacije same, začetek in konec. Prenos se izvaja s cikli, ki se začnejo po signalu "start" in konča, ko se signal "ustavi". DC se ne uporablja za dolge razdalje. Da bi povečali razdaljo, lahko moč trenutnega toka poveča ali poveže pulzno oddajanje. Vendar imajo te metode slabosti. Povečanje jakosti toka ni vedno posledica tehničnih zamud. In pulzni prenos lahkoizkrivljajo informacije. Največjo uporabo je imela frekvenčna telegrafija. AC vam omogoča pošiljanje informacij brez omejitev obsega. Število hkrati prenesenih telegramov se povečuje. Pod dometom telegrafske komunikacije se razume največja razdalja, na kateri ni izkrivljanja informacij in ne zahteva vmesne postaje. Telegraf se uporablja za pošiljanje sporočil med različnimi naročniki. Prenos se lahko izvede bodisi prek operaterja bodisi neodvisno, če je naročnik vključen v telegrafsko komunikacijo.

  Koristi

  Po pojavu telegrafske in masovne popularnosti so bili običajni prebivalci vidni le pozitivne strani komunikacije. V primerjavi z drugimi komunikacijskimi sredstvi ima telegraf prednosti. Iz teh razlogov je še vedno živ v Rusiji in je priljubljen v javnih ustanovah in v oddaljenih regijah, kjer ni mogoče preživeti interneta. Značilnosti telegrafske komunikacije:
 • usklajevanje policijskih služb;
 • organizacija iskalnih dejavnosti;
 • sprejemanje sporočil državljanov;
 • sprejemanje informacij o predmetu nevladne zaščite;
 • posredovanje dokumentarnih informacij;
 • lastno komunikacijo v javnih in zasebnih podjetjih.
 • Glavne pozitivne lastnosti telegrafa so:
 • Dokumentacija informacij o sprejemu in izhodu.
 • ​​
 • Visoka odpornost proti hrupu.
 • Sposobnost pošiljanja potrjenega telegrama.
 • Zanesljivost in kakovost prenosa.
 • Telegram doseže naslovnika.
 • Minimalni čas prenosa.
 • Težko prodreti v lokalno telegrafsko linijo, zato jo povprašujejo državne strukture.
 • Telegrafski aparat lahko posname sporočilo ali faks brez pomoči upravljavca.

  Slabosti

  Slabosti telegrafske komunikacije, ki so še posebej opazne po pojavu drugih komunikacijskih sredstev:
 • Informacije so lahko napačne, če je upravljavec, ki je vnesel besedilo, naredil napako.
 • Podatki so na voljo zaposlenim, ki sodelujejo pri pošiljanju ali sprejemanju telegramov.
 • Dostavo naslovniku opravijo poštni uslužbenci, kar poveča čas prejema sporočila.
 • Podatkov ne morete poslati državam, kjer je bil telegraf odpravljen.
 • Telegrafska komunikacija zmanjšuje njeno prejšnjo vrednost. S prihodom interneta, osebnih računalnikov, pametnih telefonov, obstaja še veliko drugih načinov za pošiljanje sporočila. Telegraf izgublja svoj pomen.

  Sorodne publikacije