HDMI kabel 15 metrov: funkcije, destinacija, pregledi

S prihodom standarda visoke ločljivosti (Full HD), običajni načini povezovanja video opreme s televizorji in sistemskimi enotami na računalnike niso bili dovolj. Zastareli standardi povezav in priključkov niso mogli zagotoviti slik visoke ločljivosti na zaslonih. Zato se je s prihodom nove standardne HDMI povezave pojavilo vprašanje o izbiri ustreznega kabla in njegovih značilnosti. Obstaja tudi kabel HDMI za povezavo računalnika s televizorjem. Vendar pa morate vedeti o vseh značilnostih tega načina povezave. Tukaj bomo govorili o tem.


Kaj je HDMI?

HDMI je standard za prenos digitalnih podatkov (avdio in avdio), ki shranjuje izvirno kakovost slike in zvočnega zapisa. Sedanji standard 2.0 zagotavlja maksimalno ločljivost slike do 4K in 32 kanalov avdio materiala. Velikost priključka HDMI je bistveno manjša od DVI in VGA, vendar ima višjo pasovno širino. Zato je priporočljivo, da na televizor priključite visokoločljivostno video opremo prek kabla HDMI, ki meri 15 metrov.
Standard HDMI je relativno mlad, vendar se razvija zelo hitro. Že v drugem četrtletju 2017 bo izdala novo različico (2.1) s temeljito nadgrajeno zmogljivostjo. Vendar ima ta standard eno funkcijo: daljši je kabel, slabša je kakovost slike. Zato je priporočljivo, da uporabite HDMI kabel dolžine 15 metrov. Vse, kar je večje od te dolžine, ni primerno, saj bo slika zelo slaba. Na splošno, krajše - tobolje


Zakaj lahko uporabite kabel HDMI?

Ta povezovalni element je mogoče uporabiti na različnih področjih. Da, računalnik lahko priključite na monitor, projektor, TV ali AV sprejemnik. Za to pa morate v računalnik namestiti grafično kartico s priključkom HDMI in podporo za ta standard. Digitalno video kamero lahko priključite na televizor ali računalnik. Prav tako je možno povezati predvajane Blu-ray predvajalce s televizorjem ali sprejemnikom. Z uporabo tega kabla lahko priključite navadne predvajalnike DVD-jev. Ne pozabimo na vse vrste avdio predvajalnikov, ki jih s tem kablom lahko priključite na računalnik ali sprejemnik. HDMI kabel (15 metrov) je dokaj vsestranski.

Konstrukcija kabla

Ta kabel je večžilni kabel s kakovostnim zaščitenim vezivom. Na koncih žice so priključki HDMI s feritnimi filtri. Ti filtri se uporabljajo za odrezovanje presežnih frekvenc in "ulov" ovir. Kabelski priključki HDMI so primerni skoraj za vse vtičnice, ne glede na različico (2014 in tako naprej). V kablu se uporabljajo samo žice iz zlitin plemenitih kovin. To zagotavlja neverjetno pasovno širino. Ker v konstrukciji uporabljamo žice iz plemenitih kovin, krajša je višja kakovost slike. To je treba upoštevati pri izbiri kabla, saj lahko napaka v izračunih na najbolj žalosten način vpliva na sliko. Da, in tudi kakovost zvoka. Zato kabel HDMI za povezavo računalnika s televizorjem (in drugimi napravami)mora biti največ 15 metrov. In še boljše je še manj. Nato to ne bo vplivalo na kakovost slike.

Pozitivne povratne informacije od lastnikov

Preberi ocene so vedno koristne. To zagotavlja informacije, ki jih potrebujete za popolno analizo izdelka, ki ga boste kupili. HDMI kabel, cena, ki se razlikuje glede na standarde, ki jih podpira (za to bo moral plačati od $ 7-10 ali več), kupili veliko. Zato so odgovori polni interneta. Vsi lastniki tega kabla opozarjajo, da je kakovost slike večkrat boljša kot pri uporabi standardne povezave prek priključka S-Video. To je razumljivo, ker obstaja popolnoma drugačna tehnologija. Prav tako lastniki trdijo, da so kabli s tkanino veziva veliko dlje kot njihovi "sodelavci" v gumijastem ohišju. Tkanina je nekako bolj stabilna. Manj je drgnjenje. Uporabniki tudi opozarjajo, da je kakovost zvoka postala veliko boljša. Vendar pa je bilo to značilnost mogoče zabeležiti le pri tistih, ki imajo akustični sistem ustrezne ravni. Toda ne le zvok in video sta postala boljša. Nekateri uporabniki so opozorili na splošno povečanje zmogljivosti celotnega sistema (v primeru priključitve računalnika na televizijo). Čeprav, o kakšni uspešnosti se lahko razpravlja - ni jasno. To je lahko "placebo učinek". Tako ali drugače, morajo ti pregledi biti prisotni. HDMI kabel dolžine 15 metrov ima veliko pozitivnih lastnosti. To je treba upoštevati.

Negativna povratna informacija

V bistvu so razjezili tirade tiste, ki so kupili poceni kitajski kabel HDMI. Cenaseveda pritegne, vendar je kakovost še veliko. Tako so se mnogi lastniki teh kablov začeli pritoževati nad zelo togo zasnovo priključkov. Imeli so možnost, da se po določeni količini izvlečejo iz gnezda. Od poceni kitajskih izdelkov pa se ne pričakuje nič drugega. Tudi motnost zaščitne mreže je zelo pogosta pritožba. Vendar je odvisno od kakovosti uporabljenega materiala. In kakšna je lahko kakovost na Kitajskem? Čeprav ti kabli delujejo in hvala za to.
Nekaterim je uspelo kupiti kabel HDMI, ki ga ni mogoče priključiti zaradi okvarjenega priključka. Tudi to ni problem tehnologije kot celote, temveč problem specifičnega kabla določenega proizvajalca.V splošnem so vse negativne ocene povezane s pridobitvijo izdelkov slabe kakovosti. Zato je vedno treba izbrati kable od preverjenih proizvajalcev in znanih blagovnih znamk. To bo zagotovilo najboljšo kakovost slike in zvoka. Da, ne bomo pozabili na zanesljivost. Ne hitite v to, kar je cenejše. Bolje, da plačate, vendar se prepričajte v kakovost.

Zaključek

Torej smo pogledali, kaj predstavlja kabel HDMI (15 metrov). Lahko se uporablja na različnih področjih. Njegova glavna naloga je ustvariti slike in zvok visoke ločljivosti. Treba je zapomniti eno preprosto resnico: krajši je kabel, višja je kakovost slike. Prav tako ni treba kupiti kabla od neznanega kitajskega proizvajalca, ker bo razočaranje več kot veselje. Shrani tukaj - dražje.Sodeč po povratnih informacijah, je slika s standardom HDMI osupljiva. Torej je čas, da gremo čez to.

Sorodne publikacije