Absorpcijski hladilnik na plin: princip delovanja, pretok plina

Danes ni hiše, kjer ni hladilnika. Električne enote, ki delujejo iz omrežja in so enostavne za uporabo, ekonomične, imajo tipične dimenzije. Ampak, če upoštevate relativno nizke stroške zemeljskega plina, potem je zelo privlačna alternativa za električne naprave lahko hladilnik za plin. Ta oprema lahko deluje dlje časa samostojno. To je dobra rešitev za jahte, avtomobile, kavarne, restavracije na avtocestah in drugih objektih.

Dimenzije in prostornine, ki jih vzdržuje temperatura

Plinski hladilnik, odvisno od modela, ima lahko različne velikosti - na trgu, kompaktne izdelke do 33 litrov, kot tudi standardne talne vzorce z uporabno prostornino do 100 k. in večje modele.
Kar zadeva temperaturno razliko, doseže 30 stopinj. Da, hladilnik za plin celo poleti lahko ohranja notranjo temperaturo pod 0 stopinj. Te rešitve se lahko uporabljajo za zamrzovanje izdelkov - številne naprave so opremljene z zamrzovalnikom. Ta oprema se imenuje gospodinjski aparati. Lahko jih kupite v kateri koli trgovini, ki prodaja gospodinjske aparate.


Značilnosti podatkov hladilnih enot

Plinski hladilnik ima neverjetno zanesljivost. Velika prednost takšne opreme je popolna odsotnost gibljivih delov. To praktično zmanjšuje tveganje za neuspeh na nič. Zaradi tegaznačilnosti cene naprave iz tega razreda so nekoliko višje kot pri električnih hladilnikih. Toda taka pridobitev je zelo donosna in se bo nujno izplačala zaradi visoke zanesljivosti in velike življenjske dobe.
Delo te opreme se ne razlikuje od delovanja običajnih gospodinjskih enot. Podpirajo tudi temperature od 2 do 4 stopinje, vendar je energija naprave zagotovljena s steklenico s propanom.


Načelo delovanja

Algoritem dela je, da hladivo izhlapi zaradi nizke vrelišča. Posebna gosta snov, kot je nosilec te sestave, se v posodi segreje na določeno temperaturo. Nato pare vstopi v kondenzator, kjer se v obliki tekočine pošlje v napravo za izhlapevanje. V tem bloku zorijo znova, vendar le pri negativnih temperaturah. Nato iz hladilnika vzamejo odvečno toploto.
Absorpcijski hladilnik deluje tako dobro. Načelo te enote temelji na povezovanju ali povezovanju nosilcev in premikanju snovi v posebnem generatorju. Potem se celoten proces ponovi.

Kje namestiti plinsko enoto?

Lokacija obrata je izbrana po enakem načelu kot za peči ali peči.
Pomembno je vedeti, da se hladilno sredstvo ogreva - v ta namen se uporablja plinski gorilnik. Mora biti varno zaščitena. Potem je proces zgorevanja bolj pravilen, hladilnik pa bo deloval bolj učinkovito. Izdelek ni priporočljivo namestiti v bližini vnetljivih naprav in pod vplivomgorilnik z neposredno sončno svetlobo.

Hladilnik za avtomobilski plin

Ta razred je zelo primeren ne samo za podeželsko hišo ali v naravi daleč od elektrike. Ta rešitev je pomembna za voznike tovornjakov. Dolgo so na cesti in morajo hrano ohraniti svežo.
Za voznike tovornjakov in druge voznike je bila izdelana avtomobilska različica. Med prednostmi takšne mobilne rešitve je popolno pomanjkanje električne energije. To pomaga pri varčevanju z baterijo. Za delo je potrebna le propanska steklenica. Poraba plina je zelo nizka, hladilnik je popolnoma tih. To vam omogoča, da upravljate opremo ne samo v avtomobilu, ampak tudi na drugih mestih, kjer je tišina potrebna. Takšen hladilnik lahko vzamete celo v pohodu. Pomanjkljivost tega razreda agregatov je le ena - ne morejo ustvariti enake moči kot njihovi starejši bratje. Razlikujejo se v nižji produktivnosti. To zaznamujejo kompaktne dimenzije in mobilnost - to je izvirna možnost. Prvič so se absorpcijski hladilniki pojavili šele konec prejšnjega stoletja, vendar so takoj sprožili pozitivne povratne informacije od vseh, ki so jih uporabljali. Kljub dejstvu, da nekateri ljudje menijo, da je izkoriščanje takšne plinske opreme nevarno, mnogi veselijo izkoristiti agregate.
Obstaja veliko število hladilnikov za avtomobile, nekaj dela pa iz elektrike, drugi so hrupni, drugi so šibki. Hladilnik za plin je prikrajšan za vsepomanjkljivosti.

Slabosti opreme za hlajenje s plinom

Z vsemi mnogimi prednostmi in koristmi ima ta oprema tudi precejšnje pomanjkljivosti. Ko jih izberete, bodite pozorni nanje. Pri tem se doseže bistveno nizka učinkovitost - v teh agregatih se ne doseže globoko zamrzovanje. Dejstvo je, da je za hladilna sredstva za propanske hladilnike značilno visoko vrelišče pod atmosferskim tlakom. Povprečni hladilnik te vrste lahko povzroči temperature do -6 stopinj. Najbolj priljubljeno hladilno sredstvo je amoniak in kot topilo se uporablja običajna voda. Znotraj kanalov naprave je trdna raztopina amoniaka. Včasih pride do uhajanja v primeru okvar. Ne vpliva najbolje na okolje. Toda takšne razčlenitve so zelo redke.

Kdaj in kako popraviti?

Nič ne more večno služiti brez napak in različnih težav. Hladilnik za popravilo plina sami ni vredno - je lahko nevarno za življenje in zdravje. Propan je vnetljiv plin. Kar zadeva popravila v specializiranih storitvah, je to precej drago. Najbolje je, da opravite popravila na prezračevanih območjih, saj je vzrok za okvaro pogosto puščanje plina ali težave z valji. Če želite dati takšno diagnozo lahko preprosto povezavo naprave z električnim omrežjem - če je naprava zaslužila, potem je treba težavo iskati s plinom. Pogosto se pojavljajo težave z gorilnikom. To težavo lahko popravite z lastnimi rokamiali zamenjajte gorilnik z novim. Obstajajo situacije, ko ne popravi niti popravil. Običajno so te težave povezane z ogrevalnim sistemom - popraviti ga je praktično nemogoče. V tem primeru vam bo pomagala popolna zamenjava elementa. Kadar je popravilo termosifonskega okvare prav tako neuporabno.
Druga priljubljena težava je nizkokakovostno hladilno sredstvo. Lastniki najdejo to napako zelo pozno in redko. Ta težava se kaže v rahlem povišanju temperature. Ta učinek je enostavno odpisati ob poletni vročini in povišanih temperaturah. To zahteva popolno zamenjavo. Najpogosteje, da bi dobili tesen sistem. To je posledica obrabe spojin. Imajo puščanje, kar poslabša učinkovitost hladilnega sredstva. Pri samih ceveh lahko pride do popolnega puščanja, zaradi česar je hladilnik neučinkovit.

Proizvajalci

Ni veliko proizvajalcev te opreme. V Rusiji, samo dva. To je Exmork in Vitrifrigo.

Exmork

Podjetje se ukvarja s proizvodnjo absorpcijskih hladilnikov, ki lahko delujejo brez elektrike. Oprema je povezana s plinom in pečico. Odvisno od modela bo 50-litrski cilinder trajal 30 do 60 dni. Kar zadeva temperaturo, se gibljejo od +3 do +5 stopinj v hladilniku in od -15 v zamrzovalniku. Poraba plina je od 12 gramov na uro. Pomembna prednost, ki jo strokovnjaki pravijo Exmork, - hladilnik bo samodejno izklopil plin, če se plamen ugasne. Enota lahko deluje tudi iz elektrike. V notranjosti je osvetlitev - LED svetilkena baterijah. En komplet bo trajal 6 mesecev ali več.

Vitrifrigo

Ta plinska oprema v Rusiji ni zelo priljubljena. Podjetje proizvaja modele od 40 do 150 litrov. Ta oprema omogoča preprosto opremljanje kuhinje v koči ali v hiši. Obstajajo modeli za avtomobile. Tehnika lahko deluje na propan, iz mreže 12 ali 220 V.

Zaključek

Hladilnik za propan je dobra izbira za mobilno opremo. V stanovanju ali stanovanju, kjer ljudje stalno živijo, takšna naprava ne bo ustrezala slabostim, ki jih prekrivajo kompresijski hladilniki. Ampak za ljubitelje turizma, motoristov, tovornjakarjev, ta enota je nepogrešljiva.

Sorodne publikacije