Elektronski stabilizator: pregled, funkcije, oznaka

Naprave za uravnavanje karakteristik napajalnega toka se na različnih področjih široko uporabljajo že več kot 50 let. V tem času so opravili pomembno pot razvoja od elektromehanskih in magnetnih do elektronskih modelov. Prisotnost digitalne opreme je omogočila ne le lažje delovanje opreme, temveč tudi povečanje števila opravljenih nalog. Še posebej svetle prednosti sodobnih omrežnih regulatorjev se kažejo v elektronskem stabilizatorju toka. Njegova prisotnost v hiši je postala obvezna kot sredstvo za zagotavljanje električne varnosti gospodinjskih aparatov, in v podjetjih, ki uporabljajo to napravo, je zagotovilo za neprekinjen potek dela.


Namen naprave

Stabilizacija napetosti je potrebna za izenačitev električne obremenitve na ciljni opremi. Kot slednji lahko delujejo kot gospodinjski aparati z nizko porabo in zahtevno porabo industrijskih enot. Očitno je najbolj priljubljen segment, ki predstavlja elektronske regulatorje napetosti za plinske kotle na plin. Varnostna vprašanja so zlasti pomembna pri delovanju plinskih ogrevalnih naprav. Takšni kotli zahtevajo priključitev na zanesljiv vir toka z napako v napetosti okoli 5%. Optimalna možnost za zavarovanje te lastnosti je stabilizator z dobro reakcijo in majhnim odstopanjem. TudiZa hladilnike, računalnike in televizorje so na voljo posebni modeli. V vsakem primeru so predvidene njihove nianse izbire, vendar je prehod na elektronske naprave ključnega pomena. Kot alternativo nekateri proizvajalci še vedno ponujajo cenovno ugodnejše stabilizatorje relejev, ki so v nekaterih okoliščinah dejansko bolj izvedljiva možnost. Na primer, elektromehanika je boljša od elektronskih modelov, ki imajo nizke temperature, kar je koristno za hladilno opremo. Po drugi strani pa lahko relejne različice stabilizatorjev pri iskanju preobremenjenosti povzročijo iskrenje in to je nesprejemljivo, če uporabljate isto plinsko opremo.


Kakšne so prednosti elektronskih stabilizatorjev?

Takšni modeli se imenujejo tudi diskretni, to pomeni, da so sposobni zagotavljati nadzor napetosti po korakih. Če je v elektromehanskih stabilizatorjih bilanca omrežja opremljena z grafitnim drsnikom, potem se v elektronskih analogih funkcija popravka števila navitij opravi z nizom digitalnih ključev avtotransformatorja. Kakšne so prednosti tega načela ureditve? Prvič, hiter odziv na spremembe vhodne napetosti. Zato je verjetno, da bo terminalska oprema v nestabilnem omrežju za svoje potrebe prejela optimalni tok. Drugič, prisotnost digitalnega zaslona s popolnim seznamom kazalnikov uspešnosti olajša nalogo uporabnika, ki ima neposreden dostop do instrumentov, kazalnikov itd. Seveda obstajajo slabosti, od katerih je najpomembnejša natančnost. Ampak zaGospodinjski stabilizator za dom, na primer, razpon odstopanj 2-10% ni princip. Isti hladilniki s televizorji ohranjajo polno učinkovitost pri zmanjšanju ali povečanju napetosti v mejah do 20-30 W.

Konstrukcija naprave

Kljub razliki v načelih izenačevanja napetosti imajo elektromehanski in elektronski modeli stabilizatorjev veliko skupnih elementov naprave. Najprej gre za nekaj zaščitnih sistemov pred kratkimi stiki, nevihtami, prekomernimi obremenitvami itd. Predpostavlja se toplotna zaščita v primeru pregrevanja navitja transformatorja. Poleg tega vsaka zaščitna naprava pred odklopom daje ustrezne signale s pomočjo indikatorjev - vsaj ta funkcija je predstavljena v elektronskem stabilizatorju, ki omogoča avtomatsko krmiljenje delovanja opreme. Vključeni so v načrtovanje in naprave za merjenje meritev omrežja, ki pretvarjajo vrednosti po principu digitalnega multimetra. Neobvezna polnila lahko vključujejo obvod in filtriranje omrežnih motenj.

Značilnosti opreme

Med prednostnimi parametri dela je treba dodeliti potencial potenciala in obseg podprte vhodne napetosti. Začetna moč je 500-700 W. Ta količina zadostuje za vzdrževanje na enovrstnih nizkoenergetskih virih gospodinjskih aparatov. Za plinske kotle, hladilnike ali klimatsko opremo pa bo potreben regulator 1000-2000 vatov. Celoviti modeli za skupinsko podporooprema v hiši ima rezervo zmogljivosti 10-15 kW. V industrijskih objektih se elektronski regulator napetosti pogosto uporablja za 30-35 kW, hkrati pa zagotavlja več enot hkrati. Glede na razpon vhodne napetosti je nižja raven povprečno 135-150 W, zgornja meja pa 240 do 470 W.

Vrste stabilizatorjev

Osnovna klasifikacija se lahko opredeli kot oznaka naprave, ki pripada gospodinjstvu ali industrijskem razredu. S tehničnega vidika bodo to enofazni in trifazni modeli. Vendar pa obstajajo tudi izjeme - v hišnih pogojih se lahko napetostni regulator 380 V uporablja za podporo energetsko intenzivne ogrevalne opreme, v obratih za točkovno prilagoditev parametrov omrežja na posameznih vozliščih pa se pri 220 V. Razlike med obema vrstama naprav temeljijo predvsem na lastnostih strukturne in električne upornosti. Poleg tega je najvišja raven obremenitev pri trifaznih napravah večja od 420 vatov.

Proizvajalci stabilizatorjev

Eden od najbolj znanih proizvajalcev te opreme na ruskem trgu je "Resanta". To je latvijsko podjetje, pod čigar blagovno znamko se izdajajo elektronske različice stabilizatorjev s prisilnim zračnim pihanjem in natančnostjo regulacije v razponu 5-8%. Najbolje je, da podjetje ponuja enofazne modele za 220 V. Tudi elektronski stabilizatorji "Resanta" so opremljeni s senzorji pregrevanja,merilniki časa in voltmetri. Primerne funkcije in močne regulatorje napetosti najdete v ravnilih Sturm in Elitech. Prvi proizvajalec na primer ponuja trifazne elektronske stabilizatorje s potencialom do 30 kW, z maksimalno vhodno napetostjo 430 Vt. Elitech vsebuje vrsto potrošniških in industrijskih modelov, ki stavijo na strukturno zanesljivost in trajnost obdelovanca.

Dodatek za instrument

Kljub široki paleti sodobnih stabilizatorjev so lahko potrebna tudi dodatna orodja za vzdrževanje opreme. Če naprava nima varnostnih sistemov, je dobro zagotoviti ločen odklopnik, ki je nameščen med stabilizatorjem in števcem. Zagotovil bo zaščito pred kratkimi stiki in preobremenitvami. Tudi gospodinjstvo lahko zahteva enkratno povezavo opreme tretje osebe na ločeni liniji. V tem primeru je smiselno enostopenjski stabilizator opremiti z zložljivim gumbom z obvodom, kar zagotavlja dodatno vezje zanesljivega napajanja. Za izvajanje diagnostike in tehničnega preventivnega vzdrževanja ne bo potrebno pridobiti električarja, vključno z multimetrom, testerjem, merilnimi klopi, izvijačem z indikatorjem itd. Gospodinjski modeli so dobro umeščeni v optimalno območje razdeljevanja energije, industrijski modeli pa so običajno vgrajeniokvirov, zaščititi pred negativnimi produktivnimi vplivi. V vsakem primeru pa je pomembno upoštevati mikroklimatske razmere na mestu postavitve. Povprečna temperatura, pri kateri stabilizator za hišo deluje pravilno, je na primer od 5 do 45 ° C. Pri trifaznih modelih je minimalni temperaturni prag občutljivosti -5 ° C. Prav tako je treba pri namestitvi stabilizatorja upoštevati, da v procesu delovanja telo zagotavlja toploto. Za pretok vročega zraka je predvideno aktivno prezračevanje, njegova smer pa mora voditi prosti prostor v polmeru 50 cm. ki je blizu sten in predmetov notranjosti, da napravo postavi nezaželeno.

Nianse delovanja stabilizatorja

Po namestitvi na ustrezno mesto mora biti oprema priključena na omrežje. Najenostavnejši enofazni modeli imajo vtič z vtičem in nekaj vtičnic. S to strojno opremo morate najprej vklopiti stabilizator v vtičnici in nato že vstopiti v ciljne naprave za napajanje. Nekatere izvedbe imajo na primeru samo terminale, namenjene za napajanje od 220 ali 380 gr. V tem primeru je ustrezen kabel kupljen posebej in preko njega je povezava izvedena z vijačenjem. Regulacijske ključe elektronskega stabilizatorja, skupaj s položaji krtač, morajo biti priključene, ko je merilnik zaznal tok z ustreznimi lastnostmi. Po končanem povezovanju se zaščitni sistemi prenesejo v aktivno stanje. O pripravljenosti naprave v celotidelo bo prikazano z ustreznim indikatorjem omrežja. Nadalje je možno v delo vključiti in servisirati elektrotehniko v gospodinjstvu.

Značilnosti elektronskega stabilizatorja za kamero

To je ločena skupina dodatkov, ki imajo popolnoma drugačen namen. Takšne naprave so vključene v komplete kompletov kamer Go-Pro in opravljajo naloge fizične stabilizacije naprave. Ker je v tem primeru ciljna oprema izpostavljena močnim vibracijskim učinkom, so za doseganje jasne slike med snemanjem potrebni posebni držali ali tako imenovani škrob. Najsodobnejši in najpreprostejši predstavnik naprav v tej skupini je samo elektronski stabilizator za kamero, ki zagotavlja pritrditev opreme v pravilnem položaju v vseh pogojih uporabe. Obstajajo posebne spremembe stereokemije z daljinskim upravljalnikom prek Bluetootha, fino nastavljanje hitrosti vrtenja in brezžična povezljivost s pametnim telefonom.

V zaključku

Prisotnost stabilizacijske naprave doma, da bi izenačili učinkovitost lokalnega električnega omrežja danes, ni mogoče razumeti le kot sredstvo zaščite. V najnovejših različicah je tudi učinkovito orodje za upravljanje in diagnosticiranje. Še posebej, elektronski regulator napetosti stane približno 10-12 tisoč rubljev. lahko deluje kot tester napajalne linije. Ta funkcija vam omogoča, da izračunate tveganje električnih vibracij glede na in na hladilnik s televizorjem ter na sistem razsvetljave, alarm, itd.Pravzaprav tudi električni aparati majhne moči prenehajo pravilno delovati v razmerah močnih nihanj napetosti, čeprav je verjetnost popolne odpovedi zanje minimalna.

Sorodne publikacije