GAZ-SAZ-35071: značilnosti oblikovanja

V proizvodnem programu tovarne GAZ so bili vedno prisotni tovornjaki s srednjo tonažo. Družba jih je izdala v obliki polnopravne opcije na vozilu ali v obliki šasije, ki je bila dobavljena drugim podjetjem za opremo z različnimi dodatnimi komponentami.

Prekucnik na novem podvozju

Proizvodnja tovornih vozil na šasiji tovornjakov Gorky je bila že vrsto let opravljena v specializirani tovarni smetišč v Saransku. Izdelki SAZ se pogosto uporabljajo v kmetijstvu in gospodarskih javnih službah. V drugi polovici 80-ih je Gorky Automobile Plant razvil proizvodnjo novega tovornjaka za plin GAZ 3307 z bencinskim motorjem. Leta 1994 se je začela lansirati dizelska različica tovornjaka z indeksom 3309. Obe vrsti šasije sta dostavljeni v Saransk, kjer sta sestavljeni s trismernim tovornjakom. Dizelska različica nosilnosti 4000 kg ima oznako GAZ SAZ 35071.


Šasija za prekucnik uporablja okvir, skrajšan za 152 mm zadaj. Na zadnji osi ni nobene naprave za vleko, kljuke pa so nameščene na prečke. Druga razlika je premik nosilca rezervnega kolesa bližje zadnji osi.

Z dizelskim motorjem Gorky

V prvotni obliki je bilo osnovno podvozje 3309 opremljeno s štirivaljnim dizelskim motorjem s kompresorjem GAZ 5441. Motor s prisilnim zračnim hlajenjem je razvil moč 116 KM. Na zunanji strani je dizelski tovornjak mogoče razlikovati po visoki cevi za sprejem zrakav motorju, ki se nahaja na levi strani kabine. Značilnosti GAZ-SAZ 35071 so omogočile zelo hitro zamenjavo manj ekonomičnih bencinskih avtomobilov.

Motor traktorja

Toda sredi leta 1997 je bila proizvodnja motorjev serije 5441 nenadoma ugotovljena nedonosna in prekinjena za nedoločen čas. Za obnovo tovornjakov so bili ZMZ bencinski motorji obrnjeni nazaj. Toda kmalu se je dizelsko gorivo vrnilo nazaj, šele zdaj je bil to štirivaljni MMZ D245.7, ki je proizvedel motorni pogon v Minsku.
Motorji te družine so nameščeni na običajnih traktorjih MTZ. Motorna različica motorja je opremljena s spremenjenim sistemom tekočinskega hlajenja in turbine. Dummy z motorjem s 125 konjskimi močmi so ohranili prejšnjo oznako GAZ SAZ 35071.

Oprema za tovorna vozila

Avtomobil je opremljen s standardno kabino, ki se nahaja za motorjem. Za to je na ločenem pomožnem ogrodju nameščena popolnoma kovinska platforma s površino okoli 8 m 2. Odbijači na strani in zadaj so nameščeni na vrtljivih tečajih in jih je mogoče zavreči. Zložljivi elementi so opremljeni z mehanizmi za lažje zapiranje. Držala za ročno loputo. Pred raztovarjanjem se zahtevani element razpakira. Standardna ploščad ima višino 62 cm. Lahko pa jih povečate do 125 m z uporabo standardnih vgrajenih panelov. Zahvaljujoč takim ploščam se prostornina platforme podvoji, kar je zelo primerno za prevoz lahkega tovora.
Za strmoglavljenje platforme GAZ je SAZ 35071 opremljen s teleskopskim valjem s hidravličnimrazlog Ta del je sestavljen iz treh delov, ki omogočajo največjo hitrost - 670 mm, rezerva olja za sistem je v 16-litrskem rezervoarju na nosilcu okvirja. V njenem polnilnem vratu je filter, indikator nivoja. Drugi filter je nameščen na glavnem dovodu olja v črpalki. Tlak v pogonu sistema za prevračanje je ustvarjen z zobniško črpalko NSH 32UK-3, ki je nameščena na škatli za odjem moči. Izbira vrtilnega momenta za pogon črpalke se izvede iz gonila vmesne gredi gonila. Smer raztovarjanja je izbrana s položajem ventilov regulacijskega ventila. Pritrditev ploščadi v dvignjen položaj je mehanski poudarek. Nadzor raztovarjanja GAZ SAZ 35071 se izvaja iz voznikove kabine. V ta namen sta dodeljeni dve ročici - ena izbere moč, drugi izbere smer praznjenja. Namestitev teh vzvodov v kabini uporablja originalno talno ploščo z izrezi.

Sorodne publikacije