Možne motnje v delovanju sklopke in kako jih popraviti

Eden od najbolj odgovornih vozlišč v oprijemu. Lahko je različnih tipov, vendar opravlja eno funkcijo - prenos navora. Slednji prihaja iz vztrajnika na primarni gredi kontrolne točke. Prenos z motorjem ni neprekinjeno priključen. Za omogočanje zahtevane hitrosti je treba te enote prekiniti. S to funkcijo deluje mehanizem sklopke. Spletna stran je zelo zanesljiva, vendar skozi leta povzroča nekatere težave. Zato bomo v današnjem članku pregledali morebitne nerede in kako jih odpraviti.

Naprava

To vozlišče je sestavljeno iz več elementov:
 • košare.
 • Plošča sklopke (vključno s pogonskim in pogonskim elementom).
 • Vtiči in delovni valj.
 • Tlačna plošča.
 • Vzmeti amortizerjev.
 • Zaradi slednjega je menjalnik zaščiten pred visokimi obremenitvami. Disk ne prenaša samo navora, ampak ga tudi gladi, ko je v stiku z vztrajnikom.

  Kako deluje?

  Poglejmo načelo dela na primer klasične suhe sklopke z eno ploščo. Torej, da ga aktivirate, voznik klikne na ustrezno stopalko. Tlačne sile se prenašajo v delovni valj. Nato steblo potisne čep. Slednje vpliva na sam sklop sklopke. Ležaj začne pritiskati na cvetne liste stisnjene plošče in se upogne v smeri vztrajnika. Torej škatla začne delovati neodvisno od motorja.
  Motor teče v prostem teku. V tem trenutku lahko vklopite ustrezen prenos. V motorIzkoriščanje moči na kontrolni točki in avtomobil se je še naprej premikal, sproščena pedala. Pod delovanjem pogonskih elementov je disk ponovno obrnjen proti vztrajniku. Voznikova loputa sprosti pedal, mehkejši je navor. In če je pri hitrosti to pravilo mogoče zanemariti, potem je treba med vožnjo poskusiti gladko spustiti pedal. Spodaj si bomo ogledali glavne motnje v delovanju in kako jih popraviti.

  Nepopolna zaustavitev

  Ljudje ta problem imenujejo "vodilni sklop". Razlog za okvaro so lahko nepravilno nameščene reže v pogonu za izklop sklopke. V tem primeru mora biti nastavljena glede na tovarniške nastavitve. Pri domačih avtomobilih se pogosto pojavljajo težave s pedalom sklopke. Treba ga je sprostiti in problem rešiti.
  Obstajajo še druge nerede. Torej, ko je nepopolno izklopljen, pogonski disk ne uspe. Proizvajalec dovoljuje končno premagovanje ne več kot pol milimetra. V nasprotnem primeru ga je treba zamenjati z novim. Pri razčlenjevanju košarice pazljivo preglejte stanje plošče. Slednji ne smejo imeti nepravilnosti na tornih ploščicah in sledovih izgorevanja.
  V redkih primerih pride do okvare šuma zaradi zagozde pesta pogonske plošče na reži primarne gredi. Kako rešiti ta problem? Drsnike je potrebno očistiti in jih pokriti s specializiranimi mazivi (npr. LSOC-15). Če težava sklopke ni odpravljena, zamenjajte pogonski disk ali sklop primarne osi z novim.

  Zrak v sistemu

  AtVečina sodobnih avtomobilov uporablja pogon hidravlične sklopke. Kot delovna tekočina se zavora "Dot" uporablja v tretjem ali četrtem razredu. Kakšni so znaki okvare sklopke? Če je stopalka mehka in je nivo tekočine minimalen, morate črpati sistem iz zraka in obnoviti raven. Kako prenesti sklopko? Na delovnem valju poiščite šesterokotni ventil. Običajno se odvije s ključem "10". V sistemu ustvarite pritisk s pritiskom na pedal 5-7 krat. Nato odvijte ventil - videli boste, kako izhaja iz uparjene tekočine. Postopek ponavljajte, dokler se zrak popolnoma ne izprazni iz sistema.

  Ne pozabite vzdrževati nivo tekočine v rezervoarju - če gre, bo zrak samodejno "ujel" sistem in vse delo se bo moralo ponoviti. Kaj naj naredim, če je po pedalu črpalka spet mehka? V tem primeru je mogoče navesti napako oljnega tesnila delovne palice jeklenke. Pod njim lahko tekočina izcedi - ni izključena in sesanje zraka od zunaj. Morate poiskati kraj za zmanjšanje tlaka in ga lokalizirati. To so lahko kapljice, cevi ali tesnilni deli v glavnem cilindru sklopke.

  Spenjalna sklopka

  Še ena pogosta težava voznikov. Razlog je lahko vdor olja na torno ploščo diska. Zaradi tega ne bo dovolj zaviranja z vztrajnikom in stalnim vonjem plina. To so glavni znaki okvare sklopke. Naprava se ne more pravilno premakniti in nadaljevatigibanje - pogosto možni kretnji pri pospeševanju.
  Vse to kaže na nepopolno sodelovanje. Poudariti je treba tudi druge razloge za to napako:
 • Povečana obraba trenja prekrivanja diska (o njegovem viru, bomo govorili malo kasneje). Rešuje popolno zamenjavo izdelka. Če je olje na svoji površini (vidno bo na značilnih mestih), je treba element očistiti z belim špiritom ali drugim sredstvom za razmaščevanje. Vendar je to možno le z integriteto vzmeti blažilnikov in z majhno obrabo samih prekrival.
 • Zamašitev kompenzacijske odprtine v glavnem valju sklopke. Izpraznite z luknjami za čiščenje (pranje).
 • Poškodba pogona. To je lahko deformiran čep ali okvarjen delovni valj.
 • Stroj je trznil

  Ni vedno razlog za to, da je sveča, burni motor, umazan filter ali nepravilna mešanica. Težave so lahko globalne. Da, zagozdila nastanejo zaradi zagozditve pesta pogonskega koluta na režah primarne gredi ali z izkrivljanjem tlačnega diska. Prav tako se avto potegne skozi sprostitev zakovic na mehanizmu sklopke. Vse okvarjene elemente je treba zamenjati (potisni in pogonski disk, po možnosti tudi gred menjalnika).

  Hrup pri izklopu sklopke

  Težavo je težko zaznati. Vendar pogosto ne posveča dovolj pozornosti. Torej, ko kliknete na pedal, avto preneha dajati značilen šel. Toda rahlo jo sprostimo, saj se ta zvok spet nadaljuje. To pomeni, da ležaj sklopke ni uspel. Motnje so lahkozaradi pomanjkanja maziva, zračnosti ali naravne obrabe. Element ni odstranljiv in ga ni mogoče popraviti. Potiskanje ležaja se spremeni v novega.
  Pri nakupu je treba zagotoviti prisotnost maziva. Dovolj dovolj v svoji količini, ker brezobzirni proizvajalci tega preprosto ne prijavijo. To je glavni razlog za predčasno odpoved ležaja. Toda prispeva tudi k vlagi. Pri prečkanju potapljačev (če imate SUV) morate biti previdni. V nasprotnem primeru bo voda zadela vsa vozlišča sklopke, kar bo znatno zmanjšalo njihov vir.
  Če je pri vklopu sklopke prisoten hrup, to pomeni, da so vzmeti blažilnika neuspešne ali da je vilica skočila ven. V redkih primerih gre za okvaro plošč, ki stisnjeno ploščo povezujejo z ohišjem.

  Vir vodilnega diska

  Koliko služi ta element? Proizvajalci natančnih podatkov ne navajajo.
  Ampak kot kaže praksa, je povprečni vir pogonskega koluta od 100 do 150 tisoč kilometrov. V nadaljevanju bomo omenili več dejavnikov, ki bistveno zmanjšujejo njegov vir:
 • Agresiven način jahanja. Stalna gibanja pri visokih vrtljajih z ostrim metom pedala negativno vplivajo na stanje trenja.
 • Vožnja s tovorom. To še posebej velja za gospodarska vozila. Za primer, vzemimo "GAZel", v katerem se polje ne razlikuje od "Volge". Takšen disk preprosto ni namenjen visokim obremenitvam. Tudi ko gladko sprosti pedal, bo torni material zdrsnil skozi vztrajnik in preprosto spalil trenje. Vir tegadisk ne predstavlja 15 tisoč kilometrov. Enako velja za priklopnik. Ni nujno, da močno obremenjujejo mehanizme - trpka sklopka, glavni valj in še veliko več.
 • Nepravilna vleka. Ne vlecite avtomobila, katerega teža je pol in pol večja od teže vašega avtomobila. Tako boste hitro zažgali vodilno ploščo.
 • Torej smo ugotovili glavne motnje v delovanju in kako jih odpraviti.

  Sorodne publikacije