GeForce GTX 980 grafična kartica: opis, specifikacije, fotografije

NVIDIA je znana kot ponudnik zanesljivih in zmogljivih grafičnih kartic, zlasti optimiziranih za igralni segment. Med najbolj priljubljene rešitve v tej kategoriji je grafični adapter GTX 980. Kakšna je njegova specifičnost? Kakšne so zmožnosti tipa vmesnika drugega izdelovalca, kot je Gigabyte?

Ključne značilnosti: standardna modifikacija grafične kartice

Spoznajmo ključne značilnosti standardne modifikacije naprave GTX 980. Ta grafična kartica: - je opremljena z grafičnim procesorjem tipa GM204; - izdelani po postopku 28 nm; - ima frekvenco grafičnega pogona 1127 MHz; - Ima 2048 shader elementov; - Opremljen z 4 GB GDDR5 pomnilniškega modula z zmogljivostjo 256 bitov in frekvenco 1750 MHz; - ima podporo za SLI, HDCP; - ima v lasti glavna vrata za povezovanje z zunanjimi napravami - DVI-D, HDMI in 3x Display Port; Ugotovimo lahko, da naprava omogoča sočasno delo s 4 računalniškimi monitorji.
Tako so najpomembnejše prednosti grafične kartice GeForce GTX 980 v prvotni spremembi: - visoka frekvenca osnovnega čipa - glede na to, da naprava temelji na 28 nm procesni tehnologiji; - nizek TDP 165 W; - velika količina pomnilnika RAM z bitno količino 256 bitov; - Podpora za 4K grafično pretočno predvajanje na frekvencah do 60 Hz.

Standardna različica grafičnega adapterja: design

Zdaj pa preučiznačilnosti obravnavane grafične kartice. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je GTX 980 na splošno podoben drugim napravam GTX, zlasti tistim z referenčnim hladilnim sistemom. Grafična kartica ima dolžino 27 cm, kar omogoča, da je nameščena v široko paleto enot računalniškega sistema.


Naprava se nahaja na vrhu ohišja, izdelanega iz srebra. V tem primeru zagotavlja pregleden vložek, ki vam omogoča ogled vsebine radiatorja. Grafična kartica GTX 980 je opremljena z visoko zmogljivim hladilnim sistemom, ki je zelo zanesljivo nameščen na to napravo. Naslednje v članku bomo podrobneje raziskali njegove značilnosti.

Glavna sprememba grafične kartice: prednosti arhitekture Maxwell

Toda medtem ko proučujemo tehnološke značilnosti, ki so značilne za glavno modifikacijo grafične kartice - izdelek NVIDIA GeForce GTX 980. Med najbolj opaznimi tehnološkimi rešitvami, ki se uporabljajo pri izdelavi naprave, je uporaba Maxwell, na podlagi katerega je izdan grafični čip GM 204. Glavna značilnost teh komponent strojne opreme je visoka raven njihove energetske učinkovitosti. NVIDIA se vsaj osredotoča na optimizacijo porabe energije (skupaj z visoko zmogljivostjo) v inženirskem procesu za posodobitev svojih rešitev.

Reševanje takšnih problemov v praksi se lahko opravi z uporabo različnih pristopov. DaMaxwell arhitektura, ki se uporablja za izdajo čipa za obravnavano grafično kartico, je optimizirala izvajanje komponent. Poleg tega se je osredotočil na računske algoritme v ločenih grozdih, ki so odgovorni za obdelavo grafike. Prisotna je vsota pripadajočih grozdov v čipu GM204 4. Ločeno nameščeni ROP-ji, kot tudi pomnilniški krmilniki, ki delujejo v načinu 64 bitov. Poleg tega komponenta Giga Thread Engine, ki je odgovorna za spreminjanje konteksta, izvajanje elementov Kernel, kot tudi upravljanje obremenitve grafičnih grozdov, deluje ločeno.


Med drugimi pomembnimi možnostmi je tudi čip, na podlagi katerega deluje grafična kartica NVIDIA GTX 980 - razširjeni predpomnilnik L2. Njegova vrednost je 2.448 KB, kar ima za posledico zmanjšanje porabe energije pri obdelavi podatkov, ki zahteva vključitev pomembnih količin RAM-a. Najpomembnejša novost razvijalcev Maxwell Architecture je, da je bila vsaka vrsta virov razdeljena na določene načrtovalce vtičnikov.

Modifikacija standardne grafične kartice: PCB

Oblika tiskanega vezja na grafični kartici v pregledu je precej značilna za linijo GTX. V središču plošče je grafični čip, okrog njega - pomnilniški moduli. Nekoliko na stran - podsistem, ki je odgovoren za napajanje naprave.

Videokartice modula RAM so predstavljene z 8 čipi. Zasnova grafičnega adapterja omogoča vgradnjo napajalnega podsistema GPU, ki deluje v 4 fazah. Upravljanje porabez ločenim krmilnikom. Hlajenje ustreznih komponent strojne opreme, ki se med delom lahko bistveno segreje, se izvede z nameščanjem kovinske plošče na tla ventilatorja z ventilatorjem. Namestitev kakršnih koli hladilnih elementov na hrbtni strani plošče ni potrebna, ker nima strojne komponente, za katere je značilno močno segrevanje.
Pravzaprav je tudi grafični čip grafične kartice GTX 980, kot pravijo strokovnjaki, dovolj ekonomičen in ne zahteva namestitve visoko zmogljivega hladilnega sistema. Vendar pa je prisotna pri oblikovanju grafične kartice. Oglejmo si podrobneje.

Oblikovanje grafičnega čipa NVIDIA: sistem hlajenja

Zdaj bomo raziskali glavne značilnosti oblikovanja rešitve NVIDIA GeForce GTX 980. Glavne strojne komponente te grafične kartice so tiskana vezja in hladilni sistem. Ustrezna strojna komponenta pripada tipu turbine. Deluje tako, da odstrani segret zrak nad prostorom sistemske enote osebnega računalnika.

Ta sistem je zelo zanesljiv, čeprav ima dostojno težo, kar bi lahko načeloma povzročilo težave pri razvoju mehanizmov za pritrditev naprave na tiskano vezje. Za zanesljivo pritrditev hladilnega sistema na grafično kartico se uporablja veliko število različnih pripomočkov. Za grafični čip GM204 je nameščen ločen hladilnik. V hladilnem sistemu obravnavane video kartice se uporablja radialni hladilnikPredvsem pa je značilen relativno nizek nivo hrupa pri delu. Med drugimi značilnostmi zasnove strojne komponente grafičnega adapterja - prisotnost masivnega impelerja na hladilniku. Omogoča prenos zraka iz ohišja računalnika na zunaj z veliko hitrostjo. Ta funkcija razlikuje hladilni sistem grafične kartice GTX 980 od tistega, ki je bil implementiran v prejšnjih modelih linije GTX.
Ugotovimo lahko tudi, da radiator v ustreznem sistemu deluje z uporabo toplotnih cevi. Uparjalna kamera v zasnovi - tako kot mnoge druge rešitve NVIDIA - se ne uporablja. Pri oblikovanju hladilnega sistema grafične kartice se uporablja aluminijast okvir, ki črpa toploto iz ključnih strojnih komponent grafičnega vmesnika, kot tudi iz tranzistorjev, ki so odgovorni za napajanje naprave. Ti tranzistorji imajo zelo visoko moč in zato zahtevajo učinkovito hlajenje.

V grafični kartici se izvaja nekaj visokotehnoloških rešitev na področju vizualizacije. Med njimi so: - DSR; - MFAA; - VXGI. Koristno jih je podrobneje obravnavati.

Nove tehnologije v grafični kartici: DSR

Ustrezna tehnologija omogoča grafični kartici NVIDIA GeForce GTX 980, da se z visoko ločljivostjo upodablja z izvirnim standardnim algoritmom. Ta rešitev je zelo iskana v različnih igrah. Tehnologija omogoča tudi izbiro specifičnega faktorja za nastavitev višje ločljivostiPrav tako nastavite vrednosti ostrine pri filtriranju grafičnega toka.

MFAA

Ta tehnologija je namenjena izvajanju glajenja zaslona. Lahko se šteje kot rezultat tehnološkega izboljšanja rešitve MSAA. Glavna prednost MFAA je zagotoviti znatno zmanjšanje računske obremenitve grafičnega čipa. Ustrezna rešitev je optimizirana za arhitekturo Maxwell GPU.

VXGI

Pomembna je naslednja tehnologija, ki jo podpira grafična kartica NVIDIA GTX 980 - VXGI. Namenjen je za sledenje žarkom v okviru grafičnega toka, katerega obdelava ne vključuje uporabe velikega števila sistemskih virov. Ta rešitev lahko bistveno razširi obseg grafične kartice - kot visoko zmogljivo orodje v rokah strokovnjaka za ustvarjanje visokokakovostnih medijskih vsebin. Obravnavana rešitev je optimizirana tudi za uporabo z Maxwell GPU. Razmislite zdaj podrobneje o glavnih značilnostih naprave. Treba je opozoriti, da je izdal dovoljenja naenkrat več znanih blagovnih znamk. Med drugimi priljubljenimi modifikacijami naprave je tudi grafična kartica GTX 980, ki jo proizvaja Gigabyte.

Grafična kartica GTX 980 iz Gigabyte: Kakšne so njene značilnosti?

Najprej bomo preučili, kaj se šteje za spremembo naprave, ki se bistveno razlikuje od referenčnega modela, ki ga ponuja NVIDIA. Grafična kartica Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming (pregled te rešitve je na voljo na številnih tematskih spletnih portalih) in originalni model - iz NVIDIA, sta popolnoma enaka: - procesor (GM 204-A1); - tehnični postopek (28 nm); - indikator kvadrata kristala(znaša 398 m2); - število elementov shaderja (njihovih 2048 v obeh napravah); - število elementov teksture (128); - število blokov, ki so odgovorni za rastrsko obdelavo (za 64 v vsaki napravi); - značilnosti video pomnilnika - glede na vrsto mikrovezja (GDDR5), hitrost prenosa podatkov (256 bitov), ​​indikator efektivne frekvence modulov (7012 MHz pri obdelavi grafike v 3D načinu, 648 MHz pri delu s slikami v 2D formatu), DELOVNI RAM (4 GB), pasovna širina (2243 GB /s); - Največja poraba energije pri obdelavi grafike v 3D načinu (165 W). Upoštevane rešitve se razlikujejo: - na frekvenci grafičnega čipa (različica Gigabyte ima indeks 1228 MHz pri obdelavi grafičnega toka v 3D načinu, original - 1126 MHz); - za maksimalno hitrost barvnega procesa (grafična kartica Gigabyte ima indeks 786 Gpi /sek, originalni model je 721 Gps /sec); - ob mejni hitrosti postopka vzorčenja teksture (rešitev Gigabyte zagotavlja indeks 1572 Gteks /s, prvotni model pa 1441 Gteks /s); - Za optimalne zahteve glede napajanja za napajanje računalnika (Gigabyte grafična kartica je najbolje povezana z 600 W močnim računalnikom, originalno kartico s PC-jem, ki je 500 W); - po velikosti (Gigabyte naprava je nekoliko večja); - Izhodna podpora (Gigabyte ima nameščena vrata DVI-I + DVI-D, originalni model je opremljen z ustreznimi komponentami). Tako rešitev, ki jo je pregledal Gigabyte, ne presega prvotnih značilnosti. Na splošno grafične kartice GeForce GTX 980so značilni samo za tehnološko podlago in jih je mogoče smiselno pripisati visoko zmogljivim rešitvam v ustreznem segmentu - video kartic za igralne računalnike. Med najbolj opaznimi tehnološkimi rešitvami, izvedenimi v grafični kartici v tej spremembi, ki jo izvaja blagovna znamka Gigabyte - močan hladilni sistem. Oglejmo si podrobneje.

Gigabyte GTX Solutions: Hladilni sistem

Kot opozarjajo mnogi strokovnjaki, je ustrezna strojna komponenta grafične kartice GTX 980 v različici, ki jo je predstavila Gigabyte, upravičeno ocenjena kot najbolj tehnološka od tistih, ki se izvajajo v proizvodnji grafičnih adapterjev za igre na srečo. To je rešitev za WINDFORCE 3X 600W. Kljub visoki moči je za hladilni sistem značilna kompaktnost. To omogoča namestitev grafične kartice, zlasti v konfiguracije tipa SLI. Razmišljen hladilni sistem je opremljen z radiatorjem, ki je izdelan iz aluminija po tehnologiji Triangle Cool. Pri izdelavi so bile uporabljene sodobne toplotne cevi iz kompozitnih materialov. Poleg tega strokovnjaki ugotavljajo, da je ustrezen hladilni sistem opremljen z izjemno močnimi ventilatorji, ki omogočajo, da tvorijo ojačan pretok zraka. Zasnova hladilnega sistema, ki jo ima grafična kartica Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming, omogoča učinkovit in hiter prenos toplote pri interakciji z različnimi komponentami naprave. Opozorili smo tudi na najvišjo kakovost grafičnega adapterja za hladilni sistem.

Spremembe grafične kartice: izdelek Ti

NVIDIA poleg vodilne rešitve proizvaja grafično kartico GTX 980 Ti. Izdajo se lahko tudi na podlagi licenc različnih blagovnih znamk. Preučimo značilnosti te rešitve na primeru naprave, ki jo je izdala priljubljena blagovna znamka Gigabyte.
Grafična kartica GeForce GTX 980 Ti iz GigaByte je bolj produktivna rešitev v primerjavi s standardno prilagoditvijo video vmesnika. Zlasti presega ustrezen izdelek: - za količino RAM-a (grafična kartica v modifikaciji Ti, opremljena s 6 GB pomnilnika); - s pasovno širino RAM-a (3366 GB /s). Poleg tega ima ustrezna različica grafičnega adapterja močnejši procesor GM200. Res je, da višjo zmogljivost grafične kartice GTX 980 Ti spremlja bistveno višja poraba energije naprave. Da, v načinu obdelave 3D grafike naprava porabi 275 Wattov. Na grafični kartici v obravnavani modifikaciji je nameščen grafični čip s površino 601 kvadratnih metrov. mm - je bistveno večji od standardne različice grafičnega adapterja. Grafični čip grafične kartice deluje pri osnovni frekvenci 1152 MHz, vendar se lahko po potrebi poveča na 1241 MHz. Dejansko je v procesorju realiziran tovarniški mehanizem pospeševanja frekvence. Obravnavana naprava - kot je Gigabyte GTX 980 G1 Gaming, katere pregled je prikazan zgoraj, je opremljen z zmogljivim hladilnim sistemom WINDFORCE. Podobno je naprava opremljena z dvema režama DVI. Število monitorjev, s katerimi lahko deluje grafična kartica - 4, kot tudi standardna modifikacija naprave. Med najbolj opaznimi značilnostmi oblikovanja upoštevane različice grafičnega adapterja - razpoložljivostveliko število shem za povezovanje različnih naprav z njo. Naprava je izvedla osemfazni mehanizem, ki zagotavlja delovanje grafičnega čipa, dvofaznega RAM-a, kot tudi energetskih povezav. Zasnova grafične kartice je implementirala koncept Ultra Durable VGA, ki ga je razvil Gigabyte. Upravljanje napajanja za grafični adapter GeForce GTX 980 Ti poteka z uporabo dveh NCP krmilnikov. Ena ima 4 kanale, druga 2. Poleg tega je naprava opremljena tudi z INA krmilnikom, ki nadzoruje procese. Ima 3 kanale. Čip je opremljen z 2816 senčilnimi elementi, 176 teksturnimi bloki in 96 enotami, odgovornimi za rastrske operacije. Količina RAM-a, ki ima standardno različico Gigabyte GTX 980 G1 Gaming - 4 GB (GDDR5). Upoštevana sprememba grafičnega vmesnika, kot smo že omenili, ima povečano količino RAM-a: 6 GB. Učinkovita frekvenca ustreznih modulov je 7 GHz. Če je obdelava grafike v 2D formatu, se ustrezna številka zmanjša na 648 MHz. Namestitev obravnavane grafične kartice je lahko praktično vsaka SLI-konfiguracija. To je mogoče predvsem zaradi kompaktne namestitve hladilnega sistema. Velikost naprave Ti je nekoliko večja od standardne spremembe grafične kartice.

Grafična kartica GTX 1060: Kakšne so njene značilnosti?

Koristno bo razmisliti še o eni odtenki - primerjava zmogljivosti grafične kartice GTX 980 z napravo GTX 1060. Dejstvo, da je naprava GTX 1060 mogoče šteti za manjšo spremembo rešitve. Kot poudarjajo strokovnjaki, je ustrezna odločitev cenejšastandard pa kaže skoraj enako zmogljivost kot tudi dvakrat manjšo porabo energije.
Glede na kontekst GTX 980 proti GTX 1060, na kaj lahko najprej pazite? Tu so najbolj zanimivi vidiki naslednjega. Kljub dejstvu, da je sprememba GTX 1060 namestila manj zmogljiv procesor - GP 106 z uporabo arhitekture Pascala, je izračunana zmogljivost shader elementov grafične kartice ALU primerljiva z modifikacijo GTX 980. Poleg tega je za arhitekturo Pascala značilna prisotnost algoritmov, ki omogočajo delta kompresijo barve iz visoka učinkovitost Popolnoma konkurenčen čip GP 106 in v ozadju starejšega modela - GP 104. Količina RAM-a je nameščena na standardni modifikaciji grafične kartice, na primer na Gigabyte GeForce GTX 980 G1 Gaming - 4GB. V zameno pa ima GTX 1060 več kot 6 GB RAM-a, kot je naprava Ti. Tako lahko pri primerjavi GTX 980 proti GTX 1060 izbira drugega čipa upravičeno rešuje široko paleto nalog.

Sorodne publikacije