Začetni mikroprocesorji za namizne sisteme Celeron ali Pentium. Kaj je bolje?

Ta pregled bo obravnavala največ proračunskih modele za določen CPU osebnih računalnikov iz "pametne" in dati odgovor na vprašanje: "Kateri je boljši? Celeron ali Pentium" Ti dve družini čipov s skromnimi tehničnimi specifikacijami in so namenjeni sestavljanje računalnikov z nizko zmogljivostjo. Podana bodo tudi priporočila o možni uporabi takih mikroprocesorjev.

Postavitev

Preden se odločimo, s tem, kar procesor je boljši - Celeron ali Pentium, - vrsta, katere niše te računalniške naprave vključujejo. Pred petnajstimi leti izbor čipov "Intel" vsebuje le dve družini z mikroprocesorji, ki so bili prej omenjeni. Najbolj produktivna PC, ki temelji na CPU serije "Pentium". Toda primarni in sekundarni računalniki so temeljili na čipih Celeron. Slednje je tudi z velikim uspehom našlo uporabo v pisarniškem računalniku.


Zdaj so se razmere dramatično spremenile. Povprečni in vrhunski računalniki temeljijo na procesorjih i3 in i7. Toda junaki tega pregleda vam omogočajo, da zberete samo računalnik in vstopno raven. To pomeni, da se naprave serije Celeron najbolj optimalno uporabljajo samo za pisarniške računalnike. Toda Pentium ne samo za ta problem lahko uporabljate, ampak tudi pri izvajanju na ravni sistema igre. Zdaj pa poskusimo odgovoriti na vprašanje: bolje je Celeron ali Pentium.

Specifikacije in namenjunior model

Trenutno je dejanska računalniška platforma podjetja Intel LGA1151 v2, predstavljena konec leta 2017. Namenjen je za namestitev čipov 8. generacije, ki temeljijo na legendarni arhitekturi Core. Mlajša linija Celeron čipov trenutno vključuje le dva modela: G4900 in G4920.


Tehnične specifikacije so v njih praktično enake. Edina razlika je, da mlajša modifikacija deluje na frekvenci 31 GHz, starejša pa na 32 GHz. V drugem so parametri teh mikroprocesorjev naslednji:
 • Dva računalniška jedra.
 • Predpomnilnik tretje stopnje 2 MB.
 • Integriran krmilnik OCP, ki lahko deluje v dvokanalnem načinu. Tip pomnilnika DDR4 in njegova največja velikost je omejena na 64 GB.
 • Vgrajena grafična kartica UHD Model 610.
 • Termični paket CPU je 54 W.
 • Tehnologija izdelave polprevodniškega substrata izpolnjuje standarde 14 nm.
 • Pasovna širina sistemskega vodila je 8 Gb /s.
 • Zgoraj navedene značilnosti kažejo, da so računalniški viri takšnega čipa le zadostni za izvedbo najenostavnejših nalog. Slednje vključujejo pisarniške pakete, predvajanje videa, brskanje po internetu in celo zahtevno strojno opremo. Da bi ugotovili, kaj je najbolje - Intel Celeron ali Intel Pentium, razmislite o parametrih in produktivnejši družini mikroprocesorjev.

  Značilnosti vstopnega čipa. Njegova specializacija

  Zdaj pa poglejmo značilnosti dejanske linije Intel Pentium. KateroAli je trenutno boljši Intel Celeron ali Pentium? V smislu učinkovitosti je bolje izbrati napravo iz druge serije. Toda nižje stroške predstavnikov prve vrstice.
  Intel trenutno ponuja tri modele te serije: G5400 G5500 in G5600. Razlika med njima je v tem, da je frekvenca na nižji CPU 37 GHz, povprečna - 38 GHz in najbolj produktivna - 39 GHz. Drugi parametri teh mikroprocesorjev so naslednji:
 • Dva jedra, ki lahko obdelujejo informacije v štirih neodvisnih tokovih.
 • Prostornina predpomnilnika v tretji ravni se poveča na 4 MB.
 • RAM krmilnik je zasnovan tako, da deluje v povezavi s čipi DDR4 in lahko obdeluje 64 GB RAM-a.
 • Poraba energije je omejena na 54 vatov.
 • Integrirani pospeševalnik UHD grafike iz leta 630.
 • Naprave za obdelavo polprevodniških kristalov so izdelane z uporabo tehnologije z tolerancami 14 nm.
 • Sistemski pomnilnik lahko preskoči tudi 8 Gb /s.
 • Stroški. Priporočila

  Trenutno se čipi Celeronove linije modelov G4900 in G4920 lahko kupijo za 2700 in 4200 rubljev. v tem zaporedju. Po drugi strani pa sta CPE Pentium G5400 G5500 in G5600 ocenjena na 45006800 in 7300 rubljev. Zato, s stališča stroškov, najbolj optimalen način za nakup G4900. Toda v smislu učinkovitosti je bolje kupiti G5400. V zadnjem čipu z bolj produktivnimi napravami je razlika v zmogljivosti minimalna, cena pa se bistveno razlikuje. To temelji na teh dveh kriterijih in morate odgovoriti na vprašanje, kaj je najbolje - Celeron ali Pentium.

  Sklep. Rezultat

  Zdaj pa povzemimo in se odločimo, kaj je bolje - Celeron ali Pentium. Prva družina mikroprocesorjev se najbolj optimalno uporablja pri organizaciji pisarniškega delovnega mesta z računalnikom. V tem primeru stroški čipa pridejo v ospredje, in njegovo delovanje v vsakem primeru bo na zadostni ravni. Zato je najboljša izbira v tem primeru G4900. Če nameravate uvesti igralni sistem ekonomskega razreda, je bolje izbrati linijo PROCESSES Pentium, na primer G5600 v povezavi z diskretno grafično kartico izvirnega razreda. To je ravno podlaga za seznam izvedenih nalog in priporočljivo je, da do sedaj izberete procesorske naprave.

  Sorodne publikacije