Temperatura na matični plošči: sprejemljive meje, najvišja temperatura, vzroki za povečanje

Matična plošča je osnova za celoten sistem, saj je odvisna le od tega, kateri deli bodo nameščeni na računalniku. Pregrevanje kartice je redko, zato je za povprečnega uporabnika koristno vedeti, katera temperatura matične plošče velja za normalno.

Opredelitev pregrevanja

Tako bo pri normalni temperaturi matične plošče računalnik normalno deloval le, če druge komponente niso bile pregrete. Da bi se izognili pregrevanju matične plošče, morate biti pozorni na naravo destabiliziranega dela.
V primeru nepooblaščene prekinitve je potrebno biti previden, saj se lahko težava skrije tako v napajalni enoti kot v povišani temperaturi matične plošče. Preveriti je treba tudi sistemsko ploščo za ponavljajoče poskuse zagona računalnika.


Izključitev

V primeru nenamernega ponovnega zagona in "vrženega" iz programov na namizje se procesor pregreje. Če se slika na monitorju prikaže nepravilno (obstajajo kocke, se slika ne naloži do konca ali pa se v igrah pojavijo »artefakti«), je problem pregrevanje grafičnega procesorja.
Modri ​​zasloni s prisilnim ponovnim zagonom lahko pomenijo pregrevanje RAM-a, kar se zgodi zelo redko. Takšni zasloni so lahko tudi posledica nepravilnega delovanja grafične kartice. Vseh teh primerov ni mogoče upoštevatinedvoumno, zato je vredno razmisliti o vsakem, da se prepričate, da zadeva ni v matični plošči. Vendar pa je točno stanje teh komponent odvisno od tega, kakšna bo temperatura matične plošče.


Vzroki pregrevanja

Veliko dela matične plošče, vključno s temperaturo. Vzrok za nenormalno temperaturo matične plošče je lahko:
 • nizkocenovni hladilni sistem.
 • Nepravilno nameščeni ventilatorji.
 • Stanje zamašene opreme.
 • Izbira hlajenja

  Skoraj vsaka pomembna komponenta zahteva visoko kakovostno hlajenje - procesor, grafično kartico, RAM itd. Vendar pa za matično ploščo ni ločenega hladilnega sistema, vendar se lahko v ta namen uporabijo hladilniki, vgrajeni v ohišje.
  Pri izbiri bodite pozorni na število priključkov na matični plošči, ki so namenjeni zanje, in na porabo energije. Pomembno je in podjetje, ki proizvaja hladilnike, saj lahko znane blagovne znamke zagotavljajo boljšo kakovost kot poceni analog.

  Lokacija ventilatorjev

  Nekateri ograjeni prostori imajo že vgrajene ventilatorje, nekateri pa jih morajo namestiti sami.
  Najoptimalnejša možnost je, če nastavite en ventilator, da odda topel tok v bližini procesorja. Nato, da bi bila temperatura mostov na matični plošči v redu, morate en hladilnik nastaviti na vsakega. Ta razporeditev ventilatorjev bo omogočila ohladitev matične plošče in čipov.

  Čiščenje prahu

  \ tNormalna temperatura matične plošče je lahko ogrožena, če se v ohišju sistema nabere veliko prahu. Da bi ga odstranili, potrebujete čopič ali poseben sesalnik. Dejstvo je, da veliko kopičenje prahu prispeva k kršitvi dela ne le komponent, ampak tudi hladilnih sistemov.
  Kadar se na rezilih ventilatorjev nabira prah, to močno vpliva na kakovost komponent za hlajenje in ogrevanje delov in narašča stalna temperatura.
  Da bi preprečili takšne težave, je treba sistem čistiti vsakih šest mesecev ali sistemsko enoto pripeljati v servisni center, kjer bodo strokovnjaki lahko izvedli to operacijo.

  Procesorji in matične plošče - vprašanja proizvajalca

  Proizvajalci matičnih plošč podjetja INTEL proizvajajo matične plošče, ki kažejo stabilne in nizke delovne temperature. Kar zadeva matične plošče s podporo za procesorje AMD, so njihovi temperaturni indeksi pri nalaganju veliko višji, kar negativno vpliva na stabilnost vseh komponent.

  Temperaturni program

  Da bi zagotovili, da računalnik v matični plošči ne deluje pravilno, morate vedeti, kakšna naj bo temperatura matične plošče. Za določitev normalne temperature se uporablja veliko programov, najboljši pa je AIDA64. Stacionarna različica programa je na voljo v prosti obliki samo trideset dni. To bo dovoljV prihodnje ga lahko ponastavite na računalnik. Prenosna različica ne zahteva namestitve, kar pozitivno vpliva na predpomnilnike sistema.
  Po namestitvi morate zagnati aplikacijo, kjer se odpre okno z vsemi razpoložljivimi pripomočki. Nato morate klikniti na sliko »Računalnik« in izbrati »Senzorji«. Termično stanje matične plošče bo prikazano z vrednostjo "sistemske plošče". Na ta način lahko razumete, kako pogledati temperaturo matične plošče, kot tudi njen model.
  Drug način poznavanja toplotnega stanja matične plošče in drugih komponent računalnika je uporaba programa BIOS. Če želite to narediti, ob zagonu pritisnite ustrezno tipko, da zaženete ta program. Nato pojdite na zavihek H /W Minitor, ki prikazuje temperaturo procesorja in matične plošče. Ta metoda se ne šteje za najbolj praktično, vendar je primerna v odsotnosti posebnega programa za merjenje temperature. Najbolj optimalna temperatura matične plošče je 25-45 stopinj Celzija. Največja dovoljena temperatura ne bi smela preseči 65 stopinj Celzija, sicer se bo več delov razkrojilo in računalnik bo prikazal napačno delo.

  Strokovno svetovanje

  Mnogim strokovnjakom se priporoča, da posebno pozornost namenijo temperaturnemu režimu poleti, saj je v tem letnem času na hladilnem sistemu velika obremenitev. Morate spremljati ne samo temperaturo matične plošče, temveč tudi stopnje druge opreme, kot tudi naogrevanje je izpostavljeno toplotnemu napadu in sistemska plošča. Pravilno hlajenje ohišja in pravočasno čiščenje pripomore k pregrevanju sistemske plošče in ohišja kot celote. Namestitev in zagon zahtevnih iger ni potrebna, če sistem ni zasnovan za to, saj lahko to povzroči pregrevanje opreme. Največja dovoljena temperatura je odvisna tudi od proizvajalca matične plošče in njegove funkcionalnosti, saj bo kazalnik največje vrednosti v segmentu igre precej višji od uradne različice. Zato, da naložite šibek sistem ni vredno. Po zakonu fizike hladno železo deluje bolj stabilno in bolje kot vroče.

  Sorodne publikacije