Ken Thompson je razvijalec operacijskega sistema UNIX in C jezika

Ken Thompson iz otroštva je bil očaran nad logiko. Kot je ugotovil kasneje, tudi v osnovni šoli, bi reševal aritmetične probleme v binarnem sistemu. Ta ljubezen ga je vodila v računalniški svet, kjer so bili njegovi dosežki neprimerljivi in ​​vedno izvirni.

Ken Thompson: učenje

Leta 1943 se je Ken rodil v New Orleansu (Louisiana). V mladosti je Ken Thompson študiral na univerzi v Berkeleyju. Leta 1965-1966 je diplomiral in magistriral iz elektronskih naprav in informacijskih sistemov. Njegov nadzornik je bil Elvin Berlekomcam.


Delo v Bell Labsu

Leta 1966 je bil znanstvenik z velikimi sposobnostmi, Ken Thompson, sprejet v zmogljivo Bell Labs Corporation, znan kot največji in najbolj znani raziskovalni center za elektroniko in računalništvo. . Njen sedež se nahaja v Murray Hillu. Pred prihodom mladih razvijalcev je Lab Labs izdelal MAC. V okviru tega je nastal OS CTSS. Nato je laboratorij začel delati na Multixu. Ken se je tukaj srečal z Dennisom Ritchiejem. Postali so podobno misleči ljudje in začeli delati skupaj z drugimi znanstveniki v laboratoriju. Ken Thompson in Dennis Ritchie sta videla prihodnost majhnih osebnih računalnikov. Ugotovili so, da taki računalniki potrebujejo mehanizem, ki upravlja strojno opremo računalnika, izvaja delo z datotekami, izvajanje aplikacij, I /O operacije. Tako je nastala ideja o ustvarjanju novega operacijskega sistemasistemov. Vseh 70 let je Thompson in Ritchie delala na Unixu. Njegove prve različice je Thompson ustvaril skoraj sam, Ritchie pa se je kasneje povezal.


Istočasno je Ken Thompson izumil jezik Bon, nato jezik B, na podlagi katerega je kasneje nastal jezik C, in začel razvijati igro "Vesoljska potovanja". Igra je modelirala sončni sistem s svojimi telesi. Vesoljsko plovilo je bilo treba posaditi na planetih ali satelitih. Laboratorij je opustil projekt Multix.
Leta 1969 sta Thompson in Ritchie razvila operacijski sistem UNICS, ki je kasneje prejel sodobno ime UNIX. Thompson je ustvaril urejevalnik Qed za CTSS, ki je vključeval regularne izraze za manipuliranje besedilnih nizov. Ta projekt je omogočil, da so redni izrazi priljubljeni v programiranju in ne samo v logiki. Začeli so se neprekinjeno uporabljati v Unixu v programih za obdelavo besedil. Danes večina programov, ki delajo z regularnimi izrazi, uporabljajo oznako Thompson. Ken je izumil tudi algoritem, ki je prejel njegovo ime, da pretvori regularne izraze v nedeterministični končni avtomat.

Delo na šahovskih programih

Od XVIII. Stoletja ljudje poskušajo ustvariti šahovske stroje. Leta 1983 je bil poskus, ko sta Thompson in Condos ustvarila Belle, prvi računalnik, ki je dosegel raven šahovskega mojstra. Thompson je napisal popoln seznam mlinov za 4-6 številk.
Kasneje jih je s pomočjo šahovskega strokovnjaka Johna Royrotha zapisal na CD-ROM. Nov izpopolnjen šahovski računalnik leta 1994 je igral Garry Kasparov.

Nadaljnje dejavnosti

Sredi 80. letThompson pri Bell Labs je začel oblikovati nov operacijski sistem, ki naj bi bil zamenjava UNIX. Imenoval se je "načrt 9". Tudi v tem času je preizkušal zgodnje verzije C ++, vendar je izrazil svoje negativno stališče, ne da bi odobril ideje, na katerih temelji jezik.
Leta 1992 sta skupaj z Robom Pikeom razvila kodiranje UTF-8, ki je postalo jedro svetovnega spleta. V 90. letih je skupaj z Ritchijem in drugimi raziskovalci iz Bell Labsa začel s procesom oblikovanja operacijskega sistema Inferno. Leta 2000 je Thompson zapustil Bell Labs. Pred letom 2006 sem delal v podjetju Entrisphere, nato pa sem se preselil v Google, kjer zdaj delam na Go jeziku. Ta nadarjeni znanstvenik v prihodnosti lahko razkrije svoj ustvarjalni potencial.

Ken Thompson: Dosežki

Glavna stvar v njegovem življenju - oblikovanje UNIX-a in programskega jezika C. Ken Thompson, katerega biografija je bila obravnavana v članku, je v svojem življenju prejela številne nagrade. Leta 1983 sta Thompson in Ritchie skupaj prejela nagrado Turingije. Leta 1990 je prejel medaljo Richarda Hamminga iz IEEE za ustvarjanje jezika UNIX in C. Leta 1994 je skupaj z Ritchijem prejel medaljo Pioneer of Computer Technology.
Leta 1999 je predsednik Bill Clinton podelil nacionalno medaljo Thompson in Ritchie. Leta 1999 je Thompson prejel prvo nagrado na Inštitutu za inženirje elektronike in elektrotehnike za svojo vlogo pri ustvarjanju operacijskega sistema UNIX, 2003 v povezavi z nagrado Ritchieja Harold Pender. Japonska se je seznanila tudi z inovativnim razvojem (nagrada 2011).

Sorodne publikacije