Kako odpreti datoteko EML? Na različne načine

Aktivni elektronski dopisniki se včasih soočajo z datotekami, ki imajo redko razširitev EML. V večini od njih je delo s temi dokumenti težko, saj odpiranje z dvojnim klikom miške preprosto ne deluje. Ko preberete članek, se boste naučili, kako odpreti datoteko EML in kako jo lahko uporabite.

Kaj je EML?

Za začetek z malo teorije. Preden odprete datoteko EML, morate ugotoviti, za kaj gre. Nenavadno je, da ima taka oblika pisma, ki so bila prvotno prejeta in nato poslana prek poštnega odjemalca. V večini primerov te datoteke ustvarijo običajnega odjemalca Outlook Express, ki pa ga vsi uporabniki ne prepoznajo.
Značilna črka EML se razlikuje po prisotnosti informacij o pošiljatelju, prejemniku izvirnika in kopije, kot tudi o strežnikih, prek katerih je bila poslana pošta. Strinjam se, ne najbolj koristne podatke, ampak je zaradi njih in obstajajo težave z odpiranjem teh datotek.


V zvezi z vsebino lahko sporočila EML, tako kot navadna, vsebujejo golo besedilo, priložene slike, hiperpovezave, arhive in tako naprej. Mimogrede, ne pozabite preveriti datotek tega protivirusnega formata, sicer tvegate, da boste zbrali škodljivo programsko opremo, ko se odprejo.

Primarna metoda

Kot smo že omenili, se v poštnem odjemalcu Outlook Express ustvari format EML, zato bi bilo logično uporabiti to aplikacijo za delo z datotekami. Najprej vse tomorate prenesti pripomoček z uradnega Microsoftovega spletnega mesta in ga nato namestiti v računalnik.
Idealno bi bilo, da program samodejno konfigurira povezavo z obliko EML, če pa se to ne zgodi, naredite naslednje:
 • Poiščite datoteko, ki jo želite odpreti, in jo kliknite z desno miškino tipko.
 • Kliknite »Odpri s pomočjo«.
 • Na seznamu aplikacij izberite Outlook Express in potrdite spremembe.
 • S tem boste lahko odpirali datoteke z razširitvijo EML v samem programu in z dvojnim klikom.

  Mozilla Thunderbird

  Priljubljena pošiljateljica, ki jo je ustvarila ista skupina kot brskalnik Firefox. Glavna prednost pripomočka je združljivost z vsemi priljubljenimi operacijskimi sistemi. Preprosto povedano, če ima vaš računalnik nameščen Linux in ne veste, kaj odpreti datoteko EML, potem je Thunderbird vsekakor tisto, kar potrebujete.

  Za začetek e-poštnih sporočil morate najprej prenesti in namestiti poštni seznam. Nato ga zaženite in naredite naslednje:
 • Pojdite v meni in izberite vrstico »Odpri sporočilo«.
 • Določite pot do datoteke EML.
 • Kliknite "OK" in počakajte na konec programa za obdelavo dokumentov.
 • Sedaj lahko ne samo preberete e-pošto, temveč jo tudi uredite, shranite posamezne priloge v računalnik in na seznam stikov dodate osebo, ki vam je poslala sporočilo.

  Free EML Reader

  Nenavadno je, da Free EML Reader ni poštni odjemalec. Ta program, kot lahko uganete iz naslova, je bil posebej zasnovanodprite datoteke EML. Bolj s takimi črkami, zbranimi na vašem računalniku, bolj racionalna uporaba pripomočka.
  Vsa stvar je, da ima vgrajen samodejni sistem za iskanje datotek. Z drugimi besedami, ne boste morali samostojno določiti poti do vsakega posameznega sporočila ali ga iskati v Raziskovalcu. Program bo vse to naredil za vas.
  Torej prenesite pripomoček iz uradne strani (razdeljen je brezplačno) in ga namestite. Po tem kliknite gumb Iskanje in počakajte na konec iskanja. Takoj, ko se bo končal, boste videli seznam vseh datotek EML, shranjenih v računalniku. Za odpiranje dvakrat kliknite na levi gumb miške.

  Brez posebnih programov

  Obstajajo alternativne metode, ki ne omogočajo uporabe posebnih programov za odpiranje datotek EML. Obstajata dve taki metodi na naslednje načine:
 • Obdelava preko brskalnika. Preprosto spremenite razširitev črke EML, ki jo potrebujete za MHT. Po tem počakajte nekaj časa (konverzija se mora končati) in nato odprite datoteko v brskalniku. To je najbolje uporabiti za Internet Explorer (EDGE v novih različicah operacijskega sistema Windows), saj podatke najbolj pravilno prikazuje.
 • Urejevalnik besedila. V tem primeru morate spremeniti razširitev TXT. Zdaj lahko črke odprete s pomočjo preprostega "Beležnice" ali drugega podobnega urejevalnika besedila.
 • Kot lahko vidite, lahko varno delate z datotekami EML in jih ne motite z namestitvijoposameznih programov. Če pa se pogosto ukvarjate s črkami, ki imajo to podaljšek, je najbolje, da postavite eno od posebnih orodij.

  Sorodne publikacije