NVIDIA GeForce 9500 GT grafična kartica: funkcije, opis in pregledi

Vsakdo si ne more privoščiti grafične kartice v vrednosti 400-600 dolarjev, zato so najbolj priljubljene grafične kartice začetne ravni. NVIDIA je izdala model GeForce 9500 GT, ki je izjemno ugodna rešitev za tiste, ki želijo imeti dobro, vendar ne destruktivno diskretno grafiko. Ne potrebuje zunanjega napajanja in stane manj kot 80 $. Na voljo so možnosti 9500 GT 512MB, 256 MB in 1 GB GDDR3 ter 256 MB in 512 MB DDR2. Kaj ponuja NVIDIA? Najprej je rešitev z eno režo z ventilatorjem, ki je še vedno zelo tiho tudi pod obremenitvijo. Drugič, grafična kartica ne zahteva dodatnih napajalnikov, saj je njena maksimalna projektna moč le 50 vatov. Priključek PCI Express omogoča 75 vatov, kar preveč pokriva vse potrebe diskretne grafike. Velikost plošče GeForce 9500 GT je 1746 mm s skupno dolžino kartice z zadnjo ploščo 1762 mm. To pomeni, da se prilega majhnemu telesu. Zemljevid je idealen za tiste, ki gradijo domače medijske centre ali nekaj drugega, ki temelji na majhnem ohišju.

Arhitektura

Grafična kartica NVIDIA 9500 GT temelji na arhitekturi G92, ki v času izdaje ni bila napredna. 65nm procesna tehnologija, zgrajena na jedru, je sestavljena iz 314 milijonov tranzistorjev, kar je zelo majhno v primerjavi s 14 milijardami v GT 200. Očitno je, da je prehod s 754 milijonov tranzistorjev modela 9800 GTX, ki je bil ustvarjen tudi na podlagi G92 na 314 milijonov 9500 GT, povzročil veliko od kaj zavrniti zagotavljanje precej nizkih stroškov kartice.
Zakaj točnomoral žrtvovati? Prva sprememba je prehod iz 128 shader procesorjev na 32, ki delujejo na frekvenci 14 GHz, frekvenca jedra pa je 550 MHz. Poleg tega pomnilniški krmilnik namesto 256-bitnega vodila ostane 128-bitni. To je omogočilo shranjevanje dragocenega območja kristala z zmanjšanjem števila potrebnih krmilnikov in števila nog, ki fizično povezujejo čip s tiskanim vezjem. Večina grafične kartice 9500 GT ima 256 MB pomnilnika GDDR3, čeprav so modifikacije na voljo pri 1GB in 512MB GDDR3 (16GHz), 256MB in 512MB GDDR2 (1GHz). Zmanjšanje pnevmatike je zmanjšalo pretok s 704 na 256 GB /s. Filtri 9500 GT se napajajo s polovičnimi ROP-ji, ki imajo samo 8A preostalih, in s filtriranjem 16 slik /uro, kar je 88 Gt /s v primerjavi z 432 Gt /s pri 9800 GTX. Očitno je, da te spremembe pomembno vplivajo na uspešnost zemljevida.

Oblikovanje

Zadnji del plošče ni preveč bogat s podrobnostmi, saj so vsi čipi na sprednji strani pod hladilnikom. Grafična kartica NVIDIA GeForce 9500 GT je opremljena z dvema dvokanalnima HDCP DVI izhodoma za povezavo z analognimi in digitalnimi monitorji ter televizorji z visoko ločljivostjo, 7-pinskim analognim video izhodom S-Video ter kompozitnimi in komponentnimi (YPrPb) izhodi preko dodatnega adapterja. . Na voljo je možnost namestitve priključka DisplayPort, vendar se je NVIDIA v referenčnem modelu odločila, da ga ne bo uporabljala. Vendar pa ga lahko partnerji podjetja vključijo v svoje spremembe. Na vrhu 9500 GT je SLI reža, kar pomeni, da lahko priključite drugo grafično kartico, ne pa tudi dve. To ne bi smelo bitiključnega pomena, saj ima večina glavnih matičnih plošč samo eno režo PCI Express x16. Majhen črni 2-polni priključek v bližini SLI mostu je vhod za digitalni zvok prek povezave HDMI.

Pod hladilnikom

je enostavno odstraniti štiri vijake, ki jih pritrdi hladilnik grafične kartice, in vidite, da se skriva za njim. Jedro deluje na frekvenci 550 MHz in je sestavljeno iz 32 tokovnih procesorjev s hitrostjo 14 GHz. Štirje pomnilniški čipi K4J52324QE-BJ1A so zasnovani za 1000 MHz in 19 V napetost, ne vsebujejo svinca in izpolnjujejo zahteve EU za omejevanje nevarnih snovi.

GPU - ne samo za igre na srečo

Večina tržnega podjetja NVIDIA želi uporabnike obvestiti, da se grafični procesor lahko uporablja ne le za igre na srečo. Seveda to ni postalo razodetje, saj so se video kartice že dolgo uporabljale za intenzivno računalništvo, v zadnjem času pa so se na tem področju zgodile velike spremembe. Proizvajalec podjetja prikazuje številne aplikacije, ki izkoriščajo moč grafičnega procesorja in nobena od njih ni igra.
Ena izmed njih se imenuje BadaBOOM. Program uporablja grafično kartico RapiHD za prenos obremenitve s CPU na grafiko za povečanje hitrosti pretvorbe videa standardne ločljivosti v poljubno obliko v formatu H. 264 za prenosne medijske naprave, kot so iPod, Zune ali iPhone.


Različica odjemalca Folding @ home (projekt porazdeljenega računalništva za računalniško simulacijo omejevanja beljakovinskih molekul) uporablja tudi grafičnoProcesorji NVIDIA. Na primer, GTX 280 obdeluje približno 500 ns /dan. To je znatno povečanje hitrosti v primerjavi z obstoječo CPU in GPU stare arhitekture. Tipičen procesor lahko izvaja 4 ns /dan, PS3 pa je približno 100. Seveda pa ne moremo omeniti PhysX-a. NVIDIA je pridobila AGEIA z načrti za vključitev podpore tej tehnologiji za vse grafične kartice CUDA (GeForce 8 9 in GTX 200). Testiranje voznika je bilo tudi v razmeroma zgodnji fazi dobrega modela.

Call of Duty 4

To je strelec, ki ga je ustvaril Infinity Ward. Posamezna igra se lahko igra v manj kot sedmih urah, vendar je kakovost slike osupljiva. Igra temelji na lastnem grafičnem motorju in funkcijah, kot so resnična dinamična osvetlitev, HDR učinki, dinamične sence in globinska ostrina. "Prodor krogle" se izračuna ob upoštevanju vrste površine in debeline predmeta. Nekatere objekte, kot so avtomobili in zgradbe, je mogoče uničiti. Igra uporablja tudi fizični motor, ki ni bil izveden v prejšnjih različicah igre za računalnik. Grafika, ki temelji na DirectX 9.
Po ocenah uporabnikov je ta grafična igra z omejenimi 4xAA in 16xAF preveč zapletena za NVIDIA GeForce 9500 GT. Značilnosti kartice v povprečju lahko dosežejo 25 c /s pri ločljivosti 1280 x 1024. Z zmanjšanjem ravni glajenja in anizotropne filtracije, igra postane še večja in procesor dobro obvladuje svojo nalogo.

3DMark 2006

3DMark06 je svetovni standard za ocenjevanje zmogljivosti 3D iger na srečo. Vključuje grafične teste HDR /SM3.0 in napredno SM2.0 preverjanje ene in večjedrne umetne inteligence infizičnih učinkov. S standardno ločljivostjo 1280 x 10249500 GT se skupno pridobi približno 7.000 točk, kar je dober rezultat za velike video kartice.

Učinkovitost glajenja na celotnem zaslonu

V skladu z uporabniškimi ocenami grafične kartice NVIDIA 9500 GT nimajo značilnosti procesorja, da bi se v večini primerov spopadale z vsemi izboljšavami grafike. Če omogočite polnozaslonsko premikanje, ne bo smiselno, saj morate v tem primeru žrtvovati druge pomembne kazalnike. Medtem ko nekateri ljudje raje to orodje za izboljšanje slike, mnogi ponavadi imajo višje ločljivosti, kot tudi večina funkcij, ki bistveno vplivajo na učinkovitost. Vendar je vse to zelo subjektivno. Celoten zaslon za glajenje v igri The Elder Scroolls IV: Oblivion daje 304 k /s pri ločljivosti 1024 x 768 in ponavlja rezultat kartice 8600 GT.

Poraba energije

Skupna poraba energije 9500 GT je presenetljiva. Glede na povratne informacije lastnikov, grafična kartica porabi zelo malo električne energije pri prostem teku in med nakladanjem. V načinu mirovanja porabi 10 vatov manj kot 9600 GT in 32 vatov manj med igranjem Call of Duty 4.

Performance

Proračunska kartica NVIDIA GeForce 9500 GT ima grafični procesor, ki vam ne omogoča prikazovanja novih uspešnosti. V primerjavi s konkurenčnim produktom AMD Radeon HD 3650 pa izgleda odlično. GeForce 9500 GT vam omogoča igranje sodobnih iger, ki zagotavljajo dostojno kakovost slike. Unreal Tournament 3 Call of Duty 4 in Crysis sta v dobri kakovosti, še posebej, če upoštevate cenografične kartice. 9500 GT je zelo prilagodljiv v konfiguraciji SLI.

Značilnosti

Zaradi predanosti podjetja v prizadevanju, da dohiti AMD pri dostavi svojih kartic z veliko funkcionalnostjo, 9500 GT ponuja celotno paleto majhnih dodatkov. Celoten grafični ekosistem podpira NVIDIA PureVideo HD, višjo zmogljivost, pospešeno dekodiranje vsebine z visoko ločljivostjo, izhod HDMI z avdio potjo in tehnologijo integracije grafične kartice SLI.

Video Performance

Glede na povratne informacije uporabnikov, grafični procesorji NVIDIA nimajo težav s predvajanjem videa SD. Zemljevid je pokazal najvišje število točk v testu HQV, s čimer je pridobil 128 točk od 130 možnih, predvajanje DVD videa pa je bilo boljše od večine DVD predvajalnikov. Standardni test H.264 na hitrem quad-core čipu, ki vključuje nešifrirano predvajanje HD videa, je pokazal nizko porabo CPU. Z izklopom strojnega pospeševanja ta proces nalaga procesor za približno 12-15%, tako da uporaba PureVideo HD in UVD 2 omogoča opazen napredek. Kodirana vsebina, kot so diski Blu-ray, ima veliko večji CPU, vendar pri digitalnem predvajanju videoposnetkov z visoko ločljivostjo ni težav.

Zaključek

Maloprodajna cena grafične kartice med izdajo je bila 80 dolarjev in se je še dodatno zmanjšala. Poleg učinkovitosti, model ponuja kompaktne velikosti, tiho hladilnika in nizko porabo energije. Dejstvo, da ne zahteva nobenih dodatnih napajalnih povezav, pomeni, da bo postala enostavna nadgradnja za mnoge, ki nimajo vira, ki bi lahko zagotovil več naprav. RazenTo je, da je grafična kartica 9500 GT pripravljena na strežnik Folding @ home, kar zagotavlja vzporedno računanje s tehnologijo CUDA. Prav tako je mogoče zagnati komercialne programske pakete, kot je BadaBOOM Media Converter. Če to ni impresivno, je vredno omeniti, da podpira tehnologijo NVIDIA PhysX. Grafična kartica 9500 GT, ki ne stane več kot 80 dolarjev, ponuja veliko funkcij in zato zasluži brezpogojno odobritev.

Sorodne publikacije