Prvi elektronski računalnik

V zadnjih desetletjih je človeštvo vstopilo v računalniško dobo. Inteligentni in zmogljivi računalniki, ki temeljijo na načelih matematičnih akcij, delujejo z informacijami, nadzorujejo delovanje posameznih strojev in tovarn, nadzirajo kakovost izdelkov in različnih izdelkov. V našem času je računalniška tehnologija osnova za razvoj človeške civilizacije. Na poti v takšno situacijo sem moral iti skozi krajšo, a zelo burno pot. In dolgo časa so se ti stroji imenovali ne računalniki, ampak računalniki (računalniki).


Klasifikacija računalnikov

V skladu s splošno klasifikacijo računalnikov, razporejenih na več generacij. Opredelitev lastnosti pri dodeljevanju naprav določeni generaciji so njihove ločene strukture in spremembe, kot so zahteve za elektronske računalnike, kot so hitrost, spomin, metode upravljanja in metode obdelave podatkov. Seveda bo porazdelitev računalnikov v vsakem primeru pogojena - obstaja veliko število strojev, ki se po nekaterih znakih obravnavajo kot modeli ene generacije, na drugi pa pripadajo popolnoma različnim. Posledično lahko te naprave štejemo kot neskladne faze oblikovanja modelov elektronskega računalništva. V vsakem primeru izboljšanje računalnika poteka skozi vrsto stopenj. In generacija računalnikov v vsaki fazi ima pomembne razlike med seboj v elementarnih in tehničnih osnovah, kar zagotavlja določeno določeno matematično vrsto.

Prva generacija računalnikov

Generiranje 1 računalniških strojevv povojnih letih. Ni bilo zelo močnih elektronskih računalnikov na osnovi elektronskih tipov svetilk (enako kot pri vseh televizijskih modelih teh let). Do neke mere je bila to faza oblikovanja takšne tehnologije.


Prvi računalniški stroji so bili obravnavani kot eksperimentalni tipi aparatov, ki so bili oblikovani za analizo obstoječih in novih konceptov (v različnih znanostih in v nekaterih kompleksnih industrijah). Obseg in teža računalniških strojev, ki sta bili precej veliki, sta pogosto zahtevali zelo velike prostore. Zdaj se to zdi pravljica že zdavnaj in celo ne resničnih let.
Uvedba podatkov v napravi prve generacije je potekala skozi proces nalaganja punch kartic, programski priročnik za sekvence odločitvenih funkcij pa je bil izveden, na primer, ENIAC - način uvajanja čepov in oblik klicne sfere. Kljub temu, da je takšna metoda programiranja upočasnila veliko časa za pripravo enote, je zagotovila vse možnosti za prikazovanje matematičnih "zmožnosti" ENIAC za povezave v montažnih poljih strojnih blokov in s pomembno koristnostjo razlik od metode programski udarni trak, primeren za relejne naprave.

Načelo "razmišljanja"

Zaposleni, ki so delali na prvih računalnikih, se niso odcepili, so bili nenehno na strojih in spremljali učinkovitost obstoječih elektronskih žarnic. Ampak ti si moral samo zrušiti vsaj eno svetilko, ENIAC se je takoj povzpel, vsi so bili v naglici.iščite zlomljeno svetilko.
Glavni vzrok (čeprav približen) pogostih zamenjav svetilk je bil naslednji: ogrevanje in žarometi žarnic so pritegnili žuželke, odleteli so v notranjo prostornino aparata in "pomagali" pri ustvarjanju kratkega stika. Prva generacija teh strojev je bila zelo občutljiva na zunanje vplive. Če si predstavljamo, da bi lahko bile te predpostavke resnične, potem pojem "hroščev" ("hroščev"), ki ga razumemo kot napake in napake v računalniški strojni opremi in strojni opremi, dobi povsem drugačen pomen. No, in če so bile svetilke v delovnem stanju, bi lahko servisno osebje prilagodilo ENIAC za drugo nalogo tako, da bi ročno preklopilo povezavo približno šest tisoč žic. Vse te stike je bilo treba ponovno vklopiti, ko je prišlo do težave druge vrste.

Serijski stroji

Prva elektronika, ki se je začela serijsko proizvajati, je bila UNIVAC. Postala je prva vrsta digitalnega večnamenskega digitalnega računalnika. UNIVAC, ki je nastal leta 1946-1951, je zahteval dodatek 120 mikrosekund, skupno množenje 1800 mikrosekund in delitev 3600 mikrosekund. Takšne naprave zahtevajo veliko površino, veliko električne energije in imajo veliko število elektronskih svetilk. Še posebej sovjetski elektronski računalnik "Strela" je imel 6400 teh svetilk in 60 tisoč kopij polprevodniških diod. Hitrost takšne generacije računalnikov ni bila višja od dveh do treh tisoč dejanj na sekundo, velikost RAM-a pa ni bila večja od dveh KB. Samo enota M-2 (1958)r.) je dosegel operativni spomin na štiri KB, hitrost avtomobila pa je v sekundi dosegla dvajset tisoč dejanj.

Računalniki druge generacije

Leta 1948 je več znanstvenikov in izumiteljev Zahoda prejelo prvi delovni tranzistor. To je bil točkovni mehanizem, v katerem so bile tri tanke kovinske žice v stiku s trakom polikristalnega materiala. Torej je bila družina računalnikov že v teh letih izboljšana.
Prvi modeli računalnikov, izdanih na osnovi tranzistorjev, kažejo na njihov pojav v zadnjem segmentu 50-ih let, in pet let kasneje so se pojavile zunanje oblike digitalnega računalniškega stroja z bistveno razširjenimi funkcijami.

Značilnosti arhitekture

Eno od pomembnih načel delovanja tranzistorja je, da bo v eni kopiji lahko opravil nekaj dela na 40 konvencionalnih svetilkah, in tudi takrat bo ohranil večjo hitrost delovanja. Avto dodeli minimalno količino toplote in skoraj ne bo uporabljal električnih virov in energije. V zvezi s tem so se povečale zahteve za osebne elektronske računalnike.
Vzporedno s postopno zamenjavo konvencionalnih električnih svetilk na učinkovitih tranzistorjih se je izboljšala tudi metoda ohranjanja razpoložljivih podatkov. Obstaja razširitev spomina in magnetni spremenjeni trak, ki je bil prvič uporabljen v prvi generaciji računalnika UNIVAC, se je začel izboljševati. Treba je omeniti, da je bila sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja uporabljena metoda shranjevanja podatkov na diskih. Pomembnonapredek pri uporabi računalnikov je omogočil hitrost v milijonih operacij v eni sekundi! Še posebej se lahko klasični tranzistorski računalniki druge generacije elektronskih računalnikov uvrstijo med "Stretch" (Združeno kraljestvo), "Atlas" (ZDA). Takrat je ZSSR izdelovala tudi kakovostne vzorce računalnikov (zlasti "BESM-6"). Sprostitev računalnikov, ki temeljijo na tranzistorjih, je privedla do zmanjšanja njihovega obsega, teže, porabe energije in stroškov strojev ter izboljšane zanesljivosti in učinkovitosti. To je omogočilo povečanje števila uporabnikov in seznam nalog, ki jih je treba rešiti. Ob upoštevanju značilnosti, ki so se razlikovale od druge generacije računalnikov, so razvijalci takšnih strojev začeli graditi algoritemske oblike jezikov za inženirske (zlasti ALGOL, FORTRAN) in ekonomske (zlasti KOBOL) vrste izračunov. Higienske zahteve za elektronske računalnike se prav tako povečujejo. V petdesetih je prišlo do novega preboja, vendar je še vedno do zdaj še daleč.

Pomen OS

Toda tudi v tem času je bila glavna naloga dela na področju računalniške tehnologije zmanjšanje sredstev, delovnih ur in spomina. Da bi rešili ta problem, potem je začel oblikovati prototipe trenutnih operacijskih sistemov.
Vrste prvih operacijskih sistemov (OS) so omogočile izboljšanje avtomatizacije dela uporabnikov računalnikov, ki je bil namenjen izvajanju določenih nalog: vnos v strojne podatkovne programe, klicanje potrebnih prevajalcev, zahtevani klici za program.sodobne knjižnične rutine, itd. Zato je bilo poleg programa in različnih informacij v računalniku druge generacije potrebno zapustiti še posebno navodilo, kjer so bile določene faze obdelave in seznam podatkov o programu in njegovih razvijalcih. Po tem so stroji začeli vzporedno uvajati določeno število nalog za operaterje (sklope nalog), v teh oblikah operacijskih sistemov pa je bilo treba ločiti vrste računalniških virov med nekaterimi oblikami nalog - obstajala je multiprogramska metoda dela za proučevanje podatkov.

Tretja generacija

Zaradi razvoja tehnologije za ustvarjanje integriranih vezij (IC) računalnikov je bilo mogoče doseči pospešitev hitrosti in zanesljivosti polprevodniških vezij ter posledično zmanjšanje njihovih dimenzij, uporabljene moči in cene. Integrirane oblike čipov se zdaj začnejo s fiksnim kompletom elektronskih delov, ki so bili dobavljeni v pravokotnih silikonskih ploščah in imajo dolžino ene strani ne več kot 1 cm. Tak tip plošče (kristali) se nahaja v plastičnem primeru majhnih volumnov, velikost pa se lahko izračuna samo z dodelitvijo ti. "Noge". Zaradi teh razlogov se je hitrost razvoja računalnikov hitro povečevala. To je omogočilo ne le izboljšati kakovost dela in zmanjšati stroške takih strojev, ampak tudi oblikovati majhno, preprosto, poceni in zanesljivo masovno vrsto - mini-računalnik. Ti stroji so bili prvotno namenjeni reševanju ozkih tehničnih nalog pri različnih vajah in tehnikah. Vodilni trenutek v teh letihupoštevana je bila možnost poenotenja strojev. Tretja generacija računalnikov je ustvarjena ob upoštevanju združljivih ločenih modelov različnih tipov. Vsi drugi pospeški pri razvoju matematične in različne programske opreme podpirajo oblikovanje paketnih programov za reševanje standardnih problemov problemsko usmerjenega programskega jezika. Nato prvič obstajajo programski paketi - oblike operacijskih sistemov, na katerih se razvija tretja generacija računalnikov.

Četrta generacija

Aktivno izboljšanje elektronskih naprav v računalniških napravah je prispevalo k nastanku velikih integriranih vezij (LSIs), kjer je vsak kristal vseboval več tisoč delov električnega tipa. To je privedlo do naslednje generacije računalnikov, katerih osnovna osnova je prejela večjo količino pomnilnika in zmanjšala cikel izvajanja ukazov: uporaba bajtov pomnilnika v enem delovanju stroja se je bistveno zmanjšala. Ker pa se stroški programiranja niso zmanjšali, je bila naloga zmanjšati sredstva človeškega, ne strojnega tipa, kot prej.
Opravljeni so bili operacijski sistemi naslednjih tipov, ki so operaterjem omogočili, da so svoje programe izboljšali neposredno na zaslonih računalnikov, kar je poenostavilo delo uporabnikov, kar je kmalu postalo prvi razvoj nove baze programske opreme. Ta metoda je popolnoma v nasprotju s teorijo začetnih stopenj razvoja informacij, ki je uporabljala računalnik prve generacije. Zdaj se računalniki ne uporabljajo samo za beleženje velikih količin informacij,ampak tudi za avtomatizacijo in mehanizacijo različnih področij dejavnosti.

Spremembe v zgodnjih sedemdesetih letih

Leta 1971 so bili veliki računalniški stroji z integriranim vezjem, ki so vsebovali celotno CPU računalnika konvencionalnih arhitektur. Zdaj je bilo možno namestiti skoraj vsa elektronska vezja v eno veliko integrirano vezje, ki ni bilo zapleteno v tipični arhitekturi računalnika. Torej se je možnost velikih izpustov konvencionalnih naprav povečala po nizkih cenah. To je bila nova, četrta generacija računalnikov. Od takrat je bilo veliko poceni (uporabljenih v kompaktnih računalniških tipkovnicah) in kontrolnih vezij, ki so nameščena na enem ali več velikih integriranih vezjih, ki imajo procesorje, zadostno količino RAM-a in strukturo povezav z izvršilnimi senzorji v nadzornih mehanizmih. Programi, ki so se ukvarjali z urejanjem bencina v motornih vozilih, s prenosom določenih elektronskih informacij ali fiksnih načinov perila, so bili vneseni v spomin računalnika ali z uporabo različnih tipov krmilnikov ali neposredno v podjetjih. V sedemdesetih letih, začetek proizvodnje univerzalnih računalniških sistemov, ki združujejo procesor, veliko količino pomnilnika, sheme različnih kombinacij z mehanizmom input-output, ki se nahajajo v splošnem velikem integriranem vezju (tako imenovani računalniki z enim čipom) ali v drugih variantah integrirana vezja na skupnem tiskanem vezju. Kot rezultat, ko je bila četrta generacija računalnikov ogromnapropagacija je začela ponavljanje situacije v šestdesetih letih, ko so skromni mini-računalniki ustvarili del dela v velikih univerzalnih računalnikih.

Računalniške lastnosti četrte generacije

Elektronski računalniki četrte generacije so bili zapleteni in imajo razvejane zmogljivosti:
 • običajni večprocesorski način;
 • programi vzporednega tipa;
 • vrste računalniških jezikov na visoki ravni;
 • Pojav prvih računalniških omrežij.
 • Razvoj tehničnih zmogljivosti teh naprav je bil označen z naslednjimi določbami:
 • Normalna zamuda signala pri 07 ns.
 • Vodilni tip pomnilnika je tipičen polprevodnik. Obdobje obdelave podatkov iz spomina te vrste - 100-150 ns. Pomnilnik je 1012-1013 znakov.
 • Uporaba strojne realizacije operacijskih sistemov

  Modularni sistemi so se začeli uporabljati za programsko opremo tega tipa. Prvič je bil spomladi 1976 ustvarjen osebni elektronski računalnik. Na podlagi integriranih 8-bitnih krmilnikov običajne sheme elektronskih iger so znanstveniki naredili običajno, programirano v jezik BASIC, stroj igre tipa "Apple", ki je pridobil veliko popularnost. V začetku leta 1977 se je pojavil Apple Comp in začel s proizvodnjo prvega na Zemlji osebnih računalnikov Apple. Zgodovina tega nivoja računalnika poudarja ta dogodek kot najpomembnejši. Danes Apple proizvaja osebne računalnike Macintosh, ki po številnih parametrih presegajo IBM-ove modele računalnikov. Appleovi novi modeli se razlikujejo ne le v izjemni kakovosti, temveč tudi vodlične (po sodobnih standardih) zmogljivosti. Obstaja tudi poseben operacijski sistem za računalnike Apple, ki upošteva vse njihove izjemne lastnosti.

  Peta generacija računalniške generacije

  Razvojni proces računalnika (generacija računalnikov) v osemdesetih letih vstopa v novo stopnjo - stroje pete generacije. Videz teh naprav je povezan z razvojem mikroprocesorjev. Z vidika sistemskih struktur je značilna absolutna decentralizacija dela, ob upoštevanju programske in matematične podlage, ki se premika na raven dela v programski strukturi. Organizacija dela elektronskih računalnikov raste. Učinkovitost pete generacije računalnikov - sto osemsto in devet operacij na sekundo. Za tovrstne stroje je značilen večprocesorski sistem, ki je nameščen na mikroprocesorjih šibkih tipov, ki se uporabljajo takoj. Zdaj obstajajo elektronski računalniški tipi strojev, ki so namenjeni visoki ravni računalniških jezikov.

  Sorodne publikacije