Programska oprema za ustvarjanje glasbe v računalniku: pregled in povratne informacije strokovnjakov

Danes tako začetniki kot profesionalni glasbeniki tako ali drugače uporabljajo zmožnosti sodobnih studiev in računalniških sistemov za ustvarjanje in snemanje skladb. Programsko opremo za ustvarjanje glasbe na računalniku predstavlja množica izdelkov, ki imajo celoten spekter profesionalnih studiev. Hkrati pa snemate skladbo brez "živega" inštrumenta ali z njo, pojejo, vsiljujejo učinke in naredijo popolno kompilacijo glasbenega materiala tudi doma, ne da bi prekinili računalnik. Res je, da vse tukaj ni odvisno samo od ustvarjalnega pristopa samega skladatelja, temveč tudi od osnovnega poznavanja osnovnih pravil uvajanja učinkov, porazdelitve orodij na kanalih, povzemanja (mešanja), procesov produkcije in postprodukcije, itd. ustvarjanje glasbe na računalniku, ki v celoti ustvari resnične domače studie. Takoj bomo uredili: opis ne bo uspel, zato bodo vsi programski izdelki kratek kršeni.


Programska oprema za pisanje glasbe: splošni pogled in glavne vrste

Programske izdelke za ustvarjanje glasbenih posnetkov kakršne koli kompleksnosti je treba upoštevati glede na njihov namen in osnovne zmožnosti. In če gre le za računalniško glasbo, prisotnost "živega" instrumenta ni vedno obvezna, čeprav njegova uporaba ni izključena. Glavna stvar - izbrati pravo uporabo in ustrezno opremo (močan računalnik z dobro zvočno kartico,monitorji, itd.).


Posebno pozornost je treba nameniti dejstvu, da se lahko pri različnih programih zvok pri uporabi istih vzorcev zelo razlikuje. Razlog za to so izključno značilnosti samih aplikacij. Glede klasifikacije lahko vse sodobne in najboljše programe za pisanje glasbe razdelimo v več osnovnih tipov:
 • sekvenciranje s spremljajočimi ali dodatno nastavljenimi sintetizatorji, učinki in sklopi vzorcev;
 • zvočni uredniki;
 • vzorčevalniki;
 • popolni virtualni studiji;
 • virtualni instrumenti in učinki;
 • stroški končne predelave;
 • DJ programi.
 • Nekaj ​​zgodovine

  Zamisel o razvoju računalniških programov, ki vam omogoča ustvarjanje polnopravnih skladb na računalniku, med programerji in glasbeniki, je nastala že zdavnaj. Glavno vprašanje je bilo le, kako reproducirati vse subtilnosti zvoka tega instrumenta in snemati vokale. Sintetizatorjev ni bilo, saj so bili prvotno namenjeni ustvarjanju zvokov, ki v naravi ne obstajajo. Eden od rezultatov je bila uporaba standardnega General MIDI, ki temelji na sintezi valovnih tabel (Wavetable), kasneje pa je bila dopolnjena z razširitvijo XG (Extended General) iz Yamaha Corporation. Nekoč so bili najbolj priljubljeni glasbeni programi, ki so bili standardni MIDI uredniki. Cakewalk izdelki so bili potem najmočnejši.
  Hkrati se je razvil tudi razvoj v drugih smereh, imenovanih sledilci, v katere je bilo treba uvesti serijo.ročno uporabite nalogo višine tona in trajanja zvoka beležk. Vendar pa zaradi takšnih nevšečnosti niso bili še posebej razširjeni. Hkrati so obstajali programi za pisanje glasbe z imenom Fruity Loops, ki so bili postavljeni kot zanke, ki temeljijo na posameznih posnetkih ali končanih odrezkih. Sčasoma so se preoblikovali v polne virtualne studie.


  Vrhunski programi za pisanje glasbe

  Kot za sodobno glasbo Za različne ravni kompleksnosti (za začetnike in profesionalne glasbenike) je mogoče naslednje pakete razlikovati od vseh vrst: 26) Magix Music Maker.
 • Razpredelnica.
 • MuLab.
 • Orion.
 • FL Studio.
 • Steinbergovi programski izdelki (Cubase, Nuendo itd.).
 • Aplikacije s Cakewalk (Pro Audio, Sonar, Music Creator).
 • Ableton Live.
 • Presonus Studio One Pro.
 • Razlog.
 • Cockos Reaper.
 • Acoustica Mixcraft.
 • Logic Pro X.
 • Harrison Mixbus.
 • Avid Pro Tools.
 • Deckadance.
 • Audio Reeditors (Sound Forge, ACID Pro, Adobe Audition) itd.
 • Na splošno so programi za ustvarjanje glasbe v svojih zmožnostih in namenu tako raznoliki, da preprosto ni mogoče dati popolnega seznama. Oglejmo si najbolj priljubljenih paketov.

  Kaj dati začetniku glasbenika?

  Da bi prezrli bistvo procesa ustvarjanja ločene glasbene stranke ali popolne skladbe, ni vredno takoj začeti s pol-profesionalnimi in strokovnimi programi.
  Prvič bo deloval Magix Music Maker - program za pisanje glasbe za začetnike.Načelo ustvarjanja skladbe je, da v posebnih poljih samo povlečete končne fragmente in nastavite lastno zaporedje zvoka. Ne morete ga imenovati ustvarjalni proces, vendar lahko razumete, kako se različni instrumenti med seboj povezujejo z zvokom ali glasnostjo.
  Nekoliko bolj zapleten je program za pisanje glasbe v ruskem jeziku, imenovan Band-in-a-Box, ki v svoji strukturi spominja na "železne" sintetizatorje z vgrajeno avtomobilsko spremljavo. Preprosto izberete pravi slog in posnamete lastno melodijo (spremljava se samodejno prilagodi izbranim akordom ali harmoniji).

  Glasbeni sekvencer

  Najbolje je, da začnete hoditi z sekvencerjem iz programa MuLab, ki je eden najlažjih za učenje. Ima majhen nabor lastnih zvokov in podporo za VST formate.
  Načelo ustvarjanja skladbe je, da naj bi izbrana skladba v posebni mreži določila zahtevane beležke in njihovo trajanje na podlagi njihove ujemajoče virtualne klavirske tipkovnice Piano Roll (to je mogoče v večini programov v tej smeri), pri čemer se ustvari enota bloka, imenovana vzorec in nato združite v danem zaporedju na seznamu predvajanja.
  Paketi Orion in FL Studio so nekoliko bolj zapleteni. Orion je postavljen kot program za pisanje elektronske glasbe, FL Studio, kljub skepticizmu nekaterih glasbenikov - kot holistični studio, v katerem lahko preprosto ustvarite celo skladbe v smeri Heavy Metal in s tako realističnim zvokom, da od prvega trenutka nihče nerazlikuje zvok samplirovannyh orodij od realnega (na stopnji razvoja kot vzorčenje prvotno uporabljenih zvokov v formatu WAV, SF2 (zvok krstni kamen), AKAI, itd.).
  Načelo je enako, toda poleg vsega obstaja možnost povezovanja dodatnih sintetizatorjev in učinkov standardov VST, DX in AAX, za konstrukcijo pa se uporablja najbolj naravna mešalna miza.
  Večji izziv so glasbeni programi, ki jih ponujajo Cakewalk, Steinberg, Ableton in Presonus. Med temi izdelki so še posebej priljubljeni paketi kot so Sonar, Cubase, Ableton Live Studio One Pro vseh različic. Delo z njimi brez poznavanja nekaterih tehničnih vidikov obdelave zvoka bo zelo težko. Ampak, in je priznana z absolutno večino glasbenikov in glasbenih producentov, ti programi omogočajo ustvarjanje resnično profesionalne zvočne kompozicije.
  Najbolj zapleten programski izdelek, ki temelji na komentarjih uporabnikov, je popularni glasbeni program Propellerhead Reason. V ruščini pa ni sproščen, ampak na internetu, zahvaljujoč prizadevanjem posameznih navdušencev, lahko najdete Russifier. Programski vmesnik je izveden v obliki rečnega stojala, na katerega so povezani sintetizatorji in učinki.
  Vsa zaporedja komunikacij se izvajajo z uporabo navideznih kablov, kot v resničnem studiu z "železnimi" komponentami, tako da brez poznavanja osnovnih načel medsebojnega povezovanja naprav, razumevanje te aplikacije ne more niti sanjati. Poleg tega morate poznati načela delaz vtičniki, kot je Roland TB-303808 ali 909, ker so osnova celotnega studia.

  Virtualni sintetizatorji

  Kateri preprosti programi za pisanje glasbe, ki jih profesionalni paketi skoraj vedno podpirajo povezovanje dodatnih modulov s posebnimi vmesniki, najbolj priljubljen med njimi ostaja VST (Virtual Synth Technology), ki ga je Steinberg razvil v svojem času. Če njegova uporaba ni na voljo, lahko uporabite DX standard kot povezavo preko mostu DirectX.
  Danes je na voljo več deset tisoč takšnih modulov. Mnogi od njih so sposobni reproducirati zvok "živih" instrumentov z vsemi toni zvoka in s katerokoli tehniko igre, tako da je včasih nemogoče razlikovati sintetiziranega zvoka od njega. Posebej velja omeniti edinstven predvajalnik Kontakt, ki sam ne vsebuje zvokov, lahko pa uporablja posebej za to zasnovane knjižnice NKC in NKX. Poleg zgornjih formatov obstaja še veliko drugih. Reason na primer uporablja samo knjižnice, imenovane re-fill, ki so primerne samo za ta program, čeprav jih s posebnimi orodji lahko pretvorite v format Kontakt.

  Virtualni učinki

  Učinki, kot so sintetizatorji, se proizvajajo v teh formatih. Večina jih dela v realnem času, vendar njihova uporaba zahteva vsaj osnovno znanje o tem, za kaj je vsak od njih namenjen.
  Tukaj imate reverberatorje, zborove in ploskve, dileje, oktavire in izkrivljanje ter pretiravanje in dezerserje, izenačevalnike, kompresorje in tako naprej.Lahko nadaljujete v nedogled.

  Avdio uredniki

  Mnogi glasbeniki novincev ne vedo, da snemanje skladbe v sekvencerju ni vse, kar je potrebno za profesionalno kompozicijo. Predvsem so vokali bolje posneti v posebnih aplikacijah, imenovanih avdio uredniki.
  Vsi tovrstni programi temeljijo na predstavitvi zvoka v obliki valov, ne glede na obliko, v kateri je shranjen. S samimi zvoki lahko ustvarijo čudne akcije. Uporabniki tako znanih programskih izdelkov, kot so Sony Sound Forge, ACID Pro ali Adobe Audition, so še posebej navdušeni. Takšni programi vam omogočajo snemanje in urejanje ne samo ene skladbe, ampak celotno kompozicijo s pomočjo številnih zmogljivih orodij.

  Avtomatizirana orodja za končno obdelavo

  Za pridobitev profesionalnega in komercialnega zvoka je treba obdelati sled. To lahko storite tudi na stopnji informacij (izenačevanje glasnosti vsakega posnetka, interakcijski učinki, deljenje orodij v panorami itd.). Potem pa ga morate dokončati. Seveda, to je mogoče storiti v studiu, vendar takšen užitek stane denar, in veliko denarja. "Home" skladatelji navadno hvalijo avtomatizirane programe. Eden od najbolj priljubljenih je paket AAMS (Auto Audio Mastering System). Bistvo obdelave je, da aplikacija najprej analizira dano skladbo in nato iz svoje predloge uporabi lastne nastavitve obdelave. Vendar obstaja še ena možnost. Recimo, da ustvarimoPlesna steza je uporabila nekakšen program za pisanje elektronske glasbe (v ruščini ali angleščini, ni pomembno), avtor pa želi, da kompozicija zveni kot Armin Van Buren. Nič ni enostavnejšega. Najprej vam je všeč skladba tega izvajalca, analizirajte v programu in ustvarite predlogo, po kateri se bo uporabljala za obdelavo vaše kompozicije.

  Studijski programi

  V pregledih je navedeno, da so studijski programi, ki vključujejo snemanje "živih" instrumentov ali vokalov, da ne omenjamo uporabe virtualnih sintetizatorjev in učinkov, precej zapleteni, povprečni uporabnik z njimi pa verjetno ne bo razumljen, saj se izračunajo izključno na profesionalnih zvočnih inženirjih.
  Pogojni voditelji so tako zmogljivi programski paketi kot Avid Pro Tools in Harrison Mixbus, ki inženirjem zvoka zagotavljajo resnično neomejene zmožnosti snemanja, obdelave in mešanja.
  Tukaj so lahko vključeni tudi nekateri hibridni programi, kot sta Logic Pro X ali Cockos Reaper, ki imajo poleg studijskih zmogljivosti tudi vgrajene sekvencerje in orodja za obdelavo zvoka.

  Aplikacije za mobilne naprave

  Tudi za mobilne naprave obstaja veliko programov in sintetizatorjev. Njihovo največje število je namenjeno napravam Apple. Toda razvijalci Androidov ne zaostajajo. Najbolj priljubljena aplikacija je FL Studio Mobile, program za pisanje glasbe na Androidu. Čeprav ne dosega namizne različice in ima precej resne omejitve v svojih zmogljivostih, se lahko kljub temu uporabi za hitro zapisovanje poti v smislu prejšnjefiksiranje glasbene ideje z naknadnim izvozom v stacionarno spremembo z namenom nadaljnje obdelave. Najpreprostejši sintetizatorji, različne vrste klavirjev, virtualne kitare in bobni za vse mobilne sisteme najdete v presežku.

  DJing

  Stacionarni regali in "gramofoni" za vinilne plošče se vračajo v preteklost in sodobna programska oprema jih zamenjuje, ne le, da se ne podrejo takšni opremi in jo včasih celo preseže v svojih zmogljivostih.
  Med vsem, kar je danes na voljo na zapestju glasbene računalniške programske opreme, so najbolj priljubljeni, po ocenah, programi, kot so Deckadance iz podjetja Image-Line (razvijalec paketa FL Studio), Virtual DJ, Traktor Pro in mnogi drugi .

  Nekaj ​​besed na koncu

  Še vedno je treba dodati, da ruski programi za pisanje glasbe (v smislu razvoja) niso tako široko predstavljeni, kot bi si želeli. Najverjetneje, pomemben razvoj lahko imenujemo zvočni urednik "AudioMASTER". Če podate nekaj namigov o uporabi glasbenih programov, se morate seznaniti z najenostavnejšimi programi, vsaj da bi razumeli osnove zvočnega dela. Na poti si lahko preberete publikacije v obliki računalniških glasbenih revij, si ogledate objave v forumih ali pa samo proučite dokumentacijo samih programov. In ne pozabite: sodobna glasba je zelo zahtevna za "železo", zato bo za normalno delo s katero koli aplikacijo potrebna zelo zmogljiva računalniška konfiguracija.

  Sorodne publikacije