Kaj naj storim, če moj prenosnik prekrije zaslon?

Ne panike naenkrat, če imate zaslon prezrte na laptop ali računalnik. Ta težava v večini primerov ni povezana z delom strojne opreme in je rešena v samo nekaj minutah. Ne verjameš Nato preberite ta članek in prepričali se boste. Mimogrede, spodaj predstavljene metode so univerzalne in primerne za vse različice operacijskega sistema Windows.

Vroče tipke

Zato je najpogostejši razlog za 90-stopinjski kazalec na vašem računalniku (ali kateremkoli drugem kotu) naključni pritisk tako imenovanih vročih tipk. Lahko se jih samo dotaknete tako, da pritisnete tipkovnico, nato pa ugotovite, da je slika na zaslonu prikazana na glavo.


Logično je, da se za rešitev problema uporabi ista kombinacija gumbov, ki so privedli do njenega nastanka. In tukaj je nekaj možnosti. Najprej hkrati pritisnite Ctrl in Alt, nato pa, ne da bi jih sprostili, pritisnite eno od puščic. Istočasno:
 • Puščice "Up" in "Down" obrnejo sliko za 180 stopinj.
 • Puščice "Levo" in "Desno" bodo monitor zavrtele za 90 stopinj glede na njihovo smer.
 • Torej, tukaj je preprost način, postopno obračanje slike na zaslonu, boste vrnili v prvotni položaj. To je vredno reči, da ta metoda ne deluje vedno, vendar jo morate najprej preskusiti, saj bo ta postopek potreboval veliko časa.


  Konfiguriranje operacijskega sistema

  Če vam prejšnja metoda ni pomagala, lahko uporabite nastavitve operacijskega sistema in poskusite tako, da je računalniški zaslon nagnjen nazaj. To naredite tako:
 • Z desno miškino tipko kliknite na prazen prostor na namizju. V kontekstnem meniju izberite možnost "Ločljivost" (v Windows 10 se ta možnost preimenuje v "Nastavitev zaslona").
 • Izberite monitor, ki ga želite nastaviti. Če imate zaslon nad prenosnikom ali uporabljate samo en monitor, lahko ta korak preprosto preskočite.
 • V razdelku "Usmerjenost" izberite možnost "Pokrajina" (primerna za večino monitorjev).
 • Če težava z obrnjenim zaslonom izgine, shranite spremembe. Drugače poskusite izbrati drugačno usmeritev zaslona.

  Nastavitev grafične kartice

  Drug način za odpravo napake, pri kateri je zaslon, ki se prekriva na prenosnem računalniku ali računalniku, spremenil nastavitve grafične kartice. Ima svoje nianse, vendar je načeloma zelo podoben prejšnjemu. Zato morate narediti naslednje:
 • Pojdite na nastavitve video kartice. To lahko storite najpogosteje s klikom na ikono v opravilni vrstici. Poleg tega lahko v meniju Start najdete želeni program.
 • Nato morate poiskati možnost, ki je odgovorna za obračanje zaslona. Žal se lahko njegovo ime razlikuje glede na model vaše grafične kartice. Pri iskanju poiščite "Rotate Desktop", "Rotate the Display" in druge podobne naslove.
 • Ko najdete in izberete želeno možnost, zavrtite zaslon z uporabo razdelka "Orientation" ali s puščicami. Če zaslon spremenite v običajni položaj, potrdite spremembe in zaprite nastavitve grafične kartice.

  Drugi načini

  Če zaslon prekriva in se ne želite vrniti na normalno stanje, lahko uporabite enega od alternativnih metod za odpravljanje težav:
 • Znova namestite gonilnik za grafično kartico. Poskusite namestiti starejšo različico.
 • Včasih so prenosniki opremljeni z merilnikom pospeška. Če je na vaši napravi, se lahko vzrok prevrnjenega zaslona skrije v okvari.
 • V skrajnem primeru lahko vedno znova namestite operacijski sistem.
 • Prav tako ne pozabite, da je težava z obrnjenim zaslonom morda posledica okvare monitorja ali drugega železa. V tem primeru je bolje, da je ne poskušamo reševati samostojno in se obrnite na strokovnjaka.

  Sorodne publikacije