Kaj podmažite računalniški hladilnik? Kako izbrati mazalno olje za hladilnik

Vsi računalniki in prenosni računalniki brez izjeme zahtevajo redno profilakso - vključuje čiščenje in mazanje hladilnikov (ventilatorji, ki hladijo procesor in druge pomembne elemente). Proces čiščenja in preprečevanja hladilnikov je preprost, vendar obstajajo določene nianse. Na primer, ne vsakdo ve, kako mazati računalnik hladilnik, saj je prisotnost maziva odvisna od trajnega in tiho delovanje naprave.

Zakaj podmažite hladilnik?

Med delovanjem računalnika se ventilatorji nenehno srečujejo z mehanskimi obremenitvami - hladilnik se redno vrti. Kot maziva v notranjosti enote začeli, da veliko hrupa.
Če se hrup čuti neprestano, to pomeni, da je čas za servisiranje naprave. Če tega ne storite, se bo ležaj izrabil in ventilator bo treba zamenjati.

Ustrezna zdravila za storitve

Treba je vedeti, kaj mazati računalniški hladilnik - daleč niso vse snovi enako koristne. Menijo, da bo najučinkovitejše in najboljše sredstvo navadno maslo. Seveda vam ni treba uporabljati rastlinskih in živalskih olj. Konec koncev, če uporabljate sončnice, oljke ali smetano, se bo hladilnik še poslabšal - v procesu dela je gred močno segreta. Poleg tega takšno mazivo za računalniški hladilnik ni primerno tudi zato, ker te snovi intenzivno zbirajo umazanijo in prah.


Najbolj priporočeni izdelki za hladilnike so tradicionalni strojni sintetičniali polsintetična motorna olja, ki se uporabljajo za avtomobile, šivalne stroje in različne električne naprave. Kaj podmažite računalniški hladilnik? Kot posebna maziva lahko uporabite tudi posebne nogavice za ležaje. Odlično prilegajo in silikonski materiali.

WD-40

Ni priporočljivo kot mazivo za računalniški hladilnik izbrati tiste kompozicije, ki bodo sčasoma postale goste - to so različni solidoli, litoli, grafitna olja.
WD-40 tudi ne ustreza - dani material, nasprotno, izpere preostalo olje. To orodje je namenjeno predelavi izdelkov, ki se, če se premikajo, potem ne intenzivno intenzivirajo. WD-40 je idealen za ravnanje s tečaji v vratih, vendar ne za računalniški ventilator - deluje pri visokih vrtljajih in stalno. Uporaba tega orodja bo bistveno zmanjšala življenjsko dobo in vzdržljivost hladilnika. Ne uporabljajte ga - samo bo slabše. Toda kako potem? Obstaja več izdelkov, ki se lahko uporabljajo za računalniški hladilnik.

Grafitno mazivo

Na številnih računalniških forumih vam svetujemo, da izberete olje za mazanje hladilnika. Med priporočenimi so tudi grafitna maziva. Toda strokovnjaki o tem zdravilu imajo drugačno mnenje. Grafitno olje ne olajša delovanja naprave, ampak le poslabša stanje. Zaradi visoke vsebnosti grafita mazivo odlično prevaja elektriko in lahko povzroči kratek stik, kar lahko privede do okvare računalnika. Poleg tega je sestava bolj primerna za podloge in SHRUS v avtomobilu - je bolj učinkovita vobremenjeni mehanizmi delujejo pri zmernih obratih.

Ventilator v računalniku deluje pri visokih vrtljajih. Tudi najpreprostejši in najmanjši pripomoček, ki ohlaja procesorje Intel ali AMD, se vrti okoli 1500 minut. Hitrost vrtenja močnejših naprav lahko doseže do 4 tisoč na minuto. Zato, preden namastite računalniški hladilnik z grafitnim izdelkom, dobro razmislite. Lahko narediš več škode kot koristi. Grafitna maziva bodo povzročila upočasnitev hladilnika, kar bo povzročilo intenzivno obrabo ležajev v mehanizmu in pregrevanje.

Kaj naj vem o hladilniku računalnika?

Večina sistemskih enot ima več ventilatorjev - najpogosteje tri ali več. Potrebni so za hlajenje napajalne enote procesorja na matični plošči in video kartico video procesorja. Vsi ti hladilniki so zelo pomembni za stabilno delovanje računalnika. Dovolj vsaj enega ventilatorja za začetek resnih težav. Zakaj potrebujete redno dodatno mazanje? Bistvo je, da ima ventilator računalnika določene oblikovne značilnosti. Da, naprava se vrti na račun kotalnih ali drsnih ležajev. Imajo posebno gred. Slednji se vrti v posebnem ovoju z mazivom, ki ustvarja film.
Postopno, v procesu delovanja računalnika, mazivo stara, izhlapi, v njem se zbira prah in umazanija. Vse to vodi do dejstva, da so podrobnosti izkovine ne delujejo več v oljni foliji, ampak začnejo neposredno delovati "kovine na kovino". To ne pomeni samo hrupa, ampak tudi zmanjšanje hitrosti. Včasih se star hladilnik, ki se redko uporablja, sploh ne vrti. Zaradi tega procesor izgori.

Kako pogosto je treba namazati hladilnik računalnika?

Pogostnost je odvisna od prašne in umazane sobe. Če je hiša dom za živali, potem je najbolje, da jo očistite enkrat na pol leta. Če ni prahu in umazanije, lahko računalnik očistite enkrat letno. Tudi preprečevanje se izvaja, ko hladilnik proizvaja značilen hrup.

Kako očistiti hladilnik procesorja na osebnem računalniku

Da bi preprečili, da bi ventilator povzročil hrup in da se elementi računalnika ne segreje, je potrebno redno vzdrževanje. Za čiščenje in mazanje računalniških ventilatorjev se uporablja posebno učinkovito vezje. Prva stvar, ki jo morate razstaviti, je računalniška sistemska enota - to je potrebno za zagotovitev dostopa do ventilatorjev. Pogosto se začnejo s procesorskim ventilatorjem - preprosto ga je odstraniti. Nahaja se na najvidnejšem mestu. Da ga odstranite, potrebujete izvijač.
Skupaj z hladilnikom odstranite radiator. Vsak element je ločen drug od drugega, nato temeljito očiščen prahu in umazanije. Za čiščenje sesalnika je bolj primerno in hitreje. Nato je treba s pomočjo vate, ki je predhodno navlažena v raztopini, ki vsebuje alkohol, hladilnik in grelec ponovno očistiti. V slednjem se očistijo vsa rebra. Kraji, kjer je ventilator obrnjenPriporočljivo je, da skrbno in enakomerno obdelate termopast. Bolje je kupiti skladišče dražje. Stari suhi termopasti se z lahkoto odstrani z acetonom ali sredstvi brez alkohola.
Nato vsi zbirajo v obratnem vrstnem redu, vendar ne hitite namestiti hladilnika na njegovo mesto. Napravo morate celo podmazati. Spodaj si bomo ogledali, kako pravilno ohladiti hladilnike v računalniku. To je enostavno narediti z lastnimi rokami.

Olje

Na hladilniku je nalepka - ponavadi se nahaja na zadnji strani rotorja v sredini. Običajno je pod nalepko mehanizem. Včasih, da bi dobili dostop do rokavov in osi, morate odstraniti gumijasti zamašek.
Elastični tulec in os sta pod gumo. S palico ali zobotrebcem temeljito očistite os - morate odstraniti staro mazivo. Popolnoma ga očistite. Nato nadaljujemo neposredno z mazanjem, pripravimo pripravo za nanos sestavka. Na os je nameščeno malo maziva. Pri uporabi velike količine mazanja ni potrebe. Po namestitvi gumijastega zamaška se presežek izdelka odstrani. Prekomerna mast lahko onesnaži telo. Potem boste morda težko vrnili nalepke nazaj.
Nato se pluta vrne nazaj. Pomembno je, da opazite, da mazivo ne izvira iz njega. Nato hladilno obrišite in nalepite nalepko. Če je zelo obrabljen, se spremeni v trak. Toda kos je treba razrezati v strogi velikosti, sicer bo trak šel.

Zaključek

Tukaj je, kakorazstavite hladilnik računalnika, podmažite in zberite nazaj. To ni tako težko, vendar bo proces profilakse podaljšal življenjsko dobo opreme. Običajno so ta dejanja dovolj, vendar lahko razstavite celoten ventilator in podmazate vse. Pri tem je vredno poskrbeti, če imate zaupanje, da bo vse opravljeno sami. Na enak način se ventilatorji postrežejo na video kartici in v napajalniku. Mazalna točka je lahko zgornja in spodnja. Kako razstaviti hladilnik računalnika, že vemo.

Sorodne publikacije