Kako izbrati hladilnik procesorja? Najboljši CPU hladilnik

Hladilni sistem je eden najpomembnejših delov vsakega igralnega računalnika. Pomaga ohranjati nizko temperaturo procesorja, zagotavlja stabilnost, zanesljivost in učinkovitost delovanja. Na žalost je v večini zbirk ta vidik pogosto zanemarjen. Uporabniki preveč zadržijo hladilnik in raje vlagajo v druge dele računalniškega sistema. Ta članek je namenjen pomagati tistim, ki želijo overclockati svoj procesor, ustvariti tihi PC za igre na srečo ali samo dodati zaključna dela njegovega oblikovanja. Spodaj je pregled najboljših procesorjev hladilnih sistemov, med katerimi je nujno eden, ki se bo harmonično ujemal s sistemsko enoto vseh velikosti.

Kako izbrati hladilnik CPE?

Hladilni sistemi za CPE so v različnih velikostih. Nekateri so omejeni na vrste vtičnic, medtem ko so drugi na voljo v prostem prostoru. Zato pred izbiro hladilnika CPU poskrbite, da imate dovolj prostega prostora. Dvojni ventilator PHANTEKS PH-TC14PE ima na primer dimenzije 159 x 140 x 171 mm, zaradi česar je pri nakupu potrebno biti previden, saj večina ohišij midi-stolpa ni na voljo za to lokacijo. Poleg tega je lahko uporaba dveh ventilatorjev problematična pri višini pomnilniških modulov, ki presega 40 mm.


Pri izbiri hladilnika je treba upoštevati, da je sestavljanje igralnega računalnika ali pristajalne kmetije kompleksen proces, ki zahtevadodatnih stroškov. Težava je v tem, da iznajdljivost AD postavlja čipov ekstremnih obremenitev, zato je uporaba standardnih komponent hladilnega sistema neučinkovita. Neizogibno povečanje temperature in volumna postaja resen problem. Zato je potrebna hladilna naprava za učinkovito hlajenje in brez hrupa. Hladilnik za procesorje AMD ali Intel naj bi podpiral nizke temperature, tudi če bi bil overclockiran. Proizvajalec običajno določi omejitve CPE v svojih specifikacijah, tako da jih potrošnik ne blokira. Toda takšne omejitve niso vedno upravičene - procesor je pogosto sposoben narediti več, kot je določeno v varnostnih standardih. Delovanje CPU v načinu, ki presega njegove nominalne parametre, in se imenuje overclocking. To vam omogoča, da izboljšate zmogljivost sistema pri visoki obremenitvi, vendar ob istem času, in temperatura procesorja se poveča. Višje ogrevanje povzroči okvaro računalnika. Da bi to preprečili, se uporablja hladilni sistem. Hladilnik odvaja toploto in zagotavlja stabilno delovanje računalnika.

Hlajenje z zrakom ali vodo?

Obstajata dve metodi za zmanjšanje temperature procesorja. Tradicionalno se uporablja zračno hlajenje, kar je precej poceni. V sodobnih hladilnikih se kot hladilno sredstvo uporablja tudi voda. V tem primeru se imenujejo tekočina. Obe metodi se razlikujeta glede na zmogljivost hlajenja in komponente. Spodaj je kratek opis vsakega od njih. Z zrakomhlajenje se uporablja kot medij za odvajanje toplote za zrak. V sistemu te vrste ni tako veliko, kot v tekočini. Sestavljen je iz radiatorja in ventilatorja, ki poganja zrak. Celotni mehanizem prenosa toplote je nadzorovan samo s tema dvema komponentama. Manj delov pomeni nižje stroške. Ta metoda se šteje za učinkovito, ekonomično in relativno preprosto.
Po drugi strani pa je bil za izboljšanje učinkovitosti hladilnikov za procesorje AMD in Intel razvit sistem za tekoče hlajenje. Dejstvo, da ima voda večjo toplotno absorpcijsko sposobnost kot zrak, in v vročih okoljih deluje bolje. Zato je bolje za hlajenje zraka. Poleg tega uporablja več komponent. Vodno hlajen sistem vključuje radiator, ventilator, črpalko, rezervoar in seveda vodo. Zaradi vseh teh komponent je hladilnik težji. V idealnih delovnih pogojih je vodno hlajenje bolj učinkovito kot zrak. Toda nič na tem svetu ni dano zaman in v tem trenutku višja zmogljivost zahteva visoke stroške. Tekoči sistemi so veliko dražji in imajo tudi številne pomanjkljivosti - namestitev hladilnika na procesor je zapletena in nagnjena k uhajanju. Hlajenje vode je koristno le, če:
 • se uporablja mini sklop ATX in ni všeč videz nizko profilnih hladilnikov zraka;
 • poveča napetost na CPU, da iz nje iztisne največjo zmogljivost;
 • potrebuje dodaten prostorIzpuščen pri namestitvi bolj kompaktnega sistema.
 • V drugih primerih bi morali biti hladilniki zraka omejeni, saj pri zmerni razpršenosti ta alternativa zagotavlja konkurenčno zmogljivost in temperaturo.

  Merila za izbor

  Če pogledamo primer igralnega računalnika, je njegova glavna komponenta grafična kartica z največjim ogrevanjem. Lahko ustvari 2-3 krat več toplote kot standardni procesor, kar predstavlja nevarnost za celoten sistem. V tem primeru ima hladilnik tekočine nesporno prednost pred hlajenjem zraka - ima najboljše razmerje med zmogljivostjo in učinkovitostjo ter hitro zmanjša temperaturo.

  Vendar ima problem - uhajanje vode. Tekočina lahko kadarkoli pušča, kar povzroči okvaro računalnika. Čeprav proizvajalci sodobnih hladilnih sistemov to vprašanje uporabljajo zelo resno, še vedno ostaja dejavnik tveganja. Pred izbiro hladilnika procesorja morate primerjati značilnosti najboljših modelov ob upoštevanju naslednjih dejavnikov:
 • pretok zraka;
 • stroški;
 • raven hrupa;
 • temperatura.
 • Zamenjava hladilnega sistema

  Na splošno je za zamenjavo hladilnika zraka treba izvesti naslednje korake:
 • Določite tip vtičnice in izberite hladilni sistem.
 • Preden odstranite hladilnik procesorja, morate pripraviti računalnik - izklopite napajanje in odstranite pokrov ohišja, odklopite vse razširitvene kartice in kable iz matične ploščeplačati
 • Odstranite stari model. Naprave LGA775 ali LGA1366 so nameščene na 4 vijake s ploščato glavo, ki jih morate priviti v nasprotni smeri urinega kazalca in jih skrbno odstraniti. AMD vtičnice so zavarovane z vzvodom, ki se nahaja na eni strani radiatorja, ki ga je potrebno zavrteti za 180 °. Po tem morate odklopiti kabel ventilatorja in odstraniti hladilnik.
 • Nanesite svež termopast, ki ste ga predhodno odstranili.
 • Namestite nov hladilni sistem v skladu z navodili za določen model.
 • CPE hladilnik priključite na 3 - ali 4 - polni vtič na matični plošči.
 • Preverite delovanje in kontrolirajte temperaturni način s pomočjo dodanih ali drugih pripomočkov.
 • Izbira ventilatorja

  Mnogi proizvajalci sistemov za hlajenje zraka v osrednjem procesorju praviloma ne posvečajo veliko pozornosti ventilatorju in mu ne pripisujejo velikega pomena. Čeprav večina podjetij proizvaja visoko zmogljive hladilnike, ki zagotavljajo dobre temperaturne pogoje, se to doseže s pomočjo zelo hitro obračalnih in velikih ventilatorjev. Število vrtljajev resnično vpliva na pretok zraka, vendar ne zagotavlja nujno zadostnega pritiska. Ni dovolj hitrosti za vrtenje rezil. Zahteva ventilator, ki lahko potiska zrak z večjo močjo. Takšne naprave se običajno imenujejo SP statični hladilniki tlaka in so posebej zasnovane za premikanje zraka z večjo močjo.
  Edina pomanjkljivost oboževalca SP je, da je podobnapravilo zagotavlja manjši pretok zraka. Naprave tega tipa so lahko koristne tudi za hlajenje ohišja računalnika, znotraj katerega veliko število žic ali predelkov s trdih diskov preprečuje odvajanje toplote. V nasprotnem primeru je bolje uporabiti običajne modele. Pri načrtovanju zamenjave starega glasnega motečega hladilnega procesorja morate razmisliti o možnosti zamenjave ventilatorja, saj lahko veliko prihrani. Zato uporabnikom svetujemo, da preverijo njegove lastnosti in določijo, kaj naj zamenjajo. Poleg tega mnogi sploh ne sumijo, da radiator pogosto omogoča namestitev drugega ventilatorja. Tako boste lahko zmanjšali hitrost in s tem raven hrupa hladilnega sistema.

  Odličen hladilnik za procesor: kako izbrati?

  V zadnjih letih se je veliko hladilnih sistemov CPU pojavilo v velikih velikostih, vendar so le nekateri od njih lahko resnično dobri. Najprej, Noctua NH-D15 Cryorig R1 Ultimate in PHANTEKS PH-TC14PE. Imajo boljšo tržno vrednost za denar in produktivnost. Pri preskusih temperature ti modeli na glavi presegajo velike hladilnike monoblokov in majhne 120-mm hladilne sisteme z enim ventilatorjem. Vse tri naprave imajo svoj procesor hladilnika PMW in tiho ventilatorje, ki lahko ustvarijo dober statični tlak. Od teh je najbolj hrupna Noctua NH-D15, ki ima prostornino 2460 dB brez adapterja. Ko je zadnji nameščen, se ta številka zmanjša na 1920 dB in najbolj glasen Cryorig (23 dB pri najvišji hitrostivrtenje 1300 rpm). To ni slabo in odlične zmogljivosti ne zahtevajo hitrejših hladilnikov CPE hladilnika pri ogledu spletnih mest pretakanja videa.
  Podatki hladilnega sistema CPU imajo nekaj razlik, vendar ne toliko. Poleg rahle razlike v prostornini ventilatorjev, vsi delajo s temperaturami, ki se gibljejo med 1-3 stopinjami, vendar je odvisno od specifične konfiguracije računalnika. Torej je vse odvisno od estetike in velikosti. Čeprav je Noctua priljubljena med številnimi navdušenci in igralci, ta model ni zelo privlačen. NH-D15 je na voljo le v eni barvi in ​​je rjave barve. Kar zadeva hladilnik Cryorig R1 Ultimate, je na voljo v elegantni črni barvi s črnimi aluminijastimi radiatorji. Nazadnje, Phanteks PH-TC14PE je izdelan v belo-črno-modro-rdeče-belih različicah, vsaj ponuja večjo raznolikost. Prednosti teh modelov so očitne, na primer, v ozadju hladilnika Zalman CNPS10X-Performa. Njegov 120mm ventilator pri polni hitrosti 2000 vrt /min. proizvaja hrup pri 587 dB. PWM nadzor hladilnika procesorja vam omogoča, da znižate hitrost na 1.350 vrtljajev na minuto, vendar ne pomaga veliko. Volumen je zmanjšan na samo 448 dB. Hladilnik Zalman CNPS10X-Performa je sposoben prikazati odlične zmogljivosti, vendar na račun glasnega delovanja celotnega ventilatorja. Zamenjava slednjega lahko bistveno izboljša splošne značilnosti modela.

  Najboljši hladilnik srednje velikosti

  Po mnenju uporabnikov so nekateri najbolj priljubljeni hladilni sistemi tega tipa Hyper 212 Evo in CryorigH7 Oba hladilnika sta dovolj majhna. Z zmogljivostjo lahko zlahka presežejo vsak standardni hladilni sistem, ki je priložen čipom i5 ali Ryzen, vendar imajo nekatere razlike. Najprej je to videz in oblikovanje. Na eni strani je eleganten Cryorig H7 s črno-belim ventilatorjem in zelo zanesljivim radiatorjem. Lahko pa izberete tudi veliko bolj prefinjeno zbirko prosojnih črnih rezil. Poleg zunanjega oblikovanja se modeli razlikujejo po učinkovitosti in ceni. Prvič, oba hladilnika za procesorje Intel in AMD zagotavljata enak način optimalne temperature, hrup pa je drugačen. Hyper 212 Evo je stari model in trpi zaradi tega. Osredotočen je na visoko zmogljivost, saj ta parameter presega celotne hladilnike, vendar zaostaja za obseg delovanja ventilatorja s 36 dB na 25 dB v H7. Jasno je, da zaradi zasnove tega vidika ni bila posvečena ustrezna pozornost in, če jo sodimo po dolgoletni proizvodnji, se ne bomo več posvetili. Seveda lahko ventilator vedno zamenjate na veliko tišji, vendar je bolje kupiti H7.
  Torej, zakaj je Hyper 212 med priporočenimi modeli, če H7 deluje na enak način in se sliši tiho? Sodeč po letnih spremembah cen, stroški H7 nikoli niso padli pod 30 $. Za razliko od Hyper 212 je cena padla pod to oznako in celo pod 20 dolarjev več kot enkrat. Tako ima Hyper 212 kljub glasnemu ventilatorju pravico, da se šteje za dobičkonosno pridobitev, saj ne samo, da dobro opravlja svoje delo, temveč je tudi najcenejša zamenjava celotnega dela.hladilni sistem. Hladilnik za procesor Deepcool Gammaxx 400 - cenovno možnost z enim stolpom hladilnika namesto dveh v osnovni zasnovi. Deluje odlično z običajnimi obremenitvami, vendar ni priporočljivo za overclocking, saj hitrost ventilatorjev nad 700 vrtljajev na minuto povzroča moteč hrup.

  Najboljši nizko profilni modeli

  Zadnja kategorija priporočenih hladilnikov zraka na zračni pogon, ki jih priporočajo uporabniki, so majhni hladilniki. Najboljši izmed njih - Noctua NH-L9i in bodite tiho! Shadow Rock LP. Oba modela presegata zmogljivost celotne naprave, hkrati pa potrebuje zelo malo prostora. Z lahkoto se prilegajo v vsako zbirko mini-PBX-jev. Maksimalna višina Noctua NH-L9i z 92mm ventilatorjem je 37mm. Shadow Rock LP ima 120mm propeler, debelina profila pa je 50mm. Oba modela zagotavljata zadostno razdaljo od RAM-a in ne smeta izprazniti denarnice, ker sta precej poceni. Oba modela opravljata delo pri odstranjevanju toplote z rahlim šumom. Prostornina ventilatorja NH-L9i ne presega 236 dBA pri 2500 vrt /min. brez adapterja in 148 dB pri 1600 vrt /min. z adapterjem Shadow Rock LP pospeši svojo hitrost propelerja na 1600 vrt /min. Nivo glasnosti hladilnika je 20 dBa. Čeprav Noctua izgleda dobro na papirju, je model slabši od konkurenčnega nivoja hrupa. Za izenačitev s tekmecem hitrost hladilnika na procesorju ne sme presegati 1600 vrt /min. Prav tako ne pozabite na 92mm ventilator. Velikost je vzrok za višje temperature na nizkih hitrostihrotacija, tako da uporabniki priporočajo izbiro Noctua NH-L9i samo, če morate imeti zelo kul hladilnik. Za procesor je stabilnejši hladilni sistem Shadow Rock LP. Obe napravi prav tako trdita naslov boljšega hladilnika z nizkim profilom, vendar imata isto stvar, da sta veliko slabša od tekočih modelov monoblok sistemov.

  Vodno hlajenje

  Trenutno je najboljši CPU hladilnik za monoblok sistem trenutno H110i Corsair. Ta model je lahko opremljen z dvema 140-mm ventilatorjema in s tem presega številne konkurente. Hladilnik lahko ohranja stabilno temperaturo tudi pri pospeševanju do visokih napetosti. Poleg tega stane le 120 dolarjev. Corsair LINK je program za hlajenje procesorjev, ki omogoča nadzor in nadzor njegovih parametrov. Ti vključujejo hitrost ventilatorja in hitrost črpalke, temperaturo ogrevanja, barvo RGB osvetlitve itd. Uporabniki priporočajo, da krmilnik procesorskega hladilnika ostane v privzeti konfiguraciji, saj zagotavlja najboljše ravnovesje zmogljivosti in minimalno raven hrupa. Največji problem pri tekočih hladilnih sistemih za kompaktne računalnike je njihova velikost. Kako odstraniti hladilnik na procesor, in ga namestite težko. Prisotnost dvojnega 140-milimetrskega radiatorja pomeni, da se ne prilega v vsako ohišje, zlasti v Slim, saj sistemi za hlajenje s tekočino zavzemajo veliko prostora. Uporabniki, ki morajo namestiti hladilnik na procesor pod omejenimi pogoji, imajo dve možnosti:zmogljivost, ki je enako visoka, vendar slabša od H110i. To so modeli H100i in H60. Prvi je dvojni 120mm radiator, zato zavzame malo manj prostora. Drugi je najmanjši, saj je opremljen le z enim 120-mm ventilatorjem. Dobro se ukvarja z nalogo zniževanja temperature procesorja, zavzema malo prostora in stane le okoli 60 dolarjev. Nekateri uporabniki so prepričani, da so samo vodno hlajeni vodni sistemi ekonomsko upravičeni "vse v enem". Vendar pa to ni tako, ker lahko vsak kupi rabljeni hladilnik tekočine po nizki ceni. Še posebej, če njegova vrednost ne presega 30 $. Končno, vsi tekoči hladni hladilniki imajo skupen problem in hrup. Nivo glasnosti vseh 3 različic Corsair Liquid je 35 dB in delno ustvari hladilnik. Tako popolnoma uravnava vzdrževanje sprejemljivega temperaturnega načina procesorja, tekoči hladilni sistem prispeva tudi k skupnemu hrupu iz osebnega računalnika. Lahko samostojno namestite dober SP-ventilator, zmanjšate prostornino in spremenite model v boljši vodni hladilnik.

  Zamenjava ventilatorja

  Za uporabnike, ki želijo nadgraditi celoten hladilnik za procesor Intel ali AMD, lastniki priporočajo pregledovanje različic Noctua NF-F12 in NF-A14. Prvi je 120-milimetrski model, ki zagotavlja pretok zraka 92 m 3 /h pri statičnem tlaku 261 mm in nizki ravni hrupa 23 dB. Pri adapterju hitrost pade na 73 m 3 /h, prostornina pa se spusti na 18 dB s statičnim tlakom 183 mm. Tako je model idealno primeren za zamenjavo120mm ventilator. Kar zadeva NF-A14, ima 140-milimetrsko izvedbo in zagotavlja 143 m 3 /h z višjo, vendar še vedno nizko zmogljivostjo za šum (24 dB) in statični tlak (208 mm) brez adapterja. Uporaba slednjega omogoča zmanjšanje hitrosti na 114 m 3 /h, pri čemer se nivo glasnosti zmanjša na 185 dB s pritiskom (151 mm). Visok statični tlak in nizka raven hrupa sta pomembna razloga za zamenjavo standardnega 140 mm ventilatorja. Noctua NF morda ni najboljši CPU hladilnik, vendar je impresiven. Po mnenju lastnikov je njihova edina trditev, da ta model zavrača uporabo barv, ki se razlikujejo od svetlo rjave. Kupili bi več ljudi, če ne bi bilo takšnih omejitev, ker mnogi izberejo komponente, ki so barvno kodirane s celotno platformo igre. Druga možnost je, da kupite industrijsko različico črne barve z majhno količino rjave barve, vendar se njene specifikacije zelo razlikujejo. Deluje pri hitrosti 2000 vrt /min. in z nivojem hrupa 31 dB, zaradi česar je veliko glasnejši, čeprav se pretok zraka dvigne na 170 m 3 /h, kar je res zelo veliko. Prav tako je treba upoštevati, da imajo vsi ljubitelji Noctua 5 letno garancijo.

  Zaključek

  Iskanje dobrega hladilnega sistema za CPE je pomembno, ker je res eden najpomembnejših delov računalnika. Po nadgradnji bo skrbno delala in dolgo časa postala ena redkih stvari, ki jih ni treba nadgrajevati.

  Sorodne publikacije