"Fidonet" - kaj je? Mednarodno amatersko nekomercialno računalniško omrežje FidoNet

Mnogi so verjetno slišali, da je vzporedno z internetom "Fyonet". Kaj je to? FidoNet je svetovno računalniško omrežje, ki se uporablja za komunikacijo med sistemi od točke do točke (BBS). Uporablja sistem za shranjevanje in prenos podatkov za izmenjavo zasebnih (e-mail) in javnih (forumskih) sporočil med BBS v omrežju, kot tudi druge datoteke in protokole v nekaterih primerih.

Kaj predstavlja?

"Fyonet" - kaj je to? Sistem FidoNet je temeljil na seriji majhnih interaktivnih programov. Samo eden od njih je neposredno sodeloval s sistemom BBS in je bil edini del, ki ga je bilo treba namestiti za podporo druge programske opreme. To je v veliki meri olajšalo povezavo, Fyonet pa je bila ena redkih mrež, ki jo je podpirala skoraj vsa programska oprema BBS, pa tudi številne druge storitve. Ta modularna zasnova je družbi FidoNet omogočila tudi preprosto migracijo na nove sisteme stiskanja podatkov, kar je bilo pomembno v času uporabe modemskih komunikacij prek visokozmogljivih telefonskih linij na dolge razdalje.


Postopno izboljšanje hitrosti modema v začetku devetdesetih let, skupaj s hitrim padcem stroškov računalnika in shranjevanja, je BBS bolj priljubljeno. Do sredine devetdesetih let je delovalo skoraj 40.000 sistemov FidoNet, kar je omogočilo komunikacijo z milijoni uporabnikov po vsem svetu. Široka razpoložljivost poceni povezav doInternet, ki se je pojavil sredi devetdesetih let, je zmanjšal potrebo po sistemu Fyonet za shranjevanje in pošiljanje informacij. Neposredno klicanje v lokalnih sistemih BBS se je hitro zmanjšalo. Čeprav se je uporaba FidoNeta od poznih devetdesetih let bistveno zmanjšala, se omrežje še danes uporablja, kljub dejstvu, da internetna povezava postaja javna.


Izvor

Zgodovina izvora mreže Fitunet "je naslednja. Izhaja iz osemdesetih let. Leta 1983 je Tom Jennings začel z delom na novem komunikacijskem sistemu, ki ga gosti MS-DOS, ki bo Fido BBS. Končno je ustvaril to mrežo v San Franciscu v začetku leta 1984. Še en zgodnji uporabnik je bil John Madil, ki je poskušal vzpostaviti podoben sistem v Baltimoru. Omrežje Neton se je začelo širiti iz novih točk in sčasoma je začel vzdrževati neuradni seznam telefonskih številk, ki so bile v njem pod prvo številko. Razvijalec omrežja je junija 1984 izdal prvo različico programske opreme FidoNet. V začetku leta 1985 je napisal dokument, ki pojasnjuje bistvo Fitunovega omrežja »(kar veste že), kot tudi zgodovino videza sistema. V tej različici je bil FidoNet razvit kot način izmenjave pošte med dvema prvima točkama.
V začetku leta 1984 je Ben Baker načrtoval BBS za novonastali računalniški klub. Nameraval je uporabiti osnovni sistem CBBS na CP /M in računalnik Rainbow 100. Ta računalnik je vseboval dva procesorja, Intel 8088 in Zilog Z80, ki sta omogočala MS-DOS in CP /M. Pri iskanju programske opreme,ki bo deloval na DOS-u, je Baker izvedel za FidoNeut skozi Madilo.

Kako se je tehnologija razvila?

FOR za nekomercialno računalniško omrežje Fitunet "zahteva, da je sprememba v gonilniku serijskih vrat pravilno delovala v Rainbowu. Takšne spremembe so se začele s sodelovanjem Jenningsa, Madilla in Baker. To je pripeljalo do dejstva, da so vsi udeleženci utrpeli velike stroške za medkrajevne klice, saj so med razvojem nenehno medsebojno klicali ali pa so se javili po elektronski pošti. Med enim od teh klicev sta Baker in Jennings razpravljala o tem, kako dobro bi bilo, če bi sistemi BBS lahko samodejno klicali drug z drugim z izmenjavo pošte in datotek. To bi jim omogočilo, da sestavljajo sporočila na lokalnih računalnikih in jih nato hitro dostavljajo, namesto da bi klicala in klicala sporočila z uporabo medkrajevnih telefonskih komunikacij. Tako je nastala nova različica programske opreme, ki jo sestavljajo tri datoteke: FIDO_DECV6 (nova različica programa BBS), FIDONET in NODELIST.BBS. Nova različica FIDO BBS je imela časovnik, ki je omogočil, da se je iztekel ob določenem času, ponavadi ponoči, in ko je bil izdan, je bila izdana ločena aplikacija FIDONET. NODELIST je bil seznam sistemov Fido BBS, ki jih je Jennings že pripravil.

Kako deluje Fitonet?

Kaj je ta sistem in kako deluje? Program FIDONET je kasneje postal znan kot poštni seznam. Aplikacija FIDO je bila spremenjena tako, da je v glavi sporočil uporabila prej neuporabljeno polje s številkami za shranjevanje številke gostitelja za napravo, ki ji bo sporočilo dostavljeno.
Upravno strukturo "Fitunet" sestavljajo točke, vozlišča in uporabniki. Ko se zažene program "Fitunet", bo omrežje iskalo katero koli sporočilo v polju baze podatkov e-pošte. Program zbira vse podatke za določeno številko vozlišča v datoteki, ki je znana kot paket sporočil. Ko so vsi paketi generirani, eden za vsako vozlišče, bo FIDONET iskal telefonsko številko ciljnega vozlišča v NODELIST.BBS in poklical oddaljeni sistem. Če FIDONET dela na prejemniku, bosta oba sistema povezana in, če bo uspelo, povzroči, da stranka prenese svoje in odzivne pakete podatkov in se nato ustavi. Po tem, FIDONET razpakira paket nazaj, prejme sprejeta sporočila v lokalno shrambo in gre na naslednji obseg podatkov. Ko je prenos končan, bo Fyonnet zaustavil in zagnal program FIDO BBS.

Kako se je povečala priljubljenost omrežja?

Računalniško omrežje FidoNet je začelo delovati leta 1984, do konca tega leta pa je že imelo 100 vozlišč. Trajna rast se je nadaljevala v osemdesetih letih in določena kombinacija dejavnikov je vodila k njenemu hitremu razvoju po letu 1988. Najprej gre za pojav hitrejših in cenejših modemov, pa tudi za zmanjšanje stroškov trdih diskov in računalniških sistemov na splošno.

Seznam vozlišč FidoNet je do aprila 1993 vseboval več kot 20.000 predmetov. V tem času je po mnenju strokovnjakov vsako vozlišče imelo povprečno okoli 200 aktivnih uporabnikov. Od teh 4 milijonov uporabnikov je polovica običajno uporabljala echomail,javno dostopnih javnih forumih, medtem ko je približno 200.000 uporabilo sistem za pošto zasebnega omrežja. Mreža se je ves čas svojega obstoja soočala s težavami pri upravljanju in konkurenci. V številnih pogledih je to mogoče razložiti z dejstvom, da je spletna dostava podatkov stala pravi denar, obseg prometa pa je rasel hitreje kot izgube zaradi povečanja hitrosti modema in padca stroškov medkrajevne komunikacije. Kolikor je bilo mogoče, so bili poskusi povračila stroškov na različne načine, kar je povzročilo veliko polemik. Težave so bile tako resne, da je sistem začel imenovati "bitka na spletu".

Zmanjševanje priljubljenosti

Ko so modemi dosegli 288 kbps, protokoli TCP /IP niso bili tako neprijetni, dostop do interneta prek telefonske linije pa je postal bolj razširjen. Do leta 1995 se je priljubljenost FidoNeta začela zmanjševati, saj so uporabniki opustili lokalne BBS sisteme v korist večjih spletnih strani in spletnih strani, do katerih bi lahko dostopali po vsem svetu po enaki ceni kot BBS. To je tudi FidoNet olajšalo izvajanje, saj se lahko internetni prenos podatkov izvede tudi prek interneta z minimalnimi ali ničelnimi mejnimi stroški. Toda to je resno oslabilo celoten namen modela skladiščenja in pošiljanja, ki je bil posebej zasnovan za reševanje problema daljinske komunikacije (ki ne obstaja).
Vozlišča FidoNet so se začela krčiti, zlasti na območjih z visoko razpoložljivostjointernetne povezave Ta trend upadanja se nadaljuje, vendar je zastal okoli 2500 vozlišč. "Fyonet" ostaja priljubljen na tistih področjih, kjer je dostop do interneta težaven ali predrag.

Revival

Trenutno obstaja retro-gibanje, ki vodi do počasnega povečanja števila BBS in vozlišč, povezanih z internetom. Izvedena je bila reforma Fidoneta, zaradi česar so med temi sistemi uporabljali Telnet, Rlogin in SSH. To pomeni, da lahko komunicirate s številnimi BBS po svetu tako poceni kot v soseščini. Poleg tega se dodata Usenet in Internet Mail skupaj z dolgimi imeni datotek v veliko novejših različicah programske opreme BBS, od katerih so nekatere brezplačne, kar vodi k večji uporabi. Slabši in slabi uporabniki lahko dostopajo do tega boljše kot internet kot celota, saj vmesniki za njih večinoma obravnavajo besedilo ASCII, ki obstaja v večini BBS. Pomaga jim komunicirati brez zapletov slik in zvoka v internetni pošti in komunikaciji na splošno.

Kako uporabljati to omrežje?

Kako povezati "Fitunet" v našem času? Za vstop v omrežje FidoNet morate imeti več različnih komponent:
 • Računalnik - primeren je skoraj vsak domači računalnik.
 • Modem za povezavo računalnika z drugo prek telefonske linije.
 • Programska oprema Fionnet.
 • Telefonska številka BBS za klicanje prek modema.
 • Čeprav je bila uporaba FidoNeta močno zmanjšana v primerjavi z njeno uporabo do sredine devetdesetih let,omrežje se še vedno uporablja v mnogih državah, zlasti v Rusiji in nekdanjih republikah ZSSR. Nekateri BBS, vključno s tistimi, ki so zdaj na voljo uporabnikom, ki se povezujejo z internetom prek telneta. Prav tako shranite njihove FidoNet vire emaila in echomail.

  Katere težave trenutno opazujemo?

  Nekatere konference eho FidoNet so na voljo prek hierarhij novic usernet z uporabo programske opreme, kot je UFGate. Obstajajo tudi poštne storitve za pošiljanje sporočil med internetom in FidoNet. Razširjeno hekanje in pošiljanje neželene elektronske pošte z interneta je povzročilo, da so nekateri prehodi (kot je nekdanji prehod IEEE fidonet.org 1: 1/31) postali neprimerni ali popolnoma ukinjeni.

  Sorodne publikacije