Windows Boot Manager - Kaj je to? Osnovni pojmi napak in metode njihovega popravljanja

Mnogi uporabniki, zlasti tisti, ki niso seznanjeni z nastavitvami operacijskih sistemov, ki so jih razvili Microsoftovi strokovnjaki, pogosto naletijo na situacijo, ko se ob zagonu operacijskega sistema namesto običajnega hitrega nalaganja sistema na zaslonu računalniškega monitorja ali prenosnega računalnika odpre okno možnosti za začetek storitev Windows Boot Manager. Kakšen sestavni del sistema je, malo si jih predstavlja, in se pritožuje, da operacijski sistem OS ni le upočasnjen, ampak včasih se sploh ne izvaja. Položaj, seveda, lahko povzroči šok vsakemu uporabniku, še posebej, če se pojavi črni zaslon z linijami, kot je stisnjen MOOTMGR ali če upravitelj zagona manjka. Problem lahko odpravite z nekaj preprostimi metodami, vendar morate najprej ugotoviti, kaj je komponenta in zakaj je potrebna.

Windows Boot Manager: Kaj je to?

Če preprosto prevedete ta izraz iz angleščine v ruščino, je preprosto uganiti, da je ta storitev enoten operacijski sistem za prenos, ki uporabniku daje pravico, da izbere modifikacije OS ali celo različice istega sistema.
Če pa je bila prej ta komponenta odgovorna za izbiro želenega OS z več spremembami, potem se je sčasoma spremenila v orodje za zagon jedra sistema po začetni verifikaciji "železa" v BIOS /UEFI s poznejšim nadzorom prenosa "operaterjev". Tudi v normalni fazi zagona Windows 10, po namestitvi posodobitev, si lahko ogledate videzzagonski zaslon: bodisi zaženite operacijski sistem ali pa pojdite na orodje za odpravljanje težav s sistemom. Za vse to je Windows Boot Manager. Kaj je v smislu zagona OS, malo jasno. Zdaj, še nekaj teoretičnih informacij in rešitev za odpravljanje težav z napakami pri nalaganju.

Vrste zagonskih nalagalnikov

Prvič, za vsak operacijski sistem Windows obstaja več vrst zagonskih naprav, ki se razlikujejo po svojih zmožnostih in funkcijah. Na primer, standardni operacijski sistem Windows Boot Manager, predstavljen v obliki izvršljivih datotek in njihovih ustreznih sistemskih procesov, bootmgr.exe in winload.exe, se nanaša izključno na zagon OS z možnostjo izbire sistemske različice, če je nameščen dva ali več. To velja tudi za situacije, v katerih je aktiviran virtualni stroj, kot je Hyper-V, ki omogoča izbiro različice zagonskega operacijskega sistema ob zagonu računalnika.

Za operacijski sistem, ki ni operacijski sistem Windows (Linux, Mac OS, Solaris), lahko uporabljate druge vrste zagonskih nalagalnikov (LILO, BootX, SILO s arhitekturo SPARCS itd.). Ker gre za sisteme z operacijskim sistemom Windows, druge vrste zagonskih naprav ne bodo upoštevane. Osredotočeni smo na uničenje upravitelja Windows, ker je zelo pogosto ovira.
Pravzaprav lahko celo Windows sam uporablja druge možnosti zagona, ki so nastavljene prek nastavitev primarnega sistema BIOS (na primer, PXE za zagon sistema na terminalih v omrežju, ki nima trdih diskov, in zaženestrežnika), ali če je na računalniku operacijski sistem, ki ni Windows (Linux). Zagonski program za zagon operacijskega sistema Windows Boot Manager, ki se nahaja na strežniku, ki upravlja odjemalske stroje, morda že deluje.

Najpogostejše napake

Vendar pa služba, odgovorna za upravljanje operacijskega sistema, tudi ni imuna na pojav napak in napak. Najpogosteje so sporočila nekoliko višja. Zakaj se to dogaja?
Med glavnimi, tako rekoč, globalnimi vzroki za nastanek takšnih situacij, ponavadi poudarimo napake trdega diska in poškodujemo sam upravljalnik zagona (Windows 7 ali drug nameščen sistem, vloga ne igra), zagonske sektorje in zapise. Popravljanje teh napak v večini primerov je mogoče storiti le z uporabo zagonskega izmenljivega medija s poznejšim klicem ukazne vrstice (mimogrede tudi v tej različici zaženete podobno zagonsko enoto). Ampak včasih je mogoče brez brezkrvne metode (čeprav to ne pomaga vedno).

Windows Boot Manager ni uspel: kaj storiti prvi?

Če napaka pri zagonu sistema povzročijo kratkotrajne kršitve pri delu, ni nič enostavnejšega od ponovnega zagona. Če zagon ni mogoč v običajnem načinu, lahko poskusite prenesti Windows iz zadnje uspešne konfiguracije ali v varnem načinu.

Po tem morate poklicati ukazno konzolo in preveriti trdi disk za napake, tako da podate ukaz chkdsk /x /f /r ali njegovo spremembo. Upoštevajte, da vgrajeno orodje za preverjanje veljavnosti,se kliče skozi lastnosti diska ali particije, pravilen učinek morda ne bo podan (tudi če je omogočena možnost samodejnega odpravljanja težav).

Preverjanje komponent sistema

Če zagonski nalagalnik upravljalnika zagona (na primer Windows 10) in nato zavrne delo, preverite komponente sistema.
To naredite z isto ukazno vrstico (s standardnim zagonom ali ob zagonu z optičnim diskom ali pomnilniško napravo USB), ki jo odredi ukaz sfc /scannow. Če je zagon sistema možen brez uporabe izmenljivega medija, mora biti konzola zagnana v imenu skrbnika.

Napake na disku

Napake trdega diska so slabše. Predpostavimo, da preverjanje tudi z uporabo ukazne konzole ni dalo učinka. Kaj je treba uporabiti v tem primeru? Če ima Winchester napake programske opreme (in zato Windows Boot Manager ne deluje), je najbolje, da ga optično preberemo s pripomočkom Victoria, ki je daleč najbolj učinkovit. Če je imenovani trdi disk padel, lahko uporabite program HDD Regenerator. Domneva se, da lahko zaradi obrata oživijo trdi disk.

Obnovi zagon preko ukazne konzole

Toda v večini primerov lahko uporabite tudi enostavnejše metode obnovitve zagona. Eden od univerzalnih je uporaba ukazne vrstice s prenosom iz izmenljivega medija.
V tem primeru se uporablja orodje Bootrec.exe, ki dodaja dodatne ukaze (FixMBR, FixBoot in RebuildBCD) skozi prostor in desno poševnico. Prvičdva odpravljata napake nakladalnika, sektorje in zapise, tretji pa popolnoma prepiše celotno zagonsko območje.

Kako onemogočiti izbiro zagona?

Nazadnje pa poglejmo, kako odstraniti Windows Boot Manager, da se ne aktivira ob zagonu operacijskega sistema ali ne povzroča težav z zrušitvami in napakami. To se izvede povsem elementarno preko iste ukazne konzole, ki vsebuje naslednje vrstice:
 • s: expand bootmgr temp;
 • atributi bootmgr -s -r -h;
 • za bootmgr;
 • ren temp bootmgr;
 • atributi bootmgr -a + s + r + h.
 • Ne da bi se spuščali v načela dela teh atributov in izvajanja ukazov, ki jih večina uporabnikov absolutno ne potrebuje, lahko opazimo, da ta problem odpravlja problem zagonskega nalagalnika. Dovolj je.

  Namesto povzetka

  Gre za storitev Windows Boot Manager. Kar se zdi, da je že jasno, pa tudi metode, s katerimi se odpravljajo glavne nesreče in napake pri njegovem delu. Če nič od zgoraj omenjenega učinka ni podan, je morda razlog trdi disk ali celo konflikt pri dostopu do slotov RAM. Z orodji, ki se uporabljajo na trdih diskih, se zdi, da ne sme biti nobenih zapletov. Ampak "RAM" bo treba preveriti s pripomočkom Memtest86 +, ali, če obstaja taka možnost, odstranite plošče na matični plošči in po odkritju nerabne ali zložljive palice jo zamenjajte. Če pa napake zagonskega programa niso povezane s fizično poškodbo "železa", lahko zaganjate v BIOS ali uredite datoteko boot.ini,odstranjevanje neželenih vrstic (Windows Vista in spodaj).
  Končno, ko prenesete ukazno lupino iz izmenljivega medija, lahko uporabite niz bcdedit ID, ki onemogoči zagonski nalagalnik (zagonski ID lahko najdete samo, ko vnesete glavni ukaz).

  Sorodne publikacije