Kaj je boljše: "Avast" ali "Kaspersky"? Primerjava, pregledi

Samoumevno je, da se po začetni namestitvi operacijskega sistema na računalnik uporabnikom takoj zastavljajo vprašanja o zagotavljanju protivirusne zaščite. Toda kaj antivirus namestiti, ker je danes na trgu takšne programske opreme predstavil veliko število. Seveda vsi paketi niso enakovredni svojim zmožnostim. Ne smemo pozabiti, da je veliko takšnih modelov plačanih. Ne bomo jih obravnavali, vendar se bomo zadržali na dveh priljubljenih antivirusih - Mcafee in Zonealarm Free. Ti izdelki so popolnoma brezplačni in uporabniki pogosto raje enega od njih. Ampak kateri antivirus je boljši: "Avast" ali "Kaspersky"? Ta vprašanja so vabljena na razpravo na podlagi stališč strokovnjakov in uporabnikov, ki so preizkusili oba programska izdelka v akciji.


Malo o antivirusu

Imamo torej dve varnostni orodji, ki ju v svoji industriji lahko imenujemo anti-virus, ki sodita med prvih deset najbolj spoštovanih in spoštovanih uporabnikov. In preden primerjamo tisto, kar je najbolje: "Avast" ali "Kaspersky Free", za začetek je potrebno povedati nekaj besed o samem razvoju dogodkov.
Antivirus Avast je zamisel češke družbe, ki je po izdaji prve izdaje paket postavila kot najhitrejše in najzanesljivejše orodje za zaščito stacionarnih računalnikov (dokler govorimo o stacionarnih sistemih in mobilnih, ki so se dotaknili ločeno).
Drugi programski izdelek je razvoj Kaspersky Lab - ruskega podjetja, ki jepo mnenju večine strokovnjakov, lahko imenujemo brezpogojni vodja na trgu protivirusne programske opreme najvišje ravni. Mimogrede, Kaspersky Free je še vedno prvi in ​​edini prost razvoj (pred tem so bili vsi izdelki plačani izključno).


Kaj je bolje: "Avast" ali "Kaspersky"? Merila za primerjavo protivirusnega programa

Toda nazaj na vprašanje o izbiri protivirusnega programa za domače ali pisarniške računalnike. Avast ali Kaspersky? Kaj je bolje? Če želite odgovoriti na ta vprašanja, morate primerjati oba programska paketa in ugotoviti njihove prednosti in slabosti. Za oceno njihove funkcionalnosti se predlaga uporaba več osnovnih meril:
 • obremenitev sistemskih virov;
 • oblikovanje vmesnika in enostavna uporaba orodij;
 • Odkrivanje in nevtralizacija virusnih groženj;
 • smeri zaščite;
 • napačni pozitivni rezultati;
 • možni konflikti z drugimi izdelki programske opreme;
 • Dodatne možnosti.
 • In šele po podrobni študiji bo mogoče odgovoriti na vprašanja, povezana z izbiro v korist katerega koli protivirusnega programa, čeprav, če preberete preglede, se precej razlikujejo (nekateri govorijo o žrebanju, drugi dajejo brezpogojno prednost enemu od paketov) . Kako se stvari dogajajo, kaj je bolje: "Kaspersky Anti-Virus" ali "Avast", potem pa si poglejmo rezultate testiranja.

  Prenos glavnega programa in uporaba sistemskih virov

  Torej, najprej, kaj je treba pripravitipozornost - to je prenos programa. Samoumevno je, da sta oba antivirusa zagnana z operacijskim sistemom, medtem ko je v samodejnem nalaganju. Če jih onemogočite po standardnih metodah (ne da bi uporabljali urejanje sistemskega registra), to ni mogoče. To je razumljivo. Toda tukaj je ena odtenka. Avast se zažene kot redni program in Kaspersky naloži svoje varnostne module precej prej kot celo nekatere storitve Windows. To velja zlasti za komponente KIS in KAV, ki se integrirajo v jedro operacijskega sistema takoj, ko je nameščen glavni paket. Po mnenju razvijalcev, to vam omogoča, da zaščitite sistem samo v fazi zagona (nekateri sodobni virusi so lahko vedno v RAM-u, ne da bi se iz njega raztovorili). Tako se čas zagona celotnega sistema, skupaj z nameščenim antivirusom, močno razlikuje. In tukaj je "Avast" očitno na visoki. Če govorimo o najboljši stvari - "Avast" ali "Kaspersky", je treba posebej povedati o uporabi računalniških virov. Začetni pregledi ob zagonu ne upoštevajo, vendar pa poglejmo stanje sistema, ko anti-virus ščiti pred morebitnimi grožnjami v ozadju.
  Če pogledate stanje sistemskih virov, jih Avast ne uporablja toliko. Vsaj CPU je dvakrat nižji od Kaspersky.
  Poleg tega Kaspersky uporablja skoraj sedemkrat več RAM-a, kar negativno vpliva na računalniške sistemenezadostno število pomnilniških rež. Na splošno velja, da so bili vsi znani programski izdelki Kaspersky Labs vedno glede na obremenitev zelo negotovi. Torej tudi Avast zmaga.
  Opomba: Da bi zmanjšali obremenitev sredstev, Kaspersky Anti-Virus zahteva nekaj dodatnih nastavitev, ki bodo dodeljene sistemskim procesom in uporabniško definiranim aplikacijam, ko bodo prednostno določena določena opravila. Ampak ne vsi vedo o tem. Torej, o prvenstvu "Avast" lahko trdijo.

  Vmesnik

  Vmesnika tudi ni mogoče razstaviti ob strani. Kaspersky je izdelan v zelenih tonih, Avast pa uporablja svetle in oranžne tone. Tukaj je pariteta. Vendar, kot je omenjeno, "Avesta" skoraj vsa potrebna orodja so pri roki, in v Kaspersky, za dostop do določenih nastavitev in parametrov za nepripravljeno navigacijo uporabnika je lahko precej težko. Poleg tega Avesta prikazuje tudi kratke spoznavne informacije, medtem ko Kaspersky nima takšnih funkcij. Če primerjate rezultat, je skoraj nerešeno, vendar je Avast malo pred nami.

  Odkrivanje virusnih groženj

  Nazadnje, najpomembnejši test, ki vpliva na izbiro uporabnika, potiska lestvico v eno ali drugo protivirusno zaščito - odkrivanje groženj, zmožnost nevtralizacije in pregledovanje sistema v različnih načinov. Razumeti, kaj je najbolje: "Avast" ali "Kaspersky", takojTreba je omeniti, da se Avast na žalost ne odziva na veliko nevarnih groženj. Kaspersky pa tega ne pozna. Ta antivirus je verjetno zmožen odkriti skoraj vse dosedanje grožnje, vključno s tistimi, ki jih je ustvaril virus, ki še niso bile dodane v bazo podatkov. Tukaj "Kaspersky" zagotovo zmaga. V zvezi s hitrostjo skeniranja sistema sta oba protivirusna sistema približno na istem mestu, če pa je potrebno globoko preverjanje, potrebuje Kaspersky malo več časa, da ga zažene. Vendar to merilo ni posebej pomemben kazalnik, saj je raven varnosti, ki jo zagotavlja Caperjev, še vedno višja od tiste, ki jo je opazil v primeru Avastoma (bolj zato, ker večina uporabnikov zaprosi za validacijo ob točno določenem trenutku preprostega sistema). , ko ne delajo na računalniku).

  Stopnje zaščite

  Kar zadeva glavne module, ki zagotavljajo celovito zaščito sistema, imajo v programu Kaspersky Anti-Virus štiri:
 • zaščito datotek;
 • protivirusni program IM;
 • varnostni modul za pošto;
 • Spletni zagovornik.
 • "Avesta" ima podobna orodja, vendar je ena manjša (ne obstaja zaščita internetnih klepetov IM). Tako ima Kaspersky Anti-Virus v tem testu nekaj prednosti.

  Lažni alarmi in konflikti programske opreme

  Zdaj, žalostno. Na žalost se za "Avastom" (in to opazi večina uporabnikov in strokovnjakov na področju računalniške varnosti) takšni grehi najdejo. Pogosto se že pri začetkunameščenih programov ali ko poskušate namestiti nove programe, jih Avast nekako prepozna kot grožnjo, kljub dejstvu, da je uporaba zakonite licencirane programske opreme. Ne, seveda, bi bilo mogoče odpisati vse, na primer, za namestitev piratov ali krekiranih kopij programov, toda v samem protivirusnem programu sploh ni mogoče prepoznati zakonite programske opreme!
  Včasih je blokirana internetna povezava. Toda to nikamor ne gre! In prav zaradi tega se mnogi uporabniki skušajo čimprej znebiti tega protivirusnega programa. V primeru Kasperskyja, nič takega ni opaziti, kar spet povzroča še en plus v njegovo korist.

  Dodatne značilnosti

  V zvezi z dodatnimi orodji (kar pomeni njihovo razpoložljivost) oba antivirusa imata približno enake položaje, kljub temu, da se možnosti zelo razlikujejo.
  Na primer, AvaSte ima dodatnega anonimizatorja VPN SecureLine, lastnega požarnega zidu, orodja za ustvarjanje diska v sili, spletnega modula zaščite in celo lastnega brskalnika SafeZone. Res je, če sodimo po povratnih informacijah uporabnikov, je večina orodij napačna in, če lahko tako rečemo, so zaspani.
  Kaspersky se lahko pohvali z zaščito pred oblaki, geslom za internetno povezavo in zaslonsko tipkovnico. Če želite ustvariti diske za nujne primere, orodja niso na voljo iz preprostega razloga, ker je za to uporabljen posebej izdelan ločen pripomoček Kaspersky Rescue Disk.

  "Avast" aliKaspersky: Kaj je boljše za sisteme Android?

  ​​Zdaj pa nekaj besed o mobilnih sistemih. Značilno je, da imajo vsi antivirusi, ki se uporabljajo na stacionarnih računalnikih, analogije v obliki appletov, ki se najpogosteje uporabljajo na napravah Android in Windows. Razumevanje, kaj je najbolje: "Avast" ali "Kaspersky", ki temelji na testiranju na različnih konfiguracijah, uporabniki Avaste raje zaradi precej velikega števila dodatnih funkcij in orodij, ki jih Kaspersky nima. Razvijalci mobilnega protivirusnega programa Kaspersky Lab verjamejo, da je glavna naloga programa prav zaščita naprave pred grožnjo penetracije in ne dodatnih "čipov". Če pa se mu nepristransko približate, je bolje uporabiti Caperjeve modele na pametnih telefonih ali tablicah z zmogljivimi procesorji in velikimi količinami RAM-a.

  Kakšen je rezultat?

  Torej, kaj je najboljše: "Avast" ali "Kaspersky Free"? Rezultati testiranja, kljub temu, da za mnogimi položaji "Avast" vodi, kljub temu na področju celovite zaščite in stacionarnih računalnikov, mobilnih naprav, "Kaspersky Anti-Virus" na glavi višje. Vendar pa je sklep lahko naslednji: "Avast" - lahka in hitra, "Kaspersky" - močan in zanesljiv.

  Sorodne publikacije