MAZ-5549: značilnosti in značilnosti oblikovanja

Dostavni tovornjak MAZ-5549 z nosilnostjo do 7 ton je bil opravljen na avtomobilski tovarni v Minsku (MAZ) že 13 let. Avto je pripadal rahlo posodobljeni generaciji MAZ tovornjakov s štiritaktnimi motorji in zamenjal MAZ-503A.

Velike razlike

Stroji nove generacije MAZ so se pojavili v proizvodnem programu leta 1977. Osnovni model je bil tovornjak MAZ-5335. Strukturno so se stroji nekoliko razlikovali od prejšnje generacije "opornice" MAZ-500.
Večje spremembe so vplivale na lokacijo svetlobnega inženirstva. Da bi zadostili novim standardom, so bili v odbijaču nameščeni žarometi. Nekoliko spremenjena zasnova slike rešetke hladilnika. In ker se sprednja plošča kabine ni spremenila, so bile luknje na žarometih zaprte s škrbini. Dekorativni čepi so bili izvedeni kot elementi rešetke radiatorja. Namestili so kombinirane luči. Vsak od njih je bil sestavljen iz smernikov in luči zatemnitvene svetlobe. V skladu z novimi zahtevami panoge je bil spremenjen sistem oznak modelov. V okviru modernizacije se je kapital vozila zaradi večjih popravil povečal na 350 tisoč kilometrov in zmanjšal kompleksnost vzdrževanja.

Leta 1985 je MAZ začel s proizvodnjo novih tovornjakov MAZ-5551 nove generacije. Toda cenejši in najpreprostejši tovornjak MAZ-5549 je bil izdelan vzporedno z novim modelom še pet let.

Pogonski agregat

Kot električni agregat na MAZ-5549 ima 6-valjni atmosferski ventilštiritaktni dizelski YMZ-236. Dizelski valji so bili nameščeni v dveh blokih pod kotom 90 stopinj. Bloki so nekoliko premaknjeni drug proti drugemu, da namestijo dve ročici na en vrat vrat. Glave so skupne vsakemu bloku, vsak valj ima dva ventila. Z delovno zmogljivostjo 1115 litrov se je motor razvil v osnovni zmogljivosti do 180 sil.
Motor ima petstopenjski ročni menjalnik. Štiri zgornje prestave so opremljene s sinhronizatorji. Sklopka klasičnega enokrožnega vezja s pnevmatskim ojačevalnikom v pogonu. Vrtilni moment vstopi v zadnjo os z osjo propelerja. Zadnji most je bil opremljen z planetarnimi mehanizmi v kolesnih blazinah. Avto ni imel omejevalnika hitrosti in se je lahko razvil do 75 km /h.

Vsi avtomobili družine MAZ-5335 imajo električni sistem z napetostjo 24 palcev. Za gibanje opisano vozilo ne zahteva prisotnosti napetosti v električnem sistemu (zagon motorja se lahko enostavno izvede "iz potiska").

Podvozje in zavorni sistem

Okvir vozila in konstrukcija mostov sta ostala nespremenjena. Okvir tovornjaka MAZ-5549 je krajši in opremljen z dvojno prečno oporo za podporo hidravličnemu cilindru dvižnega mehanizma. Izkusile so se majhne spremembe in sprednje vzmetenje. Listnate vzmeti (11 listov) sprednje osi so se rahlo podaljšale in uvedle amortizerje s prilagojenimi delovnimi parametri. Zaradi tega je bilo mogoče vzmetenje narediti manj togo, kar je izboljšalo delovne pogoje voznika in omogočilo povečanjedelovna hitrost stroja. Zadnje vzmeti sestavljajo dva dela - glavni (12 listov) in dodatni vzmet (6 listov) nad njo.
Zavorni sistem med posodobitvijo je bil usklajen s sodobnimi zahtevami. Pnevmatski zavorni pogon ima ločene obrise vzdolž osi prekucnika.

Pogoji vožnje

Da bi zagotovili udobne vozne razmere, je stroj opremljen s popolnoma kovinsko kabino z dvema vratoma. Za dostop do delov motorja je nagnjen naprej pod kotom 45 stopinj.
Voznikov sedež je lahko nastavljiv po višini, naklonu hrbta in razdalji od volana. Potniški sedeži so dvojni, neregulirani. Kabina je opremljena z ventilacijskim in ogrevalnim sistemom s prisilnim dovodom zraka s strani ventilatorja. Za dodatno prezračevanje se vrata lahko spustijo, v strehi kabine pa so prezračevalne lopute.
Tovornjak MAZ-5549 uporablja krmiljenje s hidravličnim ojačevalnikom. Preko zložljive kabine je avtomobil opremljen z drsnim krogom krmilnega stebra. Volan s platiščem iz umetne mase, dvokraki ali s tremi kraki. Kabina ima dva električna brisalca. Fotografija MAZ-5549 si lahko ogledate v članku. Za nadzor parametrov avtomobila od voznika so takšne naprave - merilniki tlaka v zavornem sistemu in neposredno v komori, manometer tlaka motorja v motorju, ampermeter, indikatorji temperature in ravnotežje goriva, merilnik hitrosti.

Področje uporabe

Glavno področje uporabe dumperja je bilo delo na gradbeništvu in majhnih kamnolomih.Značilnosti MAZ-5549 so omogočile uporabo šasije kot osnove za vgradnjo različnih nadgradenj - mešalnikov betona in druge gradbene opreme.
Posebnost družine MAZ-500 in 5335 je zasnova, odporna na udarce, in neskladnost s kakovostjo storitve. Stroški samega stroja so nizki, saj se pojavljajo novi in ​​rabljeni rezervni deli. Iz teh razlogov se avtomobili še vedno uporabljajo v gradbeništvu, kljub pomanjkanju udobja za voznika.

Sorodne publikacije