DLNA: priročnik za opis in povezavo

Mnogi uporabniki sodobnih računalniških in mobilnih tehnologij vedo, da je danes tehnologija organiziranja skupne rabe večpredstavnih vsebin katere koli vrste na podlagi DLNA zelo priljubljena. Res je, da ni vse jasno, kaj DLNA je. Še manj, ki razumejo vsa načela organiziranja domačega omrežja s takšnimi napravami. Poskusili bomo razumeti teoretična in praktična vprašanja, pri čemer bomo za primer uporabili operacijski sistem Windows 10, na podlagi katerega bomo izvedli vse povezave in nastavitve.

Kaj je DLNA?

Začnite z opisom same tehnologije, saj imajo mnogi uporabniki pogosto vprašanja o njihovem razumevanju. DLNA je univerzalni standard za skupno rabo medijev za katero koli napravo, ki je povezana v omrežje in jo podpira takšna tehnologija.


Grobo rečeno, gre za prenos večpredstavnostnih datotek z ene naprave na drugo, da se predvaja na končni napravi. Najbolj preprosti primeri so povezava računalnika (prenosnega računalnika) in pametnega telefona (tabličnega računalnika) s ploščo televizorja. Izogibanje temu, kar je DLNA, je, da je veliko ljudi zmedeno zaradi običajnega podvajanja zaslona in odpiranja skupne rabe datotek z opisano tehnologijo. Da, potreben je skupni dostop, vendar je organizacija povezave DLNA drugačna, saj prenaša določeno datoteko za predvajanje iz ene naprave v drugo. Prenaša se v načinu pretakanjapredvajanje (o aktivaciji bo omenjeno posebej).

Kako deluje v praksi?

Glede na praktično stran takšne organizacije domačega medijskega omrežja se vse zdi, da ima glavni strežnik DLNA, na katerem je shranjen mediacontent, in pomožno napravo za predvajanje, iz katere strežnik pošilja datoteke za predvajanje. V tem primeru lahko vloga strežnika opravlja tako računalniške kot mobilne naprave, toda televizorji imajo predvsem vlogo reprodukcijskih naprav, čeprav se teoretično moderne Smart-plošče lahko uporabljajo na dva načina. Toda kaj je smisel, na primer, da obdržite videoposnetek na televiziji in ga nato prenesete za ogled na telefonu? In kot je že jasno, povezava med napravami temelji na brezžičnih tehnologijah, ki uporabljajo usmerjevalnike (žična povezava se lahko uporablja samo pri neposredni povezavi TV-plošče in usmerjevalnika).

Če govorite o napravah, ki podpirajo tehnologijo DLNA, lahko vklopite njihov seznam, kot so:
 • televizijske plošče z visoko ločljivostjo in televizijske sprejemnike (na primer za ogled IPTV);
 • stacionarni računalniki in prenosni računalniki;
 • pametni telefoni in tablice;
 • foto kamere;
 • multimedijski predvajalniki in avdio sistemi;
 • Igralna konzola in domači medijski strežniki (NAS);
 • brezžični tiskalniki.
 • Ustvarjanje strežnika DLNA v operacijskem sistemu Windows

  Torej, pojdimo neposredno na vzpostavitev povezave. Najprej si oglejmo organizacijo strežnika DLNA v sistemu Windows 10 z uporabo lastnih sistemskih virov.
  Seveda lahko veliko lažje naredite tako, da odprete skupno rabo datotek in imenikov, toda v tem primeru lahko računate samo na tiste naprave, za katere je aktiviranje odkrivanja. Vendar to ne vključuje nujno uporabe strukture DLNA.
  Če govorite o nastavitvi DLNA, kot bi morala biti, morate najprej v nadzorni plošči ustvariti domačo skupino z uporabo odseka za upravljanje omrežja in skupne rabe (Nadzorna plošča Windows 10) "Z izvajanjem nadzornega ukaza). \ T V opuščenem "Masteru" morate le slediti njegovim navodilom, prav tako pa si zapomniti ali napisati generirano geslo, ki bo nato uporabljeno za prijavo skupine. Po zaključku vseh operacij lahko vlogo skladišča (strežnika DLNA) izvede katera koli povezana naprava).

  Nianse dostopa do medijskih vsebin

  Vendar pa se vrnimo k nastavitvam sistema Windows 10. Tukaj je nekaj odtenkov.
  V sistem je treba vključiti tudi podatke o pretakanju, ker ne gre za odpiranje medijev na drugi napravi (na primer na pametni televiziji), in sicer o njenem oddajanju na izbrano napravo, ko datoteka ni v celoti prenesena, in deli v procesu predvajanje (npr. gledanje videoposnetkov, televizijskih programov ali poslušanje glasbe na internetu).
  V operacijskem sistemu Windows 10 ali v spodnjih spremembah morate izbrati želeno datoteko in prek elementa PCM prek povezave "Prenos v napravo" in če naprava ni definiranaSamodejno omogočite iskanje in izberite želeno. Ko uporabljate brezžično povezavo televizorja, morate najprej aktivirati ustrezen način. Potrebna je podpora za brezžično povezavo. Če na plošči TV ni takšne tehnologije, lahko dodatno namestite zunanji brezžični vmesnik ali ga priključite neposredno na usmerjevalnik.

  Uporabljena programska oprema

  Vendar so bili to le sredstva samega operacijskega sistema. Za mnoge uporabnike se zdi nekoliko nerodno. Ker so ustvarjanje datotek DLNA-North, ki vsebujejo večpredstavnostne datoteke, samodejno razdeljene (glasba, video, slika), lahko v knjižnico dodate potrebne imenike prek običajnega predvajalnika Windows Media Player, ki je na voljo v vseh sistemskih spremembah. Toda mnogi uporabniki raje ne uporabljajo, spet, kot se zdi, da je večina uporabnikov preveč omejene zmožnosti predvajalnika. Če želite, lahko DLNA sistema Windows 10 konfigurirate tudi s pripomočki tretjih oseb. Najbolj priljubljena in zelo razširjena orodja sistema v njegovih zmožnostih so programi, kot sta Plex ali Serviio.

  Prvi pripomoček, mimogrede, po namestitvi posodobitev za deseto različico operacijskega sistema Windows je že vključen v osnovni programski sklop sistema, čeprav je razvoj tretjih oseb in je v konfiguraciji precej zapleten. Toda ko uporabljate drugo aplikacijo po namestitvi na računalnik ali celo na mobilno napravo, niso potrebni nobeni posebni korakiprogram bo sam nastavil nastavitve. Opomba: Pri televizijskih predponah za gledanje IPTV je vgrajena tudi takšna programska oprema, za katero je v parametrih naprave zelo enostavno aktivirati ustrezen način.

  Prednosti in slabosti

  Kaj je DLNA, so ugotovili. Ostaja še nekaj besed o prednostih in slabostih teh tehnologij. Če jih obravnavamo na kratko, je glavna prednost, da se datoteke lahko prenašajo z brezžično povezavo Wi-Fi in jih ne prenesete v celoti na izbrano predvajalno napravo. Ampak najbolj osnovna pomanjkljivost, mimogrede, je podoben internetu, je, da če je hitrost povezave nezadostna ali velikost reproducirane datoteke je prevelika, lahko pride do zamud pri reprodukciji.

  Sorodne publikacije