Traktor MTZ-80: opis, specifikacije, motor in pregledi

Več kot štirideset let od transportnega traktorja Minsk Tractor Plant prihaja traktor MTZ-80. Opis, specifikacije, glavne spremembe - nadalje v tem članku.

Kako se je vse začelo

Takoj po drugi svetovni vojni, leta 1946, je V. Stalin podpisal odlok o začetku gradnje traktorske tovarne v Minsku. Sprva je bilo načrtovano, da se bo obrat ukvarjal s proizvodnjo goseničarjev. Toda v praksi se je vse izkazalo za napačno.
Traktorji na gosenicah, imenovani KD-35, so bili izdelani manj kot eno leto. Že leta 1948 so oblikovalci podjetja delali na izdelavi svojega traktorja. Do sredine naslednjega leta je bila zbrana prva kopija univerzalnega pregradnega traktorja lastne zasnove in poslana na testiranje. Testi in nadgradnje so trajali več kot štiri leta. Šele jeseni leta 1954 so bili izdelani prvi modeli traktorjev MTZ-1 in K-2. Imenovali so se "Belorusija". Toda delo za izboljšanje ni bilo ustavljeno. Vzporedno z delom na traktorjih na kolesih je družba izpolnila državna naročila za proizvodnjo goseničarjev.

Na začetku sedemdesetih let je bil na podlagi MTZ-50 razvit traktor MTZ-80 in njegove specifikacije so bile popolnoma nove. Moč se je povečala na 80 konjskih moči, hitrost gibanja - do trideset pet kilometrov na uro.

Uporaba

Traktor MTZ-80 je univerzalno vozilo. Uporablja se v številnih industrijahnacionalnega gospodarstva. To so bile gradbeništvo, kmetijstvo, industrijska podjetja, komunalne storitve in tako naprej. Toda najbolj razširjena v kmetijstvu. MTZ-80 je bil uporabljen za prevoz tovora, obdelovanje tal, oranje, pridelavo in žetev.

Traktor MTZ-80: opis kabine

To vozilo ima kabino, varjeno iz jeklene pločevine. Na okvir traktorja je pritrjen s štirimi amortizerji. Takšna zasnova bistveno zmanjša raven vibracij znotraj. Notranje stene so prekrite z zvočnimi in toplotnoizolacijskimi materiali.

Voznik skozi velika okna zagotavlja dobro vidljivost. Na sprednjem in zadnjem steklu so brisalci. Prezračevanje je zagotovljeno naravno zaradi prisotnosti odprte strehe in zadnjega okna. Modeli zadnjih let so lahko opremljeni s klimatsko napravo. Obstaja ogrevalni sistem. Tako lahko traktor uporabljate celo leto. Lahko greš v kabino na obeh straneh. V dveh korakih in eni ograji je nameščena na vsaki strani. Za udobje krmiljenja ima volanski drog več položajev v dveh ravninah. Instrumentna plošča in krmilne ročice so enake drugim modelom. Sedež voznika traktorja je mehak, oblikovan za ustvarjanje udobnih delovnih pogojev. Pritrjuje se s hidravličnimi amortizerji ali torzijskim vzmetenjem. Sedež lahko nastavite vodoravno ali navpično, tako da spremenite togost in kot nagiba hrbta.

Dela motorja

Kot smo že omenili, je bilo veliko podrobnosti, ki so se razlikovale od analogov novega traktorja MTZ-80. Motor je prva stvar, ki jo je treba pogledati pri sestavi. Ta različica traktorja je prejela štiritaktno dizelsko pogonsko enoto D-240 s prostornino 475 litrov. Sprva je bil to sedemdeset petlitrski motor (ali 5516 kilovoltov). Po izboljšanju se je moč spremenila v osemdeset konjskih moči (ali 2529 kilovoltov).
Za zagon motorja traktorja MTZ-80 je izstrelitveni motor PD-10. Njegova moč je bila deset konjskih moči. Prisotnost dodatnega motorja je omogočila uporabo te vrste opreme skozi celo leto, tudi v času hudih zmrzali.

Menjalnik in šasija

Traktor MTZ-80 je bil opremljen z mehanskim prenosom. Pri tem modelu ima kontrolna točka devet hitrosti, dva območja delovanja. Če šteješ, bo skupaj skupno osemnajst hitrosti naprej, štiri nazaj. Spojka zaprtega tipa. Njeno delo zagotavlja suha sklopka z enim diskom.
Pomembno je omeniti, da so imeli modeli, ki so prišli iz transporterja po letu 1985, hidravlično krmiljen menjalnik. Lahko se premikajo pod obremenitvijo. Ta kontrolna točka se razlikuje, tako da je možno preklapljanje brez uporabe sklopke. Zadnji pogon - druga značilnost, ki ima traktor MTZ-80 (na primer 82-Ru je polni pogon). Poleg tega je na zadnjo os nameščen protiblokirni diferencial. Stikalo za način je nastavljeno na ploščo. Z menjalnikom z devetimi hitrostmi ima vsaka hitrost doseg189-334 kilometrov na uro. Sprednja os je nameščena na poltogi vzmet. Zadaj - trd.


Zavorni sistem

MTZ-80 traktorja je mogoče razdeliti na štiri dele:
 • delavci, ki so odgovorni za znižanje hitrosti in ustavitev traktorja.
 • Parkirišče, ki vozilu med parkiranjem ne dovoljuje premikanja.
 • Pomožno, ki je potrebno za dolgo bivanje na pobočju.
 • Nadomestni deli se uporabljajo, če delavci ne uspejo.
 • Hidravlični sistem

  Glavni elementi sistema so:
 • Zobniška črpalka, ki jo poganja motorni pogon.
 • Hidravlični cilinder, ki nadzoruje delo tečajev.
 • Spajki in ventili s tremi odseki.
 • Glavne mere

  Dolžina traktorja je 384 metrov. Vzdolžna baza je 237 metrov. Širina - 197 metrov. Prednja kolesa so visoka 135-180 metrov. Na zadnjih kolesih - 140-210 metrov. Višina - 278 m. Traktor MTZ-80 je sposoben obračanja na lokaciji velikosti 38 metrov.
  Teža traktorja, ki jo trdi proizvajalec, je 362 ton. Skupna masa se več kot podvoji in je 63 ton.

  Spremembe

  Razširjena priljubljenost je pripeljala do dejstva, da je proizvajalec predlagal več različnih kazalcev hkrati. Med njimi so:
 • Osnovna različica MTZ-80, za katero je značilno zadnje kolo in majhna kabina.
 • MTZ-80.1 se razlikuje od prejšnje različice kabine velikih velikosti.
 • MTZ-80 in MTZ-80XM sta bila proizvedena posebej za gojenjebombaž Moč motorja se poveča na sto konjskih moči. Odmik 65 centimetrov.
 • MTZ-80L, razvit za gozdarsko industrijo. Uporabljal se je za obdelavo in obnovo gozda. Motor s šestdeset konjskimi močmi se je malo pomaknil naprej.
 • MTZ-82 je bil poln pogon, medtem ko je ohranil majhno kabino.
 • MTZ-82.1 že ima velik kokpit in polni pogon.
 • MTZ-82K. Poleg polnega pogona se razlikuje od osnovne izvedbe hidravličnega sistema poravnave avtomatskega tipa. Za stabilno delovanje tečajne opreme so vgrajeni dodatni hidravlični cilindri. Specifikacije omogočajo, da traktor deluje tudi na pobočjih (do 20 stopinj).
 • Izvedba popravil

  Uporabniki opozarjajo, da je mogoče traktor MTZ-80 enostavno popraviti. To je ena od pomembnih prednosti te tehnike. V mnogih pogledih je vozilo zaradi te funkcije še vedno tako priljubljeno.
  Popravilo traktorja MTZ-80 se lahko opravi na terenu večinoma. Rezervne dele lahko kupite v številnih trgovinah. Na voljo so po nizkih cenah.

  Splošni vtis o traktorju

  Če govorimo o prednostih traktorja MTZ-80, ki ga odlikujejo analogi, lahko izberete naslednji seznam:
 • Velika izbira prikolic in priključnih naprav.
 • Enostavno popravilo. Konstrukcija in vlačilec sta enostavni, ni nepotrebnih elementov.
 • Dostopnost rezervnih delov. Kupite jih lahko s katerim koli trgovcem ali pa se preprosto obrnete na trgovino.
 • Dolgaživljenjska doba in razširjenost sta pripeljala do dejstva, da je večina mehanizatorjev seznanjena z napravo traktorja.
 • Ugodna cena. Na primer, rabljeni traktor, odvisno od pogoja, je mogoče kupiti za dvesto petsto tisoč rubljev. Če govorimo o novih modelih, različice 2014-2015 let bo stala kupca v devetdeset tisoč rubljev ali več.
 • Obstaja traktor in njegove pomanjkljivosti. Eden od njih - premajhna kabina, v kateri je blizu celo vozniku. Tisti, ki so navajeni na velike velikosti kabin, bodo prišli do variant MTZ-80.1. Še ena pomanjkljivost je slaba, celo špartanska situacija za voznikovo delo. Stranski hrup, vibracije, prah - vse to se počuti v kabini pri delu na traktorju. Razpoložljivi zaščitni sloji ne dajejo pričakovanega rezultata. Zato mora voznik delati v zelo težkih pogojih. Že v času Sovjetske zveze je postal priljubljen, traktor MTZ-80 ni slabši od svojega dosedanjega položaja. Ta model se lahko šteje za najbolj množično proizvodnjo teh časov.

  Sorodne publikacije